Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Íme a Leica Geovid Pro 32!

Január 6-án a Leica bemutatta az eddigi legfejlettebb, és legkompaktabb távmérős keresőtávcsövét, a Geovid Pro 32 modellt. Csiszoltak a távcsövön is, jóval kisebb és könnyebb, mint az eddigi Geovidek, és komolyabb lett a hozzá tartozó applikáció is.

Közismerten a Leica Geovid a világ egyik legjobb, ha épp nem a legjobb távmérős keresője. Idén 30 éve, hogy piacvezetők a lézeres távmérésben, így ennek tiszteletére alkották meg az új Geovid Prot.

Leica Geovidot mostanáig 56-os és 42-es objektívvel lehetett kapni. Utóbbit a 3000 méteres távmérővel, és bluetooth kapcsolattal ellátott 3200.COM verzióban is. A Leica állítása szerint sokan kértek tőlük egy még kisebb és könnyebb modellt a magashegyi vadászatokhoz, nappali cserkelésekhez, meg aztán a 21. század elvárásainak is meg kell felelni, így jött létre a Geovid Pro 32.

A névből a 32-es szám ezúttal nem a távmérő teljesítményére utal, hanem a 32mm-es objektívméretre. A Geovid Pro ugyanis csak 8×32 és 10×32 kivitelben lesz kapható. Az alábbi összehasonlításban láthatjátok, hogy mennyivel kisebb, mint a modellcsalád többi tagja:

A kukker távmérője 10 métertől kb. 2300 méterig mér, 1100 méterig ekvivalens horizontális távolságot is számol. Bár az ebbe került Class 1 típusú lézer nem tud akkora távolságot, mint a 3200.COM modellé, ellenben sokkal pontosabb. Legfeljebb 0.3 másodperc alatt elvégzi a mérést, 180 méteren belül nem több mint 23 centis pontossággal, amit kifejezetten vadászíjászok figyelmébe ajánl a Leica. Ezáltal ideális társ a hosszú lövésekhez éppúgy, mint a testközeli vadászatokhoz.

A beépített szenzorok érzékelik a külső hőmérsékletet, a légnyomást, Bluetooth-on keresztül a Kestrel szélmérőjével is egyűttműködik. A ballisztikai számításokat a távcsőbe épített Applied Ballistics® Ultralight szoftver végzi (ez egy Leicától független, ballisztikai tudománnyal foglalkozó cég szoftvere), így a távcső azonnal kijelzi a ballisztikus tornyon végzendő beállítást, vagy mutatja centiméterben a fölétartást. Mindezt alaphangon 800 méterig tudja a távcső, de egy frissítéssel (vélhetően feláras) telepíthető az Applied Ballistics® Elite is, ami 2300 méterig végez ballisztikai számítást a környezeti tényezőkkel összefüggésben.

Az általunk használt lőszer adatait a Leica Ballistics Appon keresztül tudjuk kikeresni és áttölteni a távcső memóriájába. Ez az app is megújult. Megjelent benne a Leica ProTrack funkció, mely az amerikai típusú “spot&stalk” cserkelést, vagy a lövés utáni utánkeresést, de akár csak egy szimpla túrázást is segíteni tud. A funkció úgy működik, hogy megmérjük a vadat, vagy a kiszemelt helyet, legyen az egy mezőn, vagy a szomszédos hegyoldalban, innentől pedig a távcső beépített iránytűjére, és a megmért távra alapozva a telefonos app térképen mutatja a bemért pozíciót. Ehhez segítségünkre lesz a Leica alaptérképe, de választhatunk Google Maps műholdas térképet is, és Garmin eszközökkel is együttműködik a rendszer.

Ilyesmi funkciót kapott tavaly az új Swarovski EL Range is. Úgy látszik a távmérés megállíthatatlanul okosodik. Nyilván Magyarországon ez nem lesz olyan sok vadász körében népszerű, mint mondjuk az USA-ban, ahol a fenti képen látható módon vadásznak: távcsővel, de leginkább spektívvel többszáz méterre, vagy akár néhány kilométerre szemelik ki a rudlit, bikát, vagy egy medvét a hegyoldalban, aztán elindulnak rá (spot&stalk).

A Leica Geovid Pro 32 specifikációi:

 • 8×32 és 10×32 méret
 • 7° és 10° látószög
 • 135m és 115m látómező 1000 méteren
 • 91% fényáteresztés
 • 820g tömeg
 • 117x153x70mm
 • Méter/yard mérés
 • 10-2300m mérési táv (0.23, 0.5 és 1m pontossággal)
 • Egyszeri, vagy folyamatos mérés
 • Beépített ballisztikai számítógép (légnyomás, hőmérséklet méréssel, opcionálisan szélméréssel)
 • EHR korrekció (dőlésmérés)
 • Ballisztikai korrekció kijelzése klikkben, vagy centiméterben
 • Bluetooth kapcsolat
 • Egyedi ballisztikai profilok az appon keresztül
 • Kestrel / Garmin csatlakozás
 • Beépített digitális iránytű, appon keresztül GPS assziszt
 • Környezetifény érzékeny távmérés kijelzés
 • Perger-Porro prizma
 • Párásodásgátló, könnyen tisztítható AquaDura lencsebevonat
 • CR2 lítium-elem kb 2000 méréshez

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Optika teszt

A Leica nemrégiben bemutatta a távmérős Geovid széria első PRO modelljét, ami olyan okos funkciókat tud, amire álmunkban nem gondoltunk volna. Én legalábbis nem...

Optika teszt

Hivatalos nevén APEX XP 10x42 LRF. Ez a távmérős kereső több szempontból is lekörözi a konkurenciát, ami a magyar piacon többek közt a Minox...

Tudtad-e?

A kezdeti "56-os lázat" követően szépen lassan azért beépült a magyar vadászfejekbe az elmélet, miszerint egy bizonyos kor fölött hiába veszünk 8x56-os távcsövet, a...

Videók

Új márka jelent meg nemrégiben a Leitz Hungária kínálatában. A Bresser távcsövek 8×56-os verzióit vetettem össze egy pár alkalommal, ezek mindegyike kedvező áron kapható,...