Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Csiszolt egy kicsit a Guide a legújabb hőkameráin

Olvasási idő: 2 perc 30mK-esek lettek a Kitalpha és Normae modellek, és 40mK-esek a Delphinusok.

A hőkamera szenzorok termikus érzékenységét (NETD) ISO-szabvány szerint mérik, és millikelvinben határozzák meg. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hőmérséklet-különbséget tud a hőkamera szenzora megkülönböztetni, így ezt szokás a szenzor termikus felbontásának is nevezni, csak épp a szenzor fizikai felbontásával ellentétben itt minél kisebb ez a szám, annál jobb, annál több részlet látszik a tájból, az agancsból, illetve annál jobban teljesít a hőkamera mostoha időjárási körülmények közt.

Szélsőséges példa ugyan, de anno ennyi volt a különbség az 50mK-es Iray E3+ és a 80mK-es Dali S240E között

Ez csak egy érték a sok közül, ami egy hőkamera teljesítményét befolyásolja, hiszen a NETD értéket szabvány szerint F/1.0 fényerejű objektívvel mérik. Ha a kérdéses hőkamerán is ilyen lencse van, akkor kihasználható a szenzor maximális hőérzékenysége, de ha F/1.1, vagy még gyengébb F/1.2, akkor már eleve kevesebb a szenzorig bejutó hősugárzás, így az kevesebb adatból is dolgozik, hiába a jó NETD értéke.

Még a régebbi, 50mK-es Guide Normae összehasonlítása a 25mK-es Infiray Zoommal (Guide 35mm F/1.2, Infiray 38mm F/1.2)

A NETD értéket mindig “kisebb vagy egyenlő” jellel szokták megadni, ugyanis a gyártástechnológiából adódóan ebben mindig van szórás. Az a szám, amit a “csibecsőr” mögé írnak, a garantált érték: a NETD vagy annyi, vagy annál kevesebb. A NETD érték csupán azon múlik, hogy mennyire szigorúan válogatja a gyártó a legyártott szenzorokat az összeszereléshez, ezért ha ilyen eset van, mint most a Guide-nál is, hogy 50mK-ről lemennek 30-ra, csak annyi történik, hogy már szigorúbban választják ki a bolométereket az összeszerelendő kamerákhoz (a maradék, nem megfelelő szenzorokat pedig felhasználják más, esetleg kevésbé igényes készülékekhez, mint például egy térfigyelő kamera, vagy alsóbb kategóriás kereső).

Véleményem szerint szükség is volt rá, hogy a meglévő termékpalettát, vagyis a Normae binokulárokat, a Kitalpha monokulárokat, illetve a Delphinus kompakt monokulárokat kicsit széthúzza a Guide a palettán, elkülönítsék egymástól őket, tekintve, hogy az induláskor még a párszázezres Delphinus és az 1.8 milliós Normae TN650 50mK-es volt, ami a mai világban lassan már elavultnak tekinthető.

Az új kínálat szerint a Guide Normae és Guide Kitalpha hőkamerák <30mK-esek lettek, a Guide Delphinusok pedig <40mK-esek, így versenyképesek maradtak a piacon.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Guide legutóbb bemutatott hőkamerái már Magyarországon is elérhetők. Lássuk röviden, melyekről van szó, mert van köztük pár egészen izgalmas...