Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Felokosították a Swarovski távmérős távcsövét

Olvasási idő: 2 perc A Leica és a Zeiss után nem kellett sokat várni a harmadik nagy távcsőgyártóra sem, hogy vezetéknélküli kapcsolattal, és ballisztikai programmal lássa el csúcskategóriás távmérős távcsövét, a Swarovski EL-Range-et. A kukker más újításokat is kapott, ami az első komolyabb modellfrissítés az EL-széria 2011-es debütálása óta.

Aki ismeri a Swarovskit, bizonyára ismeri a Swarovision technológiájukat is, amit a legjobb, legdrágább távcsöveikben alkalmaznak, és ami a meggyőző, prémium szintű képminőségért felel. Az EL szériában viszont eddig a Swarovision optikai rendszert csak az alapmodellek tudhatták magukénak, a távmérős modellek nem. Nem így az új, 2021-es EL-Range 8×42 és 10×42 esetében. Immáron mindkét tubus 90% fényáteresztést kínál, továbbá nem érzékelhető színezetbéli eltérés a két tubus között, mint az olcsó távmérős binokulárokban, a Swarovisionnek köszönhetően pedig garantált a színsemleges megjelenítés, a torzításmentes kép, és a prémium képélesség faltól falig.

Az új EL-Range-eket 10%-kal szélesebb látószöggel vértezték fel, és kompatibilisek an NL-Pure-nál bemutatott homloktámasszal is. A házon kisebb módosításokat végeztek a jobb ergonómia érdekében, a távmérő pedig 10-2000m-ig mér, 1500 méterig +/-1m pontossággal.

A legnagyobb újítás persze a ballisztikai program. Az elődmodell csak ekvivalens horizontális távolságot tudott mutatni, míg az új binokulár Bluetooth-on keresztül csatlakozik okostelefonunkhoz, így képes ballisztikai adatokat fogadni, amiből többet is elmenthetünk. Mutatja a kompenzációt, figyelembe veszi a légnyomást, hőmérsékletet, és a lövési szöget is persze. Aztán akad itt még ún. Tracking Assistant okosfunkció is, ami a távcsőpiacon újdonság. Az optika felhasználja a beépített digitális iránytűt, a legutóbb megmért távolságokat, ha kell összedolgozik a telefonnal, így a lövés utáni kereséskor lesz a vadász segítségére azzal, hogy mutatja az irányt a rálövés helyétől. Ezt tudja a telefonos applikáció is műholdas térképen (ha van net), de tudja a távcső is: keresés közben csak megnyomjuk a mérés gombot, és mutatja az irányokat és a távolságokat a beépített kijelzőn.

A hasonló ballisztikai programmal felvértezett Leica Geovid 3200.COM tesztje épp folyamatban van, ha kíváncsiak vagytok hogyan működik, mit tudnak ezek a top távcsövek, figyeljétek a Vadász Blogot, lesz teszt hamarosan!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Optika teszt

Olvasási idő: 3 perc Nemrégiben megújult az alap, mondjuk inkább úgy, legendás Leica Geovid R széria. A régi "tégla designt" felváltotta egy frissebb, modernebb...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A PARD egyedi, távmérős mögététje górcső alatt. 2K felbontás, 2x alapnagyítás, lézeres távmérő, viszonylag egyszerű használat.

Optika teszt

Olvasási idő: 4 perc Egy ideje már lehet kapni itthon az Alpen Optics távcsöveit, de eddig csak a távmérős Apexet próbáltam. Alig vártam már,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Nemrégiben debütált a Leica legfejlettebb távmérős keresőtávcsöve a Geovid Pro 32. Ehhez csatlakozik most a többi várva várt testvér.