Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni a vadászelleneseket?

Olvasási idő: 4 perc Sokan gondoljuk, hogy az emberek utálják a vadászokat. Közülünk tapasztalatom szerint igen nagy arányban vannak azok, akik pont le is tojják, hogy utálnak-e minket, vagy sem. “Hagyd rá, úgysem tudod meggyőzni!”, “Nem érdekel mit gondolnak rólam!” – hangzik el gyakran. Az kétségtelen, hogy a hétköznapi vadász túl sokat nem tud tenni az ügy érdekében, de picit azért mégis. És ez fontos, mégpedig azért fontos, mert ez az egész vadászellenesség nagyon veszélyes lehet.

Nevezzetek paranoidnak, de gondoljatok bele, a történelemben hány – először komolytalannak hitt – szélsőséges eszme okozott később akár háborút, akár világméretű pusztítást? Hány olyan buta törvényt hoztak világszerte, amit valamely szélsőséges eszmét képviselő kisebbség lobbizott ki valahogy? Elég csak az európai vadászati- és fegyvertörvényekre gondolni, a folyamatos szigorításokra. Vagy arra, hogy Japánban pár év után újra engedélyezték a bálnavadászatot, az Amazonasban a fák égetését, kivágását, a környezetvédők tiltakozása ellenére. Vagy egyes afrikai országokban a vadászat teljes betiltását.

A hangsúly pedig a lobbin van. Lobbizni, célt érni csak az képes, aki kellő támogatottságot tudhat a háta mögött, és ez a kritikus tömeg már befolyásoló erővel bír. Ez általában politikai befolyás. Ha kellően nagy a bázis, aki lobbizik, az a politikusnak szavazatot jelent. Azt meg ugye tudjuk, hogy általában neki ez a legfontosabb, nem pedig az ún. igazság.

Csak egy elmélet…

Ha kellően sok ember utálja a vadászatot, az mi vadászok meg fogjuk sínyleni.

Emiatt nem tehetjük meg, hogy egyszerűen legyintünk rájuk, még akkor sem, ha a vadászatot ellenzők ma még relatíve kevesen vannak. Valójában nem tudjuk pontosan mennyien vannak, de látható, hogy már a média is kezd melléjük állni, mert ők meg politikát csinálnak a vadászatból, tekintve, hogy az országvezetés jórésze maga is vadász, politikai csatározásban meg manapság semmi sem szent.

Botrányos bevezető szöveg a 350ezres követőszámú 444 Facebook oldalán, 2021. január 26-án

De ne felejtsük, hogy a fent ábrázolt folyamatábrán teljesen mindegy milyen módon jutunk el a felsőbb szegmensekbe. Ha már ott vagyunk, nagy a baj.

Tudott, hogy ez a hozzáállás általában a természettől teljesen eltávolodott, nagyvárosi ember általános gondolkodásmódja, ami nagyon könnyen terjedni tud, hiszen a többi nagyvárosi is el van szakadva a természettől, maximum eddig még nem foglalkozott ilyen kérdésekkel. De igen könnyen meggyőzhetik őket egy-egy szívhez szóló, hangzatos, de egyébként ostoba eszmével. És ami a nagyvárosban megjelenik, azt előbb-utóbb követi a vidék is egy bizonyos szintig.

Azokban az országokban, ahol az átlag ember mindig is szabadon vadászhatott (pl. Írország, Finnország, Ciprus, USA), ma is jobb a vadászat megítélése, mint az olyan országokban, ahol egykoron urak és főméltóságok kiváltsága volt, és a nép számára picit még ma is urizálásnak tűnik (pl. Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Németország). Ezen persze az sem segít, hogy a vadászat leginkább szem előtt lévő támogatói ma is a hatalomban lévő politikusok Magyarországon. Ez meg eléggé kontraproduktív, ugyanis egyrészről jó, hiszen valamelyest érvényesülnek az érdekeink, másrészről rossz, ugyanis továbbra is átszövi a politika a vadászatot, és ezzel számos haragost szerzünk.

De van itt jó hír is

Aki érdemben vitatkozott már több vadászellenes emberrel, az gyakran megtapasztalhatta a fényt az alagút végén. Nyilván megrögzött sötétzöldekkel, elvakult vegánokkal, virágfüzéres, beszívott hippikkel, az állatokat majomszeretettel megszemélyesítő urbán-cicababákkal többnyire nem lehet mit kezdeni. Ám eddigi tapasztalatom alapján

a legtöbb vadászellenes ember pusztán csak fogalomzavarban szenved.

Az pedig jó, mert fogalmakat tisztázni – korrekt tájékoztatással – jóval könnyebb, mint berögződött eszméket, vakhitet megváltoztatni.

A vadászellenes emberekkel történő beszélgetés, vitatkozás során gyakran kiderül, hogy nekik nem is igazán a vadászattal és a vadgazdálkodással van bajuk. Azt elfogadják.

A többségnek a sportvadászokkal van bajuk, akik szerintük élvezetből ölnek, és ezért még fizetnek is. A többségnek azokkal a vadászokkal van bajuk, akik miatt veszélyeztetett fajok pusztulnak ki. Azokkal a vadászokkal van bajuk, akik csak a trófeáért lövik ki az állatot, a húst meg otthagyják elrohadni, tehát a kilövés célja semmi más, csak hogy a trófea felkerüljön a falra. Azzal van bajuk, hogy az állatok életének kioltásával szerintük a vadászok milliárdokat keresnek.

De nincs bajuk a vadállományt szabályozó vadászattal. Nincs bajuk a vadgazdálkodással. Elismerik a hivatásos vadászok munkáját. Mégpedig azért, mert azt gondolják, hogy a vadgazdálkodást a hivatásos vadászok végzik, a sportvadászok meg csak élvezkednek pénzért, és azon valaki milliárdokat keres.

Hát kérem mi ez, ha nem komplett fogalomzavar???

  • Csupa olyan dolgot nem szeretnek, amik nem is jellemzőek ránk, törvényesen és szabályosan vadászó emberekre.
  • Az orvvadászatot nem szeretik, ami raáadásul egy közös nevező velünk.
  • Nem tudják, hogy a vadgazdálkodás oroszlánrészét, vagyis a kilövési kvóták teljesítését, a vad téli etetését, és még megannyi más élőhelyfejlesztési és vadmegóvási ügyet részben, vagy egészben a sportvadászok végeznek.
  • Nem tudják, hogy a hivatásos vadászok tulajdonképpen a sportvadászoktól kapják a fizetésüket, és együtt dolgoznak akár társadalmi munkában, akár baráti segítség formájában.
  • Nem tudják, hogy a vadászat a legtöbb esetben nonprofit tevékenység, hiszen a befolyó összegeket a vadgazdálkodásba forgatják vissza, a legtöbben nem keresünk milliárdokat, de még milliókat sem vele, ellenben ennyit fizetünk ki saját zsebből minden évben a gazdáknak.
  • Nem tudják, hogy tulajdonképpen a sportvadászok tartják fenn önerőből a magyar vadgazdálkodást, és az amellett, hogy sikeresen működik, még gazdasági szinten nyereséges iparág is (ld. turizmus, fogyasztás, stb).
  • Nem tudják, hogy a vad nem hogy elfogy az erdeinkből a vadászat által, de 10x annyi van ma, mint 50 évvel ezelőtt, és ez gyakran már problémát is okoz.
  • Nem tudják, hogy mi, sportvadászok nem lövünk mindenre, ami mozog, különösen nem védett, vagy veszélyeztetett állatokra.

A fentiekből az következik, hogy a mi feladatunk nem az, hogy eszméket változtassunk meg, csupán annyi, hogy

A) tájékoztassuk az embereket a valóságról, ahogy csak bírjuk.

B) ne adjunk támadási felületet.

Nem tűnik olyan nehéznek ugye?

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A közösségi Vadász Blog nem egy oldal, nem egy csatorna, vagy egy lapfül a blogon, hanem egyfajta eszmeiség, ami eddig...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Benyújtották a törvénymódosítási javaslatot a 16 éven felüliek vadászatáról. Jövő héten szavaznak róla a Parlamentben.