Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Íme a Leica Geovid Pro 32!

Olvasási idő: 3 perc Január 6-án a Leica bemutatta az eddigi legfejlettebb, és legkompaktabb távmérős keresőtávcsövét, a Geovid Pro 32 modellt. Csiszoltak a távcsövön is, jóval kisebb és könnyebb, mint az eddigi Geovidek, és komolyabb lett a hozzá tartozó applikáció is.

Közismerten a Leica Geovid a világ egyik legjobb, ha épp nem a legjobb távmérős keresője. Idén 30 éve, hogy piacvezetők a lézeres távmérésben, így ennek tiszteletére alkották meg az új Geovid Prot.

Leica Geovidot mostanáig 56-os és 42-es objektívvel lehetett kapni. Utóbbit a 3000 méteres távmérővel, és bluetooth kapcsolattal ellátott 3200.COM verzióban is. A Leica állítása szerint sokan kértek tőlük egy még kisebb és könnyebb modellt a magashegyi vadászatokhoz, nappali cserkelésekhez, meg aztán a 21. század elvárásainak is meg kell felelni, így jött létre a Geovid Pro 32.

A névből a 32-es szám ezúttal nem a távmérő teljesítményére utal, hanem a 32mm-es objektívméretre. A Geovid Pro ugyanis csak 8×32 és 10×32 kivitelben lesz kapható. Az alábbi összehasonlításban láthatjátok, hogy mennyivel kisebb, mint a modellcsalád többi tagja:

A kukker távmérője 10 métertől kb. 2300 méterig mér, 1100 méterig ekvivalens horizontális távolságot is számol. Bár az ebbe került Class 1 típusú lézer nem tud akkora távolságot, mint a 3200.COM modellé, ellenben sokkal pontosabb. Legfeljebb 0.3 másodperc alatt elvégzi a mérést, 180 méteren belül nem több mint 23 centis pontossággal, amit kifejezetten vadászíjászok figyelmébe ajánl a Leica. Ezáltal ideális társ a hosszú lövésekhez éppúgy, mint a testközeli vadászatokhoz.

A beépített szenzorok érzékelik a külső hőmérsékletet, a légnyomást, Bluetooth-on keresztül a Kestrel szélmérőjével is egyűttműködik. A ballisztikai számításokat a távcsőbe épített Applied Ballistics® Ultralight szoftver végzi (ez egy Leicától független, ballisztikai tudománnyal foglalkozó cég szoftvere), így a távcső azonnal kijelzi a ballisztikus tornyon végzendő beállítást, vagy mutatja centiméterben a fölétartást. Mindezt alaphangon 800 méterig tudja a távcső, de egy frissítéssel (vélhetően feláras) telepíthető az Applied Ballistics® Elite is, ami 2300 méterig végez ballisztikai számítást a környezeti tényezőkkel összefüggésben.

Az általunk használt lőszer adatait a Leica Ballistics Appon keresztül tudjuk kikeresni és áttölteni a távcső memóriájába. Ez az app is megújult. Megjelent benne a Leica ProTrack funkció, mely az amerikai típusú “spot&stalk” cserkelést, vagy a lövés utáni utánkeresést, de akár csak egy szimpla túrázást is segíteni tud. A funkció úgy működik, hogy megmérjük a vadat, vagy a kiszemelt helyet, legyen az egy mezőn, vagy a szomszédos hegyoldalban, innentől pedig a távcső beépített iránytűjére, és a megmért távra alapozva a telefonos app térképen mutatja a bemért pozíciót. Ehhez segítségünkre lesz a Leica alaptérképe, de választhatunk Google Maps műholdas térképet is, és Garmin eszközökkel is együttműködik a rendszer.

Ilyesmi funkciót kapott tavaly az új Swarovski EL Range is. Úgy látszik a távmérés megállíthatatlanul okosodik. Nyilván Magyarországon ez nem lesz olyan sok vadász körében népszerű, mint mondjuk az USA-ban, ahol a fenti képen látható módon vadásznak: távcsővel, de leginkább spektívvel többszáz méterre, vagy akár néhány kilométerre szemelik ki a rudlit, bikát, vagy egy medvét a hegyoldalban, aztán elindulnak rá (spot&stalk).

A Leica Geovid Pro 32 specifikációi:

  • 8×32 és 10×32 méret
  • 7° és 10° látószög
  • 135m és 115m látómező 1000 méteren
  • 91% fényáteresztés
  • 820g tömeg
  • 117x153x70mm
  • Méter/yard mérés
  • 10-2300m mérési táv (0.23, 0.5 és 1m pontossággal)
  • Egyszeri, vagy folyamatos mérés
  • Beépített ballisztikai számítógép (légnyomás, hőmérséklet méréssel, opcionálisan szélméréssel)
  • EHR korrekció (dőlésmérés)
  • Ballisztikai korrekció kijelzése klikkben, vagy centiméterben
  • Bluetooth kapcsolat
  • Egyedi ballisztikai profilok az appon keresztül
  • Kestrel / Garmin csatlakozás
  • Beépített digitális iránytű, appon keresztül GPS assziszt
  • Környezetifény érzékeny távmérés kijelzés
  • Perger-Porro prizma
  • Párásodásgátló, könnyen tisztítható AquaDura lencsebevonat
  • CR2 lítium-elem kb 2000 méréshez

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Optika teszt

Olvasási idő: 3 perc Nemrégiben megújult az alap, mondjuk inkább úgy, legendás Leica Geovid R széria. A régi "tégla designt" felváltotta egy frissebb, modernebb...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A PARD egyedi, távmérős mögététje górcső alatt. 2K felbontás, 2x alapnagyítás, lézeres távmérő, viszonylag egyszerű használat.

Optika teszt

Olvasási idő: 4 perc Egy ideje már lehet kapni itthon az Alpen Optics távcsöveit, de eddig csak a távmérős Apexet próbáltam. Alig vártam már,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Nemrégiben debütált a Leica legfejlettebb távmérős keresőtávcsöve a Geovid Pro 32. Ehhez csatlakozik most a többi várva várt testvér.