Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Felokosították a Swarovski távmérős távcsövét

A Leica és a Zeiss után nem kellett sokat várni a harmadik nagy távcsőgyártóra sem, hogy vezetéknélküli kapcsolattal, és ballisztikai programmal lássa el csúcskategóriás távmérős távcsövét, a Swarovski EL-Range-et. A kukker más újításokat is kapott, ami az első komolyabb modellfrissítés az EL-széria 2011-es debütálása óta.

Aki ismeri a Swarovskit, bizonyára ismeri a Swarovision technológiájukat is, amit a legjobb, legdrágább távcsöveikben alkalmaznak, és ami a meggyőző, prémium szintű képminőségért felel. Az EL szériában viszont eddig a Swarovision optikai rendszert csak az alapmodellek tudhatták magukénak, a távmérős modellek nem. Nem így az új, 2021-es EL-Range 8×42 és 10×42 esetében. Immáron mindkét tubus 90% fényáteresztést kínál, továbbá nem érzékelhető színezetbéli eltérés a két tubus között, mint az olcsó távmérős binokulárokban, a Swarovisionnek köszönhetően pedig garantált a színsemleges megjelenítés, a torzításmentes kép, és a prémium képélesség faltól falig.

Az új EL-Range-eket 10%-kal szélesebb látószöggel vértezték fel, és kompatibilisek an NL-Pure-nál bemutatott homloktámasszal is. A házon kisebb módosításokat végeztek a jobb ergonómia érdekében, a távmérő pedig 10-2000m-ig mér, 1500 méterig +/-1m pontossággal.

A legnagyobb újítás persze a ballisztikai program. Az elődmodell csak ekvivalens horizontális távolságot tudott mutatni, míg az új binokulár Bluetooth-on keresztül csatlakozik okostelefonunkhoz, így képes ballisztikai adatokat fogadni, amiből többet is elmenthetünk. Mutatja a kompenzációt, figyelembe veszi a légnyomást, hőmérsékletet, és a lövési szöget is persze. Aztán akad itt még ún. Tracking Assistant okosfunkció is, ami a távcsőpiacon újdonság. Az optika felhasználja a beépített digitális iránytűt, a legutóbb megmért távolságokat, ha kell összedolgozik a telefonnal, így a lövés utáni kereséskor lesz a vadász segítségére azzal, hogy mutatja az irányt a rálövés helyétől. Ezt tudja a telefonos applikáció is műholdas térképen (ha van net), de tudja a távcső is: keresés közben csak megnyomjuk a mérés gombot, és mutatja az irányokat és a távolságokat a beépített kijelzőn.

A hasonló ballisztikai programmal felvértezett Leica Geovid 3200.COM tesztje épp folyamatban van, ha kíváncsiak vagytok hogyan működik, mit tudnak ezek a top távcsövek, figyeljétek a Vadász Blogot, lesz teszt hamarosan!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Optika teszt

Végre, 2 év működés után eljutottam odáig, hogy vadászati körülmények közt kipróbálhassam a non-plus-ultra távmérős keresőtávcsövet, a Leica Geovidet, annak is a legújabb, ballisztikai...

Hőkamera teszt

A kisebb felbontású változat már korábban szerepelt a Vadász Blogon, de csak egy összehasonlításban a Pulsar Axion XM30S-sel. Ezúttal viszont egy teljes tesztet olvashattok...

Hírek

A - szintén online megrendezett - 2021-es SHOT Show-n új egyeneshúzású golyóst mutatott be az amerikai Savage, csodaszép söréteseket az olasz F.A.I.R., és egy...

Hírek

A magyar vadászok szempontjából fontos két kiállítás mindegyike online térben valósul csak meg az idén.