Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Elkeveredett a kutya? Már nem luxus a kutya-GPS!

Olvasási idő: 4 perc Az utánkeresők által használt GPS nyomkövetőket szinte mindenki ismeri. Profik, drágák, specifikus használatra tervezettek. Azt viszont már jóval kevesebben tudják szerintem, hogy egyszerű, pár grammos, nyakörvre felfűzhető GPS-eket is lehet már kapni, melyek olcsók, és bőven elegendők arra, hogy társas- vagy egyéni vadászaton bebiztosítsuk négylábú vadásztársunkat.

Hasonló az elv, mint a képküldős vadkameráknál, vagyis létezik előfizetéses, valamint saját SIM-kártyás változat is, sőt van két bónusz, a mobilhálózattól független Sigfox, amiről én eddig speciel nem is hallottam, és a hálózatba kötött bluetooth készülékek. A fő különbség ezen olcsó nyomkövetők, és az utánkeresők által használt, profi, többszázeres GPS-ek között a következő:

Utóbbiak folyamatos, élő kapcsolatot tartanak a kutyával erős rádiójel segítségével, teljesen függetlenek a mobilhálózatoktól (a hatótávjuk kb. 15-20 km).

Ezzel szemben az olcsóbb kisállat-GPS-ek többsége EDGE (2G) és 4G mobilhálózatot használ. Tehát a nyakörvön van a kis kütyü GPS vevővel, és adatkapcsolatot tart egy felhőszolgáltatással, ami a mobilunkon lévő applikációba küldi a kutya pozícióját.

Ez értelemszerűen nem teljesen élő (real-time) kapcsolat, 1-5 perc késleltetésük van, de ez elegendő ahhoz, hogy a sűrűben vad után elszaladt, vagy az otthonról elkóborolt kutya helyzetéről, irányáról használható információt kapjunk, és – ha van térerő lefedettség – akkor ezeknél az eszközöknél nincs hatótáv korlátozás sem. Ezek bizonyos esetekben ráadásul okosabbak is, mint a drága utánkereső-GPS-ek, mégpedig azért, mert más a koncepciójuk, felhasználási területük.

Mobilkapcsolatot használó készülékek

Az áruk 18.000 Ft-tól kb 40.000 Ft-ig terjed.

Ahogy említettem fentebb, ezek úgy működnek, mint a felhős vadkamerák. A nyakörvre egy pici, 20-40 grammos egységet kell felfűzni, ami GPS-műholdak segítségével tudja pozícionálni a kutyát, de gyakran besegít ebbe a Wifi, a Bluetooth és a mobilhálózatok LBS (háromszögelő) rendszere is. Ahhoz, hogy a koordináták eljussanak hozzánk, adatkapcsolat szükséges egy szerverrel, ami küldi azokat a telefonunkra, mobilapplikációba, melyen aztán térképen láthatjuk a kutya helyzetét. Az adatkapcsolat természetesen pénzbe kerül, és itt jön a párhuzam a felhős vadkamerákkal.

  • Választhatunk olyan szolgáltatást is (pl. Tractive), ahol havi előfizetést csengetünk a gyártónak, és ő biztosítja a működést. Ezek általában 5-8 dolláros havidíjjal rendelkeznek, cserébe hálózatfüggetlenek, tudják használni itthon a Telekom, a Yettel és a Vodafone hálózatát is a kommunikációra.
  • A másik verzió az, ahol nincs havi előfizetés a készüléken, hanem mi veszünk bele – mondjuk egy feltöltős – SIM kártyát, és annak adatkeretéig működik a nyomkövetés (rengeteg ilyen készülék van a piacon). Ez egy olcsóbb megoldás, hiszen a koordinátaküldés adatforgalma minimális, egy 1000 Forintos feltöltőkártyán szerintem előbb fog lejárni az éves limit, minthogy elhasználnánk az 1GB-os adatkeretét. Cserébe függünk attól a hálózattól, amelyiknek a SIM-kártyáját megvettük.

Bármelyik verziót választjuk is, a mobilunkon lévő appon nyomon tudjuk követni a kutya helyzetét, irányát, és vannak olyan extraszolgáltatások is, mint például a virtuális kerítés, vagy nevezzük inkább biztonsági zónának: ha a kutya ezt az előre kijelölt körzetet elhagyja, jelez a telefonunk. Némely típusok még kutya-aktivitásmérőként is funkcionálnak, vagyis mérik, hogy mennyit mozog az eb, követhetjük hetekre vagy hónapokra visszamenőleg, hogy merre járt, de akár azt is mutatja, hogy hogyan alszik négylábú kollégánk. Az üzemidejük egy feltöltéssel típusfüggően átlagosan 1-3 hónap.

Más kapcsolatot használó készülékek

Az áruk kb. 13.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig

Van olyan speciális eszköz is a piacon, kb. 50.000 Ft-os áron (Invoxia), ami hasonlóan működik, mint a fent említett mobilos verziók, de nem mobilszolgáltatást, hanem a modern, IoT (Internet of Things, vagyis az eszközöket kiszolgáló internethálózat) rendszerekbe sorolható Sigfox és LoRa hálózatokat használja.

Ezek előnye a hatékonyabb adatkapcsolat, a kisebb energiafogyasztás, és az olcsóbb működtetés (az Invoxiánál például az első három év ingyenes, utána is csak 10 euró/év), hátránya, hogy például Sigfox hálózat Magyarországon még nincs teljesen kiépítve, de az IoT terjedése csak idő kérdése, hiszen ez fogja működtetni később a fél világot.

Aztán vannak olyan eszközök is, amiket nem is kutyakövetésre találtak ki alapvetően (hanem kulcsok, táskák, kerékpárok, stb. nyomkövetéséhez), de használhatók négylábú kedvenceinknél is, mert ütés- és időjárásállók. Ilyen például a Tile Pro, ami rendkívül erős Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, ezért körülbelül 120 méterig képes a telefon kapcsolatot tartani a kutyával.

A Tile különleges szolgáltatása, hogy rendszerbe köthető, vagyis ha az eb túlment a hatótávon, magyarán elvesztettük, de a környéken több társunk telefonján is fut a Tile applikációja, akkor amint a kutya valakinek a 120 méteres vonzáskörzetébe kerül, akkor őket ugyan nem fogja zargatni, de a távoli gazdi térképén rögtön feltűnik újra. A Tile fő funkcióit lehet használni ingyenesen is (kb. 1 évet bír az eleme), előfizetés esetén pedig olyan extrákat kapunk, mint az okos értesítések (pl. otthagytuk a kulcsunkat valahol), ingyenes elemcsere, megosztások, statisztika stb.

A fentiekből tehát látható, hogy ha nem kifejezetten professzionális utánkereséshez van szükségünk nyomkövető nyakörvre, csak biztonságban szeretnénk tudni a legjobb barátunkat, akkor már egy doboz golyós lőszer áráért vannak erre megoldások.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A farkastól genetikailag távolabb álló, modern kutyafajták relatív agymérete nagyobb, mint az ősi, többezer éves fajtáké. Az agyméret növekedése nem...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 6 perc Rohanó világunkban talán hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mire képes egy vadászkutya, sőtmitöbb, "hivatalosan" mit kellene elvárnunk tőle. Idézzük fel kicsit,...

Sztori

Olvasási idő: 6 perc Nagy szomorúságomra zseniális tollforgatónk valószínűleg utolsó írása jelenik most meg a Vadász Blogon. Csabát idén áprilisban "fedeztem fel" (magamnak, meg...

Sztori

Olvasási idő: 4 perc Az alábbi történet tisztelgés a vadász leghűségesebb társa előtt. A kutya előtt. Legyen szó bármilyen vadászkutyáról. De a történetünk most...