Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Csiszolt egy kicsit a Guide a legújabb hőkameráin

30mK-esek lettek a Kitalpha és Normae modellek, és 40mK-esek a Delphinusok.

A hőkamera szenzorok termikus érzékenységét (NETD) ISO-szabvány szerint mérik, és millikelvinben határozzák meg. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hőmérséklet-különbséget tud a hőkamera szenzora megkülönböztetni, így ezt szokás a szenzor termikus felbontásának is nevezni, csak épp a szenzor fizikai felbontásával ellentétben itt minél kisebb ez a szám, annál jobb, annál több részlet látszik a tájból, az agancsból, illetve annál jobban teljesít a hőkamera mostoha időjárási körülmények közt.

Szélsőséges példa ugyan, de anno ennyi volt a különbség az 50mK-es Iray E3+ és a 80mK-es Dali S240E között

Ez csak egy érték a sok közül, ami egy hőkamera teljesítményét befolyásolja, hiszen a NETD értéket szabvány szerint F/1.0 fényerejű objektívvel mérik. Ha a kérdéses hőkamerán is ilyen lencse van, akkor kihasználható a szenzor maximális hőérzékenysége, de ha F/1.1, vagy még gyengébb F/1.2, akkor már eleve kevesebb a szenzorig bejutó hősugárzás, így az kevesebb adatból is dolgozik, hiába a jó NETD értéke.

Még a régebbi, 50mK-es Guide Normae összehasonlítása a 25mK-es Infiray Zoommal (Guide 35mm F/1.2, Infiray 38mm F/1.2)

A NETD értéket mindig “kisebb vagy egyenlő” jellel szokták megadni, ugyanis a gyártástechnológiából adódóan ebben mindig van szórás. Az a szám, amit a “csibecsőr” mögé írnak, a garantált érték: a NETD vagy annyi, vagy annál kevesebb. A NETD érték csupán azon múlik, hogy mennyire szigorúan válogatja a gyártó a legyártott szenzorokat az összeszereléshez, ezért ha ilyen eset van, mint most a Guide-nál is, hogy 50mK-ről lemennek 30-ra, csak annyi történik, hogy már szigorúbban választják ki a bolométereket az összeszerelendő kamerákhoz (a maradék, nem megfelelő szenzorokat pedig felhasználják más, esetleg kevésbé igényes készülékekhez, mint például egy térfigyelő kamera, vagy alsóbb kategóriás kereső).

Véleményem szerint szükség is volt rá, hogy a meglévő termékpalettát, vagyis a Normae binokulárokat, a Kitalpha monokulárokat, illetve a Delphinus kompakt monokulárokat kicsit széthúzza a Guide a palettán, elkülönítsék egymástól őket, tekintve, hogy az induláskor még a párszázezres Delphinus és az 1.8 milliós Normae TN650 50mK-es volt, ami a mai világban lassan már elavultnak tekinthető.

Az új kínálat szerint a Guide Normae és Guide Kitalpha hőkamerák <30mK-esek lettek, a Guide Delphinusok pedig <40mK-esek, így versenyképesek maradtak a piacon.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

A Guide DU50 éjjel-nappali céltávcső bemutatása, menüszerkezete és mintafelvételei.

Hírek

Eljött ez a nap is, kifutott modell lett az egyik legnagyobb darabszámban eladott hőkamera, a Guide Track IR25. Utódja a Kitalpha több ponton is...

Hőkamera teszt

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a...

Hőkamera teszt

A Guide pár hónapja dobta piacra a tenyérnyi méretű, cserélhető akkus Delphinus hőkamerákat, ráadásul egészen kedvező áron a mai viszonyokhoz képest. Kipróbálva őket kellemes...