Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: Yukon Exelon 3×50 analóg éjjellátó

A Yukon jóárasított éjjellátóját teszteltem az elmúlt hetekben. A kis keresőtávcső megmutatta mit tud Hold nélküli estén és teliholdas éjszakán egyaránt. Íme a tapasztalatok.

A Yukon Exelon 3×50 egy monokuláris, analóg éjjellátó, abból is 1+ generációs. 3x nagyítású, 13 fokos látószöggel bír, ami 100 méteren 23 méter széles képmezőt jelent. Küllemre egy jól összerakott, igényesen gumírozott, funkcióit tekintve pofonegyszerű szerkezetről beszélünk. No eddig a gyári adatok, lássuk mit jelent ez a gyakorlatban.

A 3x-os nagyítás egy ideális optimum vegyes terepre. Ha úgy alakul, hogy szinte minden őrzött vetés 200-300-400 méteres távolságban van, a disznót még akkor is ki fogjuk szúrni vele egy teliholdas éjszakán, de a 3x nagyítást és az Exelon teljesítményét azért nem ilyen távolságokra találták ki. Tájat pásztázni ugyanakkor kiválóan lehet vele a nagy látószög miatt.

Ez a kis Yukon is kettős élességállítással rendelkezik, a fókuszálást az objektívgyűrű forgatásával tudjuk elvégezni, továbbá az okulárt tekergetve is szabályozni tudjuk az élességet. Sajnos nem vagyok – még – egy “Night Vision Pro” szakember, szóval fogalmam sincs, hogy az okulár tekerése sima dioptriakorrekciónak minősül-e itt is, vagy az éjjellátóknál ez valami kötelező szolgáltatás olyannyira, hogy éjjellátó binokulároknál rendszerint mindkét okulárt külön-külön kell élesre állítani. Azért sejtem azt, hogy ez amolyan “éjjellátós dolog”, mert a használat közben mintha azt tapasztaltam volna, hogy ha távolra beállítjuk az élességet, és utána közelebbre nézünk, akkor előfordul, hogy nem elég csak az objektív fókuszgyűrűjét tekerni, de az okulárral is utána kell állítani. Őszintén szólva azért foglalkozom ezzel ennyit ebben a tesztben, mert a Yukon objektívgyűrűje még viszonylag feszesebb, ellenben az okulár nagyon könnyen jár, és egy sima ölbe rakástól is képes eltekerődni annyira, hogy korrigálni kell a következő betekintésnél. Jó lenne, ha ez az alkatrész is egy kicsit feszesebben járna.

A Yukon Exelon elsőszámú érdekessége a kis mérete, könnyű súlya, és a kedvező ára mellett az ún. CF-Super 1+ generációs elektronika. Ennek lényege az, hogy az 1. generációs éjjellátóknál élesebb képet ad, és a széleken kevésbé torzít. Sajnos csak halovány emlékeim vannak a sima 1. generációs éjjellátó képéről (pár éve egy olcsóbb, Gen 1. Baigishba volt szerencsém belenézni egy esti les alkalmával, ahol a kísérőmnél volt ilyen), emiatt komoly összehasonlítást nem tudok mondani. Azt viszont bátran le merem írni, hogy a Yukon Exelon valóban egészen éles képközépen, és a képszéleken bár torzít ez is valamennyire, a távoli falvak fénypöttyei csak úgy nyúlnak a képszéleken, de ez használat közben egyáltalán nem zavaró, nem igazán érezzük azt, hogy egy játékboltban vásárolt gyerek-távcsövön keresztül kémlelnénk a tájat. Halovány emlékeim alapján a sima 1. generációs Baigish olyan volt, mint a filmekben, amikor a rendező érzékeltetni akarja a főhős erősen ittas állapotát, és az általa látott képre amolyan csőlátás effektet raknak utómunkában. Na az Exelonnál ilyen nincs.

A gyártó azt írja, hogy negyedholdtól felfelé a Yukon Exelon észlelési távolsága egy emberalak esetén 180 méter. Próbáltam Hold nélküli éjszakán, félholdnál és teliholdnál. A megállapításom pedig az volt, hogy Hold nélküli estén fényvető nélkül nagyjából annyira látunk vele, mint egy jobb minőségű keresőtávcsővel (mármint fényességet tekintve mindenképpen). Nekem egy Minox BL 8×56 HD van, és nem sok különbséget láttam a nagyítást leszámítva. Teliholdnál már jobban kijött az éjjellátó előnye, de azért ott sem volt orbitális különbség. Ha számszerűsítenem kellene, talán egy 20-30%-kal adott fényesebb képet a Yukon Exelon (fényvető nélkül!), mint a Minox BL HD keresőtávcső.

Június 10., 22:15, félhold. Lekaszált lucerna, a fák 200 méterre. Baloldali képen fényvető nélkül, jobboldalon a beépített vető fénye.

Egy szó mint száz, ha van Hold akkor ebben a kis Yukonban nemigen fogunk csalódni, a disznót “hótzicher”, hogy ki fogjuk szúrni vele a búzatábla szélében még fényvető nélkül is.

Node mi a helyzet a fényvetővel? Azt hiszem az itt a lényeg…

A Yukon Exelonnak van saját fényvetője, mely a kerek képmező közepébe egy kisebb kerek foltot világít. Őszintén megvallva nem túl erős, érdemi(!) hatótávja nagyjából 80-100 méter. Egyébként két gomb van a Yukonon, az egyikkel ki-bekapcsoljuk a képcsövet (értsd a fényerősítést)*, a másikkal pedig a fényvetőt tudjuk ki-be kapcsolni, és a gyártó volt olyan rendes, hogy a fényvető mikrokapcsolóját úgy csinálta meg, hogy a vadásznak lehetősége legyen csupán felvillantani is a fényvetőt. Tekintve, hogy a fényvető kb 800nm, amit a vad még észlelni tud, ezért nem baj, hogy lehetőségünk van szükség esetén csak rávillantani a vetővel. Továbbá arra is jó ez, hogy ha pásztázunk körbe, akkor finoman nyomva tartjuk, majd amikor elérjük a lesoszlopot (ami telibe visszatükrözné a fényvetőt és elvakítaná a távcsövet, meg annak használóját), akkor picit felengedjük. Így nem kell kapcsolgatni. Úgy (is) tud működni tehát, mint egy lengőkapcsolós puskalámpa.

*Egy apró megjegyzés a ki-be kapcsoláshoz. Bekapcsolás után kiviláglik az Exelon zöld képe, ám ekkor rögtön ki is kapcsolhatjuk a készüléket, mert még hosszú percekig ugyanolyan világos képet ad kikapcsolt állapotban is. Elemkímélés szempontjából ez jó módszer lehet. Arra viszont figyelni kell, ha erős fényű helyiségbe visszük be a sötétből, mindenképpen rá kell rakni a védőkupakot, ugyanis a fényerősítés a jelek szerint még jóideig működik kikapcsolt állapotban is, szóval nincs kizárva, hogy károsodik az éjjellátó akkor is, ha ki van már kapcsolva és úgy visszük világos helyiségbe! 

Egyet azért tudni kell erről a készülékről (is): mint a legtöbb éjjellátó és hőkamera, ez is kissé vakít a sötétben. A monokulár típusokat érdemes nem a célzó szemmel használni, hogy egy esetleges lövésre készülve a céltávcsőben is lássunk majd valamit a célzó szemmel.

Nagyméretű lencse , alatta a kisméretű fényvető

Na szóval a Yukon Exelon fényvetője 805 nanométeres, vagyis a vad számára valamennyire érzékelhető, de leginkább csak maga a fényforrás, vagyis az apró, vörös pötty a lesen. Mi magunk is láthatjuk így a fényét, de nyilván nem javasolt belepislogni. Két digitális éjjellátó vetőjét is kipróbáltam vele, a 940nm-es fényvető fényét nyilvánvalóan már nem érzékelte (az analógoknak ez már túl magas érték), kb. 10%-ban tudta hasznosítani azt a fényt, a 850nm-esét viszont már jobban látta.

1/4″ menetek az Exelon alján

A Yukon Exelon készülék alján ugyanakkor találunk két 1/4″-es menetet, ahová nagyobb teljesítményű, külső fényvetőt tudunk felfogatni. Ha egy ilyennel elhozzuk neki a telihold-érzést, akkor határ a csillagos ég. Csak arra figyeljünk, hogy 850nm alatti legyen a fénye.

Június 25., 22:00, Hold nélküli éjszaka. Földút a kukoricásban. A baloldali képen az út végén gabonatábla kb 120 méterre, a jobboldali képen egy magasles 130 méterre (a távolban a város fényei) – a gabonatábla és a les már nem látszottak az Exelonban. Sajnos a telefon nehezen élesített, nem könnyű így fotókon visszaadni az Exelon képét.

Azt azonban ne higgyük el a marketing szövegből, hogy ez a kis monokulár már majdnem II. generációs. Volt szerencsém az egészestés Yukonos nézelődés után belenézni egy orosz II. Gen éjjellátóba egy teliholdas éjszakán, és dobtam egy hátast. Haditechnika…elképesztő! Ehhez képest az 1. és 1+ generáció mondhatni játékszer, nem túlzom, ha azt mondom, hogy a II. generációnak a telihold már-már túl sok is volt. Csak hát II. generációs éjjellátót nem kapunk annyiért, amennyiért egy ilyen kis Yukont, ráadásul előbbiek döntő többségében kétszer ekkorák is, szóval amíg ez nem változik, és amíg nem akarunk többszázezret szánni az éjjellátó technológiára, addig marad az 1+ generáció, az Exelon…és esetleg egy komolyabb fényvető az oldalára.

Röviden tehát, a Yukon Exelon 3×50 egy szerethető kis kütyü. E blog indulásakor volt nálam tesztelés céljából 2 hőkamera, 2 digitális éjjellátó és ez a kis Yukon, és valamiért ez a kis analóg állt a legközelebb a szívemhez. Már eleve az nagy szó, hogy nem digitális élményt ad, hanem úgy hozza el az éjjellátást, hogy a távcsövezés távcsövezés, az éjszaka pedig valamennyire éjszaka marad…fejben. Ez számít, más a feeling.

Komoly teljesítményt ugyanakkor nem várhatunk ettől a készüléktől önmagában. “Csupaszon” szóróra ideális, nyílt terepeken viszont már kevés. Csak akkor fog megtáltosodni, ha rácsatolunk egy komolyabb infra fényvetőt, ehhez viszont további 30-40ezer Ft-os kiadással kell számolnunk.

A Yukon Exelon 3×50 e cikk írásakor 94.990 Ft-ért kapható a Leitz Hungáriánál.

CSATLAKOZZ AZ ÚJ “VADÁSZ BLOG KIBESZÉLŐ” FACEBOOK-CSOPORTHOZ!

 
Vadász Blog kibeszélő
Zárt csoport · 10 tag
Csatlakozás a csoporthoz
A csoport a Vadász Blog (vadasz-blog.hu) szakmai weboldal kibeszélője, de a téma és a beszélgetés minden tag számára szabad és üdvözölt. Kérjük a kul…
 

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....