Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Egy finn tanulmány 4 éven át hasonlította össze a lőfegyveres és íjas vadászatot, meglepő eredménnyel

Olvasási idő: < 1 perc A FACE adott hírt egy állatorvosi doktori disszertáció részeként készült tanulmányról, mely megerősíti, hogy az íjjal és nyíllal történő vadászat elejtés szempontjából ugyanolyan hatásos és etikus, mint a puskával történő vadászat.

Mikaela Sauvala részletes tudományos vizsgálata négy éven keresztül (2019 és 2023 között) zajlott, és a golyóval és íjjal történő fehérfarkú szarvas elejtésének szempontjait elemezte. Más paraméterek mellett összehasonlították a menekülési távolságot kb. 130 íjjal és nyíllal elejtett szarvas, illetve kb. 100 puskával elejtett szarvas esetében.

Kiderült, hogy a modern vadászíjak és golyós lőfegyverek hasonló, ha nem is azonos hatást gyakoroltak az elejtett szarvasokra: íj és puska esetén vizsgálva kevesebb mint egy méterrel különbözött egymástól a menekülés távolság azon egyedeknél, amelyek nem rogytak tűzbe. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az íjjal és nyíllal történő vadászat nemcsak hatásos az elejtés szempontjából, hanem összhangban van a modern állatjóléti előírásokkal is, és biztonságos, felelős és fenntartható gyakorlatot jelent.

A tanulmány projektvezetője, Antti Saarenmaa kijelentette: “Előzetes eredményeink azt mutatják, hogy ezek az eredmények hasonlóak a mi tapasztalatainkhoz, miszerint a vadászíjászat összehasonlítható más vadászati módszerekkel”. Jelenleg még csak az első eredményeket publikálták menekülési távokról, rosszul sikerült lövésekről, és az azokat követő utánkeresésekről, stb., de várható még adat például a stresszhormon-szintről is a későbbiekben.

Azonban már a mostani adatokból is kivehető, hogy a lövés utáni átlagos “halálvágta” – ahogy a hazai vadásznyelv mondja -, lőfegyver esetén 55.66 méter, íj esetén 55.31 méter. Sebzésben, rossz lövésben sincs különbség a két fegyvernem között. Puskával 7 esetben (107 vadból 6.6%) fordult elő sebzés, de mindegyik sebzett vadat fel tudták kutatni, íjjal pedig 8 esetben (127 lőtt vadból 6.3%) lőttek meg rosszul vadat, és mindössze három esetében nem sikerült az utánkeresés.

A tanulmány részletes adatai és látványos grafikonja megtalálható a Magyar Vadászíjász Egyesület Facebook oldalán.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Ez a videó a Magyar Vadászíjász Egyesülettel együttműködésben készült. Igyekeztük közérthetően és szórakoztató módon elmondani és bemutatni, hogy mi...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....