Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Multispektrális binokulár a Hikmicrotól is

Olvasási idő: 2 perc Bemutatta a Hikmicro a Habrok nevű készüléket, mely hőkamera és optikai kamera egyben.

A Hikmicro Habron egy kompakt méretű, multispektrális keresőtávcső. A hőkamerás tubusa modelltől függően 384px-es vagy 640px-es szenzort rejt (20mK), hozzá egy 35mm F1.0 optikát, mellyel 1800 méteres észlelési távot, és 4x vagy 3x nagyítást kapunk. A másik tubusban egy, a kategóriáját tekintve nem túl nagy méretű optikai rendszer csücsül, ugyan 2.5K felbontású szenzorral, de csak 31mm F1.2 objektívvel (26mm lencseátmérő). Ez pedig 2.9x nagyítást tesz lehetővé. Az optikai tubus nappal színes, éjszaka fekete-fehér infraképet ad, melyet beépített, fókuszálható infravető támogat. Ebből választhatunk enyhe csillanású 850nm-est és láthatatlan 940nm-es verziót (utóbbi az N-jelölést kapta). A vető alatt pedig egy 1000m hatótávú lézeres távmérőt találunk. A Hikmicronak ez az első multispektrális binokulárja, aminél a hőkameraképet és az optikai képet külön-külön lehet fókuszálni.

A kijelző két darab 0.49″ képátlójú, FullHD felbontású OLED, és automatikusan kikapcsol, ha a távcsövet a kezünkben vagy a nyakunkban lógatjuk. A működésért dupla 18650-es akkumulátor felel, melyek rendhagyó módon külön helyet kaptak a jobb és bal tubus aljában.

Egy összehasonlítás?

A Habrok nagyon egyszerre érkezett az Infiray Geminijével, így lássuk vázlatosan, mi a különbség köztük:

  • A Gemini 640-es felbontású és 50mm-es, igazi nyílt terepes kamera, hatalmas 2600m-es észlelési távval és 4.1x-es optikai alapnagyítással. Kisfelbontású verzió egyelőre nem létezik belőle. A Habrokból elérhető a kisebb felbontású változat, és a vegyes terepre ajánlott, 35mm-es 1800m-es, 3x nagyítású nagyfelbontású verzió is. A Gemini tehát ilyen szempontból egy erősebb, nagyobb távok megfigyelésére fejlesztett készülék.
  • A Geminiben az optikai kép látószögben és nagyításban igazodik a hőkamerához, emiatt nem csak külön-külön lehet használni, mint a Habrokban, hanem egymásra illesztve is (fúziós kép), ami különleges látványvilágot produkál. A Habrok fúziós képet nem tud (a Hikmicronál a Fusion képmód a lilás hőképet jelenti)
  • A Geminiben FullHD (1920x1080px) felbontású az optikai kép, a Habrokban 2.5K (2560x1440px) felbontású.
  • A Habrok 20mK, a Gemini 25mK érzékenységű, bár ez a gyakorlatban szerintem nem okoz látványos különbséget
  • A Geminiben 1024×768-as felbontású kijelző van, de a szokásosnál nagyobb méretre felnagyítva az okulár által, a Habrokban pedig 1920x1080px felbontású a kijelző és szintén nagy méretű.
  • Bár mindkét kamera két 18650 akkuval működik, és hivatalosan 6-6 óra a működési idejük egy töltéssel, ám a Habroknál ezek táplálják a nagy energiaigényű, beépített infravetőt is, aminek használata ezt az intervallumot jócskán lerövidítheti. A Gemini külső infravetőt használ saját energiaforrással.
  • A Habrok magnéziumötvezet házzal rendelkezik, a Gemini műanyag házú.
  • A Gemini a nagyméretű optikák miatt egy robosztusabb darab, 960g tömegű, a Habrok pedig a kisebb hatótávú optikák miatt kompaktabb méretű, 780g tömegű.
  • A Geminiben 1200m-es, a Habrokban 1000m-es távmérő található
  • A Gemini okulárján a dioptria -5 és +5 között állítható, a Habrokon -5 és +3 között. A pupillatávolság a Gemininél 61 és 72mm között állítható, a Habroknál 60 és 70mm között.

A többit majd az élet eldönti. 🙂

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc