Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Megújult a PSE csúcskategóriás csigásíja

Leváltotta a PSE a cifra nevű Carbon Air Stealth Mach 1 szénszálból készült csigásíját. Itt a több ponton áttervezett – és egyszerűsített nevű – PSE Carbon Levitate, mely John Dudley amerikai celeb-vadászíjász kézjegyeit viseli magán.

Dudley egy ideje a PSE reklámarca lett, de komoly szakemberként nem csak díszeleg a fotókon és videókon, hanem beleszólása van a fejlesztési irányokba is. Olyannyira, hogy az új PSE Levitate már nem egy meglévő széria Nock-On-verziója, mint Dudley eddigi signature modelljei, hanem egy önálló csigás íj, ami bár a korábbi Mach 1-en alapul, de új lett a karbon középrész, új a csigarendszer, az íj pedig gyorsabb lett elődjénél.

Ami a középrészt illeti, egy újfajta, speciális karbonszálból tervezték, ami a cég – és Dudley – elmondása szerint kevésbé rezonál, és minden a piacon kapható íjnál csendesebb, és nyugodtabb. A karbon íjak egyik sajátossága az aluhoz képest, hogy könnyebbek, emiatt viszont lövéskor nagyobbat ugranak az íjász kezében, jobban rezonálnak, így kicsit hangosabbak is. A PSE szerint a konkurens gyártók (mondjuk ki bátran, a Hoyt), nehezítik a karbon íjaikat, csökkentve ezzel a rezgéseket, és az ütést lövéskor. Ezzel viszont a szénszál lényegi előnye veszik el azon túl, hogy nagy hidegben nem fagy rá az ember keze a markolatra. A PSE úgy hirdeti, az új “Dead Frequency Carbon” anyaggal sikerült 50%-kal lecsökkentenie a rezgést az elődhöz képest, mégis az íj mindössze 3.6 tömegű maradt, ami teljesen felszerelve lesz annyira nehéz, mint más csigás íjak csupaszon, és nyugodtabb a kézben, mint elődje.

Megújult a csigarendszer is. Az áttervezett középrész szélesebb terpesztésű osztott íjkarokat tett lehetővé, így a csigarendszer strapabíróbb csapágyazást, és kevésbé szűkülő Yoke-kábelt nyert vele. Ez, és az áttervezett csigaforma hatékonyabb működést ígér, így a Levitate IBO sebessége 348 FPS lett, 16 FPS-sel több, mint a Mach 1-é. Ennek már új nevet is adtak, “E2 Cam”, ami a korábbi, éveken át népszerű Evolve csigarendszer utóda. A PSE szerint a csiga hatékonyabb lett, de nem agresszívabb, továbbra is az egyik legkellemesebb húzású csigarendszer marad, mint ahogy az Evolve is az volt. Valószínűleg ez azért csak marketing.

A középrészen új, hátrafelé néző stabilizátorfoglalat is helyet kapott, ami a Mach 1-ről hiányzott, illetve Dudley egyszerűsítette (hülyebiztossá tette) a kábeleltartó rúd rögzítését, hogy idővel ne tudjon kilazulni úgy, mint a korábbi “kutyaláb” formájú tudott.

A PSE Levitate tengelytávja 32 1/4″, 27.5-31.5″ húzáshosszon állítható, 6″ aljzási magasságú, és 60#, 70# illetve 80# íjkarokkal rendelhető. A kikönnyülés a csigán állítható, 80, 85 vagy 90% lehet.

Az árat nem nagyon emlegetik egyelőre sehol. A Mach 1 itthon kb. 550.000 Ft-ba került, a Levitate is valahol ide várható, hiszen ez jelenleg a PSE legmagasabb szintű csigás íja.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Beújított a legendás amerikai gyártó két csúcsmodellel, egy termetes vadászok számára szánt típussal, és egy sebességre kihegyezett csigás íjjal.

Vadászíjászat

Három nagy gyártó is mutatott be új csigás íjakat az elmúlt hetekben. A Mathews és a Prime csúcsmodellekkel nyitott, utóbbi komoly kanyart is tett,...

Vadászíjászat

Kezdődik a vadászíjász bejelentések időszaka. A sort a Bear Archery kezdte a 2022-es íjakkal, illetve a Garmin a Xero Pro távmérős vadászíjász irányzékkal. A...

Kiegészítő teszt

Hódítanak világszerte a lézeres távmérővel szerelt csigásíj irányzékok. Az áruk jellemzően horror, kivéve kínai verziót, melyet Magyarországon Booster 5P néven árulnak. Vajon mennyire használható...