Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Megérkezett az első Infiray frissítés, de nem mindenkinek ajánlott

Történelmi pillanat zajlik kérem szépen, megérkezett az első szoftverfrissítés az Infiraytől. Egyes kereső-hőkameráikhoz javított képminőséget ígér az újítás, melyet otthon, telefonról telepíthetünk. Hogy mely kamerákat érinti, mi az újdonság, hogyan kell telepíteni, és legfőképpen érdemes-e telepíteni, az kiderül az alábbi cikkből.

Az új szoftver az alábbi hőkamerákat érinti:

 • Infiray E3 Plus V2.0*
 • Infiray E3 Max V2.0
 • Infiray E6 Plus V2.0
 • Infiray E6 Pro V2.0

*Az E3 Plus V2.0 kamerát jelenleg csak a Leitz Hungáriánál lehet frissíteni, az otthoni frissítés még várat magára

Az Infiray más modelljei (2019-es 17µm-os E3 Plus, E3 Max, E6+, E6 Pro, ill. E2n, E3n és Finder modellek) nem frissíthetők, az újabb céltechnikák (Saim, Rico, Tube, CL42, CH50, stb.) pedig már most is tudják azt, amit a fent említett keresők kapnak bónuszként a frissítéssel. Ez pedig nem más, mint az Infiray UltraClear funkciója, ami egy képjavítási algoritmus. Ezzel nem csak az állatok látszanak jobban a képen, hanem a növényzetre, környezetre is ráerősít a kamera, hogy jobban kijöjjenek a részletek. Az Infiray mostohább időjárási körülményekre ajánlja az UltraClear funkciót.

Első tapasztalatok

E3 V2.0 széria – érdemes frissíteni!

Az E3 Max V2.0 modellt frissítve az alapkép nem változott, bár a kamera úgy tűnt gyakrabban kalibrál magától. Ez nem is árt, mert ahogy a tesztjében is leírtam, és a felhasználói visszajelzések is ezt igazolták, az új Infiray V2 kamerák túl ritkán kalibráltak, és gyakran kellett kézzel rásegíteni, mert romlani kezdett a képminőség. Szóval az alapképen nem érhető tetten képminőség változás, de az UltraClear módot bekapcsolva igen. A kép enyhén ugyan, de kontrasztosabb, részlettelibb, talán egy picit élesebb is lesz, mint kikapcsolva. Black Hot módban ez a különbség talán még jobban észrevehető. Az alábbi videóban igyekeztem illusztrálni. Az E3 V2 szériát tehát érdemes frissíteni. (Alább egy animált GIF látható, ha nem mozog, az alatta lévő videóban láthatod a frissítés hatását!)

Az E3 Max V2.0-t lehet az Infiray applikáción keresztül is frissíteni (ld. lentebb), az E3 Plus V2.0-t egyelőre még be kell juttatni a Leitz Hungáriához, és ott helyben végzik a frissítést (pár perc csupán). Kértük az Infirayt, hogy tegyék lehetővé az E3 Plus V2 frissítést is az appból, meglátjuk megteszik-e. Nem tudni miért maradt ki.

E6 V2.0 széria – nem biztos, hogy érdemes frissíteni!

Az E6 Plus V2.0 modellt frissítve olyan szintű képminőség változást tapasztaltam, ami szerintem igencsak megosztó lehet a felhasználók körében, ezért nem feltétlenül javaslom a frissítést jelen pillanatban. Az E6 képe a frissítéssel kapott egy brutális élesítést, ami elsőre meggyőzőnek tűnik, de a mindennapi használatban rá fogunk jönni, hogy már erősen túlzás. A részletekkel együtt ugyanis a képzaj is felerősödik, zavaró módon. Egy kisebb hangyaháború lesz az E6 képe a frissítés után. Az UltraClear módot bekapcsolva gyakorlatilag észre se venni különbséget, mert az alapkép is annyira harsány. Kivittem magammal vadászni, és végig szentségeltem, mert annyira zavaró volt ez a szemcsés, túlélesített, vibráló kép. Ezzel szemben a régi szoftveres E6-ok képe szép, tiszta, nyugodt és kellően éles is volt. Nem tudni, hogy ez szándékosan alakult-e így, felvesszük a kapcsolatot az Infiray-el, és tisztázzuk a helyzetet, mert az új szoftver szerintem erősen ront ezen kamerák használati értékén.

Fontos, hogy a frissített kamerát visszaállítani a régi szoftverre nem lehet, maximum csak szervizben! A jelenleg piacon lévő E6 kamerák még régi szoftveresek, tehát nincs olyan E6 forgalomban, ami gyárilag az új szoftverrel lenne szerelve!

Nyúl lapít a repcevetésen

Az alábbi videókban csak a nagymértékű élesítést érhetjük tetten, ami első blikkre még jól is néz ki. De higgyétek el nekem, hogy a keresőben nézve nem ennyire tetszetős a látvány! A videóban vannak részek, amikor digitális zoomot kapcsolok, na ott látszik egy kicsit, hogy miről beszélek:

Amint lesz valami fejlemény az E6-ok frissítése ügyében, jelezni fogjuk itt a blogon, és a szokásos fórumokon!

Frissítés menete

Az Infiray V2.0 hőkamerák frissítése az alábbi módon történik. A frissítés verziószáma “wifiGui 4.47”.

FIGYELEM: az első szériás V2.0 kamerák (2020 tavasz végén, nyár elején eladott darabok) nem biztos, hogy frissíthetők az alábbi módon! Ezeket be kell vinni a Leitz Hungária boltjába, és ők végzik el a frissítést, ahogy az E3 Plus V2.0-két is!

Ügyeljünk rá, hogy a kamera fel legyen töltve annyira, hogy a szoftverfrissítést elvégezhessük! Ha frissítés közben merül le, az használhatatlanná teheti a kamerát!

 • Töltsük le az InfirayOutdoor applikációt a Google Play, vagy Apple AppStore áruházból
 • Kapcsoljuk be a wifit a kamera menüjében (Nagyítás gomb nyomva tart, Wifi ikon átkapcsol ON-ra. Fent a sarokban megjelenik a wifi logo. Várjuk pár másodpercet.)
 • Csatlakozzunk a telefonnal a kamera wifi hálózatához. “Eye_Jxxxx(számsor)” lesz a hálózat neve. Ha nem látszik a listában, várjunk egy keveset, előbb-utóbb megjelenik. A jelszó 12345678
 • Indítsuk el az InfirayOutdoor appot a telefonon/tableten. Ekkor az app csatlakozik a kamerához, beolvassa, és megjegyzi az adatait, típusát, aktuális szoftver verzióját. (Fontos, hogy a frissítésig másik kamerát ne csatlakoztassunk!)
 • Nyomjunk az emberalak ikonra az applikáció jobb alsó sarkában. A My Device menüpontban meggyőződhetünk róla, hogy a kamera adatait beolvasta-e az app, ott láthatjuk a részleteket táblázatos formában (ld. lent).
 • Most kapcsoljuk ki a kamerán a wifit, hogy megszakadjon a kapcsolat, a telefonnal álljunk vissza a házi wifi-hálózatra, hogy legyen élő internetkapcsolatunk, és hogy az app a netről le tudja majd tölteni a frissítést a telefonra.
 • Nyomjunk a Check Device Upgrade menüpontra, majd a Start Check gombra. Ekkor az app keresni kezdi az új szoftvert. Ha megtalálta, erről egy ablakban értesít (ld. lent).
 • (Ha csak a Wait felirat látszik és teker a “homokóra”, zárjuk be az appot és nyissuk meg újra. Ekkor már rögtön meg fog jelenni az alábbi ablak a frissítéssel. Nyomjunk a Now gombra, a következő képernyőn pedig a fehér Download gombra.
 • Ekkor megkezdődik a letöltés. Várjuk meg, amíg készen lesz, és app kiírja, hogy csatlakoztassuk újra a kamerát.
 • A fent leírt módon kössük össze újra a kamerát a telefonnal, és az applikációval. Mivel a 7. pontban a szoftver már letöltődött a telefonunkra, az internetkapcsolatra így már nem lesz szükség.
 • Az applikáció a wifi-kapcsolaton keresztül feltelepíti az új szoftvert a kamerára. Várjunk amíg végez, majd a hőkamera újraindul. Ezzel kész a frissítés.

Az UltraClear mód a hőkamera menüjéből lesz kapcsolható, ikonja egy szem. A funkció be- és kikapcsolása egy automatikus kalibrációval jár együtt.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

A cég bemutatta új termékvonalát "Pro" megnevezéssel, és olyan termékjellemzőkkel, melyek minimum a Pulsarnál, de akár a piacon is kivételesek. Megjöttek a Helion és...

Hőkamera teszt

Az Infiray legnépszerűbb hőkamera keresője tavaly és tavalyelőtt a 35mm-es E3 Max volt, igazi mindenes, a tesztje itt a blogon is megtalálható. Nem véletlenül...

Videók

Ősszel, tél elején nem ritka hogy 95%-os páratartalom van, és hetekig felhős az ég. Szabad szemmel tisztán látunk mindent, a hőkamerák mégis botrányosan rossz...

Tudtad-e?

A közösségi médiában, így a fejekben is számos tévhit övezi ezeket az eszközöket. Mennyit számít az ár? Mennyit számít a párás-ködös idő? Fontos-e a...