Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Keményít az Agrárkamara vadkár ügyben

Olvasási idő: < 1 perc A NAK céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását és az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez – jelentette be szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kamara megelégelte, hogy évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik és ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak.

Az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan emelkedett a vadkárok mértéke, ugyanakkor régi probléma, hogy annak csak töredékét térítik meg a gazdálkodók számára. A drasztikusan növekvő vadkár fő oka a vad túlszaporodása: hatvan év alatt az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt, napjainkban 17-szer több nagyvadat lőnek ki, mint az 1960-as években – érvelt a NAK.

Számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad.

Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik. Az elszaporodott nagyvadállományt gyakorlatilag a mezőgazdaság – a gazdálkodók – és az erdőgazdaságok tartják fenn – tették hozzá.

Forrás: MTI

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 8 perc Az elmúlt hetekben lázban égett a közösségi média a kötelező szarvasfotózás témája miatt. Azt viszont már kevesen tudják (kérdem én,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A vad által okozott károk felmérésében és értékelésében nyújt segítséget a szakértőknek és ezen keresztül a gazdálkodóknak az év...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A Vadkárinfó blog közzétette egy földhasználó levelét és kérdéseit a törvényben előírt, erdő melletti 5 méter kihagyásával kapcsolatban, majd...

This will close in 20 seconds