Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Egyeneshúzású golyósok a Berettától és a Haeneltől

Mindkét gyártó idén ősszel mutatta be az első, egyenes húzású ismétlőfegyverét. Itt az olasz Beretta BRX1, és a németek megoldása, a Haenel Jaeger NXT.

Beretta BRX1

A BRX1 említésekor a Beretta azt állítja, nem találtak fel semmi újat, csak fogták a hatalmas, katonai fegyverek gyártásából eredő tapasztalatukat, és megalkották a lineáris újratöltésű új fegyverüket. Különlegessége, hogy a egyszerre tud jobb és balkezes lenni, pár másodperc alatt át lehet szerelni. Az elsütőbillentyű 900, 1100 és 1300 gramm érzékenységűre állítható külön eszköz nélkül. A puskát 51, 57 és 62cm csőhosszal árulják majd kalibertől függően.

Első körben 6.5 Creedmoor, .308Win, .30-06Sprg és .300WM lesz a kínálatban, a többi kaliber még fejlesztés alatt van. A fegyver moduláris, már a vásárláskor is választhatunk különféle tus-fajtákat, továbbá a cső is cserélhető, és több alkatrészt is lehet cserélni szerszám nélkül. A jövőben a Beretta egy komplett ökoszisztémát kíván felépíteni erre a fegyverre. Az ára 1599 euro lesz, vagyis valamivel 600.000 Ft alatt.

Haenel Jaeger NXT

Bővítette a Haenel a Jaeger szériát az új Jaeger NXT modellel, mely egyenes húzású, torziós zárdugattyúval rendelkezik. A Haenel szerint olyannyira kézenfekvő módszert alkalmaztak, ami már Leonardo Da Vinci korában is ismert volt, hogy nem is értik, hogy nem jutott ez még eszébe egy gyártónak sem. Az ismétlés funkción túl a zárdugattyú karnak más feladata is van, ugyanis ez működteti az ütőszeg felhúzását. A Haenel szerint ez jobb megoldás, mert a felhúzáshoz a lövő az egész kezét használni tudja, nem csak a hüvelykujját (mint a biztosítót feltolós fegyverek esetében), így kisebb erőt kell kifejtenie. Egy csúszka felel az akaratlan felhúzásért, mely a zárdugattyú hátulján kapott helyet, és három állása van: balra húzva a fegyver kinyitható, de az ütőszeg nem lesz felhúzva, középállásban az ütőszeg megfeszíthető és a fegyver elsüthető, a kamra zárva marad, ámde a lövés kinyitja, így a lövő tud ismételni. A jobboldali pozícióban a fegyver teljesen el van zárva, sem az ütőszeg felhúzása, sem a zárdugattyú nyitása nem lehetséges.

A csővég menetes, és 52cm hosszú. A tus fából készül, standard és DS verziót lehet rendelni belőle, utóbbi kisebb termetű vadászok számára készül. Mellesleg ez nem 100% fa, mert a Haenel politikája a fenntarthatóság, így az alapanyag fa-kompozit, hasonló, amivel hajókon lehet találkozni. Ez a polimer anyagok előnyeit kombinálja a birsfa küllemével és érzetével. Azért birs, hogy ne a lassan növő diófákat irtsák a fegyvergyártás miatt. A fegyver műanyag alkatrészei is megújuló alapanyagokból készülnek (cellulóz és fagyanta). A Haenel szerint nem alsóbbrendűek, mint a hagyományos anyagok, ám sokkal környezetbarátabbak.

Egyelőre két kaliber fog érkezni, .308Win és .30-06, 1998 eurós áron. Ezekből a .308-as csöve speciális, ugyanis optimalizálták a cső belső kontúrját, hogy ólommentes lövedékkel is megfelelően kompatibilis legyen.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

2021-ben volt 100 éves a Sako finn fegyvergyártó, ennek tiszteletére adták ki a 100 év tapasztalatát és tudását magába foglaló, prémiumkategóriás Sako 100 puskát.

Hírek

A cseh gyártó új ismétlő golyós puskája, pontosabban golyóspuska családja a CZ 557-et és a CZ 527-et váltja a sorban.

Hírek

Az online-IWA kiállítás keretein belül mutatta be a Winchester az XPR modellcsaládja négy új tagját, többek közt egy jóárasított típust, és egy thumbhole tussal...

Hírek

A - szintén online megrendezett - 2021-es SHOT Show-n új egyeneshúzású golyóst mutatott be az amerikai Savage, csodaszép söréteseket az olasz F.A.I.R., és egy...