Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray Zoom ZH38 hőkamera – a korszakalkotó

Végre megérkezett az Infiray innovatív, prémium hőkamerájának tesztje! A cég olyat tett le ismét az asztalra, amit eddig senki. A Zoom egy korszakalkotó monokulár, nem csak az Infiray, de a vadászati célú hőkamerák világában is. Optikai zoom, shutterless kalibrálás, óriási kijelző, extrahosszú akkuteljesítmény, igényes kivitel és felsőkategóriás képminőség jellemzi.

Külcsín

2021-ben az Infiray új irányt vett, és elkezdett különlegesebb küllemű és igényesebb csomagolású hőkamerákat gyártani. A kezdeti lépéseket mutató Finderek után jöttek a Cabinok, aztán meg a Zoom. Már a keménydobozos, fotóval illusztrált, mágneses záródású doboz is igényes termék benyomását kelti, de beljebb is merevített hordtáskával találkozunk, amiben nem csak a kamera, de minden szükséges kiegészítője is elfér a tetszetős nyakpántig bezárólag.

Maga a készülék elbúcsúzott a korábban jól megszokott, kúpszerű formavilágtól. A tervezésekor az Infiray céltechnikáinak designját vették alapul. Teljesítményéhez képest egy egészen kis méretű hőkamera keresőről beszélünk, ez pedig annak köszönhető, hogy a szenzora 12 µm pixelméretű, így a nagy teljesítményhez elegendő volt egy 38mm-es objektív. Eméletileg lesz majd később 50-es is, de az még a jövő zenéje.

Az ABS polimer készülékház tetején megfelelő méretű, távolságú, és kellően kidudorodó gombok találhatók, ezek sötétben is jól kitapinthatók, használhatók. E cikk írása előtt nem sokkal -6 fokban ültem a lesen, és kétujjas kesztyűben is tudtam vezérelni a kamerát. Ha behelyezzük a kezünket a kamera oldalán lévő kézpántba, a fontos gombok pont a megfelelő ujjaink alá esnek. Sokszor nem figyelnek eléggé a gyártók arra, hogy a kamera tetején nyugvó négy ujjra mely kezelőszervek jutnak, leginkább mert ebből kettő ugye erős ujj, ezekre kellene a legfontosabb, legtöbbet használt gomboknak esnie, a gyengébbekre pedig a legritkábban használt funkcióknak. (A Pulsar Helionnál speciel ez pont nem így jön ki, ott a legerősebb ujjunkra a fotó/videó gomb esik, a kezelőgombok pedig a három gyengébb ujjra esnek, így a kamera vezérléséhez rendszerint fogást kell váltani).

A zoomolást és a fókuszálást a fókuszgyűrű tekerésével végezzük. A határozott (fél fordulatnyi) tekerés állítja át az optikai nagyítást (és persze a látószöget), a kismértékű tekerés a kétvégálláson pedig állítja az élességet. Elég feszes szerkezet, így véletlenül nem fog elállítódni. Az objektívkupak is végre hatékony, nem gumi bedugós mint régen, hanem fém és kihajtható, elforgatható.

A hőkamera másik oldalán bújik meg a cserélhető akkumulátor, melyből a gyártó kettőt is mellékel a csomagban, és egyenként kb. 10 óra üzemidőt biztosítanak. 20 óra gyári akkuidő ebben a termék-szegmensben abszolút különlegesség. A készülék töltöttségét nem csak a kijelzőben látjuk, de az oldalán lévő Infiray logo derengő fénye is információt ad. Ezt ha akarjuk, kikapcsolhatjuk a menüben.

A Zoom alján USB-C csatlakozót, és állványmenetet találunk. Az okulár+szemkagyló is az Infiray által eddig kínált legjobb megoldás, bár a benne lévő nagyítólencse minőségén lehetne még csiszolni, hogy a képszélek felé is korrekt legyen.

Töltéskor az Infiray logo halvány pirosan világít. Üzem közben töltöttségtől függően zölden, narancsszínűen, vagy pirosan. Alvó módban pulzál. Ha kikapcsoljuk a menüben a státuszfényt, akkor csak bekapcsoláskor mutatja a töltöttséget egy pár másodpercig, utána sötét marad.

Belbecs

Optikai zoom

Bár a kamera neve is azt sugallja, hogy a készülék zoomolható, mégis az Infiray Dual-FOV-nak hívja a rendszert. Ez dupla látószöget jelent, ugyanis a gyújtótáv 19mm-es és 38mm-es lehet, köztes állás nincs. 19mm-es állásban szórón, erdei vagy fedett környezetben a 640×512 pixeles szenzornak köszönhetően hatalmas látószöget kapunk, így jól belátjuk az egész terepet magunk előtt. Ha a vadat közelebbről szemlélnénk, vagy nyílt terepen ülünk, úgy a kamerát egy mozdulattal átállíthajtuk 38mm-es állásba, ahol közel 2000 méteres észlelési távolság, és 3.2x-es nagyítás segít a tájékozódásban.

Ezúttal tehát kvázi elfelejthetjük az eddig ismert hőkamera kategorizálást (erdő / vegyes terep / nyílt terep), ugyanis ez a monokulár mindenhol maximálisan helytáll, kompromisszum nélkül.

60 méterre lévő szórónál belátjuk az egész szórót és a közvetlen környezetét is, míg nyílt terepen kis gyakorlattal az 1300 méterre legelő szarvasok alakja is kivehető. 800 méterre pedig már az is látszik, hogy van-e köztük borjú. Szintúgy a disznónál, a nemi jegyek jól láthatók, ragadozóknál az állat alakja, farokhossza nagyobb távokról is kivehető.

60 méterre lévő szóró, és itató. A tisztás kb. 25 méter széles.

Shutterless kalibráció

Igazi újdonság a konzumer hőkamerák piacán a zárszerkezet nélküli, akadásmentes kalibrálás.

A Zoom használat közben bár kalibrál, mint bármelyik hűtetlen bolométeres hőkamera, de mindezt észrevétlenül teszi, nem kattog, és nem akad meg a kép úgy, ahogy eddig a hőkameráknál ismertük.

Néha látni egy gyors villanást a kijelzőn, de igazából csak azt vesszük észre, hogy kalibráció nincs, de a képminőség mégsem romlik. A zárszerkezetet csak akkor halljuk, amikor a kamerát alvó módba kapcsoljuk, vagy onnan felébresztjük, de még így is alig van hangja.

Szenzor

Az Infiray Zoomban a cég jelenleg kapható legmodernebb bolométere került, egy 12 µm pixelméretű, 640×512 pixel felbontású érzékelő. Nagy felbontású lévén a digitális nagyítást is jobban bírja, ami 2x, 3x és 4x lehet. Utóbbinál 38mm-es állásban kb. 13x-os nagyítást kapunk.

Az érzékelő 25mK NETD érzékenységű, a jelenleg kapható legjobbak közül való, ami garancia arra, hogy még mostoha időjárás esetén is használható marad a hőkamera, tiszta időben pedig a legtöbb esetben láthatóvá válik még a letisztított agancs is. Bírálatra persze nem alkalmas, és különben sem bolygatjuk ugyebár a trófeás nagyvadat éjszaka, de tájékozódásra megfelelő.

Mostoha időjárás esetén még bekapcsolhatjuk a menüben az Infiray Ultra Clear üzemmódot is, ami tovább javítja a tájékozódást azzal, hogy a halovány képi elemeket felerősíti. Jóllehet párás-ködös időben ez némi zajosodással is jár.

Kijelző

A Zoom kapta a piac legnagyobb méretű és legnagyobb felbontású kijelzőjét. Ez egy 1440×1080 pixeles OLED, az okulár lencséjével akkora méretűre nagyítva, amekkora eddig outdoor hőkamerában nem volt látható. Igazi panorámás érzés használni, lényegesen nagyobb, mint a többi Infiray, Guide, Hikmicro, Leica, vagy a 2-3 évvel ezelőtti Pulsar kameráé. Egy picivel a mai top-Pulsaroknál is nagyobb.

A kijelző fényerejét 1-5-ös skálán állíthatjuk. 1-es állásban a megfelelő hőkép és kontrasztbeállításokkal nem fogja különösebben vakítani a szemet. Mivel a kamera szenzora és kijelzője egyaránt 50Hz képfrissítésű, ezért pásztázáskor nem szaggat, az állatok a képen nem húznak csíkot, amikor mozgatjuk a Zoomot. Nem azt mondom, hogy a világ legjobb kijelzője, mert láttam már ennél még kifinomultabbat is, de panasza bizonyosan senkinek nem lesz rá.

Menürendszer és működés

A menüt is továbbfejlesztette az Infiray, és egyúttal le is egyszerűsítette. A főmenüben a lényeges dolgokat találjuk ikonokkal egyértelműsítve. A gyorsmenübe pedig a hőképeket, a kijelzőfényerőt, a digitális élesítést és a kontrasztállítást tették. Mindebből a kontrasztállítás számít újszerűnek a cégnél. 1-5-ös skálán módosíthatjuk, amiből az 1-es valóban egy lapos, szürketónusos beállítás, ahol gyönyörű plasztikus, festményszerű képi világot kapunk, főleg a fekete, Black Hot hőkép esetében. Ilyet eddig csak a Guide tudott. Aki jobban szereti a harsányabb, növényzetet, állatokat jobban kihangsúlyozó hőképet, az az 5-ös skálán meg fogja találni a számára szimpatikusat.

Infiray Zoom – kontraszt beállítások White Hot és Black Hot hőkép módokban

Külön szerencse, hogy egy azonos beállításon nyugodtan átválthatunk a White hot hőképről a Black hotra, és vissza. Erre úgyszintén nem mindig figyelnek a gyártók, korábban az Infiray is állandóan küzdött vele, most meg a Pulsar Helion Pro-nál láttam, hogy az a világosság/kontraszt beállítás, ami a White hot hőképnek jól áll, az egy tökfekete hőképet eredményez a Black hotnál, így ott még külön állítgatni kell. Ld. az alábbi illusztráción:

Pulsar Helion Pro – fényesség és kontraszt beállítások White Hot és Black Hot hőképen

Azt is sikerült megfigyelni az Infiray Zoom esetében, hogy valamit csak-csak átvettek a Leicától, és a kamera nem annyira érzékenyen reagál a horizontra, mint a korábbi modellek. Érdemes megnézni a Helionnál, hogy milyen fekete az égbolt. Ez annyira különböző hőmérsékletet jelent, hogy a Helion automata expozíciója (képkorrekciója) úgy változik, amennyi égbolt (vagy más, nagy hőmérsékletkülönbségű tereptárgy) belóg a képmezőbe. Ha sok az égbolt, a talaj besötétül, ha kevesebb látszik a horizontból, akkor kivilágosodik. Ezt eddig a Leica oldotta meg a legügyesebben a L.I.O. technológiával, de már a Zoom is valamennyit megtanult ebből, így a képe szép konstans marad, függetlenül a képkivágástól.

Fotó/videó

A Zoom esetében már az Infiray is a kijelző képét rögzíti a felvételeken, és nem a szenzorról jövő jelet közvetlenül. Ez azt jelenti, hogy a státuszcsík és a menüzés is látszik a snitteken. Az is újdonság, hogy a kamera hangot is vesz már a videó mellé. A sajnálatos hír azonban, hogy akik iPhone-t vagy Macet használnak, azok e cikk megjelenése idejében még szenvedni fognak a videókkal. Az Infiray Outdoor app IOS verziója bár lejátssza őket, de rosszak az előnézeti bélyekgépek is, és megosztani is csak hibás megjelenítéssel lehet ezeket. Macen a VLC és az MKPlayer játssza le őket hibátlanul. A cég elvileg dolgozik az ügyön. Windows és Android készülékek esetében semmi ilyen probléma nincs.

Még egy apróság ide kívánkozik. Vegyük figyelembe, hogy a Zoomon a videóindítás nem azonnal történik. A felvétel gombot nyomvatartva megjelenik az ikon és a számláló, de kell neki 6-7 másodperc, mire a számláló elindul, és ténylegesen elkezdődik a felvétel. Otthon ne csodálkozzunk, ha a vélt felvételünk eleje hiányzik.

Összehasonlítás a Pulsar Helion Proval

Kár is lenne tagadni, hogy az Infiray Zoom és a Pulsar Helion 2 XP50 Pro a két nagy konkurens modell. Szinte azonos látószög, nagyítás, észlelési távolság és felbontás…mindkettő 25mK érzékenységű, mindkettő nagykijelzős, cserélhető akkus, stb. A tesztidőszak alatt volt szerencsém közvetlenül, azonos körülmények között összehasonlítani őket, amiért nagy köszönet jár a móri Kalappal Vadászboltnak.

Nem szeretném különösebben bő lére ereszteni, mert külön cikk lehetne belőle, de a konzekvencia a következő:

  • A Zoom sokoldalúsága a kettős gyújtótávolság miatt megkérdőjelezhetetlen. A Pulsar ezt csak durván feláras, cserélhető objektívvel tudja megoldani (ha egyáltalán kapható még). Az észlelési távolságok nagyjából azonosak.
  • A két kamera közül a Zoom kisebb, mint a Helion Pro, de nem könnyebb.
  • A Helion Pro tulajok rögtön vehetnek kb. 35.000 Ft-ért plusz egy akkut is, ha szeretnék tartani a lépést a Zoom együttesen 20 órás akkuidejével.
  • Nem különben a Zoom hordtáskája, nyakpántja is komolyabb darab, mint amit a Pulsar ad a Helion mellé.
  • A Zoom akadásmentes kalibrálása szintén egy olyan dolog, aminek a Helion Pro a nyomába sem ér. Ráadásul a Helion elég sokat kalibrál használat közben, így gyakran megakad a képe, és még a zárszerkezete elég zajos, az egyik leghangosabban kattog amit valaha próbáltam.
  • Az Infiray Zoom kijelzője egy hangyányival nagyobb, mint a Helioné, de a felbontásbeli különbséget nem igazán érezni. A Helion kijelzője némileg simább, kiegyensúlyozottabb (szerintem magasabb képfrissítésű), ellenben éjszaka jobban vakít, mert a fényerejét önmagában nem lehet állítani.
  • A Helion Pro képe érezhetően élesebb, szofisztikáltabb, mint a Zoomé. Black Hot módban talán nem annyira látványos a különbség.
  • A Helion “hidegindítás” után mindössze 4-4.5 másodperc alatt használatra kész, az Infiray Zoomnak ehhez kb. 16 másodperc kell a gomb megnyomásától számítva.
  • A Pulsar javára írhatjuk továbbá a több hőképmódot is, bár kérdés, hogy ezeket használja-e valaki egyáltalán. A Pulsar tud témamódokat is (erdő, sziklás terep, azonosítás és egyéni beállítás), ahogy a Guide is kínál ilyeneket régóta. Az Infiray ezt még mindig nem valósította meg a kameráinál. Ha a másik oldalról nézzük, a Zoom egyszerűbben kezelhető, kevésbé bonyolult.
  • A Pulsar új Stream Vision 2 applikációja is nagyon jól sikerült, magyar nyelvű lett. Bár az Infiray Outdoor app is tud már magyarul (helyenként béna fordítással), és viszonylag jól is használható, de a Stream Vision 2 kiforrottabb, igényesebb.

Summázva a jelenleg kb 100-150ezer Forinttal drágább Helion Pro legkomolyabb ütőkártyája a Zoommal szemben az érezhetően élesebb kép, ámde minden másban kevesebbet kínál: sokoldalúságban, használhatóságban, méretben, akkuidőben…stb. Aki vegyes terepen vadászik, így ki tudja használni a dupla látószöget, és a legjobban használható, legfejlettebb hőkamerát keresi, annak a Zoom a legjobb választás. Nyílt terepen meg majd a Zoom ZH50 lesz a király, és 25mm-es állásban még az is jól használható lesz erdőben. Ha a Pulsar marad a 17 mikronnál, akkor abba a szegmensbe már 75mm-es kamerát kellene gyártaniuk, ami hatalmas méretet jelent. Ezt nem valószínű, hogy meglépik. Addig meg ott van az Infiray E6 Pro V3.0, és a hamarosan érkező Guide Normae TN650.

Mintavideók

Összegzés

Ismét hatalmasat lépett előre a kínai gyártó a Zoom bemutatásával. Pár hónapja még álmunkban nem gondoltuk volna, hogy lesz variábel hőkamera, főleg annyiért, mint egy fixoptikás. Mindenből a legjobbat tették bele (szenzor, kijelző, akku, készülékház), amit csak tudtak. Ezzel létrehoztak egy zseniálisan sokoldalú, jól használható, felsőkategóriás hőkamera keresőt, aminek végre már a csomagolása, kiegészítői is tükrözik a szintet. Mindezt alig több mint egymillió forintért, így a Zoom lett a prémiumkategória legjobb ár/érték arányú készüléke. Persze a konkurencia sem alszik, a Pulsarnál kivételes képélességgel (és folyamatos árcsökkentéssel) próbálják ellensúlyozni az Infiray nyomulását, a Guide pedig ebben az árszegmensben előrukkolt a távmérős, binokulár Normae-vel, így nagy a választék. Nincs könnyű helyzetben a felhasználó, ha egymillió forint fölött akar szemezgetni. Mindegyik brutáljó kereső, és mindegyik más miatt, így magam sem tudnék dönteni.

Infiray Zoom ZH38

640x512px, 12 µm, 19/38mm, 20 óra akku, 2000m táv, shutterless kalibrálás, FHD kijelző

1.049.900 Ft

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Személy szerint nagyon vártam már, hogy mikor rukkol elő az Infiray a 2022 őszén belengetett hőkamera binokulárral. Arra viszont nem számítottam, hogy a hőkamerán...

Vadászíjászat

Végre ismét jelentkezett az Outdoor Life / Field&Stream szerkesztősége a mindenre kiterjedő, profi íjtesztjükkel, ami néha évente, néha csak kétévente jelenik meg.

Vadászíjászat

Nem csináltak neki nagy felhajtást, pedig nagy szó, hogy övék az első kifejezetten éjszakai vadászíjászatra szánt hőkamerás irányzék, a Holo HL25B.

Hírek

Az eleve innovatívnak számító hőkameragyártó, a ThermTec is új termékekkel mutatkozott be az IWA kiállításon. Az első előtéteik, a zoomos céltávcsöveik és a zoomos...