Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

Tanácsadási útmutató

Olvasási idő: 5 perc Sokan kerestek meg Facebookon keresztül hőkamera témában. Ezzel nincs is semmi gond, szívesen segítek bárkinek, sokatokkal még egy jót dumálni is szoktunk, néha már nem is a hőkamerákról. Rendre felmerülnek azonban olyan esetek, kérdések és szituációk, amikről ebben a cikkben ejtenék pár szót, hogy mindenki élete könnyebb legyen.

Röviden:

  • Készülékhiba esetén nem én vagyok az embered
  • Nem árulok semmit, blogger vagyok
  • Céltechnikához korlátozottan értek csak
  • Merj dönteni, felesleges fél éven át kérdezgetni
  • A telefonszámom nem publikus
  • Olcsó és drága készüléket összehasonlítgatni értelmetlen
  • Mennyit érdemes költeni? Fájdalomküszöb! (tiéd vagy az asszonyé ;))
  • Meglehet össze foglak zavarni

1. A Vadász Blog nem garanciális bejelentő

Ha vásároltál egy hőkamerát vagy vadkamerát, és valami gond van vele, ami láthatóan nem beállítási probléma, akkor kérlek ne nekem írj, hanem azzal a bolttal vedd fel a kapcsolatot, ahol vetted. Én blogot írok, tesztelek, adok szívesen tanácsot is, ha tudok, de szervizeléssel, garanciális, vagy jótállási ügyekkel nem tudok mit kezdeni, nem az én asztalom. Én nem is ülök bent a Leitz Hungária irodájában, hanem magánemberként otthonról dolgozom. Beállítási probléma esetén keress rá a blogon vagy a YouTube-on, számos útmutató videó készült már a témában. De ezzel nyugodtan lehet keresni az eladót is, illetve a már 13000 fősre duzzadt “Hőkamera, Éjjellátó Vadászathoz – Modern technika kiveséző” csoportban is érdemes kérdést feltenni, sokan tudnak segíteni, és szoktak is. Jómagam is aktív vagyok a csoportban, szóval megbeszélhetjük ott is, meg privátban is a beállítási, vagy egyéb – nem szerviz jellegű – kérdéseket.

2. Nem vagyok kereskedő

Bár a Leitz Hungáriának dolgozom, de ahogy fentebb is írtam, mint külső munkatárs. Félszáz kilométerre lakom tőlük. Szóval hiába kérdeztek tőlem olyat, hogy lesz-e akció erre meg arra, miért emelték fel az árát ennek meg annak, mikortól lehet kapni ezt meg azt. Nem tudok válaszolni. Nem tudok okosba’, vagy olcsóbban sem intézni semmit, nem árulok termékeket. És nem is kérdezek meg semmit, mert teljesen mindegy, hogy egy kérdéssel én hívom fel a Leitzet, vagy Te. Ugyanazt fogjuk hallani, csak ha rajtam keresztül megy a dolog, az nekem plusz munka, Te meg így másodkézből kapod az infót. Semmi értelme. A dolog végtelenül egyszerűen működik: kapok egy-két készüléket a Leitztől, elviszem a kütyüt vadászni pár alkalommal, majd leírom a véleményemet, készítek fotókat, videókat, aztán visszaadom. Nem látok bele a Leitz Hungária napi szintű munkájába, hiszen nem ott dolgozom.

3. Céltechnikához nem annyira értek

A Leitz Hungáriával – mint a Vadász Blog tulajdonosával – induláskor abban maradtunk, hogy amíg illegális a céltechnika használata Magyarországon, addig a Vadász Blog nem foglalkozik ezzel a témával. Jómagam nem használok ilyet. Tényleg nem, nem csak azért írom, mert ez kéne legyen a hivatalos. Ahol én vadászom, ott nem vagyunk rászorulva a céltechnika használatára, és személy szerint nem is tetszik az elképzelés, hogy pixeldisznókra lődözzek. Ha valakinek ez bejön, én nem ítélkezem, felnőtt emberek vagyunk, az ő dolguk. A fentiekből fakadóan hőkamera/éjjellátó céltávcsővel, igazi gyakorlati tapasztalatom nincs. Van pár közös vonás a keresőkkel, amiben állást tudok foglalni. 2022 nyara óta a hivatásos vadászok számára engedélyezett lett a céltechnika, így a Vadász Blog is foglalkozik már a témával, de hosszabb időnek kell eltelnie, hogy némi elméleti tapasztalatot szerezzek ebben. Gyakorlatit pedig jóideig még nem fogok.

4. Felesleges fél éven át kérdezgetni

Ha megkérdeznek, elmondom a véleményemet egyes hőkamera modellekről. De rendre tapasztalok olyat, hogy aki megkeresett tavasszal vásárlás miatt, az még kérdez valamit nyáron is, aztán ősszel kezdjük elölről, mert még mindig nem szánta el magát a vásárlásra. Ennek nincs értelme. Ha nagyon nem tudsz dönteni, be kell battyogni a boltba, és belenézni kint a bolt előtt az utcán mindegyikbe, ami érdekel. Kimegy veled az eladó, és végigpróbálgatod őket. Rögtön tudni fogod melyik a szimpatikus, ezt garantálom! Autóért, puskáért (nőért/pasiért) is elutazunk akár 100-200 kilométert, akkor egy fél-egymilliós hőkamera kiválasztásának ügyében ugyan miért kellene lustának lennünk? Ne szépítsük, rengeteg pénzről van szó!

5. Nincs telefonszám

Bevallom a frankót, utálok telefonálni. Mindig is utáltam, nem tudom miért. Szívem szerint nem tartanék telefont, de sajnos a munkák, család, stb. miatt ugye muszáj. A telefonszámom nem nyilvános, és szeretném, ha így is maradna. Volt aki már kinyomozta, másik szakmában is dolgozom, ott azért van megadva, mert jöhet onnan munka. Nem azért, hogy hőkamera tanácsadás miatt keressenek a hét bármely napján, a nap bármely szakában. Írásban (Facebook oldalon keresztül) bárkinek szívesen válaszolok, de telefonos segítség nincs.

6. Olcsó és drága kamerát hasonlítgatni értelmetlen

Azoknak a kérdéseknek nincs értelme, hogy elég-e a 380ezer forintos kamerát megvenni, vagy tud-e annyival többet az 500-600ezer Forintos kamera. Persze, hogy jóval többet tud egy másfél-kétszer annyiba kerülő hőkamera! Ha megteheted, vedd meg a jobbat! Ha megteheted. Ha csak az ár/érték arányra vagy kíváncsi, az nyilván romlik, ahogy megyünk felfelé. 300-400ezer forintért kinyílik az éjszaka, ez a létező legjobb ár/érték arány, hiszen elhozza a sötétben látás képességét. Felfelé haladva meg elkezdesz egyre szebben, élesebben, és egyre messzebbre látni. Ennek nincs haszon/Ft mértékegysége. Bár közgazdász vagyok papíron, de nem tudnék hőkamera határhasznot kiszámolni így 20 év után. 😀 Nem lehet azt mondani, hogy “tud annyival többet, mint amennyivel többe kerül”. Ez már csak nézőpont kérdése. A 320-380ezer forintos kamerával 400-500 méterre látsz egy pöttyöt. Óriási dolog, hiszen eddig ilyen távolságon semmit nem láttál, azt hitted, kihalt az éjszaka. De ha már látod, elkezd majd érdekelni, hogy mégis mi lehet az. 300ezer forintért csak akkor fogod megtudni, ha közelebb jön, vagy te indulsz el. Egy drágább kamerával tudni fogod, azzal meg a 800-1000 méterre lévő pöttyel fogod ugyanezt játszani. Talán annyi, hogy 800-1000 méterre annyira már nem fog érdekelni, mint 400 méterre. Mellesleg itt jön a képbe az etikusság. Ott lesz az a pötty holnap is, majd közelebb ülsz ki.

Ha megteheted, vedd meg a drágábbat, jobbat és garantáltan nem fogsz csalódni. Ha nem engedheted meg, csak az olcsóbbat, akkor is olyat fogsz tapasztalni “elsőáldozós” éjjel-látóként, amit még sosem.

7. Összeg? Fájdalomküszöb!

Olyannal viszont már találkoztam, aki megtehette volna, hogy megvegye a drágábbat, de ezt nem jelezte. Kevesebbet mondott összeghatárként, mint amit megengedhetett volna magának, én meg az összeghatárt tiszteletben tartottam, és ennek megfelelően ajánlottam abban az árban a legjobb hőkamerát. Nem vagyok marketinges, hogy rád tukmáljak olyat, amit nem engedhetsz meg magadnak. Aztán az illető csalódott, egy héten belül eladta, és megvette a drágábbat, ami már megfelelő volt. Nyilván, ha tudom, hogy hol akarja használni, és tudom hogy meg tudja venni a drágábbat, akkor azt ajánlottam volna, és nem kellett volna mínusszal záródó, felesleges kört futni. Minek kössünk kompromisszumot, ha nem vagyunk rákényszerülve? Amikor megadod, hogy mennyit tudsz rászánni, az a fájdalomküszöb legyen. Vagy a tiéd, vagy az asszonyé! 😀 Én nem fogok a pénztárcádban turkálni nyilván. Az is megoldás, hogy megveszed az olcsóbbat, használod pár hónapig, egy évig, aztán eladod, és ahhoz már nem kell olyan sokat hozzátenni. Ráadásul folyamatosan fejlődnek a hőkamerák, lehet egy év múlva már még jobbat kapsz a pénzedért.

8. Össze foglak zavarni

A legtöbb esetben nem azt hallják tőlem az emberek, hogy “ezt vegyed”. Van ilyen, de ritkán. Látom melyik kamera mit tud, és azt is látom, hogy azonos kategórián belül nincsenek óriási különbségek. Tőlem azt fogod megtudni, hogy melyik kamera miért jó, vagy hogy melyik miben gyengébb, mint a többi. És szinte mindig az van, hogy pl. “A” kamera képminőségben jobb, de kezelhetőségben, akkuban vagy észlelési távban picit gyengébb, “B” kamera meg képminőségben egy picivel gyengébb, de minden másban jobb, mint “A” kamera. Aztán ember legyen a talpán, aki eldönti, melyik kezünkbe harapjunk. Infó hiányában nem tudsz dönteni, amikor megkeresel, majd infó birtokában nem fogsz tudni dönteni, miután beszéltél velem. Utóbbi azért lényegesen jobb helyzet, de nem könnyebb. Én viszont nem tudom eldönteni helyetted. Hogy én mit vennék? Általában én se tudnám könnyen eldönteni. Az a fajta vagyok, aki hetekig tud rágódni egy ilyen vásárláson, és a végén már táblázatokat készít összehasonlításképpen. 😀 És igen, én is az a fajta vagyok, aki már akkor elkezd veszettül agyalni, amikor még nincs is meg rá a pénz. Itt vissza is utalnék a fenti 4. pontra. 😉

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!