Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Vészharangot kongat az Európai Vadászszövetség, ideje tenni a vadászat fennmaradásért! Neked is!

Olvasási idő: 4 perc Kampányt és petíciót indított a FACE, Európa összes nemzeti vadászati szövetségének támogatásával, mert a vadászat európai ügye durván kezd elharapózni. A múltkori gigantikus spanyol vadásztüntetés után itt a következő akció, amibe minden európai vadászt szeretnének bevonni. Téged is, mert a tét, hogy a jövőben is vadászhatunk-e még!

“7 millió európai vadász vagyunk. Szenvedélyünk a természet, melynek többet adunk vissza, mint amennyit valaha is el tudnánk venni. Mi vagyunk az erdők és mezők szeme és füle. Mi hozzuk vissza a vadvilágot, mi hozunk létre élőhelyeket, mi tartjuk a természetet egyensúlyban. 
De a vadászat és a természet fenyegetés alatt áll, így segítségre van szükségünk!
Manapság a vadászatot a természet legfőbb fenyegetéseként állítják be, dacára annak, hogy világos bizonyítékok vannak az ellenkezőjére.
Vonuló maradak vadászatának korlátozása…a vadászok kivonása a nagyragadozók állományszabályozásából…európai regionális vadászati gyakorlatok egyre fokozódó korlátozása, hogy csak néhányat említsünk. 
Abban az időszakban, amikor a természetvédelem és a vadvilágmegőrzés elsőszámú prioritás kellene legyen, és a vadászok sikeresen védelmezik a természetet, néhány brüsszeli döntéshozó inkább arra összpontosít, hogy korlátozza a vadászatot. Döntéseik minden vadászt érintenek Európában és azon túl is. 
Segíthetsz megállítani ezt! Csatlakozz az Európai Vadászszövetséghez az EU bármely tagországából, hogy felszólítsuk a brüsszeli politikusokat, működjenek együtt velünk a vadászat és a természet érdekében!
Részei vagyunk a megoldásnak. Brüsszelnek velünk kell dolgoznia, nem pedig ellenünk! Ahhoz, hogy megmentsük a vadászatot és a vadvilág-megőrzést a jövő generációi számára, kérjük írd alá a petíciót most!”

Mi a teendő?

Írd alá a petíciót a FACE tematikus weboldalán:

www.signforhunting.com

Add meg a neved, az országod, az emailcímed és kattints a SIGN gombra! A postaládádba érkező levélben nyomj a piros CONFIRM SIGNATURE gomra, hogy megerősítsd a szavazatod!

Miről szól ez az új kampány?

Ez az egész Európára kiterjedő kampány platformot biztosít a vadászok számára, hogy felhívják az EU fő döntéshozó intézményeit, működjenek együtt velünk a természetvédelem és a vadászat jövője érdekében. Tartalmaz egy 9-pontos petíciót, amely változást követel a vadászattal és a természetvédelemmel kapcsolatos kulcsfontosságú témákban. A kampány válasz az európai vadászok egyre több problémájára, amelyek “Brüsszelből érkeznek”. Célja, hogy megvilágítsa a problémákat és megoldást keressen rájuk, továbbá hogy elmozduljunk a vadászattal kapcsolatos hibák keresésének tendenciájától egy olyan irány felé, amely elismeri a vadászat értékét a biológiai sokféleség, és az európai kultúrák egyesítése szempontjából.

Miért most?

Európa gyengélkedik a természeti környezete helyreállításában, és bár sok jó megoldás érkezik Brüsszelből, sajnos egyes döntések szükségtelen problémákat okoznak Európa vadászainak. A FACE tagjai úgy látják, hogy a vadászatot Brüsszelben egyre inkább a probléma részének tekintik, nem pedig a természetvédelem megoldásának.

Például:

  • Európai szinten a vadászatot helytelenül a természetre nehezedő egyik legnagyobb terhelésként ábrázolják, annak ellenére, hogy az ellenkezője bizonyított.
  • Folyamatosak a kísérletek a madarak vadászatának korlátozására, mindezt előítéletekre és jogsértésekre alapozva teszik.
  • Egyre nagyobb korlátozások vannak a nagyragadozók vadászok általi állomány-kezelésében.
  • Az EU egyik fő célja, hogy jobb és egyszerűbb jogszabályokat alkosson. Az elmúlt időszakban két olyan eset is történt, amikor ez nem sikerült neki. Az egyik ilyen az ólomlövedékek a szükségesnél szigorúbb tiltási szándéka, a másik a vadászat teljes betiltása bizonyos újonnan létrehozni kívánt védett területeken, mely az EU földterületének 10%-t tenné ki. Mindkettő egy széleskörű támogatottságot élvező szabályozás lehetett volna, ha az előkészítéskor érdemben konzultálnak polgárokkal és a szakmailag érintettekkel. De ez nem történt meg, így rossz szabályozások születtek.

Mire van hatással Brüsszel a vadászattal kapcsolatosan?

  • A biodiverzitás helyzetére Európa termőföldjein
  • A vadászható madárfajokra
  • A vadászati módokra
  • A vadászati idényekre
  • Hogyan szabályozhatjuk, vagy épp nem szabályozhatjuk a nagyragadozók populációját
  • A vadászok által használható fegyverekre
  • A vadászok által használható lőszerekre
  • Regionális vadászati tevékenységekre, és kulturális örökségekre/hagyományokra

A probléma

Európa természeti értékei rossz bőrben vannak, de nem mindenhol. Ahol és amikor csak tudunk, mi vadászok azért dolgozunk, hogy erős jövőt biztosítsunk, és elköteleződjünk a természetvédelmi munka mellett minden nap, egész Európában.

Ennek ellenére Brüsszelben néhány politikai döntéshozó ellenünk dolgozik. Fontos vadászati módszerek kerülnek szükségtelenül korlátozás alá. Erőltetik hogy a vadászok ne vehessenek részt a nagyragadozók állományszabályozásában, még úgy is, hogy épp mi vagyunk a kulcsa a populációk helyreállításának.

Ha ez sikerül, akkor Európa többi része és a nagyragadozók is szenvedni fognak. A vadászatot a természet legfőbb fenyegetéseként állítják be, dacára annak, hogy világos bizonyítékok vannak az ellenkezőjére.

Brüsszelben aktív napirend van a legtöbb regionális vadászati gyakorlat megszüntetésére Európa-szerte. Egyes politikai döntéshozók még a vadászat (és a halászat) megszüntetését is javasolták az EU területének 10%-án.

A FACE-kampány követelései

“Hozzuk vissza a természetet!”

A vadászatot és a vadvilág megőrzését érintő szabályozások 80%-a Brüsszelből érkezik.

  1. Gazdag biodiverzitást akarunk Európa-szerte.
  2. Azt akarjuk, hogy a természetpolitika ösztönözze a vadászok természetvédelmi munkáját, beleértve a védett területeket is.
  3. Azt akarjuk, hogy az uniós természetvédelmi törvények eredményeket hozzanak az ökoszisztémák és az apróvad-élőhelyek, különösen a vizes élőhelyek és a mezőgazdasági területek tekintetében.
  4. Objektívebb és bizonyíték-alapú megközelítést akarunk a vadászattal kapcsolatban, beleértve a regionális vadászati gyakorlatokat is.
  5. Pontos értékelést akarunk a nagyragadozó populációkról megfelelő kritériumok alapján, valamint egy eljárást a listára való felvételük módosítására az Élőhelyvédelmi Irányelv értelmében.
  6. Azt akarjuk, hogy a természetvédelem ügyében a vadászokra a megoldás részeként tekintsenek, ne problémaként.
  7. Azt akarjuk, hogy a vadászatot érintő jogszabályok és döntések tisztességesek legyenek, egyértelmű előnyökkel járjanak, szemelőtt tartva a szubszidiartiás* és az arányosság elvét.
  8. Azt akarjuk, hogy tiszteletben tartsák a kulturális örökségünket, ami létfontosságú a sokszínű Európa jövője, és az egyes polgárok életének gazdagítása szempontjából.
  9. Azt akarjuk, hogy Brüsszel ezt a napirendet nemzetközi szintre emelje, mert az EU-nak erős befolyása van globális szinten.

*Az az elv, mely szerint minden döntést és végrehajtást a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni, ahol a legnagyobb hozzáértéssel rendelkeznek.

Hogyan érhet célt a kampány?

Brüsszelt érdekli a civil társadalom meghallgatása, és ez a kampány pontosan ezt teszi:

  • Aláírások gyűjtése a vadászoktól a kampánykövetelések támogatására
  • Érdekképviselet a vadászattal és természetvédelemmel kapcsolatos politikában Brüsszelben

Számos nemzetközi civil szervezet alulról építkező szinten kampányol, de ez az első ilyen az európai vadászok számára. Ez a kampány támogatja az európai nemzeti vadászszövetségek (pl. OMVK, OMVV) munkáját is a vadászat és a természetvédelem erősebb jövője érdekében.

Miért ilyen hangsúlyos a természetvédelem?

Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a vadászok többet adnak a természetnek, mint amennyit elvesznek. Első kézből tudják, milyen fontos a biológiai sokféleség, és mennyi veszteség ment végbe az elmúlt évtizedekben. A természetvédelem iránti határozott felhívás a FACE azon politikájának központi eleme, hogy megelőzze a vadon élő állatokra, a társadalomra és az éghajlatra gyakorolt súlyos következményeket. A biológiai sokféleség csökkenésének közvetlen következményei a vadászok számra a vadon élő apróvad-populációk összeomlása, és a növekvő állategészségügyi problémák. Az EU-ban fontos természetvédelmi jogszabályok vannak hatályban, de jobb végrehajtásra van szükség, amely ösztönzi a helyi közösségeket.

Ki finanszírozza a kampányt?

Legfőképpen a FACE pénzügyi alapja, melyet e célból hoztak létre. A FACE tagszervezetei is hozzájárulnak. Az egyéni vadászok az országos szervezeteknek fizetnek tagdíjat (vadászjegy ára), melyel közvetve maguk is finanszírozzák ezt a kampányt. Ezen kívül lehetőség van egyéni szinten is anyagilag támogatni az ügyet a FACE tematikus weboldalán.

A FACE kampányát Európa összes nemzeti szövetsége támogatja, így az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet is!

Mi lesz mostantól?

A kampány 2022. május 27-én indult és 6 hónapig tart. A kommunikáció lokális, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten is zajlani fog.

Mi a teendő?

Írd alá a petíciót a FACE tematikus weboldalán:

www.signforhunting.com

Add meg a neved, az országod, az emailcímed és kattints a SIGN gombra! A postaládádba érkező levélben nyomj a piros CONFIRM SIGNATURE gomra, hogy megerősítsd a szavazatod!

A FACE hivatalos, egyórás, kampányindító-bemutató sajtókonferenciája itt tekinthető meg:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Egy székely úriember megalkotta kvázi az Instagram vadász-változatát. Egy nemzetközi vadász-közösségi média platformot, ahol már gyűlik a nép, és a...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Benyújtották a törvénymódosítási javaslatot a 16 éven felüliek vadászatáról. Jövő héten szavaznak róla a Parlamentben.