Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

Interjú készült az e-beírókönyvről, és a vadgazdálkodás digitális támogatásáról

Olvasási idő: 2 perc Eddigi tapasztalatok alapján egy maréknyi embert izgat csak igazán az elektronikus beírókönyv kérdésköre, a nagy többséget pedig vagy csak simán nem érdekli, mondván drága és úgysem fogják soha bevezetni, vagy épp egyenesen idegenkedik tőle. Az alábbi podcast adást mindhárom csoportnak javaslom meghallgatásra, mert nagy eséllyel meg fog változni a véleményük róla.

A közel 80 perces interjú a HAMS nevű, elektronikus vadgazdálkodási szoftver tuljadonosaival, Mádi Imrével és Lakatos Istvánnal készült 2022. március 31.-én. Ez nem egy HAMS-reklám, én kértem fel őket, hogy beszélgessünk az elektronikus beírókönyv, a vadgazdálkodás digitális támogatása, és a szoftver- illetve adattámogatott vadásztársasági, hatósági működésről és döntéshozatalról.

Az interjú főbb pontjai és konklúziói a következők:

  • Ne legyünk naivak, az elektronikus beírókönyv előbb-utóbb meg fog érkezni valamilyen formában. Jó eséllyel egy központi adatbázist hoz majd létre a hatóság, amihez a piaci (és akár állami) szoftverek férhetnek hozzá.
  • Az elektronikus adatszolgáltatást, és adatfeldolgozást nem csak a vadászati hatóság és az Agrárminisztérium támogatja, de mára nyilvánvaló trend európai szinten is. Nincs kizárva, hogy pár éven belül európai szinten lesz kötelező érvényű.
  • Nem azért szükséges ez, mert a vadászokat jobban akarják ellenőrizni, hanem azért mert ez egy sokkal modernebb és hatékonyabb döntéstámogató rendszer, ami által nem csak az országos és lokális vadgazdálkodás lesz hatékonyabb, de általa pontos és védhető adatok illetve trendek lesznek a kezünkben, amikor a manapság egyre inkább elharapózó, nemzetközi vadászatellenes lobbival kell szembenéznünk. Valós és védhető adatok nélkül a politikus is tehetetlen, amikor a vadászat és a vadgazdálkodás 21. századi létjogosultságát meg kell védeni!
  • Az e-beíró egyszerűsíti a vadászatra jogosultak és a vadászok hétköznapi és adminisztrációs életét, növeli a biztonságot, és akár a vadászok közti kommunikációra is jó hatással van.
  • Kiveséztük az e-beírókönyvvel kapcsolatos ellenérveket is:
    • Nem olyan könnyű visszaélni vele, mint azt sokan gondolják (értsd XY valós időben látja, hogy egyedül van kint a területen, ami felhívás lehet keringőre). Egyrészt a hivatásos vadász, vagy az IB bármikor kimehet ellenőrzésre beírás nélkül, ráadásul ők is valós időben látják otthonról, hogy XY egyedül van kint, és ha róla közismert, hogy szeret tilosban járni, épphogy az ellenőrző személyeknek felhívás keringőre az egyedülléte a területen
    • Valóban szükséges a netkapcsolat a beiratkozáshoz és a kiiratkozáshoz, de ez továbbra sem a lesnél történik (ahol mondjuk nincs térerő vagy lemerült a telefon a vadászat végére). Be- és kiiratkozni is lehet odaúton, vagy akár otthon. Ha nincs térerő, vagy lemerül a telefon, csupán annyi történik, hogy a vadász nem látja a lesen, hogy ki iratkozott be még őt követően. Beállításfüggő, de gyakori az olyan vadásztársasági megoldás, hogy nem is kell látnia, mert a rendszer nem enged mást oda beiratkozni rajta kívül. Ilyen szempontból a rendszer teljesen testreszabható. NINCS ÉLŐ SZEMÉLYKÖVETÉS!
    • A vadásztársasági élet és a kommunikáció nem hogy romlik az elektronikus beírástól, hanem épphogy javulni szokott, mert minden tag a rendszeren keresztül látja az elejtéseket, helyszíneket, így az a gyakoribb, hogy elindulnak a gratulációk, a beszélgetések, a történetmesélések.
    • A HAMS, mint jelenleg vélhetően egyetlen elektronikus vadgazdálkodási szoftver megoldás nem olcsó, de drágának sem nevezhető. Az adásban kivesézzük, milyen megoldásokkal csökkenthető a vadásztársaság ezen költsége, mi várható a jövőben, ha esetleg jóval több előfizető lesz, és mihez viszonyítsuk ezt az árat, amennyibe most kerül.
    • Az elektronikus beírókönyv is ad némi mozgásteret a nyilvántartás vezetésében. Nem csak a papír bír el sokmindent, hanem az e-papír is. Értsd a bejegyzések, terítékek utólag is módosíthatók az adminisztrátor által, ha szükséges.
  • Az e-beíró óriási mértékben megkönnyíti a vadásztársaság adminisztrációját: beiratkozások, térképes megjelenítés, vadásztársasági létesítmények kezelése pozícióval, fotóval, terítékadatok, kvóták és tervek teljesítése, gazdálkodási, pénzügyi adatok vezetése, múltbéli adatok grafikonos ábrázolása, összehasonlítása döntéshozatalhoz, krotálianyilvántartás, vadkamera-menedzsment, szolgálati napló, trófeabírálat….mind mind egyszerűbb egy profi szoftverrel.
  • A hatóságok, tájegységi fővadászok munkáját is nagyban könnyíti az egységes, precíz és gyors elektronikus adatszolgáltatás.

Minden ami fentebb elhangzott, és még több az e-beíró működéséről az alábbi podcastben:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc Ha csak egy cikket olvasol el a elektronikus beírókönyvvel kapcsolatban, ez legyen az.

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Módosult a Vadászati Törvény, az új szövegezés lehetővé teszi jövőre a vadászatra jogosultak számára az elektronikus beírókönyv választását a hagyományos...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Semjén úr a Fehován egy hazai YouTube-csatornának adott rövid interjút e-beíróról, hangtompítóról és fegyverre szerelt céltechnikáról.

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 10 perc Górcső alatt Magyarország legprofibb vadgazdálkodási szoftvere, mely nem csak az egyéni vadászok életét boldogítja és könnyíti meg, de a vadásztársaságét...