Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: PARD NV019 variábel éjjellátó

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a piac egyik legjobb ár/érték-arányú éjjellátó keresője járt nálam egy rövid tesztelésen. Olcsó, jó, ráadásul még zoomolni is tud.

A PARD NV019 egy digitális éjjellátó keresőtávcső. A kipróbálását megelőzően két-három digitális éjjellátóval volt eddig dolgom, egyik a blogon is tesztelt Yukon Signal RT volt, a másik a régi sajátom, egy Bestguarder WG-50, ami kapható Bushnell Equinox Z, Delta NH-1 és Minox NVD650 neveken is (kisebb-nagyobb külcsín eltéréssel, azonos belsővel). Ezen kívül még egy olcsó Laserworks éjjellátó-távmérőt próbáltam. Ezek fényében kijelenthetem, hogy a PARD NV019 mindegyiknél jobb, mégpedig klasszisokkal!

Az NV019 800×600 800×450 pixel felbontású érzékelővel, és nagyjából ugyanilyen felbontású kijelzővel rendelkezik. Összehasonlításképpen, a Yukon Signal RT 640×480 pixeles (mind a szenzor, mind a kijelző), a Bestguardert pedig úgy hirdetik, hogy 5 megapixeles, meg hogy HD videó, ami jól hangzik, de nem teljesen igaz. Az egy dolog, hogy 5 megapixeles fotó, és HD méretű videó jön ki belőle (a PARDból is FullHD videó jön), de mindegyik csak digitálisan felméretezett. A szenzorának valódi felbontása sajnos nem ismert, és a kijelzőjéét se nagyon reklámozzák, de egyszer valahol már megtaláltam anno, és látvány alapján is meg tudom erősíteni, hogy 320×240 pixeles. Márpedig vadászat közben nem az számít, hogy majd otthon, a számítógépen milyen felbontású fotót, meg videót nézegetünk, hanem az, amit a keresőkijelzőn látunk. Ezekhez képest tehát a 800×450-es szenzor és kijelző lényegesen jobbnak mondható, élesebb és részletgazdagabb.

Kiegészítés: a legtöbb helyen és itt a blogon is eddig 800×600-as felbontás szerepelt, de ez nem lehetséges, ugyanis mind a szenzor, mint a kijelző láthatóan szélesvásznú, 16:9 oldalarányú, mint egy lapostévé, a 800×600 pixel meg 4:3 oldalarány mint a régi képcsöves tévék, vagy az okostelefonok fényképezőgépe. 16:9-es oldalaránnyal pedig a valós felbontás 800×450 pixel kell legyen.

Az éjjellátó optikája viszonylag kicsi (26mm-es), az lenne az igazi tutiság, ha ebből is létezne 50mm-es, mint a Bestguarderből, a világ végére el lehetne látni vele holdfényben, de így sem szégyenkezik. Az objektív legfőbb erénye azonban az, hogy a piacon szinte egyedülálló módon optikai zoomot kapott, így

a PARD NV019 alapnagyítását 1x – 6x között tudjuk állítani, a képminőség romlása nélkül.

A zoomolást és az élességállítást a készülék oldalán lévő két, egymás ellett lévő gyűrűvel tudjuk elvégezni. Ehhez jön még a 3x digitális zoom (tehát a max a 18x-os nagyítás), ami már kissé rontja ugyan a képminőséget, de a 800×450 pixelbe azért hatékonyabban lehet digitálisan nagyítani, mint mondjuk egy 640×480-ba.

N – F, mint Near és Far (közel és távol), W – T, mint Wide és Tele (széles látószög és tele)…kár hogy fordítva írták rá: a baloldai állítja a zoomot, a jobboldali az élességet

Mivel ez egy olcsó éjjellátó, ezért nem teljesen kompromisszummentes a zoomolás. Az objektíve ugyanis elég keményen varifokális, ami azt jelenti, hogy ha mondjuk 1-2x-es nagyításon beállítjuk az élességet, és elkezdünk zoomolni, akkor elmászik, és korrigálni kell. (Ez látszik is a lentebb található mintavideóban.) Még ha csak picit mászna el, meg sem említeném a tesztben, mert a világ legjobb és legdrágább, parfokális fotó- és videokamera-objektívjeit kivéve minden zoomobjektív ilyen, de ennél nem picit mászik el az élesség, hanem nagyon. Nem is teljesen értem a logikáját, fizikáját, mert egy kisebb zoomolás után is előfordulhat, hogy az élességállító gyűrűt szinte másik végállásba kell tekerni, hogy a kép újra éles legyen, és olyat is tapasztaltam, hogy egy bizonyos zoomállást elérve újra éles lesz magától. Gondolhatnánk, hogy ez nagy probléma, de szerintem annyira azért nem kell kétségbe esni tőle. A zoom arra való, hogy ha felülünk a lesre, akkor ahhoz állítsuk be, amilyen a környezet, ahová aznap este nézelődni fogunk. Ha közelre várjuk a vadat mondjuk egy szórón, akkor nagyobb látószög dukál, ha inkább messzebb várható a mozgás, akkor emeljük a nagyítást, és az este hátralévő részében jórészt végig úgy hagyjuk. Nem fogjuk egész este tekergetni a zoomot. A jegyzőkönyv kedvéért azt is szeretném megemlíteni, hogy a maximális, 6x-os zoomálláson én nem tudtam élesre állítani a PARD-ot, de ha egy hangyányit visszavettem (kb. 5.5-5.7x-esre), ott már igen. Hogy mindegyik példány ilyen-e, vagy csak a nálam lévő példány optikáját kalibrálták rosszul a gyárban, azt nem tudom.

Utcai fények, 1x-es nagyításon

A zoomoptika mellett külön kiemelném a PARD NV019 másik nagy aduászát,

a gigantikus méretű kijelzőt.

Nem túlzok, leesett az állam, amikor először megláttam. Nincs még egy éjjellátó, hőkamera, videókamera, vagy digitális fényképezőgép, amibe ekkora kijelzőt raktak volna! Ekképpen kell is neki a 800×450 pixel felbontás, sőt, az lenne az igazán tökéletes, ha HD felbontású lenne. Talán majd egy következő modell már az lesz. A kijelző méretét nem tudom, de a 4cm átmérőjű okulár már magáért beszél. Ha ezen betekintünk a keresőbe, akkora képet látunk, mint ha egy 65-70 centi képátlójú tévét 80cm távolságból néznénk. Igazi panorámaélmény!

A kép talán visszaadja a hatalmas kijelzőt és okulárt

A keresőben dioptriaállítási lehetőség nincs, valahol azt olvastam, hogy külön kell venni hozzá behelyezhető, dioptriás üveget. A dioptriás cserelencséket a csomagolásban találjuk. (Kérdés hogy szükség van-e rá, ugyanis a 4cm-es okulárba szerintem bármilyen szemüveggel be lehet látni. A szemkagyló visszahajtható, úgy meg pláne!)

A kamerán négy gombot találunk, melyeknek különféle funkciója van, lehet őket röviden és hosszan is nyomni, hogy ezeket elérjük. A legfontosabb funkciók könnyen és gyorsan szabályozhatók, úgymint nappali/éjszakai mód közti váltás, az infravető erőssége, a digitális zoom, illetve a videó, vagy fotó készítése, meg persze a menü behívása. A gombok nem túl nagyok, és közel vannak egymáshoz, puszta kézzel még jól lehet kezelni, kesztyűben már picit macerásabb. A másik bajom az volt velük, hogy hangosan kattannak megnyomáskor. Szerintem túl hangos, a vadásztársam Banzai bá’ azt mondta szerinte ezt egy állat se hallaná meg, ha a lesen nyomkodjuk.

A PARDnak egész tetszetős menüje van, többek közt beállíthatjuk a kijelző háttérvilágítását is benne, így nem vakít annyira éjszaka, ráadásul valóban a háttérvilágítást állítjuk, és nem a kép világosságát, emiatt az éjjellátó érzékenysége nem szenved csorbát a világosság csökkentésével úgy, mint például a Yukon Signal esetében. Utóbbinál, ha csökkentjük a Brightnesst, butul a kép, csökken az éjjellátó érzékenysége, tehát nem lát olyan messzire. A PARD nem ilyen.

A menüből tudjuk aktiválni a WiFi-t, egy PPShow nevű applikációt kell letölteni hozzá iOS-re, vagy Androidra. Hogy mit tud az app, azt sajnos nem tudtam kipróbálni, az én telefonomon mindig összeomlott és kilépett, amikor a kamerát csatlakoztatni akartam.

Az NV019 beépített 850nm-es vetővel rendelkezik, amire szükség is van, ugyanis olyan digitális éjjellátót még nem láttam, ami vető nélkül bármit is látna sötétben. A PARD sem kivétel ez alól, telihold közeli estén is kipróbáltam, de egy-két sötét foltot és a horizontot kivéve nem lát semmit. A vetőt bekapcsolva viszont kiviláglik a kép, 3 fokozatban állíthatjuk, a legerősebb fokozatban nagyjából 200 méterig lehet jól látni vele. Egy nagyobbacska disznót szerintem 300-ig is észre fogunk venni, főleg ha van egy kis holdfény is mellé. A vető fénye 1x-es zoomálláson a kép közepét világítja ki, de bezoomolva már a teljes képmezőt. A kamera fénymérése is ügyesen alkalmazkodik a vetőhöz, ha belóg egy-egy ág vagy gaz, nem vakítja el annyira a kamerát, mint amit mondjuk a Bestguardernél tapasztaltam. Továbbá ha a földközelből nézelődtem, nem világította telibe az előttem lévő talajt, hanem egész egyenletesen oszlatta el a fényt a képen: jutott az előtérbe is, meg messzebbre is.

FRISSÍTÉS: a teszt megírását követően derült ki, én sajnos használat közben nem vettem észre, hogy a PARD vetője fókuszálható! A vető lencséjét ki lehet húzni pár centit, ezzel fókuszálja a fényt, így bár kisebb területet világít be, de erősebben, így messzebbre is el lehet látni vele!

Őz 100-120 méterre beépített vetővel(videóból kivágott kép, életlenebb mint a kamerában látható!)
Őzek 100-120 méterre, külső lézeres vetővel (videóból kivágott kép, életlenebb mint a kamerában látható!)

A PARD NV019-en nincs Weaver/Picatinny sín, csak egy 1/4″-es állványcsatlakozó az alján, ha külső vetőt akarunk rászerelni, akkor ennek megfelelő szereléket kell szerezni hozzá.

Videókészítéskor ne lepődjünk meg, a kamera max 1 perces snitteket készít. Lehet tovább is filmezni vele, de menet közben újraindul a számlálója, és ez egy új videofájlt is jelent a memóriakártyán. Ha tehát készítünk egy 3 perces videót, az 3db egyperces fájlból fog állni. A kamera tud hangot is rögzíteni, de az alábbi videóban ezt a funkciót nem kapcsoltam be. Tán jobb is, hogy a rókalövés előtti párbeszédet Banzai bával nem halljátok benne… 😀

Összegzés

Leszámítva pár kisebb-nagyobb kompromisszumot, a PARD NV019 egy igazi “no-brainer” éjjellátó kereső, ahogy a művelt angol mondja. Azt jelenti, “ne agyalj rajta”. 114.900 Ft-ba kerül, ennyiért a kategóriájában átlagon felüli felbontást, egyedülálló variábel optikát, és a kijelző oldalon kvázi plazmatévé-feelinget kapunk. Tudunk fotókat készíteni, videót rögzíteni, szóval funkcióit és képminőségét tekintve a kamera abszolúte megéri az árát. Az építési minősége lehetne egy kicsit jobb is, de nem vészes (látnátok a cikk elején említett Laserworks éjjellátó-távmérőt, na az a nem semmi, igazi kínai bóvli…). Rakhattak volna rá finomabb gombokat is, és az objektív élességállítás-zoomolás párosát lehetne még hova hangolni. Hatótávját illetően a beépített vető és az érzékenység a jobb digi-éjjellátók közé sorolják az NV019-et, de nyilván egy 2.-3. generációs analóg éjjellátótól, pláne egy hőkameráétól azért még elmarad. 100 méterig viszont akár még bírálhatunk is vele szerintem, 150-200-ig látjuk az őzet, rókát is, a disznót meg talán még 300-350-ig is. Utóbbit a PARDdal nem volt szerencsém megtapasztalni, de más digi éjjellátóval igen, szóval ez sem lehet kivétel. A hatótávja a saját vetőjével nagyjából vetekszik a Bestguarder/Minox/stb éjjellátókéval, és jobb, mint a Yukon Signalé. Külső vetőt kicsit macera rátenni, de digi-éjjellátó lévén szereti a lézerest, és a 900nm feletti tartományt is, ami a vad számára már láthatatlan, szóval talán érdemes lehet próbálkozni vele.

PARD NV019

Digitális éjjellátó, 1-6x optikai zoom, 800x450px felbontás, fotó/videó, wifi

114.900 Ft

CSATLAKOZZ A VADÁSZ BLOG KIBESZÉLŐ CSOPORTHOZ A FACEBOOKON!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...