Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray E3 Plus V2.0 hőkamera – messzelátó mindenes

Olvasási idő: 9 perc Az Infiray legnépszerűbb hőkamera keresője tavaly és tavalyelőtt a 35mm-es E3 Max volt, igazi mindenes, a tesztje itt a blogon is megtalálható. Nem véletlenül szerették, és szeretik olyan sokan, hiszen kitűnő, éles, kontrasztos képe volt, a nagyítása és látószöge pedig igazi vegyes terepre szánt kameraként sorolta be a piacra. E kamera kapott ugyan utódot 2020-ban az E3 Max V2 formájában, de szintet is lépett nagyításban, így annak tesztjében is már leírtam, hogy a valódi utóda jelen tesztünk alanya, a 12 µm-os, 25mm-es E3 Plus V2. Ez az a hőkamera ugyanis, ami nagyításban és látószögben, magyarán felhasználási lehetőségekben megegyezik a 2019-es E3 Max-szal. Lássuk jobb lett-e annál!

Sokszor leírtam már, de talán még nem elégszer: az, hogy egy 25mm-es hőkamera most egy lapon említhető egy 35mm-essel, nem másnak köszönhető, mint a 12 µm pixelméretű szenzornak. A 2019-es 35mm-es E3 Max 17 mikronos volt, ami adott egy 10,5 fokos látószöget, és 2,5x-es nagyítást. A 2020-as E3 Plus V2-ben pedig a kisebb, 12 mikronos pixelméret miatt kisebb lett a szenzor, így elegendő egy 25mm-es objektív is a fent említett látószög és nagyítás produkálásához. Ezek a kamerák egyébként mind vanádium-oxid (VOx) típusú mikrobolométerrel szereltek. Ezt az Infiray nem mindig hangsúlyozza ki az adatlapokon, de csak azért, mert alapvetésnek tartják, ugyanis ők egyáltalán nem gyártanak ASi szenzort.

Ha valaki egy marketingdumában arról próbál meggyőzni, hogy az ASi, a TiOx és a VOx bolométerek közül egyik jobb lenne, mint a másik, ne dőljünk be neki, mert ez nem ilyen egyszerű. Mindegyiknek van előnye, és hátránya, hovatovább mindegyiket folyamatosan fejlesztik. Gyakran exportkorlátozások döntik el, hogy milyen szenzorral lehet hőkamerát árulni egyes kontinenseken. A kínai és amerikai hőkamerákban általában VOx szenzor van, az európai hőkamerákban meg gyakrabban találkozni ASi-val a VOx, vagy a TiOx mellett. Korábban a VOx szenzoroknak volt néhány egyértelmű előnye az ASi-val szemben, például a jobb NETD érték, de mivel az ASi-t is fejlesztik, ezért ez ma már nem feltétlenül igaz. A legjobb példa erre, hogy a 40mK-es Pulsarokban ASi szenzor ketyeg.

Az Infiray X-Eye E3 Plus V2.0 tehát egy vegyes terepen jól használható kamera, ugyanis a látószöge még kellően nagy ahhoz, hogy fedett környezetben, erdőben, bokros, vagy épp dimbes-dombos területen átfogó képet kapjunk a történésekről, de van elég nagyítása és észlelési távolsága ahhoz, hogy nyílt, mezőgazdasági területeken messze ellássunk vele. Az észlelési távolsága egyébként emberalak esetén 1300 méter, ennyiről sok esetben a disznókat is látni fogjuk, a szarvasokat pedig még messzebbről is.

Építés, küllem

Ahogy az összes V2-es Infiray, úgy az E3 Plus V2 is első blikkre változatlan maradt a 2019-es modellekhez képest, és valóban, a különbség csak annyi, hogy a teljes ház csúszásmentes gumírozást kapott. Egy korábbi tesztben említettem, hogy ez a bevonat az éleken hajlamos lekopni. Itt megkövetném magamat, ugyanis azt az egy példányt leszámítva még nem találkoztam olyan V2-es kamerával, amin a bevonat bármilyen kopást, vagy sérülést mutatott volna, pedig az E3 Plus V2-t is jóideig kihordtam vadászatra, és ugyanabba a tokba raktam mindig, mint az előzőt. Az az egy példány múltkor, amin a kopás volt, nagyon úgy tűnik, hogy valami hőhatásnak lett kitéve, és kicsit megolvadt rajta a gumírozás. Lehet, hogy a fegyverlámpa kapcsolódott be a táskában, vagy valami hasonló történhetett.

A kamera kezelésre továbbra is nagyon ergonómikus, a gombok kézre állnak, a fókuszgyűrű precízen mozog, a kereső képe pedig faltól falig éles. A dioptriaállító mechanika továbbra sem a legélesebb kés a fiókban, de használható. A kamerához a gyártó most sem kínál a velúr-szütyőn kívül más kiegészítőt, így ha csuklópántot, vagy nyakpántot szeretnénk erősíteni a kamerára, akkor azt vagy a talpán kialakított fülbe tudjuk fűzni (vékonyzsinóros megoldás, bátran használjuk, nem olyan nehéz a kamera, hogy problémás legyen), vagy az erre a célra kitalált Hőkamera okos szettet vegyük meg hozzá, melyben a nyakpánt egy szemescsavarral csatlakozik a kamerára. Furcsa, hogy az X-Eye modellekhez még mindig nem ad semmit az Infiray, tekintve, hogy az ennél olcsóbb Finder modellek komoly kistáskával jönnek, de még a jóval olcsóbb E3n-hez is adnak egy-egy csukló és nyakpántot, jóllehet elég egyszerűt.

Működés

A hőkamerán tehát továbbra is 3 világosszürke funkciógomb van, és egy bekapcsológomb. A három funkciógomb a hőkép-váltást, a nagyítást, és a fotó/videó aktiválását vezérli, hosszan, illetve kombinációban nyomva pedig egyéb funkciókat kapcsolhatunk:

  • HŐKÉP+NAGYÍTÁS nyomva tart: stadiametrikus távbecslés, a két szélső gombbal lehet mozgatni a becslő vonalakat.
  • FOTÓ+NAGYÍTÁS nyomva tart: manuális kalibrálás (S módban zárral, B módban kupakkal némán, a mód a menüben állítható),
  • FOTÓ+HŐKÉP nyomva tart: hőkövetés, legmelegebb pont,
  • HŐKÉP nyomva tart: a lézerpointer ki- és bekapcs,
    • Ha valaki használni akarja a lézerpointer funkciót, előbb aktiválni kell, mert gyárilag ki van iktatva ez a funkció. Az aktiválás módja annyi, hogy a három szürke gombot egyszerre kell nyomva tartani 10-12 másodpercig (ezzel aktiválásra kerül a lézer), és utána már papír szerint működik (vagyis a hőképváltó nyomva tartásával lehet ki-be kapcsolni).
  • NAGYÍTÁS nyomva tart: főmenü
  • FOTÓ nyomva tart: videó indítása és leállítása

A menüt behozva az alábbi funkciókat érjük el:

  • Wifi aktiválása
  • Kijelző háttérvilágítás állítása
  • Video OUT kapcsolása (külső kijelző csatlakoztatásához)
  • Kalibrálás módja: S automatikus, zárral / B manuális, némán, felhelyezett kupakkal
  • PIP ablak: nagyított kép rávetítése a kijelző tetejére
  • Digitális iránytű kapcsolása
  • Dőlésmérő kapcsolása
  • Egyéb beállítások:
    • Lézerpointer kurzor állítása (nem kell hozzányúlni, gyárilag be van állítva)
    • Iránytű kalibrálása
    • Rendszerinformációk
    • Visszaállítás gyári beállításra

Ahogy a korábbi V2-es kameráknál leírtam, ezek a modellek viszonylag ritkán kalibrálnak maguktól. Bekapcsolás után még gyakran, aztán egy idő után “leszoknak” róla. Párás időben, amikor rossz a kép, ez odáig tud fajulni, hogy már full szemcsés, de még mindig nem kalibrál a kamera. Ilyenkor én rá szoktam nyomni a manuális kalibrálás gombra, nem várok addig, amíg magától megcsinálja. Most jött ki azonban egy új szoftver az Infiray X-Eye V2-kre, így erre a modellre is. Sokat nem próbáltam még, de úgy tűnt, hogy az új szoftverrel mintha gyakrabban kalibrálnának ezek a kamerák. Nehéz megítélni, mert tiszta időben nem látványos a kép romlása. Az E3 Plus V2.0-t viszont javarészt mostoha őszi időkben teszteltem. Amióta kijött az új szoftver, azóta meg tiszta idő van.

Fontos, hogy az E3 Plus V2 kamerák szoftverfrissítése jelenleg az Infiray applikációból nem érhető el, be kell vinni a Leitz Hungáriához, és ott helyben megcsinálják (pár perc csak)!

Képminőség

Az Infiray képminősége mindig is nagyon jó volt, nincs ez másként most sem. Az állatokat többszáz méterről észlelni és azonosítani lehet. Kis gyakorlattal az őzekről 600m-re lehet látni, hogy őzek és nem disznók.

Szarvasok közt őzek futnak, kb 300m-re (erősen párás idő)

Jóllehet a 2019-es modellekhez képest ezek a 12 mikronos kamerák más képet adnak, többségükben* némileg kevésbé kontrasztosak és élesek (cserébe a digitális zoom jobb), de még így is az élmezőnybe tartoznak. Ez főként a párásabb, mostohább időjárási körülményekre igaz, talán a 2019-es modellek, mintha jobban viselték volna az erősen párás (95+%), ködös időt, de tiszta időben a V2-knek is elképesztően részletes a képük.

*Időközben elkezdődött az E6 Plus V2.0 tesztje is, és érdekes módon annak jobban hasonlít a képe a 2019-es Infiray/Iray kamerákhoz. Úgy tűnik a gyártó menet közben is módosítgatja a kamerákat, mert a korábban tesztelt E6 Pro V2.0 például nem ilyen képet adott.

Tiszta időben, őzek az út mellett

Az Infiray most segíteni igyekszik mindezen azzal, hogy az új szoftverfrissítéssel elérhetővé tette a cég védjegyévé vált Ultra Clear funkciót, amit kifejezetten rossz időjárási körülményekre találtak ki. Ezzel a funkcióval még magam is ismerkedem. Az biztos, hogy ha a menüben bekapcsoljuk, akkor a kép kontrasztosabbá válik, jobban látható lesz a növényzet. Az, hogy mennyivel, még kérdés. Nem kizárt, hogy az Ultra Clear mód dinamikus, értsd minél kontraszttalanabb a táj, annál jobban ráerősít a kamera. Külföldről már hallottam ilyen véleményt, ott azt írták, hogy tiszta időben nem nagyon látható a hatása, csak rossz időben. Én magam még csak tiszta időben próbáltam, ott valóban csak enyhén látszik a képjavítás. Ahogy az alábbi animáción is látható, leszed egy adag szürke fátyolt a képről (az animáció az E3 Max V2-vel készült).

Továbbra is szerintem a Black hot hőkép a legjobb, én azt nagyon szerettem használni, meg a Red hotot is, mert az meg kevésbé vakít, mint a White hot. A Bird a legsötétebb, legkontrasztosabb, az vakít talán a legkevésbé, de nagyrésze a tájnak befeketedik, így kevésbé látványos (érdekes módon az E6 Plus V2-nél ez megint más). Azt gondolná az ember, hogy erős párában, ködben épp a Bird hőkép az ideális, de a tapasztalataim szerint ez lesz a legzajosabb, legszemcsésebb, legfoltosabb hőkép az összes közül, amikor vacak az idő. Az összes X-Eye V2 modellre igaz, hogy a menüben állított 5-fokozatú háttérvilágításból a leggyengébb 1-es fokozat a képkontrasztból is levesz, nem csak a kijelzővilágításból. Szóval ha a képünk az időjárás miatt kontraszttalan és zajos, és a kalibrálás se segít rajta, érdemes a kijelzővilágítást 1-esről 2-esre felnyomni. Ezzel fényesebb lesz a kép, és a zaj egy része is eltűnik, jóllehet picit jobban is vakít éjszaka. Sajnos ezt videón nem tudom bemutatni, mert csak a kijelzőképre van hatással, videón nem látható. Ezt a minimum fényerőn való kontrasztvesztést a 2019-es modellek nem csinálták, így néha megtévesztő lehet. Még az is lehet, hogy ebbe a hiába magam is beleestem. Amikor azt mondom, hogy a 2020-as modellek kevésbé kontrasztosak, könnyen meglehet, hogy azért látom ilyennek őket, mert éjszaka szinte mindig minimum fényerőn használom őket, hogy ne vakítsanak. Emiatt bátorítanék mindenkit, hogy ne állítsa automatikusan a fényerőt 1-esre, hanem időnként kísérletezzen a 2-es fokozattal is, még ha jobban vakít is picit. Meg fogja látni, hogy megtáltosodik a kamera tőle!

Képminőséget tekintve ne feledjük tehát, hogy az E3 Plus V2.0-vel olyan képet és használhatóságot kapunk, mint 2019-ben a jóval drágább E3 Max-szal. Igaz, hogy időközben az árak is változtak valamelyest, de ez nem csak ezt a két modellt érintette, hanem a teljes piacot. 2020 tavaszán, amikor a V2-es modellek megjelentek, még helytálló volt a kijelentés, hogy a régi 25mm áráért 35mm-es teljesítményt kapunk, hiszen a 2020-as modellváltás önmagában nem járt áremeléssel. A 35mm-es E3 Max V2.0 pedig a 12 µm miatt olyan, mintha 50mm-es lenne, így a Guide Track IR50-nel, és a Pulsar Helion XQ50-nel játszik egy ligában.

Őzbak az erdőben agancshullajtás után – látszik a fején, hogy már növeszteni kezdte az új agancsot

Akkuteljesítmény

Az új V2 kamerák energiafogyasztása jobb lett mint az elődmodelleké, és ez vadászaton érezhető is, főleg az E3 modellek esetében. A gyártó 6-7 órát ír normál használat mellett, én az 5-6 órát saccolnám inkább, de ha valaki igazán kíméletesen használja, akkor a 7-8 óra is menni fog. Ez lényegesen jobb, használhatóbb, mint a 2019-es modellek 4-4.5 órája. Azok egy nyári vadkározás végére lemerültek, emezek csak akkor fognak, ha kvázi egész éjszaka ülünk a lesen. Természetesen powerbankról ezek is táplálhatók USB 2.0 csatlakozáson keresztül.

Applikáció

A Vadász Blogot rendszeresen követők már értesülhettek róla, hogy pár hónapja megjelent az Infiray új applikációja, az InfirayOutdoor. Ez elérhető a iOS-re és Androidra is. Sokkal modernebb, és több szolgáltatással bír, mint az előző. Grafikus felületen érhetjük el a kamerán, vagy már a telefonon lévő képeket, videókat, ráadásul azokat bélyegképként láthatjuk (letöltés után), letöltés előtt lejátszhatjuk, így könnyebb a keresés köztük. A videók letöltése, vagy megosztása is könnyű, miután rájövünk, hogy a képeken/videókon hosszan kell nyomvatartanunk az ujjunkat, hogy megjelenjen a kijelölés, és a letöltési, megosztási lehetőségek. Itt is igaz az, ami a legtöbb ilyen applikációnál, hogy a kameráról letöltés még csak az applikáció offline mappájába töltést jelenti (vagyis a Remote mappából átkerül a Photos/Videos mappába, amit a kamera csatlakoztatása nélkül is elérünk). Ezzel még nem kerülnek be a fotók/videók a telefonunk saját képgalériájába. Ha oda szeretnénk áttölteni, az egy külön folyamat a Photos/Videosból, de felesleges, hiszen az InfirayOutdoorból is lehetőség van megosztani.

Az appban ne felejtsük el a kamera óráját szinkronizálni, hogy a későbbi felvételeink dátumozása megfelelő legyen. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy az applikációban elindítjuk az élőkép módot, és a kép tetején a fogaskerék ikonos Beállításokra nyomunk, ott pedig a fehér “Synchronize time” gombra.

Nem mondom, hogy az InfirayOutdoor app makulátlan, volt már, hogy rakoncátlankodott például a videók görgetésével, de nem láttam még olyan kamera-appot, ami tökéletes lett volna, sem a Guide-tól, sem a Pulsartól, sem az UOVisiontől, sem a Spypointtól, és még sorolhatnám. Viszont jó hír, hogy az InfirayOutdoort folyamatosan fejlesztik, javítgatják, már a 18.0 verziószámnál jár. Átlagosan párhavonta frissül, és mindig javítanak valami hibát benne, tehát foglalkoznak vele.

Az applikációban van lehetőség a kamera alapszoftverének frissítésére is, ez ugyan a most tárgyalt E3 Plus V2 modellt nem érinti jelenleg, de idővel talán megoldják, hogy ezt a kamerát is lehessen frissíteni appon keresztül. Nem tudjuk miért hagyták ki. A szoftverfrissítés menete ezen a linken érhető el.

Mintavideók

Alább a szokásos kisfilm a tesztidőszak alatt készített felvételekből. Sajnos, ahogy említettem, a legtöbb alkalommal erősen párás (97-98% páratartalom) idő volt, vagy akár ködös is, így nem minden felvétel tiszta. De legalább látjátok, mit tud a kamera ilyen időben (ugyanazt, amit bármelyik más: a táj eltűnik, a vad meg még 600 méterről is látszik). Újdonságként szerepel a mintavideóban a kép tetején futó státusz-csík, ami az épp bemutatott távolságot illusztrálja. Ha tekertek a videóban, azon jó lehet látni, hogy épp hol tartunk.

Összegzés

Ismerve az Infiray E3 Plus V2.0 árát és teljesítményét, meg a konkurenciát ebben az árszegmensben, azt kell mondjam, hogy egy nagyon jó ár/érték arányú kameráról van szó. Nála valamivel olcsóbb a Guide Track IR25, és a Pulsar Axion XM30S, de egyik sem igazán hasonlítható hozzá. A Guide-nál ez még az alsó-középkategória, vagy mondjuk úgy belépőszint a középkategóriába, észlelési távolsága majdnem a fele a Infiraynek, és a nagyítása is kisebb. Jó kamera, de nem egy liga az E3 Plus V2-vel. Az Axion XM30S-t a nagy nagyítása, és szűk látószöge inkább a nyílt terepes kamerák közé sorolja. Észlelési távolsága megegyezik ugyan az Infirayével, de a felbontása kisebb, a képe életlenebb, az akkuja pedig kevesebbet bír. A Pulsar a kínaiaknál egy drágább márka, ebben az árszegmensben értelemszerűen kevesebbet kínál. Ha feljebb nézelődünk, a Guide Track IR35-öt találjuk a kínálatban, ami egy nagyon hasonló kamera az E3 Plus V2-höz. Van amiben jobb nála (pl. a fejlettebb menürendszer és beállítási lehetőségek), ugyanakkor az észlelési távolsága gyengébb az E3 Plus V2-nél, vélhetőleg az F/1.2-es optikája miatt (az E3-ban F/1.0 van). Ezek tükrében láthatjuk tehát, hogy ezért az árért a Infiray egy igen ütős kamerát kínál, ráadásul foglalkozik is vele az eladás után, hiszen jött szoftverfrissítés rá. Kíváncsi leszek, hogy több is lesz-e, vagy csak az UltraCleart rakták bele utólag. Kategóriájában topnak számító észlelési távolság, nagyfelbontású kijelző, kellemes nagyítás/látószög párosítás, jó akku, könnyű kezelhetőség, ergonomikus kialakítás, jó építési minőség. Best buy!

Az Infiray E3 Plus V2.0-t ide kattintva éritek el a Leitz Hungária webshopjában.

Infiray E3 Plus V2.0
8.1 Vadász Blog
Pro
  • Remek észlelési táv
  • Jó képminőség
  • Nagy kijelző
  • Korrekt építés
  • Az elődnél jobb akkuidő
  • Jó ergonómia
  • Remek fotó/videó
Kontra
  • Lejáró objektív kupak
  • Nincs gyári pánt v. akasztó
  • Dioptriaállítás lehetne jobb
  • Manuális képbeállítás nincs
  • Néha kicsit zajos kép
Összegzés
Ismerve az Infiray E3 Plus V2.0 árát és teljesítményét, meg a konkurenciát ebben az árszegmensben, azt kell mondjam, hogy egy nagyon jó ár/érték arányú kameráról van szó. Ezek tükrében láthatjuk tehát, hogy ezért az árért a Infiray egy igen ütős kamerát kínál, ráadásul foglalkozik is vele az eladás után, hiszen jött szoftverfrissítés rá. Kategóriájában topnak számító észlelési távolság, nagyfelbontású kijelző, kellemes nagyítás/látószög párosítás, jó akku, könnyű kezelhetőség, ergonomikus kialakítás, jó építési minőség. Best buy!
Építési minőség8
Képminőség7.5
Kereső9
Észlelési táv8.5
Funkciók7
Akkumulátor7
Ár/érték arány10

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!