Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Így válaszd ki a tökéletes vadászíjat!

Remek cikket közölt a Field&Stream online magazin a vadászíj választásról, muszáj a lényeget lefordítva leközölnöm.

“Az elmúlt néhány évtizedben a csigás íjak hatékonysága óriásit nőtt. A tegnap sebességre kihegyezett modellje kemény csigákkal, és embert próbáló karakterisztikával a 290fps IBO sebességet ütötte meg. A mai könnyed íjak ellenben 330fps-t is tudnak már, a lángszórók pedig a 360fps felé kacsintgatnak. Ez hatalmas különbség. A fejlettebb anyagok és alkatrészek ráadásul a mai íjakat csendesebbé és kellemesebbé tették.

Szóval szeretnél egy jó csigás íjat? Először is újat, vagy egy ne túl régit vegyél! Nem kell szaladni a minikölcsönért, hogy megvedd valamelyik gyártó csúcs-íját. A legújabb középkategóriás íjak viszont gyakorta jobbak, mint az 5-6 évvel ezelőtti top kategória. Tehát csak próbálj meg valami viszonylag újat szerezni, és boldog leszel, hogy így döntöttél. Jóllehet bárhol vásárolsz, az íjak nem olcsók, hiszen két sub-MOA garanciát kínáló puska is kijön egy top-csigás árából, szóval mielőtt a pénztárcádért nyúlsz, győződj meg róla, hogy a megfelelőért adsz-e ki pénzt. Ebben segítünk az alábbi pontokkal.

Felejtsd el az íjakat övező hype-ot!

Az első dolog, ami rád vár mielőtt egyáltalán belekezdenél a vásárlásba, hogy megtisztítod az elmédet attól a nonszensztől, ami valószínűleg már beágyazta magát a tudatalattidba. Minden íjgyártónak az a feladata, hogy meggyőzzön téged arról, miért az ő terméküket vegyed meg. Ezért persze nem lehet hibáztatni őket, de tudnod kell, hogy ezen útjuk nem kevés hype-pal, vagy akár egyenesen marhasággal van kikövezve. Például nemrég egy bizonyos íjgyártó a hosszú, 8” aljzási magasságú íjára azt írta, “extrém megbocsátó” modell, egy másik meg ugyanezt a szöveget ellőtte a rövid, 6,5 inch-esre. Micsoda lódítás! Aztán ott van a TV-vadász, aki X márkának toboroz, és csak reménykedik benne, hogy senki nem emlékszik rá, hogy a múlt évben még Y márkával lőtt (amikor még ők ajánlottak előnyösebb szponzori szerződést). Persze vannak márkák, amik több íjászversenyt húznak be, de érdekes módon mindig azok, akik a legtöbb versenyzőt szponzorálják.

Ha magadnak választasz íjat, hagyd figyelmen kívül a marketing hype-ot, és próbálj meg annyi márkát és modellt kipróbálni, amennyit csak tudsz! Menj el több íjászboltba, és hagyd ott azokat, ahol nem tudsz lőni! (Magyarországon ez kicsit nehezebb ügy sajnos. – a szerk.) Próbáld ki az ismerősök íjait, ha egyeznek a méretek és beállítások a tiéddel! Döntsd el te, hogy melyik szimpatikus! Ekkor, és csakis ekkor nyúlj a zsebedbe!

Ne légy fanboy, amikor csigás íjat veszel!

A márkahűség nem hülyeség. Ha használsz egy láncfűrészt, vagy egy pickupot, és az, meg annak gyártója jól szolgált, akkor minden okod megvan rá, hogy ezt a márkát válaszd legközelebb is. De az íjászatban több van, mint egyszerű lojális vásárlói réteg. Itt fanboyok vannak, akik szentül hiszik, hogy a kiskedvenc márkájuk felsőbbrendű, minden más íj ipari hulladék, függetlenül attól, hogy soha nem lőttek komolyabban más íjjal, mint a sajátjuk. (Ugyanez hőkamerában, fotóban stb. stb… – a szerk.)

Ez egy rossz hozzáállás, amikor új íjat választasz.

Tudom, mert lőttem az összes többivel is. Minden évben a F&S szerkesztői letesztelik a legújabb csúcs-íjakat, és leközöljük az éves íjtesztünkben az eredményt, ahol győztest kiáltunk ki. Amit megtanulnunk ebből, az az, hogy 1) a legnagyobb gyártók lényegében egytől egyig elképesztően jó íjakat csinálnak, és 2) az, hogy melyik gyártó nyer épp abban az évben, rendszeresen változik. Évekkel ezelőtt a Mathews és a Hoyt dominált, aztán egy ideig a Bowtech és az Elite. Aztán felzárkózott az Obsession, a Prime és az Xpedition is. Most épp a Mathews és a Bowtech ismét a toppon van, de az Elite-tel a sarkukban. És ez állandóan változik, évről évre.

A kiskedvenc márkád bizonyára jó íjakat készít, de ez nem jelenti azt, hogy más cég nem kínál jobb íjat ebben az évben. Okosan vásárolj tehát, ne legyél fanboy!

Értsd a sebességet és a lőhetőséget!

Amikor íjakat hasonlítanak össze, mindenki a sebesség kontra lőhetőségről beszél. A “sebesség” egyszerű: mennyire gyorsan suhintja a vesszőt a cucc? A “lőhetőség” (angolul shootability – a szerk.) egy nevetséges szó-kreálmány, melyet a marketingesek találtak fel, és jobb híján arra utal, hogy mennyire könnyű az íjat kihúzni, és lőni vele. “Óóó, ez nagyon finoman működik!”

Általános szabály, hogy a gyorsabb sebesség kevesebb lőhetőséget eredményez, és fordítva. Ez egy kompromisszum, az “X” az egyenletben pedig Te vagy. Ha tudsz egy nehezen kihúzható, nehezen célon tartható, villámgyors íjjal lőni a céltáblára és vadra is, akkor csináld! Másfelől egy lassabb, könnyebben lőhető íj segít egyben tartani a mozgásodat, különösen akkor, amikor rezeg a térded a vadászláztól. Másként fogalmazva nincs tökéletes íj, csak olyan íj van, ami számodra tökéletes.

No mindezek után tényleg van egy X az egyenletben, amit úgy hívnak “íj hatékonyság”. Az íjak egyszerű erőkar+csiga rendszerek, ahol a leadott energia arányban van azzal az energiával, amit beleteszel. Néhány csigás íj azonban hatékonyabban adja át a belefektetett energiát, emiatt több erőt/sebességet ad kevesebb erőfeszítéssel, ha minden más változatlan. Az idei éves íjtesztünkben a sereghajtó íjak 78-80%-os hatékonysággal bírtak, míg a dobogósok 80-83%-ossal. Ez azért van, mert

a nagy hatékonyságú íjak a sebesség és a lőhetőség legjobb kombinációját kínálják. Te pedig pont ezt keresed.

A Bowtech Binary Overdrive csigarendszere ma az egyik leghatékonyabb a piacon

Sajnos azonban az gyártók nemigen hirdetik az íjaik hatékonysági mutatóját, de érezni fogod a hatását, amikor többféle íjjal is alkalmad nyílik lőni. A leggyorsabb íjat fogod keresni, amit még mindig könnyű kezelni, és jó lőni vele.

Próbáld ki az összes csigás íjat, amit csak tudsz!

Ha felkeresed az íjászboltot, tudnod kell, hogy mit keress, és hogyan. Itt van kilenc szempont, amit meg kell vizsgálnod minden íjon, amit a kezedbe veszel.

1) Összeszerelés, kivitelezés minősége

Fogd meg az íjat, és vizsgáld meg közelről! Nézd meg az anyagokat, a kidolgozottságot! Az íjkarok műanyaggal rögzülnek (okés), vagy alumíniummal (jobb)? A középrész öntvény (okés), vagy egy alu-tömbből extrudált/forgácsolt/kidolgozott darab (jobb)? A kivágások tiszták és eldolgozottak? A festés egységes, homogén, és strapabírónak tűnik? Egyáltalán tetszik, ahogy az íj kinéz?

2) Húzásciklus

Kérdezd meg a tulajdonost, hogy kihúzhatod-e az íjat, majd tedd meg több alkalommal, lassan. Ideális esetben a mozdulat egyenletesnek, és simának kell érződjön, minimális akadással, vagy huplival az úton, amikor a csiga átfordul. Ne várd azt, hogy egy gyors íjat olyan érzés legyen kihúzni, mint egy lassút! A kérdés az, hogy hasonló specifikációjú íjakat milyen érzés kihúzni egymáshoz képest?

3) Fal

Húzd kit ismét az íjat teljesen, addig, amíg tudod! Milyen érzés volt, amikor megakadt a húzás végén? Kemény és határozott, mintha betonfalnak húztad volna neki? Vagy kissé puha, szivacsos? A legtöbb íjász – különösen a vadászok – az előbbit szeretik jobban.

4) Völgy

Az előbb említett faltól engedd vissza egy kicsit. Egyszerűen fogalmazva a völgy határozza meg, hogy mennyire lazíthatsz a teljes kihúzást követően, mielőtt a húr hirtelen visszarántana. A gyors íjaknak jellemzően “meredek”, vagy “szűk” völgye van (magyarul úgy mondjuk “idegesek” – a szerk.), ami azt jelenti, hogy ha egy picit is lazítasz a húr megfeszítésén, rögtön visszarántják a karodat. A lassabb íjak ugyanakkor “szélesebb” völggyel bírnak, több játékteret engedve, amit sok vadász jobban szeret.

5) Rázkódás és vibráció

Most kérdezd meg, hogy lőhetsz-e az íjjal! Állj közel a célhoz, hogy biztosan eltaláld! Csukd be a szemed, lőj, és koncentrálj arra, mit érzel a kezeddel! Néhány modell, különösen a könnyű és gyors íjak egy kicsit ugrani fognak lövéskor, és/vagy jelentős vibrációt adnak le. Minél kevesebb jut ebből a kettőből, annál jobb. Az íjat, ami nem produkál különösebb ütést vagy vibrációt, úgy hívják “halott a kézben” (“dead in the hand”).

6) Zaj

Újra lőj csukott szemmel, és ezúttal figyelmesen hallgatózz! Néhány íj észrevehetően halkabb, mint a többi. Akár még a nagyon gyors íjak is. Vadászati szempontból minél halkabb, annál jobb.

7) Egyensúly, kezelhetőség és fogás

Ezek meglehetősen egyszerű dolgok, és valamennyire összefüggenek. Amikor jősz az íjjal, alapvetően jól érzés a kezedben? Természetesen kiegyensúlyozott, vagy tendál valamelyik irányba? Könnyű célon tartani, megnyugszik a célon, vagy állandóan elugrál? A markolat, fogás rendkívül egyéni dolog, de a vékenyabb markolatokat jellemzően kevésbé lehet csavarni lövéskor.

8) Sebesség

Most nézd meg az íj meghirdetett IBO sebességét! Ez a szám szinte minden esetben eltúlzott, mégis valamennyire alkalmas arra, hogy almát az almával hasonlítsunk.

9) Pontosság és engedékenység

Ezek fontos dolgok, de nehéz vásárlás közben leellenőrizni, szóval ássunk mélyebbre a témában.

Az íj-pontosság megértése

Persze, hogy pontos íjat szeretnél. Mindenki azt akar. De mit is jelent ez tulajdonképpen? Természetes, hogy az íj pontosságára úgy tekintünk, mint egy puska pontosságára. De ez rossz ötlet, mert nagyon különböznek. A lőfegyvereknél “velejáró” pontosságról beszélhetünk, hiszen egy puskát be lehet fogni egy lőpadba, lőni vele többféle lőszert, majd nagy valószínűséggel meg tudjuk állapítani, hogy mire képes: néhány fegyver sub-MOA szórást ad, mások meg nem, és ennyi.

Bár íjat is lehet lövőgéppel tesztelni, mely kontisztensen süti el azt, kizárva az emberi tényezőt, de ez nem sokat fog elmondani róla. Mert, ha te lősz vele, rájössz, hogy szinte minden íjat be lehet hangolni úgy, hogy lyukba lyukat lőjön. Szóval ne az íjak pontoságával törödj általánosságban, hanem törődj inkább egy adott íj pontosságával.

Az íj-engedékenység megértése

Az íj-engedékenység a marketingosztály álma, ugyanis egyfelől egyértelműen pozitív (ki ne akarna engedékeny, megbocsátó íjat?), másfelől objektíven egyáltalán nem mérhető adat. Emiatt a kufárok előszeretettel használják. X-cég legújabb modellje nem csak extrém-engedékeny, de még sokkal extrémebbül engedékenyebb, mint az összes többi extrém-engedékeny modelljük. Ez csak duma…

Ehelyett inkább nézzük meg, mit jelent az engedékenység a való életben! Először is tisztázzuk: az “engedékeny”, és a “könnyű vele lőni” (ti. kényelmes) nem jelenti ugyanazt, annak ellenére, hogy az íj-gyártók rendszerint csereszabatosan használják ezt a két kifejezést. Az engedékeny valójában azt jelenti, “könnyű vele JÓL lőni” (ti. pontosan). Definíció szerint az engedékeny, vagy megbocsátó íj az, amelyik nem érzékeny annyira az apróbb lövéshibákra. A legjobb módszer az engedékenységet tesztelni, ha több különböző íjász – mindegyik kicsit más lövési stílussal, és más lövési hibákkal – lő egyetlen távolságról az összes kérdéses íjjal. Ezt az átlagos vásárlónak szinte lehetetlen kipróbálnia, de mi pontosan ezt tesszük az éves tesztekben. Ilyenkor nem csak azt tapasztaljuk, hogy egyik-másik íj jobban lő, mint mások, hanem azt is, hogy észrevehető konzisztenciát mutat a különböző stílusú íjászok kezében. Másképpen fogalmazva megbocsátóbbak a különféle íjász-bakikkal szemben. A legegyszerűbben tehát úgy kaphatsz fogalmat az egyes modellek engedékenységéről, ha olvasod az éves tesztjeinket, ahol nem félünk nevén nevezni a gyermeket.

(Itt egy olyan rész következik a boltban lövészetről, aminek magyar viszonylatban nincs sok értelme, hiszen itthon új íjakkal nincs lehetőség lőni. Aki kíváncsi rá, megtalálja az eredeti cikkben.)

Egy íj esetében azt kapod, amiért fizetsz

Szóval mennyit érdemes fizetned, és mit kapsz a pénzedért? Nos, az új íjak alapvetően három kategóriába sorolódnak: zászlóshajó íjak, középkategóriás íjak és belépőszintű íjak, illetve a belépőszinten belül megkülönböztetünk széleskörűen állítható íjakat. Ezeket gyorsan átvesszük.

Ha zászlóshajó íjat veszel

Mathews VXR – egy példa arra, amikor egy íj egyszerre gyors, és mégis jó vele lőni

Ezek a gyártó csúcskategóriás modelljei. A mai modellek 370ezer Ft-tól 560ezer Ft-ig kaphatók, a nagy átlag 430ezer Ft körül. Ezért a pénzért a középrészt egyetlen alumínium tömbből marják, vagy karbonból készül. A kábeleltartónak illik görgős kivitelűnek lennie, és az idegkészletet és rezgéscsillapítókat, stb. kivéve minden alkatrészük fémből van, nem pedig műanyagból. A gyártó a top-utolsó technológiájával vértezi fel őkeet, többek közt nagy teljesítményű és hatékonyságú csigákkal. Az íj építési minősége kifogástalan.

Az IBO sebességük 330fps körül kell legyen, vagy ennél jobb, és élvezet velük lőni. A tavalyi íjteszten például a Bowtech Realm SR6 volt a leggyorsabb íj a teszten úgy, hogy ez rendelkezett a legkellemesebb húzásciklussal is. Az idei győztes a Mathews VXR 28 is a leggyorsabbak közt volt, és megnyerte a húzásciklus tesztet is. Másszóval a legjobb íjak le kell nyűgözzenek, mind sebességben, mind lőhetőségben.

Ha középkategóriás íjat veszel

Az Xpedtion Mountaineer közel-zászlóshajó teljesítményt kínál tízezrekkel olcsóbban

A középkategóriás íjak 250ezer és 330ezer Ft között mozognak, és közel csúcskategóriás teljesítményt kínálnak. Ez azért van, mert gyakran ezeket az íjakat a zászlóshajó modellek alkatrészeivel szerelik. Két tökéletes példa erre az Xpedition Mountaineer, és az Obsession Sniper. Mindkettő az előző évi zászlóshajó modell középrészét és csigáit kapta, és mindkettő high-end teljesítményt kínál 340 és 348fps IBO sebességgel (jóllehet az Obsesion közismerten eltúlozza ezt az adatot).

Ugyanakkor egy középkategóriás íj gyakran már elhagyja a fémgörgős kábeleltartót, és más top-end komponenseket. Az összeszerelés, a kivitel minősége egy lépcsővel lejjebb van, de a teljesítmény nagyon közel a csúcshoz, jelentős árkedvezmény mellett.

Ha belépőszintű íjat veszel

A Hoyt Powermax egy különösen jól épített, olcsó íj. Mellette utódja, az új Torrex.

Évekig teszteltünk olcsó íjakat. Átlagosan 180-220ezer Ft körül húztuk meg a felső határt néhány kivétellel, és bár ezek az íjak soha nem értek fel a zászlóshajó és a középkategóriás íjakhoz, állandóan le voltunk nyűgözve, hogy mennyire jók tudnak lenni ennyi pénzért. Sok olcsó íjnak öntött középrésze, és műanyag kábeleltartója van, és általában 10-15fps-sel lassabbak, mert régebbi csigarendszerrel szerelik őket. A húzásciklus kicsit huplis, vagy akadozós, és lehet némi rezgés lövés után. Néhány vásárlónak ezek a különbségek hatalmasak, de valós vadászati körülmények közt egyszerűen nincs komoly jelentőségük. Egész nap lőhetsz szarvast egy 180ezer Ft-os íjjal is. Két olcsó íjat is lőttem idén, amit nagyon szerettem, az egyik a Mission MXR, ami ugyanazt a Crosscentric csigarendszert használja, ami a Mathews zászlóshajó íjain is megtalálható, illetve a Hoyt Powermax, aminek az IBO sebessége majdnem 330fps, és az epítési minősége akár egy tanké. Ha csak egy olcsó modellt engedhetsz meg magadnak, nincs okod rá, hogy hendikepnek érezd. Ezek az íjak abszolút felnőttek már a feladathoz, és fantasztikus ár/értéket képviselnek.

Ha olyan íjat veszel, ami együtt nő veled

Az új Elite Ember egy különösen jó építési minőségű, széles skálán állítható íj, ami úgy lő, mint a kevésbé állítható íjak

Ha vehetnél olyan cipőt a gyereknek, ami együtt nő a lábával, gondolom megtennéd. Na éppen ezért olyan népszerűek azok az íjak, amik extrém skálán állíthatók. Mennyire népszerűek? A Diamond Infinite Edge egy tökéletes példa erre a Bowtechtől, ez a cég legtöbbet eladott íja. A fonterő 5-től 70 fontig állítható, a húzáshossz 13″-től 30″-ig, mindez néhány extra modullal, íjprés nélkül. Értsd, néhány csavar behajtásával ez az íj bárkire rászabható a családban, és együtt tud nőni bármelyik fiatal, vagy új íjásszal. Mint a legtöbb ilyen íj, még olcsó is a maga 150ezer Ft-os árával.

Jól hangzik, és az is. De ez nem jelenti azt, hogy szaladnod kell, és venni egyet. A szélesen állítható íjak egy fontos szegmenst szolgálnak ki, majdhogynem tökéletesek a fiataloknak, akik folyamatosan fejlődnek, vagy több ifjú íjásznak a családban, főleg ha még van kezdő felnőtt is. Általánosságban ezek az íjak több mint elegendő erőt és pontosságot kínálnak vadászatra szerényebb távolságon belül. Vannak ugyanakkor hátulütőik is. Mivel kezdőknek árazzák őket, az anyaghasználatuk alacsonyabb szintű, továbbá ez a széles állíthatóság némileg a teljesítmény rovására megy. Jellemzően kezdőknek méretezik őket, így rövidek és könnyűek, ami nem egy ideális kombináció a pontossághoz. Amiket én lőttem eddig – ami elég sokféle, még ha nem is az összes -, azok nem voltak éppen engedékeny, megbocsátó íjak.

Szóval legyél okos. Ha nincs szükséged olyan íjra, ami együtt nő veled, akkor a pénzedet inkább magasabb teljesítményű és engedékenységű íjra költsed. Másfelől viszont, ha ezt a széles állíthatóságot jól tudod hasznosítani, akkor minden forintot megér. Két ilyen szélesen állítható íjat lőttem mostanában, ami tetszett – mert több alumíniummal, és kevesebb műanyaggal rendelkeztek, és mert olyan minőségben lőttek, mint a nem szélesen állítható íjak -, ezek pedig a Bowtech Convergence, és az új Elite Ember voltak.

Ha használt íjat veszel

Ha hiszed, ha nem, sok mai vadászíjász rutinszerűen passzolja le a tavalyi legjobb modellt az idei legjobb, legszebbért. Ennek eredményeképpen brutáljó íjakat lehet kapni nyomott árakon. Vásárolhatsz online (az eBay tele van használt íjakkal) (Magyarországra az USA-ból szállítás+vám+áfa! – a szerk.), de a helyi íjászbolt egy jobb választás lehet, mert ott kürültekintően megvizsgálhatod, amit veszel. Általában a beállításért nem számolnak fel extrát.

Ha használt íjat veszel, figyelmesen vizsgáld meg! Győződj meg róla, hogy az idegkészlet jó állapotban van, ugyanis többtízezerbe kerülhet a cseréje. Az elhasznált ideg kibolyhosodott, rosszabb esetben sérülés, vágás van rajta. Nézd meg az alsó csiga külső felületének sértetlenségét is, ez akkor sérülhet, ha az íjat kemény felületre tették le gyakran. Vizsgáld meg az íjkarokat, akár húzz végig rajtuk egy vattapamacsot. Ha bárhol beakad a felületen a vattából néhány szál, ott probléma van. Ha az íjkaron bármilyen probéma lelhető fel, az a vétel azonnal felejtős! Nézd meg a húzáshosszt, és annak állíthatóságát! A legtöbb mai modellt könnyen lehet állítani, de vannak olyan íjak, ahol csak drága csigacserével lehet a húzáshosszt szabályozni. A rossz húzáshossz pedig ront a pontosságodon.

Nézd meg az esetleges minőségi kiegészítőket is az íjon, ugyanis a boltok ritkán adnak felárat az eladóknak az irányzékért, kifutóért, és más kiegészítőkért, így azok nem is tesznek hozzá az árhoz, de elképzelhető, hogy hozzáadott értékkel ugyanakkor bírnak.

Támogasd a helyi íjászboltot!

Ha új, ha használt íjat veszel, jó ötlet, ha a helyi íjászboltból teszed. Bizonyos, hogy ha otthon rendelkezésre áll az íjprés, minden szerszám, és technikai tudás, akkor online akarsz vásárolni. De az íjászboltok általánosságban véve nagyon fontos szakértelemmel és szolgáltatásokkal támogatják a helyi vadászíjász közösséget, és szükségük van a te támogatásodra is! Ha nem áll rendelkezésedre az összes szerszám és tudás, akkor ne is gondolkozz! Lehet, hogy nyersz némi pénzt azzal, hogy online vásárolsz, de utána kifizeted egy hozzáértőnek, aki beállítja neked az íjat. Ha viszont a helyi boltban veszed meg, akkor jó eséllyel megcsinálják neked, vagy jóval kevesebbet kérnek érte. Arról nem beszélve, hogy a boltban összehasonlíthatsz íjakat, és egy szakértő segíthet a döntésben, hogy olyan íjjal menj ki a határba, ami számodra megfelelő.”

Ez eredeti cikk angol nyelven itt található.


Hazai kiegészítés: a fenti cikk tele van hasznos információval, de sajnos az amerikai piacra szabták. Magyarországon körülbelül 1500 vizsgázott vadászíjász van, meg nyilván párezer terepíjász. Ez annyira kis piac, és annyira kevés pénz, hogy a hazai íjászboltok bár jellemzően nagy szakértelemmel, és jól felszerelt szervizzel bírnak, de a polcon lévő, megtapogatható kínálatuk szegényes. Vannak íjászboltok, ahol találni használt íjakat, de jellemzően csak 8-10 éves, vagy még ennél is öregebb, őskövület modelleket. Ezeket egy kis barátkozás után ki lehet próbálni, de arra kvázi esély nincs, hogy az újáru készletből bármit is kipróbálhasson a vásárló. Már ha van új áru, mert gyakori, hogy új íj csak a belépőszintű, esetleg a középkategóriás modellekből van a polcon, és az is csak egy max két márkától. Sok helyen még az is ki van írva, hogy ne nyúlj az íjakhoz. Persze el lehet kérni, megtapogatni őket, de csak az eladó felügyelete mellett, ám arra ne számítsunk, hogy felszerelik és beállítják nekünk egy próbára. Eleve lőni csak néhány boltban van lehetőség a környéken, normál íjász lőtávon lőni pedig csak 1-2 centrumban tud a vásárló. Tapasztalatom alapján az alábbi jellemzőkkel bírnak még a hazai íjászboltok:

  • Egy márkát képviselnek, így hiába érdeklődnél a fent leírtakról, ha ott vásárolsz, akkor az általuk képviselt, vagy preferált márka valamelyik modelljével fogsz távozni. Nem ritka, hogy fanboy az eladó/tulajdonos is, így esélyed nincs más márkát megismerni.
  • Van ahol szinte minden márkát árulnak, de készlet egyikből sincs. Így bár van fizikai bolt, de valójában az csak egy webshop. Ha íjat rendelsz, azt ők is rendelik külföldről, és várni kell míg megérkezik.
  • Több helyen idősebb már az eladó/tulaj, így a szaktudása bár hatalmas, de a legújabb dolgokkal nincs tisztában, vagy csak legyint a legújabb technológiákra, mondván, hogy fabatkát sem érnek. Rosszabb esetben még rád is sóz valami őskövületet, mert neki az évekig bevált.
  • Az online rendelés a magyar jogszabályok miatt esélytelen. Rendelni tudsz online, de átvenni csak személyesen lehet íjat Magyarországon.
  • A magyar íjászat néha kicsit bennfentes hangulatú, így akadnak helyek, ahol az újonnan érkezőket adott esetben kissé lenézik. Én speciel mikor meg akartam venni az első (valójában negyedik) vadászíjamat, hogy felkészüljek a vizsgára, volt olyan bolt, ahol kissé lekezelően közölték, hogy először járjak el edzésre, tanuljak meg lőni, aztán majd beszélgethetünk arról, hogy milyen íjat vegyek. Mivel ifjú koromban volt utoljára íjam, azt se tudtam milyen fonterőt vagyok képes mostanság kihúzni, de abban se segítettek, hogy egyáltalán kihúzhassak néhány használt modellt. Szerettem volna jó minőségű íjat venni, ott volt a zsebemben egy havi átlagkeresetem, de ez a tulajnak valahogy nem jött le, és amikor erőltetni próbáltam, rám akart sózni egy 40ezer forintos játékíjat. Mindezt ráadául azután, hogy az eladóval nem jutottam dűlőre, mert szakmailag még én is képzettebb voltam nála, pedig akkor kezdtem, ezért hívták a főnököt, hogy vele beszélgessek. Ellenben a másik boltban rögtön húzáshosszt mértünk, aztán adtak egy (használt) íjat, beállították, lőhettem vele, segítettek, tanácsot adtak, megvettem, és azóta is azzal lövök és vadászom. És tényleg jó választás volt, bár kicsit már öregecske ez is (7 éves zászlóshajó), így vágyom már valami újabbra. De láss csodát, nem dőlt össze a világ, hogy nem jártam el a klubba egy évig lődözni, mielőtt íjat vettem. Az más kérdés, hogy volt gyakorlatom korábbról, de ma már tele van az internet, a YouTube profi oktató videókkal, még magyar nyelvű anyagokat is találni. A legfontosabb tudást a íjak használatához ma már online is be lehet szerezni, a netes fórumokon barátságokat lehet kötni, és egy gyakorlottabb barát meg tudja mutatni, mit csinálsz jól és mit nem. De ehhez kell egy íj. Amit egy idő után úgyis cserélni fogsz majd, szóval nem kell túlspilázni az első vásárlást szerintem.
  • Vannak íjászbolt, amik nagyobb, de főként sportíjászatra vannak berendezkedve, ami érthető, hiszen az a nagyobb piac. Ha vadászként térsz be, túl sokmindent nem találsz (értsd komolyabb vadászíj kínálat, vadászhegy, nehezebb vessző, vadászirányzék, világító nock, vadász kiegészítők, fára szerelhető/mászóles, lessátor, stb). De vannak boltok, ahol maga a tulaj is vadászíjász, van szakértelem, minden a vadászatról szól, de ezek lényegesen kisebb, szerényebb boltok. Az ilyen helyeken a segítőkészség hatalmas, a vadászati tapasztalat hatalmas, a szakmai felkészültség pedig előfordulhat, hogy pár évvel le van maradva az aktuális trendektől. Ugyanakkor bármit beszereznek és megcsinálnak neked, csak kérni, rendelni kell. Vadászíjász szemmel a legjobb helyek az országban, de kicsit amolyan magyaros minőségben.

Az USA-ban így néznek ki a komolyabb íjászüzletek:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót...