Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Bemutatták a Sako 85 utódját, íme a Sako 90!

Tavaly a finn gyártó befejezte a legendás Sako 85 forgó-tolózáras golyósfegyver gyártását, utódjával, a Sako 90-nel pedig most rukkoltak elő.

A Sako 90 is forgó-tolózáras, de pár újdonsággal felvértezték elődjéhez képest. Az új zárolási mechanizmus különlegesen sima ismétlést tesz lehetővé. A töltényűr megfelelő lezárásáért három szemölcs felel a zárdugattyún, és ötféle zártest-méretet kínálnak, melynek célja a súly-optimalizálás, és az optimális zárdugattyú-működés elérése. Ezekre nagy hangsúlyt fektettek a fegyver tervezésekor.

Hidegen kovácsolt csövet kaptak az új Sakok, néhányuk még szénszálas bevonatot, vagy cerakote felületkezelést is, továbbá gyárilag Picatinny sínnel, vagy klasszikus 17mm-es sínnel szerelik őket. A biztosító mechanizmus nem csak az elsütő billentyűt zárja, de az ütőszeget és a zárdugattyú kart is. Ahhoz, hogy a puskát biztosított állapotban tudjuk üríteni, egy gombot kell megnyomni, ami oldja a zárdugattyú kart. Az elsütőszerkezet finomsága és pozíciója egy csavarral állítható.

A Sako rögtön hétféle verziót is kínál a 90-es modellből:

  • Sako 90 Quest Ultra: könnyű, ergonomikus fegyver szénszálas, camo mintás ágyazással, szénszál bevonatú, hosszbordázott, menetes végű csővel
  • Sako 90 Quest: hasonló mint a fenti, de egyszerűbb színben, szénszál helyett cerakote bevonatú csővel
  • Sako 90 Peak: a Sako szerint az egyik legkönnyebb puska a piacon hegyi vadászathoz, szénszálas ágyazással. Menetes csővég, hosszbordázott cső és Picatinny sín van rajta.
  • Sako 90 Bavarian: tradicionális fa ágyazású modell nyílt irányzékkal, kifejezetten a közép-európai piacra.
  • Sako 90 Adventure: időjárásálló puska üvegszálas ágyazással, wolfram-cerakote bevonatú acéllal, hosszbordázott, menetes végű csővel
  • Sako 90 Hunter: szintén fa ágyazású (Monte Carlo), barnított vagy rozsdamentes csővel és zárdugattyúval, és a Sako új Optilock távcsőfelfogatási rendszerével
  • Sako 90 Varmint: long-range puskák rozsdamentes acéllal, laminált nyírfa ágyazással, Monte Carlo pofadékkal és szélesített előaggyal. A szabadon lengő, nehéz rozsdamentes cső hosszanti bordázást kapott.

A Sako 90 rendkívül sok kaliberben lesz elérhető, köztük egészen ritka verziók is megtalálhatók lesznek a klasszikus kaliberek mellett. A csőhosszok 51, 57 vagy 61 cm-esek, verziótól és a kalibertől függően. Az indulóár 2500 euró.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vélemény, ajánló

Ismét találtam egy remek cikket az amcsiktól, a GunDigest jóvoltából. Elérhető árú, de minőségi vadászpuskákról van szó, mégpedig a népszerű mindenes, .308 Winchester kaliberben,...

Hírek

2021-ben volt 100 éves a Sako finn fegyvergyártó, ennek tiszteletére adták ki a 100 év tapasztalatát és tudását magába foglaló, prémiumkategóriás Sako 100 puskát.

Hírek

A cseh gyártó új ismétlő golyós puskája, pontosabban golyóspuska családja a CZ 557-et és a CZ 527-et váltja a sorban.

Hírek

Mindkét gyártó idén ősszel mutatta be az első, egyenes húzású ismétlőfegyverét. Itt az olasz Beretta BRX1, és a németek megoldása, a Haenel Jaeger NXT.