Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Vadkár: infók az erdő mellett elhagyandó 5m-ről

A Vadkárinfó blog közzétette egy földhasználó levelét és kérdéseit a törvényben előírt, erdő melletti 5 méter kihagyásával kapcsolatban, majd a felmerült kérdéseket Prencsok János vadkárszakértő meg is válaszolta.

A kérdés így hangzott:

“Somogy megyében lakom és már sok éve folytatok földművelést. Földjeim igen nagy területen határosak erdővel. Az új törvény bevezetése óta a szántó-erdőhatárokon ki kell hagynom 5 m széles területet vagy termelni kellene valami alacsony növényt, amiből a vad még kilátszik. Nagyon nagy gondot és szerintem kiesést is jelent nekem és más gazdának is ennek az előírt kötelezettségnek a betartása. Sok többletmunkát és plusz költséget jelent ezeknek a sávoknak a tisztán tartása és más növényt sem nagyon tudunk ezekben termelni.

A vadásztársaság pedig megköveteli tőlünk ezeknek a területeknek a kihagyását. Sajnos minden évben igen nagy vadkárokat szenvedünk, a vadkárbecslők sajnos már hazajárnak a területeinkre.

Azt kérjük szakértő úr, hogy válaszoljon az alábbi kérdéseinkre:

  1. 1) Próbálta-e már valaki kiszámolni az 5 méterek miatti veszteségünket és ezt miért nem veszik figyelembe a vadkárbecsléseknél?
  2. 2) Az utak beleszámítanak-e az 5 m-be?
  3. 3) Tartós- és villanypásztor kerítés építése esetén is ki kell-e hagyni az 5 métert?
  4. 4) Az esetleges kármegosztás esetén milyen súllyal veszik számításba a földhasználók- és vadászatra jogosultak teljesített- vagy nem teljesített törvény általi kötelezettségét?
  5. 5) Végül szeretnénk tanácsot kérni az 5 méterek kihagyásával- és a vadászatra jogosulttal való jó viszony kialakításával kapcsolatosan.

Nagyon megköszönnénk és örülnénk sok érintett gazdával együtt, ha a Vadkárinfóban válaszolna levelemre.

Üdvözlettel: M. Ferenc gazdálkodó.”

A kérdésekre adott kimerítő válaszokat ide kattintva olvashatjátok.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A vad által okozott károk felmérésében és értékelésében nyújt segítséget a szakértőknek és ezen keresztül a gazdálkodóknak az év elején megjelent Erdei Vadkárfelvételi és...