Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Mit jelent az, hogy egy távcső lövésállósága 1000G?

Olvasási idő: 3 perc A régi szép időkben azt mondták, hogy ez meg ez a távcső 6000J lövésállósággal bír. Ezzel könnyű volt számolni, mert az egyes lőszerek energia-adatát könnyen meg lehet találni az interneten. Aztán idővel valamiért megjelentek a G-adatok, amivel nemigen tudunk mit kezdeni. Talán(!) találtam némi segítséget ehhez.

Több távcsőhöz írják, hogy lövésállóság 1000G, meg 800G, vagy esetleg 500G. De mit jelent ez kaliber tekintetében?

A gyártók a lövésállóságot nem fegyveren tesztelik, hanem egy olyan szerkezettel, ahol valamilyen rugós csillapítású sínre erősítik a távcsövet, majd elölről püffölik egy kontrollált erejű kalapáccsal. Vagy épp egy bizonyos magasságba emelik és a gép leejti. Mindkettőre láthatunk példát az alábbi videókban:

Ezek a gépek, illetve a rájuk szerelt műszerek a G-erővel definiált gyorsulást mérik, ezért ezt adják meg az adatlapokon. Azt, hogy konkrétan ez milyen kalibereket takar, nem volt egyszerű kideríteni. Bevallom, ezzel már évek óta próbálkozom, de soha nem találtam semmit. Most jött el az idő, hogy az internet népének okosabbik fele már elkezdett mozgolódni, fórumokon beszélgetni és számolgatni. Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű átfordítani a G-erőt kaliberre, mert ez nem csak a lövedék tömegétől függ, hanem a puska saját tömegétől is. Egy amerikai fórumban találtam egy táblázatot, amiben valaki kigyűjtötte, hogy mely kaliberek esetén milyen G-erőre számítsunk, amennyiben a puska 4 kg, a lövedék pedig átlagos tömegű az adott kalibert tekintve.

Hogy a lista mennyire pontos, azt nem tudom, de végre van valami kézzel fogható. Kigyűjtöttem a legnépszerűbbeket alább. (Nekem az egyetlen furcsaság, hogy a .308W nagyobb G-erőt produkál, mint a kifejezetten rugdosósnak titulált 30-06, és egy szinten van a .300WM-mel.)

A fentiek fényében már kézzelfoghatóbb dolog, amikor azt látjuk, hogy az Infiray és a PARD 1000G-t ír a céltávcsöveire, a Guide 500-800G-t, a ThermTec pedig 850G-t. Szokták mondani, hogy az 1000G-ként aposztrofált céltávcső lövésállósága 6000J.

A kalkulációhoz a lövedék tömegét, sebességét, a csőben töltött idejét veszik alapul, ebből számolják ki a puska gyorsulását hátrarúgáskor, majd ebből tudják a puska saját tömegét belekalkulálva kiszámolni a G-erőt.

A fentieket azért ne vegyük készpénznek, ezek nem hivatalos adatok, csak hozzáértőnek tűnő(!) fórumozók által kalkulált számok!

FRISSÍTÉS:

A Ti visszajelzéseitek

Ahogy mindig, most is előkerültek a hozzáértő, mármint a valóban szakképzett vadásztársak, és kommentálták a dolog helyességét, vagy helytelenségét. Így alakult ki a Vadász Blog Social eszméje ugyebár, miután szinte mindig van segítség. Sokan vagyunk és együtt sokat tudunk. 

Egy szimulációs mérnök vadásztársunk utánaszámolt az értékeknek. Számításaiból az derült ki, hogy takkra pontos adatokat nem könnyű kalkulálni, mert apróságokon múlik még az is, hogy egyetlen puska, ugyanazon kaliberrel, de különböző csőhosszal és lövedéktömeggel kihozható 400G-re és 700G-re is kábé. Ha csak pár százezredmásodperccel hosszabb vagy rövidebb időt tölt a lövedék a csőben, már teljesen más lesz a G-érték. Azt viszont igazolni tudta, hogy átlagos lövedéktömegekkel számolva a fenti táblázatban szereplő értékek fedhetik a valóságot. A saját puskám 6.5 Creedmoor (830m/s, 9g lövedék, 62cm cső és 4.7 kilós puska távcsővel), ezekkel az adatokkal 475G jött ki. A fenti táblázatban a Creedmoor ikertestvére a 6.5×55 Swede (10.1g-os átlag lövedékkel, 4 kilós puskával) 408G, szóval nem járunk messze a valóságtól.

Egy szó mint száz, sokmindentől függ a G, így továbbra is megfoghatatlan, de ha valaki nem pakolja tele a puskáját előtéttel, hangtompítóval, bipoddal, 10-es tárral, hanem az átlagosnál is átlagosabb puska- és lövedéktömeget használ, akkor a fenti táblázatban lévő értékek kiindulási alapnak vehetők. Ha meg telepakolja és nehezebb a puska, csökken a G-erő is értelemszerűen.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....