Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Távmérős bino hőkamera a Guide-tól

Végre hallani a Guide-ról is a bemutatásdömpingben. Előrukkoltak ugyanis a Normae TN szériájú hőkamera keresőikkel, melyek kétszemesek és távmérősek.

A Guide nagysikerű Track IR szériája kifutóban van, a legtöbb modell már egyáltalán nem is kapható. Sajnos ezúttal sem a Track IR-ek trónörökösét mutatta meg a gyártó, ámde feledteti a bánatot egy teljesen új széria, a Guide Normae modellek. A Normae “lelke” (értsd érzékelője) nem újdonság a Track IR-ekhez képest, minden más viszont teljesen új.

Egyrészt a legfőbb vonzerejük az, hogy binokulárok, ráadásul nem is aprócskák. A Guide premiervideójában az előadók kezében látva azt mondanám, hogy akkora, mint egy kisebb 8×56-os keresőtávcső. Egyébként 860-880g körüli a tömegük, ami megint csak az előbb említett távcsövekre hajaz. Cserébe viszont nagyon ergonomikus lesz, kézre álló, sötétben, kesztyűben is jól használható gombokkal, és mivel kétszemes kereső, ezért nem fárad el az ember szeme egykönnyen a használattól. Két szemmel vizsgálva a terepet természetesebb érzés lesz (de nyilván így azért mindkét szeme elvakul kissé a vadásznak a sötét éjszakában).

A kijelző egyébként 1024x768px felbontású OLED, ami ismételten egy minőségi ugrás a Guide részéről a korábbi modellekhez képest. A kétszemes működés miatt ebből persze kettő is van értelemszerűen.

A bino jobboldali tubusában egy 600 méteres, lézeres távmérő kapott helyet, a bal tubusban pedig maga a hőkamera. Újdonság még, hogy 2db 18650-es li-ion akkuval működik, ami könnyedén cserélhető akár a lesen is. Egy szett akkuval kb. 6 órát bír majd a készülék, melyben Wifi, GPS, digitális iránytű, dőlésmérő, és bluetooth is helyet kapott. Fotót/videót a beépített, 16GB-os memóriájára tud rögzíteni.

Összesen 4 modellt mutattak be, melyek 35 ill. 50mm-esek, és 400×300 vagy 640×480 pixel felbontásúak. Sorrendben az alábbiak:

400x300px 17 µm szenzorral (ezek már kaphatók itthon):

  • Normae TN430 – 35mm F/1.2 – 2.3x – 11.1° – 1000 méter – vegyes terep
  • Normae TN450 – 50mm F/1.2 – 3.2x – 7.8° – 1400 méter – nyílt terep

640x480px 12 µm szenzorral (ezek is hamarosan megérkeznek Magyarországra):

  • Normae TN630 – 35mm F/1.2 – 2x – 12.5° – 1400 méter – vegyes terep
  • Normae TN650 – 50mm F/1.2 – 2.8x – 8.8° – 2200 méter – nyílt terep

Az okulárok szemtávolsága minden modellnél 6 és 7cm között állítható, az árnyékolós szemkagylók eltávolíthatók. A készülékek IP66 időjárásállósági besorolással rendelkeznek. A csomagban a kamerához hordtáskát és nyakpántot is ad a gyártó a szokásos kiegészítők mellett.

És hogy mennyibe fog kerülni mindez? Mint említettem, először a kisfelbontású, 400x300px szenzoros változatok jönnek (35 illetve 50mm-rel), ezek ára 1 és 1.25 millió Ft között várható.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A cég az amerikai Shot Show premierjére időzítette néhány új hőkameráját, melyek közt vannak érdekesek és "érdekesek" is...csak épp az egyik pozitív, a másik...

Hőkamera teszt

Végre megérkezett az Infiray innovatív, prémium hőkamerájának tesztje! A cég olyat tett le ismét az asztalra, amit eddig senki. A Zoom egy korszakalkotó monokulár,...

Tudtad-e?

Sokszor volt már erről szó a blogon, de nem elégszer. Megannyi hőkamera van a piacon, még Magyarországon is, de rengeteg az olyan külföldi termék,...

Hőkamera teszt

Bár kerek egy hónapja van nálam a Guide kétszemes, távmérős hőkamerája, sajnos a rossz időjárás, és néhány egyéb tényező miatt kevés alkalmam volt próbálgatni....