Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Svájci farkas: tények és pletykák

Olvasási idő: 4 perc Miután már a csapból is a lelőtt farkas folyik, nem maradhat szó nélkül az ügy a Vadász Blogon sem. Lássuk mit tudunk eddig és mi az amit tudni vélünk.

Az M237 kódjelű farkas körülbelül egy éve kezdte meg útját Svájcból, és közel 2000km-es vándorlásával európai rekordot döntött. Nyílegyenesen szelte át Ausztriát, csak Bécs felé tett kitérőt, de a fővárostól nyugatra a Dunától visszafordult, kicsit kóválygott Wiener Neustadt alatt, majd egyenesen Magyarországra tartott. Itt végigzarándokolt a Bakonyon, a Vértes lábánál, a Velencei-hegység fölött, majd Budapestnek vette az irányt. Ott a Budai-hegységben kóválygott ismét, még Buda lakott területeit is érintette egy rövid időre. Eztán tovább állt a Pilisbe, Dunabogdánynál átúszott a Dunán és Salgótarján alatt haladt el.

Interneten talált, rajzolt térkép

Az őt nyomon követő Gruppe Wolf Schweiz itt jelölt meg utoljára térképes pozíciót, ahonnan körülbelül 100 kilométerre, a borsod-megyei Hidasnémetinél veszett nyoma, pár kilométerre a szlovák határtól.

Google Mapsre vetített rajzolt térkép (nem lehet tökéletesen fedésbe hozni)

Szerencsétlen jószágot a híradások szerint egy vadász lőtte le, amitől minden eddiginél intenzívebben robbant fel a közösségi média. A vadászok döntő többsége is jól láthatóan felháborodott a történeten, égnek a fórumok. Aki nem, jellemzően az sem támogatólag szólal meg, csak konkrét bizonyítékok híján még fenntartásai vannak az üggyel kapcsolatban. Egyesek szerint ez csak újabb lejárató kampány a vadászok ellen, mely nem ritka manapság, ezt tudjuk. Érdekes módon, amilyen megosztott általában a vadásztársadalom a szakmai kérdésben, miszerint van-e helye a nagyragadozóknak a magyar erdőkben, az igazán kritikus hangok ezúttal inkább csöndben maradtak.

Alapvetően tehát a többszáz közösségi médiás vadász-komment közül egyöntetűen mindenki elítéli a történteket, ahogy jómagam a Vadász Blog szerzője is.

Amit a médiából hallani lehet, hogy a GPS jeladó Hidasnémeti határából egyszer csak nagy sebességgel kezdett haladni közúton, és a Hernád folyónál megállt. Onnan végül búvárok szedték ki, és megállapították, hogy valaki megpróbálta tönkretenni, de nem sikerült neki. A farkas teteme nincs meg, keresőkutyákkal kutatnak utána. A Nemzeti Nyomozó Iroda előállított egy szabolcs-megyei személyt, aki Hidasnémeti környékén vadászik, és – feltételezem beírókönyvi adatok és a GPS pozíció alapján – kapcsolatba hozták az üggyel. Otthonában házkutatást tartottak, ahol több természetkárosításra utaló bizonyítékot találtak.

A közösségi médiás pletykák szerint az ember kutyának nézte, lelőtte, majd később elmesélte az ismeretségi körében mi történt vele. Arra is sokan gyanakodnak, hogy az illető tiltott vadászati eszközt használhatott az elejtéshez, mely alkalmatlan volt a kielégítő bírálatra a lövés leadása előtt. Ezt a pletykát erősítheti a tény, hogy az állaton egyébként feltűnő, nagyméretű jeladóval ellátott, vastag, citromsárga nyakörv volt látható egy korábban publikált fotón, ezt pedig hagyományos optikával egy átlagos vadászati szituációban észlelnie kellett volna az elejtőnek.

Frissítés: Időközben a közösségi médiában egy személy, N. György fotója, neve és néhány helyen a címe is előkerült, mint állítólagos elkövető. Egyes kommentek gazdag, befolyásos, komoly kapcsolatokkal rendelkező illetőnek írták le.

Frissítés 2: a közösségi médiában vélelmezett elkövetőről tudni vélik, hogy övé az erdő, ahol az eset történt. Kikerült a netre egy bizonytalan eredetű rendőrségi tanúvallomás is tőle, melyben igen érdekes, de annál kevésbé hihető történetet lehet olvasni amatőr ornitológiáról, kutyának nézett, kézből etetett farkasról, nyakörvtől kisebesedett bőrről és Betadine-os kezelésről, majd szabadon eresztésről, és a jeladó véletlen folyóban ejtéséről. Nincs kizárva, hogy a “tanúvallomás” csak valakinek a trollkodása volt, mintegy görbe tükröt állítva a vadászoknak. A Blikk információi szerint a vélelmezett elkövető tartózkodási helyére nagy erőkkel, felfegyverkezve vonult ki a rendőrség, de egy adminisztrációs baki miatt eltévesztették a címet, és a szomszéd családra törtek rá. Ezután tartottak házkutatást a gyanúsított tényleges tartózkodási helyén, ahol állítólag CITES-engedély nélküli kikészített medve- és hiúzbőreket is lefoglaltak. Kihallgatás tudomásunk szerint ezidáig még nem történt. A hírek szerint a szóban forgó N. György maga alatt van, megviselte a kirobbant botrány és kellemetlenül érzi magát. Szomszédai és névtelenséget kérő vadásztársa segítőkész, kedves embernek írták le, és meglepődtek rajta, hogy belekeveredett a farkas-ügybe. A botrány kirobbanása óta N. György valóságos közellenséggé vált, súlyos, halálos fenyegetések zúdulnak hozzá, a közösségi médiában „farkasölőként” emlegetik, és sokan kész tényként kezelik, hogy ő végzett az állattal. 

A “médiás” bekezdéstől elhangzott infók döntő többsége nem megerősített információ, nevük elhallgatását kérő emberektől, vagy egyszerűen csak pletykák, bizonytalan igazságtartalommal!

Az ügy miatt az Országos Magyar Vadászkamara nyilatkozatot adott ki, melyet elterjesztettek a közösségi médiában, kitartóan reagáltak a kommentekre, szóvivőjük pedig nyilatkozott az MTI-nek, aminek hanganyaga az ügy másnapján a Rádió 1 reggeli főműsoridejében félóránként elhangzott a hírekben.

Az OMVK nyilatkozata az alábbi:

Állásfoglalás a borsodi farkas-ügyről

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült azokról a híradásokról, amelyek szerint – a Boon.hu hírportál értesülései alapján – vadász ejthette el a Svájcból hazánkba érkezett, jeladóval megjelölt szürke farkast. Szervezetünk, mint a 70 000 magyar vadászt tömörítő köztestület és érdekképviselet, a leghatározottabban elítéli a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el.

Valljuk, hogy a vadgazdálkodás a fenntartó természetmegőrzés kulcseleme, a vadászat pedig – a vadgazdálkodás részeként – egyik eszköze. Ezért tevékenységünk során a természetvédelmi szempontok érvényesülése kiemelkedő fontosságú. Ennek szellemében dolgozunk együtt természetvédelmi szervezetekkel, amelyek Természetvédelmi Szakbizottságunkban is képviseltetik magukat, és ezért köttetett korábban többoldalú megállapodás, ágazatok közötti együttműködés a vadászati és természetvédelmi ágazat szereplői között.

A Vadászkamara véleménye megannyi egyeztetésen és különböző fórumokon is elhangzott már: a vadászok közössége – ahogy az egyebek mellett a közösségi médiában is tükröződik – elítél minden jogellenes cselekményt, különösen azokat, amelyek nem jogszerű vadászati körülmények következtében állnak elő.

A borsodi esettel kapcsolatban megkerestük az illetékes szervezeteket, és tájékoztatást kértünk a történtekről. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a Vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést. Az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőink mellett ez esetben is érvényre fogunk juttatni minden lehetséges jogi és etikai szempontot.

Budapest, 2023. április 13.

Országos Magyar Vadászkamara

Sajtókapcsolatok:

Földvári Attila szóvivő

+36-30/234-9239

foldvari.attla@omvk.hu

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Két embert elfogott a rendőrség, és közleményt adtak ki az ügyben, melyet az alábbiakban módosítás nélkül közlök. Videókat is közzé...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves,...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc Vihar, túltartott vadállomány, elnéptelenedő falvak, ősi útvonalak szerepelnek a legfőbb okok közt. Az elmúlt években rendszeresek a farkas- és medveészlelések,...