Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Leginkább túlértékelt kaliberek

Olvasási idő: 2 perc Érdekes cikket hozott le az amerikai Field&Stream magazin, melynek vadászati vonatkozásait mutatom be ebben a posztban.

A cikk eredeti címe “A 10 leginkább túlértékelt lőszer”, a szerzője pedig David E. Petzal, a magazin régi motoros fegyverszakértője, több könyv szerzője, és számos szakújságírói díj tulajdonosa.

Mivel több kézilőfegyver-kaliber is van a listában, ezért csak a hazai vadászokat érintő kaliberekről lesz szó ehelyütt.

.17-esek – mindegyik

Hiába a nagy sebesség, a lövedék nagyon pici, és azon túl, hogy jó móka vele lőni, elképesztően szélérzékeny, és az ölőereje is kicsi a szőrmés dúvad esetében (értsd nem marad tűzben, hanem elviszi).

A legtöbb short magnum

Különös tekintettel a .270 WSM-re, a 7mm WSM-re, a .300 WSM-re, kivéve a .325 WSM-et. A versenylövészetben nagy népszerűségre tettek szert, ahol egyszer használatos lőszereket használnak. Tölteni őket azonban igencsak körülményes, ballisztikai szempontból pedig semmit nem tudnak, amit egy standard lőszer ne tudna. Kivétel a .325 WSM, ami ugyanilyen kínlódós, de legalább űrt tölt be a .30-06 és a .338 között, emiatt inkább alulértékelt, mint túlértékelt.

7mm Remington Magnum

1962-ben mutatta be a Remington, de lekéste a hajót. Tervezőjének egy erős lőszer járt a fejében, de a valóságban, ha odateszik egy .270-es mellé, sem mért sebességben, sem a való életben nincs számot tevő különbség. Kivéve, hogy a 7mm Rem Mag nagyobbat rúg és jóval drágább. Létezik igazi magnum teljesítménnyel rendelkező 7mm-es, de az a Weatherbyhez kötődik, nem a Remingtonhoz.

.280 Ackley Improved

A strandard .280-as kaliberhez képest ennek laposabb válla van, így picivel több lőpor megy bele. Amikor ezt kitalálták, még nem voltak elterjedtek a kronográfok, de mára már tudjuk, hogy mindössze 100-150 fps-t nyertek vele. Ahhoz, hogy érdemi különbség legyen, legalább egy 300 fps difire lenne szükség. Hogy a standard .280-hoz képest nagyobb teljesítményt érjünk el, a .280 Ackley Improvedot olyan nyomással kell házilag tölteni, hogy kilöki a csappantyút.

.22 WMR

A kereskedelemben egy népszerű kaliber, de az eredeti cikk írója nem érti mi az oka. Szerinte erősebb, mint a .22 LR, de a hatékony lőtávja csupán úgy 20 méterrel több annál. Cserébe drágább, és nem olyan pontos. A szerző azt írja, egyedül a Sako Quad .22 WMR-rel tudott pontosan lőni, de bizonyára százával rejtőznek a világon – valahol – a tűpontos .22 WMR puskák, ám ő még nem találkozott velük.

.378 Weatherby

Brutális egy lőszer, és teszi, amit ígér. Ennek viszont az az ára, hogy elképesztő nagyot rúg, és annyira hirtelen, hogy képtelenség megszokni. A szerző első lőtéri .378-as sorozatával összetörte a lövészszemüvegét. Azt mondja az egyetlen kaliber, amitől fél, márpedig nem az a félős fajta, az amerikai seregben szolgált, majd a leszerelést követően – mintegy 50 éve -fegyverekkel foglalkozik és vadászik.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Egy székely úriember megalkotta kvázi az Instagram vadász-változatát. Egy nemzetközi vadász-közösségi média platformot, ahol már gyűlik a nép, és a...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Benyújtották a törvénymódosítási javaslatot a 16 éven felüliek vadászatáról. Jövő héten szavaznak róla a Parlamentben.