Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Hatalmas vadásztüntetés volt Spanyolországban

Olvasási idő: 2 perc Utcára vonultak a spanyol vadászok, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek a kormány vadászellenes politikája miatt. A helyszínen a FACE nemzetközi vadászati érdekvédelmi szervezet is képviseltette magát.

2022. március 20-án nagyszabású tüntetést szervezett az RFEC, vagyis a spanyolok vadásszövetsége Madridban. Március 19-i híradásukban azt ígérték, először 100.000, később 150.000, magát narancssárga mellénnyel vagy pólóval megkülönböztető vadász fog érkezni mintegy 1300-1400 busszal a spanyol fővárosba, hogy kiálljon a jogaiért, követelje a spanyol kormány vadászatellenes politikájának végét, és hangoztassa a vadászat fontosságát, mint gazdaságot elősegítő, munkahelyeket teremtő, a vidéki élet számára társadalmi, környezeti és kulturális előnyökkel járó tevékenységet.

Az elmúlt időszakban Spanyolországban több olyan állatvédelmi törvény és királyi rendelet látott napvilágot, melyet a vadászok, és ezzel együtt a 17 területi autonóm vadásszövetséget összefogó Spanyol Királyi Vadászati Szövetség (RFEC) elleneznek. Egyebek mellett a farkasok védett fajjá nyilvánítása is ezek között van, vagy az olyan európai irányelvek spanyol bevezetése ellen tiltakoznak, melyek beszüntetik az ólom használatát, és véget vetnek az olyan fajok vadászatának, mint a fogoly és a fürj.

Kiemelik, hogy a vadászat megszüntetése negatív hatással lenne a biológiai sokféleségre, a veszélyetetett fajokra, az ökoszisztémákra, a közlekedési balesetekre, a mezőgazdaságra, az állatállományra, a betegségek átvitelére, vagy a munkahelyek elvesztésére, valamint az Államkincstár számára többletköltséget jelentene.

Fotó: RFEC fecaza.com

A megmozdulást támogatja a több mint 7 millió európai vadászt képviselő Európai Vadászati és Természetvédelmi Szövetség (FACE) is, melynek delegációja, a FACE-elnök Torbjörn Larsson vezetésével a helyszínen volt. Ezen kívül támogatást kaptak a Latin-Amerikai Nemzetközi Vadászati Szövetségtől éppúgy, mint Mexikó, Peru, Uruguay, Brazília, Chile, Paraguay és El Salvador nemzeti szövetségeitől is.

Ugyanakkor ott sem különb a helyzet, mint bárhol máshol a világon manapság. Délelőtt 11-kor találkoztak a tüntetők a Földművelésügyi Minisztérium előtti téren, és “Együtt a vidékért” szlogennel álltak ki a jogaikért. Igaz vagy sem, az RFEC szerint végül 2022. március 20. úgy vonult be a történelembe, amikor 600.000(!) ember vonult fel a vadászat ügyéért Madrid utcáin.

Ennek ellenére a spanyol fősodratú média “a gazdálkodók és állattenyésztők nagy demonstrációjáról” beszél, ezek követeléseit említi, a vadászokéról pedig hallgat, pedig a résztvevők 90%-a narancssárga ruhában képviselte a vadászati ágazatot.

Manuel Gallardo, az RFEC elnöke záróbeszédében követelte, hogy a kormány hagyja abba az állatvédők előtti térdelést, és figyelmeztette őket, hogy a vadászat elérte a politikát, ne felejtsék el, hogy a spanyol jágerek egyetlen szavazatot sem fognak leadni azokra a pártokra, amelyek nem védik a vadászatot.

Spanyolországban nem tudni jelenleg mi a helyzet, de 2010-es adatok szerint közel egymillió fő vadászott. 1000 lakosra vetítve akkoriban ez 21.1 főt jelentett. Magyarországon ez az arány 5.6 fő/1000 lakos.

Borítókép: RFEC fecaza.com

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Már 2019-ben felmerült a téma, és most újra szóvá tette az ország erdészeti, környezetvédelmi és turisztikai minisztere, hogy ha a...

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 9 perc Egy kis gondolatébresztő írást tervezek, amikor ezekbe a sorokba kezdek. A cikk címe hatásvadász, ezt tudom, jobb lett volna kérdőjelet...

Hírek

Olvasási idő: 4 perc Kampányt és petíciót indított a FACE, Európa összes nemzeti vadászati szövetségének támogatásával, mert a vadászat európai ügye durván kezd elharapózni....

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 4 perc Sokan gondoljuk, hogy az emberek utálják a vadászokat. Közülünk tapasztalatom szerint igen nagy arányban vannak azok, akik pont le is...