Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray Zoom ZH38 hőkamera – a korszakalkotó

Olvasási idő: 9 perc Végre megérkezett az Infiray innovatív, prémium hőkamerájának tesztje! A cég olyat tett le ismét az asztalra, amit eddig senki. A Zoom egy korszakalkotó monokulár, nem csak az Infiray, de a vadászati célú hőkamerák világában is. Optikai zoom, shutterless kalibrálás, óriási kijelző, extrahosszú akkuteljesítmény, igényes kivitel és felsőkategóriás képminőség jellemzi.

Külcsín

2021-ben az Infiray új irányt vett, és elkezdett különlegesebb küllemű és igényesebb csomagolású hőkamerákat gyártani. A kezdeti lépéseket mutató Finderek után jöttek a Cabinok, aztán meg a Zoom. Már a keménydobozos, fotóval illusztrált, mágneses záródású doboz is igényes termék benyomását kelti, de beljebb is merevített hordtáskával találkozunk, amiben nem csak a kamera, de minden szükséges kiegészítője is elfér a tetszetős nyakpántig bezárólag.

Maga a készülék elbúcsúzott a korábban jól megszokott, kúpszerű formavilágtól. A tervezésekor az Infiray céltechnikáinak designját vették alapul. Teljesítményéhez képest egy egészen kis méretű hőkamera keresőről beszélünk, ez pedig annak köszönhető, hogy a szenzora 12 µm pixelméretű, így a nagy teljesítményhez elegendő volt egy 38mm-es objektív. Eméletileg lesz majd később 50-es is, de az még a jövő zenéje.

Az ABS polimer készülékház tetején megfelelő méretű, távolságú, és kellően kidudorodó gombok találhatók, ezek sötétben is jól kitapinthatók, használhatók. E cikk írása előtt nem sokkal -6 fokban ültem a lesen, és kétujjas kesztyűben is tudtam vezérelni a kamerát. Ha behelyezzük a kezünket a kamera oldalán lévő kézpántba, a fontos gombok pont a megfelelő ujjaink alá esnek. Sokszor nem figyelnek eléggé a gyártók arra, hogy a kamera tetején nyugvó négy ujjra mely kezelőszervek jutnak, leginkább mert ebből kettő ugye erős ujj, ezekre kellene a legfontosabb, legtöbbet használt gomboknak esnie, a gyengébbekre pedig a legritkábban használt funkcióknak. (A Pulsar Helionnál speciel ez pont nem így jön ki, ott a legerősebb ujjunkra a fotó/videó gomb esik, a kezelőgombok pedig a három gyengébb ujjra esnek, így a kamera vezérléséhez rendszerint fogást kell váltani).

A zoomolást és a fókuszálást a fókuszgyűrű tekerésével végezzük. A határozott (fél fordulatnyi) tekerés állítja át az optikai nagyítást (és persze a látószöget), a kismértékű tekerés a kétvégálláson pedig állítja az élességet. Elég feszes szerkezet, így véletlenül nem fog elállítódni. Az objektívkupak is végre hatékony, nem gumi bedugós mint régen, hanem fém és kihajtható, elforgatható.

A hőkamera másik oldalán bújik meg a cserélhető akkumulátor, melyből a gyártó kettőt is mellékel a csomagban, és egyenként kb. 10 óra üzemidőt biztosítanak. 20 óra gyári akkuidő ebben a termék-szegmensben abszolút különlegesség. A készülék töltöttségét nem csak a kijelzőben látjuk, de az oldalán lévő Infiray logo derengő fénye is információt ad. Ezt ha akarjuk, kikapcsolhatjuk a menüben.

A Zoom alján USB-C csatlakozót, és állványmenetet találunk. Az okulár+szemkagyló is az Infiray által eddig kínált legjobb megoldás, bár a benne lévő nagyítólencse minőségén lehetne még csiszolni, hogy a képszélek felé is korrekt legyen.

Töltéskor az Infiray logo halvány pirosan világít. Üzem közben töltöttségtől függően zölden, narancsszínűen, vagy pirosan. Alvó módban pulzál. Ha kikapcsoljuk a menüben a státuszfényt, akkor csak bekapcsoláskor mutatja a töltöttséget egy pár másodpercig, utána sötét marad.

Belbecs

Optikai zoom

Bár a kamera neve is azt sugallja, hogy a készülék zoomolható, mégis az Infiray Dual-FOV-nak hívja a rendszert. Ez dupla látószöget jelent, ugyanis a gyújtótáv 19mm-es és 38mm-es lehet, köztes állás nincs. 19mm-es állásban szórón, erdei vagy fedett környezetben a 640×512 pixeles szenzornak köszönhetően hatalmas látószöget kapunk, így jól belátjuk az egész terepet magunk előtt. Ha a vadat közelebbről szemlélnénk, vagy nyílt terepen ülünk, úgy a kamerát egy mozdulattal átállíthajtuk 38mm-es állásba, ahol közel 2000 méteres észlelési távolság, és 3.2x-es nagyítás segít a tájékozódásban.

Ezúttal tehát kvázi elfelejthetjük az eddig ismert hőkamera kategorizálást (erdő / vegyes terep / nyílt terep), ugyanis ez a monokulár mindenhol maximálisan helytáll, kompromisszum nélkül.

60 méterre lévő szórónál belátjuk az egész szórót és a közvetlen környezetét is, míg nyílt terepen kis gyakorlattal az 1300 méterre legelő szarvasok alakja is kivehető. 800 méterre pedig már az is látszik, hogy van-e köztük borjú. Szintúgy a disznónál, a nemi jegyek jól láthatók, ragadozóknál az állat alakja, farokhossza nagyobb távokról is kivehető.

60 méterre lévő szóró, és itató. A tisztás kb. 25 méter széles.

Shutterless kalibráció

Igazi újdonság a konzumer hőkamerák piacán a zárszerkezet nélküli, akadásmentes kalibrálás.

A Zoom használat közben bár kalibrál, mint bármelyik hűtetlen bolométeres hőkamera, de mindezt észrevétlenül teszi, nem kattog, és nem akad meg a kép úgy, ahogy eddig a hőkameráknál ismertük.

Néha látni egy gyors villanást a kijelzőn, de igazából csak azt vesszük észre, hogy kalibráció nincs, de a képminőség mégsem romlik. A zárszerkezetet csak akkor halljuk, amikor a kamerát alvó módba kapcsoljuk, vagy onnan felébresztjük, de még így is alig van hangja.

Szenzor

Az Infiray Zoomban a cég jelenleg kapható legmodernebb bolométere került, egy 12 µm pixelméretű, 640×512 pixel felbontású érzékelő. Nagy felbontású lévén a digitális nagyítást is jobban bírja, ami 2x, 3x és 4x lehet. Utóbbinál 38mm-es állásban kb. 13x-os nagyítást kapunk.

Az érzékelő 25mK NETD érzékenységű, a jelenleg kapható legjobbak közül való, ami garancia arra, hogy még mostoha időjárás esetén is használható marad a hőkamera, tiszta időben pedig a legtöbb esetben láthatóvá válik még a letisztított agancs is. Bírálatra persze nem alkalmas, és különben sem bolygatjuk ugyebár a trófeás nagyvadat éjszaka, de tájékozódásra megfelelő.

Mostoha időjárás esetén még bekapcsolhatjuk a menüben az Infiray Ultra Clear üzemmódot is, ami tovább javítja a tájékozódást azzal, hogy a halovány képi elemeket felerősíti. Jóllehet párás-ködös időben ez némi zajosodással is jár.

Kijelző

A Zoom kapta a piac legnagyobb méretű és legnagyobb felbontású kijelzőjét. Ez egy 1440×1080 pixeles OLED, az okulár lencséjével akkora méretűre nagyítva, amekkora eddig outdoor hőkamerában nem volt látható. Igazi panorámás érzés használni, lényegesen nagyobb, mint a többi Infiray, Guide, Hikmicro, Leica, vagy a 2-3 évvel ezelőtti Pulsar kameráé. Egy picivel a mai top-Pulsaroknál is nagyobb.

A kijelző fényerejét 1-5-ös skálán állíthatjuk. 1-es állásban a megfelelő hőkép és kontrasztbeállításokkal nem fogja különösebben vakítani a szemet. Mivel a kamera szenzora és kijelzője egyaránt 50Hz képfrissítésű, ezért pásztázáskor nem szaggat, az állatok a képen nem húznak csíkot, amikor mozgatjuk a Zoomot. Nem azt mondom, hogy a világ legjobb kijelzője, mert láttam már ennél még kifinomultabbat is, de panasza bizonyosan senkinek nem lesz rá.

Menürendszer és működés

A menüt is továbbfejlesztette az Infiray, és egyúttal le is egyszerűsítette. A főmenüben a lényeges dolgokat találjuk ikonokkal egyértelműsítve. A gyorsmenübe pedig a hőképeket, a kijelzőfényerőt, a digitális élesítést és a kontrasztállítást tették. Mindebből a kontrasztállítás számít újszerűnek a cégnél. 1-5-ös skálán módosíthatjuk, amiből az 1-es valóban egy lapos, szürketónusos beállítás, ahol gyönyörű plasztikus, festményszerű képi világot kapunk, főleg a fekete, Black Hot hőkép esetében. Ilyet eddig csak a Guide tudott. Aki jobban szereti a harsányabb, növényzetet, állatokat jobban kihangsúlyozó hőképet, az az 5-ös skálán meg fogja találni a számára szimpatikusat.

Infiray Zoom – kontraszt beállítások White Hot és Black Hot hőkép módokban

Külön szerencse, hogy egy azonos beállításon nyugodtan átválthatunk a White hot hőképről a Black hotra, és vissza. Erre úgyszintén nem mindig figyelnek a gyártók, korábban az Infiray is állandóan küzdött vele, most meg a Pulsar Helion Pro-nál láttam, hogy az a világosság/kontraszt beállítás, ami a White hot hőképnek jól áll, az egy tökfekete hőképet eredményez a Black hotnál, így ott még külön állítgatni kell. Ld. az alábbi illusztráción:

Pulsar Helion Pro – fényesség és kontraszt beállítások White Hot és Black Hot hőképen

Azt is sikerült megfigyelni az Infiray Zoom esetében, hogy valamit csak-csak átvettek a Leicától, és a kamera nem annyira érzékenyen reagál a horizontra, mint a korábbi modellek. Érdemes megnézni a Helionnál, hogy milyen fekete az égbolt. Ez annyira különböző hőmérsékletet jelent, hogy a Helion automata expozíciója (képkorrekciója) úgy változik, amennyi égbolt (vagy más, nagy hőmérsékletkülönbségű tereptárgy) belóg a képmezőbe. Ha sok az égbolt, a talaj besötétül, ha kevesebb látszik a horizontból, akkor kivilágosodik. Ezt eddig a Leica oldotta meg a legügyesebben a L.I.O. technológiával, de már a Zoom is valamennyit megtanult ebből, így a képe szép konstans marad, függetlenül a képkivágástól.

Fotó/videó

A Zoom esetében már az Infiray is a kijelző képét rögzíti a felvételeken, és nem a szenzorról jövő jelet közvetlenül. Ez azt jelenti, hogy a státuszcsík és a menüzés is látszik a snitteken. Az is újdonság, hogy a kamera hangot is vesz már a videó mellé. A sajnálatos hír azonban, hogy akik iPhone-t vagy Macet használnak, azok e cikk megjelenése idejében még szenvedni fognak a videókkal. Az Infiray Outdoor app IOS verziója bár lejátssza őket, de rosszak az előnézeti bélyekgépek is, és megosztani is csak hibás megjelenítéssel lehet ezeket. Macen a VLC és az MKPlayer játssza le őket hibátlanul. A cég elvileg dolgozik az ügyön. Windows és Android készülékek esetében semmi ilyen probléma nincs.

Még egy apróság ide kívánkozik. Vegyük figyelembe, hogy a Zoomon a videóindítás nem azonnal történik. A felvétel gombot nyomvatartva megjelenik az ikon és a számláló, de kell neki 6-7 másodperc, mire a számláló elindul, és ténylegesen elkezdődik a felvétel. Otthon ne csodálkozzunk, ha a vélt felvételünk eleje hiányzik.

Összehasonlítás a Pulsar Helion Proval

Kár is lenne tagadni, hogy az Infiray Zoom és a Pulsar Helion 2 XP50 Pro a két nagy konkurens modell. Szinte azonos látószög, nagyítás, észlelési távolság és felbontás…mindkettő 25mK érzékenységű, mindkettő nagykijelzős, cserélhető akkus, stb. A tesztidőszak alatt volt szerencsém közvetlenül, azonos körülmények között összehasonlítani őket, amiért nagy köszönet jár a móri Kalappal Vadászboltnak.

Nem szeretném különösebben bő lére ereszteni, mert külön cikk lehetne belőle, de a konzekvencia a következő:

  • A Zoom sokoldalúsága a kettős gyújtótávolság miatt megkérdőjelezhetetlen. A Pulsar ezt csak durván feláras, cserélhető objektívvel tudja megoldani (ha egyáltalán kapható még). Az észlelési távolságok nagyjából azonosak.
  • A két kamera közül a Zoom kisebb, mint a Helion Pro, de nem könnyebb.
  • A Helion Pro tulajok rögtön vehetnek kb. 35.000 Ft-ért plusz egy akkut is, ha szeretnék tartani a lépést a Zoom együttesen 20 órás akkuidejével.
  • Nem különben a Zoom hordtáskája, nyakpántja is komolyabb darab, mint amit a Pulsar ad a Helion mellé.
  • A Zoom akadásmentes kalibrálása szintén egy olyan dolog, aminek a Helion Pro a nyomába sem ér. Ráadásul a Helion elég sokat kalibrál használat közben, így gyakran megakad a képe, és még a zárszerkezete elég zajos, az egyik leghangosabban kattog amit valaha próbáltam.
  • Az Infiray Zoom kijelzője egy hangyányival nagyobb, mint a Helioné, de a felbontásbeli különbséget nem igazán érezni. A Helion kijelzője némileg simább, kiegyensúlyozottabb (szerintem magasabb képfrissítésű), ellenben éjszaka jobban vakít, mert a fényerejét önmagában nem lehet állítani.
  • A Helion Pro képe érezhetően élesebb, szofisztikáltabb, mint a Zoomé. Black Hot módban talán nem annyira látványos a különbség.
  • A Helion “hidegindítás” után mindössze 4-4.5 másodperc alatt használatra kész, az Infiray Zoomnak ehhez kb. 16 másodperc kell a gomb megnyomásától számítva.
  • A Pulsar javára írhatjuk továbbá a több hőképmódot is, bár kérdés, hogy ezeket használja-e valaki egyáltalán. A Pulsar tud témamódokat is (erdő, sziklás terep, azonosítás és egyéni beállítás), ahogy a Guide is kínál ilyeneket régóta. Az Infiray ezt még mindig nem valósította meg a kameráinál. Ha a másik oldalról nézzük, a Zoom egyszerűbben kezelhető, kevésbé bonyolult.
  • A Pulsar új Stream Vision 2 applikációja is nagyon jól sikerült, magyar nyelvű lett. Bár az Infiray Outdoor app is tud már magyarul (helyenként béna fordítással), és viszonylag jól is használható, de a Stream Vision 2 kiforrottabb, igényesebb.

Summázva a jelenleg kb 100-150ezer Forinttal drágább Helion Pro legkomolyabb ütőkártyája a Zoommal szemben az érezhetően élesebb kép, ámde minden másban kevesebbet kínál: sokoldalúságban, használhatóságban, méretben, akkuidőben…stb. Aki vegyes terepen vadászik, így ki tudja használni a dupla látószöget, és a legjobban használható, legfejlettebb hőkamerát keresi, annak a Zoom a legjobb választás. Nyílt terepen meg majd a Zoom ZH50 lesz a király, és 25mm-es állásban még az is jól használható lesz erdőben. Ha a Pulsar marad a 17 mikronnál, akkor abba a szegmensbe már 75mm-es kamerát kellene gyártaniuk, ami hatalmas méretet jelent. Ezt nem valószínű, hogy meglépik. Addig meg ott van az Infiray E6 Pro V3.0, és a hamarosan érkező Guide Normae TN650.

Mintavideók

Összegzés

Ismét hatalmasat lépett előre a kínai gyártó a Zoom bemutatásával. Pár hónapja még álmunkban nem gondoltuk volna, hogy lesz variábel hőkamera, főleg annyiért, mint egy fixoptikás. Mindenből a legjobbat tették bele (szenzor, kijelző, akku, készülékház), amit csak tudtak. Ezzel létrehoztak egy zseniálisan sokoldalú, jól használható, felsőkategóriás hőkamera keresőt, aminek végre már a csomagolása, kiegészítői is tükrözik a szintet. Mindezt alig több mint egymillió forintért, így a Zoom lett a prémiumkategória legjobb ár/érték arányú készüléke. Persze a konkurencia sem alszik, a Pulsarnál kivételes képélességgel (és folyamatos árcsökkentéssel) próbálják ellensúlyozni az Infiray nyomulását, a Guide pedig ebben az árszegmensben előrukkolt a távmérős, binokulár Normae-vel, így nagy a választék. Nincs könnyű helyzetben a felhasználó, ha egymillió forint fölött akar szemezgetni. Mindegyik brutáljó kereső, és mindegyik más miatt, így magam sem tudnék dönteni.

Infiray Zoom ZH38

640x512px, 12 µm, 19/38mm, 20 óra akku, 2000m táv, shutterless kalibrálás, FHD kijelző

1.049.900 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.