Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: Infiray Clip CD35 éjjellátó előtét

Olvasási idő: 6 perc Górcső alatt az Infiray első éjjelátó előtéte. Emlékeztek a kb két évvel ezelőtti Sionyx tesztre, ahol azt mondtam, hogy a technológiát a kínaiak már vizsgálják? No hát ez (is) az eredménye!

Ha azt mondom digitális éjjellátó, a többségnek az eddig megismert példányok jutnak eszébe, mint például a korábban tesztelt Yukon Signal, vagy a PARD NV019. Ezek nappal színes képet adtak, szürkületben még úgy ahogy elmuzsikáltak, éjszaka viszont vető nélkül már elvéreztek, még akkor is, ha volt holdvilág. Aztán jött a SiOnyx nevű cég, egy olyan éjjellátóval, ami még szürkületben és holdvilágnál is tudott színes képet adni vető nélkül, köszönhetően a nagy érzékenységű szenzorának. Azzal csak annyi volt a probléma, hogy nem vadászatra tervezték, a 48°-os látószöge inkább tájékozódásra és akciófelvételekre lett kitalálva.

Az Infiray CD35-ben hasonló érzékenységű szenzor ketyeg, ráadásul még nagyobb felbontású is, hiszen FullHD, vagyis 1920×1080 pixeles. Nappal pengeéles, színes képet kapunk, amit ha szabad szemmel nézünk (értsd nem távcsőre rakva), már-már olyan, mintha sima üvegen át néznénk a valóságot (erről majd később). A kamera a színes képet (Nappali üzemmódot) még szürkületben is simán tartja, bár ahogy fogy a fény, egyre zajosabb lesz a kép. Szürkület közepefelé érdemes átváltani a még mindig részben színes, de már infra alapú Holdfény üzemmódba, és újra kitisztul a kép, újra “napvilág” ül a tájra, csak éppen a zöld növényzet fehéres lesz, és kissé fals színeket tapasztalunk, de még láthatjuk például az égbolt kékjét. Az állatok ilyenkor a világos növényzetből sötét foltokként tűnnek ki.

Fontos, hogy egy ilyen digitális éjjellátónál a látható fénnyel alkotott kép és az infrafénnyel alkotott kép fókusza (élessége) eltérő, ezért ha Nappaliról Holdfény vagy Éjszakai módba váltunk, az objektívet újra kell élesíteni!

Ezt célszerű akkor megtenni, amikor a Holdfény üzemmóddal még jól látunk, nem kell vető. Ne éjszaka érjen meglepetés, amikor megjön a disznó, felkapcsoljuk az infravetőt, és a kép nem olyan éles, mint nappal volt!

Ha semmilyen fény nincs éjszaka, akkor a CD35-nek is kell az infravető. A szürkület végén – ha nincs hold – egyszer csak eljön az a pillanat (ráadásul meglepően hirtelen), hogy befeketedik a táj, csak az égbolt látszik. Ilyenkor kell Éjszakai módba állni és kapcsolni a vetőt, amit az Infiray ad hozzá a dobozban. Ez egy láthatatlan, 940nm-es fényű, 1.5W teljesítményű, állítható fényerejű és fókuszú vető, melyhez oldható, 30mm-es céltávcsőtubus-adapter van a csomagban.

Teliholdnál viszont annyi fényt be tud gyűjteni a kamera, hogy szinte napvilágot varázsol a távcsövünkbe, sőt – bár kissé zajos formában, de – akár színes képet is kaphatunk, amikor zeniten van a kövér hold. Egyszerűen legnyűgöző, hogy mit tud! Nyilván egy gazosban megbújó sakált nem fogunk vele így látni, de a tarlóra kiálló fekete disznót gond nélkül!

Az alábbi képek tiszta időben készültek.

A CD35-öt a gyárilag hozzá adott gyorscsatlakozós adapterrel lehet céltávcsőre szerelni kb. 44-51mm-es objektívátmérőig. Ha ennél nagyobb távcsövünk van (pl. 56-os), sajnos külön kell hozzá venni adaptert. Ezt a méret-univerzalitást a gyári adapter úgy szolgálja, hogy gumi betétgyűrűk vannak benne: kisebb távcsőhöz többet kell berakni, nagyobb távcsőhöz kevesebbet. Nem a legelegánsabb megoldás, de cserébe szériatartozékként jár hozzá, nem kell külön, sok-sok pénzért Smartclip vagy Rusan adaptert venni.

Szemkagylós okulár nincs az Infiray CD35-höz, így bár csupaszon belenézhetünk szabad szemmel is, tiszta képet fogunk látni, de nagyon pici méretűt. A gyártó sajnos kihagyta a menüjéből az ún. Handheld, vagyis a kézi kereső üzemmódot, amikor teljes kijelzőre vetítve, nagy méretben láthatnánk a kamera élőképét. (Előtét üzemmódban ugyanis csak a monitor közepén látunk kicsiben képet, ez tölti ki egy 2.5-3x-os nagyítású céltávcső képét.).

Azoknak akik soha nem láttak/használtak még előtétet elmondom, hogy ezek többsége (általában a 4-5x nagyításig működők) úgy üzemelnek, hogy egy nagyméretű kijelző van bennük, de előtét módban a kijelző egy része inaktív. Középen látható kisebb méretben az élőkép, a kijelző többi része körülötte fekete. Belövéskor, vagy szakkifejezéssel mondva központosításkor ezt a középen lévő élőképet lehet a menüből X/Y tengelyen tili-tolizni, hogy – egyszerűen fogalmazva oda kerüljön a digitális élőkép, ahol a valóság van. Pontosabban fogalmazva ott legyen a próbalövésen a lövedék becsapódási helye, ahová a kijelzőn a távcsövünk szálkeresztje mutat. Ha ezt egyszer megcsináljuk, akkor a precíz adapternek köszönhetően minden felrakáskor pontos marad az előtét.

Az Infiray CD35 keresőként tehát igencsak kompromisszumosan használható, amit azért nem értek, mert a bekapcsolást követően, amikor eltűnik az Infiray logo, a kamera teljes kijelzős képpel indít egy pillanatra, majd összeugrik kicsire. Ergo tudna nagy képet mutatni, csak valamiért ez szoftveresen nem elérhető sajnos. Lásd az alábbi illusztrációt:

Céltávcsőre vadászati körülmények közt természetesen nem szereltem ezt az előtétet (sem). Otthoni próbálgatáskor, illetve vadászaton kézből nézelődve, illetve adapter híján próbaképpen kézből a céltávcső elé tartva nagyjából a következőkről tudok beszámolni (Leica Magnuson tesztelve). 2.5x-es optikai nagyításon szinte a teljes, négyzet alakú élőkép látszik a céltávcsőben, és bár picit látszanak a képpontok, de szép éles a kép. 3-4x nagyítás körül az élőkép teljesen kitölti a távcsőképet, és a kép még mindig egészen éles. Olyan cirka 5x-ös távcsőnagyításon a kép alján a pontos idő látszik még a kijelzőn, felül a státuszcsík faltól falig ér a távcsőben, és a kép még élvezhetően éles marad, de a képpontok egyre jobban látszanak. 6-8x-os nagyításon már a kijelző adatai kilógnak a képből, a képpontok elég határozottan látszanak, és a kép élessége zavaróan leromlik.

Nagyobb méretben (képközép kivágva) ugyanez:

Szürkületkor és holdfénynél, amikor a kamera még vető nélkül működik, ideális körülmények között olyan 100-130 méterig mernék vele lövést leadni disznóra,

ami elég sötét állat ahhoz, hogy határozottan látsszon a formája, és nem csak egy halovány, szürkés foltba lövünk bele. Egyébként egy gímünőt épp csak, de még 200 méter felett is lehetett látni vele, ha olyan volt mögötte a háttér. Ha az erdő szélén állt mozdulatlanul, és fák voltak mögötte, akkor nem volt kivehető az alakja, még akkor is alig, amikor mozgott (ez a cikk végén lévő videón látható).

A szürkületi/pirkadati, vető nélküli lövésnek egyetlen gátja lehet, ha szürkület végefelé, vagy pirkadat kezdetén a világosabbik égbolt felé nézünk. Ilyenkor ha túl sok égbolt látszik a képen, az átveri a készülék fénymérőjét, emiatt besötétedik a talaj. Lásd az alábbi képen. Szerencsére egy település távoli fényei miatti világos horizont éjszaka nem okoz ilyet.

Infrafénnyel az általam biztonságosnak megítélt lőtáv olyan 140-150 méter lehet talán, de vetővel sajnos kevés időm volt tesztelni. Ennél messzebbre is lehet látni vele, de mivel a távcsövet 4x, max 5x nagyításnál feljebb nem fogjuk tekerni, ezért a fentebb említett 130-150 méternél messzebb nem fogunk tudni pontosan célozni.

Az Infiray CD35 egyébként 2db CR123-as elemmel vagy akkuval működik, de egy hozzá adott toldóval tehetünk bele nagyobb 16650-es akkukat is. Előbbivel 3-4 óra az üzemidő, utóbbival kb. 7 óra. Én először sima, eldobható CR123-akat vettem bele, de egyetlen vadászaton történt nézelődés és néhány videofelvétel után másnap napközben le is merült, szóval ez így nem jó biznisz, kell bele a tölthető akku, de még jobb a tölthető 16650-es. Az oldalán lévő USB-C csatlakozón keresztül a készülék tölthető.

Az Infiray CD35, mint minden más Infiray céloptika 1000G erőhatásig lövésálló, ami a gyakorlatban .375H&H, vagy 9.3×64-es kalibert jelent. Időjárásálló is, IP66 besorolású, tehát teljesen porálló, és akkor se lesz baja, ha beleesik a pocsolyába.

A kamera tetején három gombot találunk, ugyanezt a kiosztást megkapjuk Bluetooth-os távirányító formájában is, amit a puskára lehet erősíteni, és arról lehet vezérelni a kamerát. Ez hasznos, mert egy nagyobb távcsővel az előtét annyira messze van a lövőtől, hogy nyújtózkodni kell érte vállba fogott puska esetén. A menüje elég egyszerű, a központosítás beállításait találjuk benne, kijelzőfényerő állítást, az üzemmódváltást (Nappali, Holdfény, Infra), wifi és bluetooth kapcsolást (előbbi révén csatlakozni tud az Infiray Outdoor telefonos apphoz, utóbbi pedig a távirányító kapcsolatért felel), meg a pontosidő beállítását.

Sajnos digitális nagyítást nem tett bele a gyártó, pedig egy fullHD felbontású szenzor simán elbírná a 2-4x digi-zoomot, és hát nagy segítség lenne ahelyett, hogy a céltávcső nagyítását tekergetjük. A készülék tud fotót és videót is rögzíteni, de ezt ugyanolyan formában teszi, mint a kijelzőkép: a fotó és a videó 1024x768px méretű, körben fekete, és középen, kicsiben (kb 640×480-ban) látszik a felvétel. A minősége sem olyan szép, mint amilyen képet élőben látunk, szóval ennek megfelelően nézzétek a felvételeket.

Mintafelvételek

Az Infiray Clip CD35 előtét megrendelhető a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

KATT IDE!

FIGYELEM! A fent bemutatott eszközt a cikk írásakor hatályos törvények alapján Magyarország területén, vadászaton kizárólag hivatásos vadászok használhatják legálisan, külön engedéllyel, ASP miatti diagnosztikai vaddisznó-kilövések céljából! A tesztelés ideje alatt az előtét nem került lőfegyverre.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...