Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Nyílvessző átmérő kisokos

ID4.2, OD, G, H, X, S, 4mm-es, 5mm-es, 6.2-es vagy 6.5-ös. Ha neked is keresztbe áll a szemed a nyílvessző “kaliberek” láttán, amikor a webshopokat böngészed, akkor itt egy kis segítség.

A nyílvesszőtípusokat átmérőjük alapján különböztetjük meg, vadászati szempontból négyféle van a piacon. Az alábbi az elnevezéseket úgy tudom az Easton találta ki az egyszerűsítés végett, kár, hogy a nock-jelölések kivételével igen ritkán használja a világ:

  • S-méret (Standard)
  • H-méret (Reduced)
  • X-méret (Micro)
  • G-méret (Ultra-Micro)

Ezen méretek belső átmérője (ID, vagyis Inner Diameter) mindig fix, hiszen a nockok és inzertek csereszabatosak kell legyenek.

A külső átmérő (OD, vagyis Outer Diameter) változó, függ a spine-értéktől (pl. egy 300-as spine-nak jóval vastagabb fala van, mint egy 700-asnak), és függ a felhasznált technológiától is, mert létezik hagyományos karbonvessző (sima texturájú), keresztszövött (3K, X-woven vagy X-Wave, mintás textúra), létezik alumíniummal bevont (FMJ) és akkor még nem beszéltünk a ritkább, de ma is létező kúpos, vagy dongásított változatokról. A külső átmérőnek akkor lehet jelentősége, ha például terephegyet keresünk, vesszővéget védő, ráhúzós collart (gallért), félig a vesszőbe süllyedő, félig kívül ülő ún. halfout inzertet használunk, esetleg még vesszőmatrica használatánál. A terephegy választásról készítettem egy keretes írást, de hogy ne tereljem most el a figyelmet, a cikk végére illesztettem be.

S-méret, ID6.2, 6.5mm, .244, .246

Ez a legelterjedtebb vessző a piacon. Belső átmérője 6.2mm, vagy .244 inch, jelölése ID6.2. Egy-két gyártónál, mint például az Easton, vagy a Gold Tip létezik 6.5mm-esnek, vagy .246 inchesnek jelölt verzió is, de alapvetően ugyanaz, ezek belső átmérője is 6.2 körüli, vagyis a 6.2-eshez vásárolt inzertek és nockok passzolnak a 6.5-ösökhöz is.

Előnyük az olcsóság és a strapabíróság, a könnyen tollazhatóság, a kiegészítők széleskörű tárháza, meg az, hogy a pengés hegyek átmérője is ezekhez igazodik. Hátrányuk a 4-5mm-es vesszőkhöz képest a nagyobb súrlódás (emiatt kisebb penetráció), illetve a nagyobb szélérzékenység.

H-méret, 6mm és az Easton

Eastonék kitalálták, hogy milyen jó lenne, ha lenne 6mm-es vessző is a piacon. Sajnos vagy nem sajnos, de mások ezt nem követték, vagy épp ők védették le, nem tudom, de csak ők gyártanak ilyet. Emiatt korlátozottabb a kiegészítők száma is ehhez a mérethez, hiszen aki nock vagy inzert gyártásba kezd, inkább csinál olyat, ami 10-15 gyártó vesszőihez passzol, mint olyat, ami csak egyhez. Egyébként inch-ben kifejezve .231 a belső átmérője, de nem nagyon szoktak így hivatkozni rá, ahogy ID6-ként se szokás emlegetni. 6mm-nek mondják mindenhol. Illetve hát mondja az Easton, mert csak ők beszélnek róla.

X-méret, ID5.2, 5mm, .204

Itt megint az Easton keveri a guanót, mert ezen vesszők belső átmérője 5.2mm, ezért ID5.2-ként hivatkoznak rá sok helyen, vagy .204-ként. Tán csak az Easton hívja 5mm-esnek, de náluk is .204 inch a belső átmérője, szóval az Easton 5mm-e valójában 5.2mm (egészen pontosan 5.18mm egyébként).

Előnye a jobb penetráció és a kisebb szélérzékenység, illetve mondják, hogy a 4mm-eseknél nagyobb strapabíróság. Hátrányuk az ár, itt már HIT-inzert, outsert, halfout-inzert, collar (gallér) kellhet, vagyis ha igazán strapabíró vesszőt akarunk építeni, akkor az inzert többrészes, de minimum különleges kialakítású lesz, ami drágítja a dolgot.

Ne gondoljuk, hogy a vékonyabb vesszők könnyebbek, vagy hajlékonyabbak lennének, mint a fent említett vastagok. Ezekből is létezik 250-es spine és 10GPI (grain per inch) körüli, ha arra van igény. Ez igaz az 5mm-esre és a 4mm-esre is!

G-méret, ID4.2, 4mm, .166

Mondanom sem kell, hogy ezeknek is a belső átmérője .166 inch, ami 4.2mm, de az Easton mégis 4mm-esnek hívja. Ám Te, kedves olvasó már tudod, hogy mindegy, hogy az Easton 4mm-esét, vagy a Victory .166-osát, vagy a Skylon ID4.2-esét nézed, ugyanarról a méretről van szó. Konkrétan a legvékonyabb pálcáról, a kecses kisasszonyról, ami oltári jól néz ki, ahogy a végén a collar, vagy outsert kiszélesedik és egybeolvad a pengés heggyel. Szélérzékenységnek nyoma sincs, élénk oldalszélben – ha stabilan tudjuk tartani az íjat -, ugyanúgy tudunk lőni vele 50 méterig, mint szélcsendben. Persze ezek is általában méregdrága cuccok, a különleges inzertek is még dobnak az árra, és a kicsi átmérő miatt tollazni is nehezebb őket egy fokkal, ha valami masszívabb ferde, vagy helical tollazást tervezünk. A gagyibb vesszőtárakból kicsúsznak. A polifoam vesszőfogón a brutális penetráció (kis súrlódás) miatt könnyen átsuhannak. Hogy sérülékenyebbek-e mint az átlag, arról megoszlanak a vélemények. Régen ez mindenképp igaz volt, de állítólag ma már olyan karbontechnológia létezik, hogy nem kell a 4mm-től félni.

Terephegy választásnál nem könnyítik meg a gyártók a dolgunkat, mert a vesszők külső átmérőjét tizedértékes inch-ben adják meg (pl. OD .286), a terephegyek átmérőjét pedig tört inch-ben szokás, ráadásul tonnányi van belőle. Íme egy kis segítség a gyakoribb vesszőkhöz:

A cikket a Mimikri Íjászbolt támogatta!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Minden infó, amit a hangtompítókról tudni érdemes. Major Attilával és Almási Csabával beszélgettem a hántai lőtéren, és ki is próbáltuk a hangtompítókat.

Tudtad-e?

Kíváncsiságból adatokat kértem a Vadászkamarától, és voltak olyan kedvesek, hogy kaptam is. Még többet is, mint amit először megadtam, amit ezúton köszönök, ezért hát...

Vadászíjászat

Nemrégiben a Magyar Vadászíjász Egyesület néhány tagjával kivonultunk a Budakeszi Lőtérre, hogy egy 25 millió forintos nagysebességű kamerával vegyünk fel lövéseket nyílvesszővel és golyóval....

Vadászíjászat

Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni...egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet...