Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Nyíllal meglőtt kutya: szinte biztos, hogy nem vadász volt az elkövető

Olvasási idő: 2 perc Végigsöpör a közösségi médiában a – posztoló szerint – nyíllal és söréttel meglőtt szerencsétlen kutya esete. Bár a rendőrségi feljelentés megtörtént, és a hatóságok minden bizonnyal felkészültebbek lesznek, mint a közösségi média népe, de következzen egy rövid magyarázat, mert többen vadászokra gyanakodnak, és bizony tárgyi tévedések vannak a történetben.

Ezt a kutyát nagy valószínűséggel azért NEM vadász, vagy vadászok lőtték meg, mert egyik alkalmazott fegyver sem használatos vadászaton Magyarországon, sőt mindkettő tiltott erre a célra.

A képeken ugyanis egyértelműen látszik, hogy a nyílvessző egy számszeríjból, közkeletű nevén “nyílpuskából” származik, annak is valami egyszerű, bazári fajtájából, mert egy komolyabb darab nyílvesszője olyan gyors, hogy nem áll bele az állatba, hanem könnyedén átrepül rajta. Számszeríjjal Magyarországon semmilyen körülmények között nem lehet vadászni, csak sport célra használható, így a vadászoknál ne nagyon keressünk ilyet. A számszeríjak nyílvesszője kb. fele akkora (kb. 35-40cm), mint egy normál, vadászaton is használt nyílvessző (kb 70-75cm), és a vége nem villában (hagyományos nockban) végződik, hanem félhold alakú, vagy lapos, bordázott. Pontosan egy ilyen nyílvessző látszik a képeken: rövid és lapos végű. Ráadásul még penge nélküli gyakorlóhegy, céllövőhegy van is rajta – ez több képen látszik -, nem pedig vadászhegy.

Számszeríj vessző – vadászaton tiltott!

A posztoló által sörétnek titulált tárgy a RTG felvételen pedig valójában egy egyszerű légpuska lövedék, egyértelműen látszik a formájából, úgy hívják Diabolo (szoknyás az alja). A sörétes vadászfegyverek lövedéke szabályos kerek. Magyarországon a vadászati törvény a légpuska használatát sem engedélyezi, így ez a fegyver is csak sport céljából tartható. Aki légpuskával lő egy kutyára, azt a nettó gonoszkodás vezérelte, ezzel ugyanis nemigen lehet egy kutyát életveszélyesen megsebesíteni, csak igen komoly fájdalmat okozni neki, akár hosszú távon is.

Szoknyás légpuska lövedék – vadászaton tiltott!

Viszont mindkettő eszköz bárki által szabadon megvásárolható és tartható otthon!

Az elkövető(k) indokát most hagyjuk, hiszen ezt nem tudhatjuk egyelőre, de azt igen, hogy ha egy vadász egy állat életét szándékozik elvenni, biztosan nem ilyen eszközöket használ és nem ilyen formán, mert nem csak illegális, de alkalmatlan, szakszerűtlen is, bármilyen csúnyán is hangzik most mindez a feldúlt indulatok közepette.

A fentiebből kikövetkeztethető, hogy a szegény kutyát bárki által szabadon beszerezhető és tarható sporteszközökkel lőtték meg, olyan módon és eszközökkel, hogy az az állat életének kioltására igencsak alkalmatlan.

Nagyobb az esély tehát arra, hogy az elkövető nem vadász volt, az állatot nem vadászaton lőtték meg, hanem vélhetően egy-két agyatlan hülyegyerek követte el Sárospatakon.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Megjelent a Magyar Közlönyben az új jogszabály, miszerint engedélyezett az eurázsiai hód gyérítése abban az esetben, ha a vadászatra jogosult...