Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: Yukon Signal RT digitális éjjellátó

Kevés digitális éjjellátó van még a piacon, ezek közül az egyik, a Yukon Signal N340RT, ami megfordult nálam egy tesztkörre.

Fura egy piac a digitális éjjellátók piaca, mintha nem tudnák a gyártók eldönteni, hogy erőltessék-e, vagy sem. Az analóg éjjellátók sajnos vagy nem sajnos, de kezdenek kimenni a divatból, a hőkamerák csőstől jönnek, de nagyon drágák. És ott van a digitális éjjellátó kategória, ami az éjszakai megfigyelést megfizethető áron képes biztosítani, a gyártók mégis óvatosan fejlesztenek e téren. A Yukon – aki ugyebár a Pulsar tulajdonosa – az egyik a kevés gyártó közül, aki kínál digitállis éjjellátót. Egyszerűen fogalmazva ezek olyanok, mint egy videokamera, csak eleve nagyon érzékeny szenzorral rendelkeznek, és érzékenyek az infra tartományú fényre is, míg a hagyományos videokamerák nem. Ebből fakadóan lehet őket nappal is használni, ekkor többnyire színes képet alkotnak (elég béna minőségben), és természetesen éjjel is lehet látni velük (fekete-fehéren), amit megtámogathatunk egy infravetővel, ami a digitális éjjellátó képén erős lámpafényként fog látszani.

Külső, építés

A Yukon Signal RT az éjjellátók között mindenképpen egy belépőszintnek felel meg, bár gyorsan hozzátenném, hogy a digitális éjjellátók között felsőbb szintek egyelőre alig-alig léteznek, ráadásul a legtöbb digi éjjellátó készülék kínai gyártmány. A Yukon ugyanakkor fehérorosz, és egy neves, nagy múlttal rendelkező márkáról beszélünk, nem utolsó sorban Magyarországon érvényesíthető garanciával.

A Signal RT egy kompakt méretű, műanyagból készült éjjellátó, ami beépített infravetővel rendelkezik.

Az N340 típus láthatatlan 940nm-es vetővel szerelt, a valamivel olcsóbb N320 pedig az alig látható 850nm-t kínálja. Nagyjából ennyiben ki is merül a különbség a két modell között,

vagyis maga a készülék ugyanaz, csak a fényvető más.

Ha szemből nézzük binokulárnak is hihetnénk, de valójában ez egy monokulár, az elején lévő két optika közül az egyik objektív csak, a másik az infravető lencséje. A Yukon Signal nagyon könnyű, négy db AA ceruzaelem, vagy akku megy bele (3-5 óra működést kínál, de Powerbankról is működtethető USB-n keresztül), ha ezeket kivesszük, akkor már-már elképzelhetetlenül könnyű eszközzel találjuk szembe magunkat. Gyárilag jár hozzá nyakpánt és tok.

A készülék objektívén tudunk élességet állítani, az okuláron pedig dioptriát. Ez utóbbi ennél a készüléknél is – ahogy a Yukon Exelon analóg éjjellátónál is – igen könnyen mozog, csinálhatták volna feszesebbre, hogy ne állítódjon el véletlenül. A készülékház két oldalán egy-egy Weaver sín darabkát találunk, ide lehet például iránymikrofont, vagy tetszőleges külső vetőt felfogatni – amit szintén kínál a Yukon -, ha a beépített nem lenne elegendő, de erről majd még lesz szó. Alul egy 1/4″-es állványmenet van az esetleges rögzítéshez, a tetején pedig 4 gombot találunk, melyek alaphangon a ki/bekapcs, infravető fényerő, videofelvétel és digitális nagyítás funkciókat látják el, de ezekkel lehet a menüben is bogarászni.

A Yukon Signal RT építési minőségét nem verném nagy dobra, rossznak nem nevezhető, hiszen időjárásálló kivitelű, és egyben van, de kiemelkedőnek sem mondható. Ebben az árkategóriában nem várhatunk magnéziumötvözet házat, csak műanyagot, hol feszes hol meg könnyen járó gyűrűkkel, valószerűtlenül könnyű súllyal, és a kelleténél nehezebben nyomható gumírozott gombokkal. Utóbbi nyilván az időjárásállóság árát fizeti.

Funkciók

A Yukon Signal éjjellátóval nem csak megfigyelést végezhetünk éjszaka, de rögzíthetjük is a látottakat, ugyanis dedikált gomb indítja a videofelvételt, vagy képrögzítést. A szenzor felbontása 640×480 pixel, ebből fakadóan a maximális videofelbontás ugyanennyi, fotó esetén tud eggyel nagyobbat is, de az már digitálisan felméretezett kép lesz, a natív felbontás fotóban is 640×480. Ez így 2019-ben nem valami huszáros, valljuk be.

A készülék nevében az “RT” jelzés a rádiós kapcsolatot jelzi, ugyanis ez a kamera beépített WiFi-vel rendelkezik. A telefonnal először fel kell lépni a kamera saját wifi hálózatára, majd a Pulsar StreamVision applikációját kell elindítani, és létre is jön a kapcsolat.

Itt lehetőségünk van a kamerán néhány beállítást végezni (pl. idő, dátum, képes arra is, hogy a pontosidőt átvegye a telefontól), frissíteni a szoftverét, letölteni a korábban készített felvételeket a telefonunkra, de bekapcsolhatjuk a kamera élőképét is, ekkor a telefonon látjuk azt az élőképet, amit a kamera lát. Ezek azért mondhatjuk, hogy fejlett szolgáltatások, a kínai digitális éjjellátók ilyet nem tudnak. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy a wifi nem valami gyors, egy hosszabb videofelvétel 60-70 megabájt, ezt először le kell tölteni a kameráról a telefonra, utána még át is kell konvertálnia a szoftvernek, és még utána is meg leszünk lőve, hogy hova mentsük el. A legkönnyebb egyébként a telefon fotói/videó közé, de ha számítógépre szeretnénk az még eggyel több kör.

Ennél jóval egyszerűbb kellene legyen, hogy a kamerát összedugjuk egy USB kábellel a számítógéppel, ami felismeri a kamerát afféle háttértárként, és csak áthúzkodjuk a gépre a fotókat/videókat. Ez egyszerűnek hangzik, de nekem sajnos elsőre nem sikerült, ugyanis bármit csináltam, a számítógép nem ismerte fel a kamerát háttértárként. Én Mac-et használok, ezért próbáltam Windowszal is, az felismerte, de a képek áttöltése iszonyatosan lassú volt. 500 megabájtnyi videót (kb két-három este termését) kb. 10 percig másolt a gépre. Ez megintcsak ciki egy kissé 2019-ben.

Működés, tapasztalatok

Próbáltam ezt a kis Yukont teliholdnál is, és hold nélküli éjszakán is, továbbá saját fényvetővel és külső fényvetővel egyaránt. A helyzet az, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között, és milyen beálíltásokkal használjuk. De mindenekelőtt muszáj leírnom, hogy a kamera felbontása ugye 640×480-as, ami nem mondható kényeztetőnek. A tesztvideón is látható, hogy tekergettem a fókuszt, ami azért volt, mert sokszor nem tudtam eldönteni, hogy az objektív fókusza nincs pontosan beállítva, vagy egész egyszerűen a gyenge felbontás miatt nem látom élesen a képet.

A gyártó által hirdetett 300 méteres észlelési távolság hold nélküli estén azért nem teljesen igaz. Ilyen körülmények között a Yukon Signal valójában szórós vadászatra alkalmas leginkább, mert a saját fényvetője 100 méter alatti tartományban ad igazán látványos megvilágítást. Teliholdas éjszakán már annyira azért nem vagyunk rászorulva a fényvetőre, ekkor jobban teljesít a Yukon, de ilyen szituációban meg sokszor egy jobb minőségű keresőtávcső is elegendő ahhoz, hogy a disznókat kiszúrjuk a vetésen vagy a tarlón. A Yukon ilyen helyzetben legfeljebb annyival segíti az észlelést, hogy a fényvető miatt világít az állatok szeme, így könnyebb észrevenni őket, különös tekintettel a ragadozókra. Mert hát a disznóra mondani szokás, hogy nincs az az éjszaka, ami feketébb lenne nála. Rókát, sakált viszont egy ilyen éjjellátóval könnyebb kiszúrni, ráadásul a 940nm-es vetőnek köszönhetően mi magunk észrevétlenek maradunk.

Az alábbi videó hold nélküli éjszakán készült a beépített vetővel:

A nagy távolságokkal ilyen fényvetős éjjellátóknál – főleg a digitálisoknál ami a fényhez igazodva automatikusan szabályozza a kép világosságát – az szokott még probléma lenni, hogy a fényvető brutálisan megvilágítja a közelebb lévő talajt, elvakítja lényegében a kamerát, emiatt a 200-300 méterre lévő területeken alig látunk valamit. Ilyenkor nincs más megoldás, mint felfelé irányítani picit az éjjellátót, hogy képhatáron kívülre kerüljön az erősen megvilágított terület.

Lényeg a lényeg, hogy amint van holdvilág, és bekapcsoljuk a fényvetőt is, akkor ez a 200-300 méter közötti észlelési távolság működhet, igaz a kisfelbontású kereső miatt olyan nagyon azért nem fogjuk élvezni a látványt. Bírálni nem fogunk tudni. Raádásul a nagyobb hatótávnak is van egy feltétele: a készülék menüjében állítani lehet a látott kép fényességét 1-20-as skálán, de ez aligha a kijelző megvilágítottságát állítja, mindinkább az éjjellátó jelerősítését, vagyis az érzékenységet. Én beleestem abba a hibába a teszt elején, hogy a fényességet levittem 10 alá, hogy ne vakítsa annyira a szememet a sötétben, majd kijelentettem magamban, hogy ez a cucc fabadkát se ér, hiszen 80 méternél tovább nem látok. Aztán úgy voltam vele, hogy még alacsony fényerőnél is zavaróan vakít, szóval tökmindegy hova állítom, így is úgy is vaksi leszek az egyik szememre, ezért később megpróbáltam a 10 feletti tartományt, és kinyílt az éjszaka – kis túlzással. Szóval sajnos valamit valamiért, ha szeretnénk nagyobb távolságokra látni vele, akkor fel kell nyomnunk a fényerőt, úgy viszont keményen elvakítja majd az egyik szemünket. Emiatt javallott nem a célzó szemmel belenézni. Javaslom továbbá egy vörös szűrő beszerzését (pl. az Olight lámpákhoz kaphatót), ez eleve lefog egy adagot a fényerőből úgy, hogy attól még az éjjellátó érzékeny marad, és megmaradnak a részletek nagyobb távolságokban is, ráadásul a szemünkbe jutó fény vörös színű lesz így, ami sokkal kevésbé rontja a sötétbenlátást. Nekem ez a bevált recept a vakító kütyük ellen. Elsőre furcsa lehet a vörös kép, de egy idő után megszokja az ember, mitöbb a szeme is alkalmazkodik hozzá valamelyest, fél óra nézelődés után érdemes belekukkantani a másik szemünkkel is egy pillanatra, meg fogunk lepődni, mennyire élénkebb vörös színűnek fogjuk látni a képet azzal a szemünkkel, amelyik nem szokott hozzá a vörös képhez.

Ami a nagyítást illeti, alapból ugye 4,5x-öst kapunk, szerintem a monokuláris éjjellátóknál/hőkameráknál ez a kényelem felső határa. Egy monokulárt nem tartunk olyan stabilan, mint egy binokulárt, ezért ennél nagyobb nagyítások már igencsak remegős képet adnak. A Yukon Signalon bekapcsolhatunk 2x-es digitális nagyítást is, így 9x-est kapunk, de itt már erősen remeg a kép, muszáj letámasztani, nomeg a 640×480-as felbontásba kár is belenagyítani digitálisan.

Yukon Signal RT külső Yukon fényvetővel

Fényvető

A Signal saját fényvetője közepesnek mondható, láttam már erősebb beépített fényvetőt is (pl. a Minox éjjellátójában erősebb van), és gyengébbet is (pl. Yukon Exelon analóg éjjelltáó esetében). Széles területet világít be, de 100 méter felett már erősen csökken a hatása. 200 méteren még látható, akár teliholdnál is érzékelhető, 300-on azonban már nemigen. Kikapcsolni ha jól láttam nem is lehet, csak három fokozatban állítani az erejét. Kipróbáltam a Yukon külső fényvetőjét is vele, valamennyit hozzáad az eredményhez, de nem sokat. Ott kezdődik, hogy 2db ceruzaelemmel működik, így sejthető, hogy nem egy világítótorony. A fénye kör alakú, 4,5x-ös nagyításon nem is fedi le a teljes képmezőt, és nem mondanám, hogy erősebb, mint a Yukon Signal beépített vetője. Nyilván ahová világítunk a külső vetővel, ott összeadódik a beépített vető, és a külső vető fénye, így valamivel világosabb lesz, de sokat nem oszt, nem szoroz.

Összegzés

Yukon Signal N340RT

A Yukon Signal RT egy használható digitális éjjellátó, ami olyan szolgáltatásokkal gyarapítja gazdáját, mint a videofelvétel és fotókészítés, és a vezetéknélküli kapcsolat, illetve streaming szolgáltatás telefonra, tabletre. Ezek szép és jó dolgok, de az alapfunkcióját tekintve a Yukon Signal azért nem a legerősebb darab a piacon, cserébe nem is annyiba kerül, mintegy felsőbb kategóriás digitális éjjellátó. A Signal RT gyengéje szerintem a kisfelbontású szenzor és kereső, hiszen a hatótávja az éjjellátók között azért egész jónak mondható. Ennek azért feltétele, hogy felnyomjuk a jelerősítést a felsőbb szegmensekbe, ekkor viszont számítsunk rá, hogy vakítani fog a képe éjszaka. Erre megoldás egy vörös szűrő felhelyezése lehet.

A Yukon Signal RT megvásárolható a Leitz Hungáriánál:

A feltüntetett árak e cikk írása után változhatnak!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....