Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Bemutatták a Prime Revex csigás íjakat

Az ősz végi-tél eleji csigásíj dömping következő versenyzői a Prime új zászlóshajói, a Revex modellek. Lássuk!

A Prime hosszú ideig arról volt ismert, hogy az íjaikon két csiga helyett négy volt. Ezzel igyekeztek megoldani az egyenletes tengelyterhelést és még sokminden mást, de tudták jól ők is, hogy a parallel csiga extra tömeget, zajt és vibrációt jelent, az idegszett csere pedig nem egyszerű, hiszen hét tagból állt az idegkészletük (jóllehet minden vásárlónak örök, ingyenes cserét biztosítottak). Tavaly az Inline szériával végül ők is beálltak a binary cam rendszert használók sorába egy különleges megoldással, melynek révén az íj kihúzásakor a kábelek “bekúsznak” a csiga és a húr vonalába, kiküszöbölve ezzel a féloldalas tengelyterhelést. (Cserébe az íjkarok és az azokat befogadó zsebek lettek kissé féloldalasak, szándékosan nem a középrész középvonalában vannak.)

A tavalyi íjak csigarendszerét az új Revex íjakhoz egy kicsit módosították (a neve Core Cam), emiatt egy lényeges dologban különböznek. Tavaly még állítható modullal szerelték őket, a Revexek viszont húzáshossz-specifikus modulokat kapnak. Magyarán olyan modul kell bele, amilyen a húzáshosszod, nem lehet egy imbuszkulccsal állítani (pont mint a Mathewsnál). A boltosok, nomeg mi felhasználók nem annyira örülünk ennek, mert macerás, de az íjgyártóknál ez mindig nagy dilemma, ugyanis az állítható modulos csigák univerzálisak, a fix modulosak pedig hatékonyak. Az állíthatók mindig a maximális húzáshosszon adják a legjobb teljesítményt. Az alacsonyabb húzáshosszokon alapból is veszítünk sebességet mint köztudott, de a hatékonyságvesztés miatt ez lefelé haladva hatványozódik. A Hoyt is kettészedte a dolgot például, a fentiek miatt kétféle modullal kínálják az új íjaikat: 26-29″ húzáshosszig a Mod 1, 29.5-31″-ig a Mod 2 megy a HBX (binary) csigás íjaikba. A húzáshossz-specifikus modulok viszont mindig a maximum hatékonyságot kínálják a gyártók szerint. Mondjuk aki tapasztalt íjász, és hosszú évekre vesz magának íjat, az egyszer beállítja a húzáshosszt, és soha többé nem nyúl hozzá, nem érdekli, hogy állítható-e. Kezdőknek viszont néha jól jön a kísérletezés a húzáshossz minimális módosításával, amíg meg nem találják az optimális beállítást, fixpontot és lövőformát, illetve hát eladáskor sem mindegy, hogy az íjunkat egyféle húzáshosszal kínáljuk, vagy otthon egy kulcskészlettel bárkire testre szabható.

A Prime-nak fixaideája a központosítás. Nem csak a kábelek kerülnek kihúzáskor a tengely középpontjába, hanem a középrészt is úgy tervezik, hogy az íjak mértani közepén van a markolat legmélyebb pontja. Az alábbi képen látható, hogy más gyártóknál a markolat alacsonyabb, és a vessző fut ki a mértani középen (Berger lyuk). Emiatt az íjak gyakran “fejnehezek”, jóllehet ezt egy megfelelően választott stabilizátor azért kiegyenlíti.

Egyéb szempontból is más a középrész a Prime-nál, mint másoknál. A felső rész ugye az íjablak miatt tesz egy kanyart, és amíg más gyártóknál a markolat alatti rész egyenes szokott lenni, addig a Prime-nál a stabilizátor alatt is van egy “ablak”. Szerintük ezzel a középrész teteje és alja egyformán hajlik, ami minimalizálja a vibrációt és csendesíti az íjat.

A kábelvezető is flexibilis a Prime-nál (akárcsak a Bowtechnél), mely megintcsak a központosítást segíti. Kihúzáskor hajlékonysága miatt a kábelek középre kerülnek, és csak lövéskor ugranak vissza, helyet hagyva a tollaknak.

A Prime Revex íjak háromféle méretben érkeznek, a Revex 2 32″, a Revex 4 34″ a Revex 6 pedig 36″ tengelytávú.

Gyári kiegészítők is jöttek a Revexekkel, ilyen a kifejezetten ezekhez tervezett (egyedi helyre felszerelhető), lapos profilú vesszőtár, és a szintén a Prime íjakhoz átszabott Hamskea Espilon lebukós kifutó.

Búcsúzóul álljon itt egy fotó. A Prime ugyanis nem volt rest egy 45 megapixeles képet feltölteni a weboldalára, így ebből jó minőségűt lehetett kivágni, hogy lássuk milyen szép is ez az íj, amikor minden klappol rajta. Mellesleg marhanagy divat lett most az USA-ban az itt is látható Dialed Archery ARXOS irányzék. Vajon mit tudhat, hogy ennyire népszerű lett hirtelen?

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A modern kori vadászíjászat az 1993. január 30.-i keltezésű vadászati törvénymódosítás révén (8/1993. FM rendelet I.30.) vált legálissá Magyarországon, tehát ma 30 éve annak,...

Vadászíjászat

Bemutatta a PSE az új zászlóshajó Fortis, és a John Dudley-féle Nock On márkanév alatt futó Unite modelleket, de túl sokat nem tudunk egyelőre...

Vadászíjászat

Oktatóanyag sorozat indult a Vadász Blog YouTube-csatornáján. A téma iránt érdeklődőknek érdemes követni.

Vadászíjászat

Bemutatták az Elite Carbonara...izé..Carbon ERA csigás íjat, ami azt hiszem a ma kapható legszebb karbon modellek között van. Felhasználóbarát aljzási magasság, mégis tisztességes sebesség...