Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Hetvenezren vagyunk! Így alakult a magyar vadászok száma az ezredforduló óta

Kíváncsiságból adatokat kértem a Vadászkamarától, és voltak olyan kedvesek, hogy kaptam is. Még többet is, mint amit először megadtam, amit ezúton köszönök, ezért hát közszemlére is tenném. Így bővültünk az elmúlt kb. két évtizedben.

A jobban emészthetőség kedvéért a táblázatos adatokat grafikonba rendeztem, amiből szépen kimazsolázható a lényeg.

Míg az ezredforduló után mi, magyar vadászok még nem értük el a 30.000 főt sem, addig idén már valószínűleg átlépjük a 70.000-et is. 2023/24-es adatot azért nem kaptam, mert az még jócskán változni fog az idei új vizsgázókkal.

Látható, hogy évtizedek óta átlagosan kb. 2000 fővel bővült a magyar vadásztársadalom. Egyes években ez a szám csak 1500-1600 fő körüli volt, más években pedig karcolta az 2400-2500 új belépőt, amit ugyebár a puskát szögre akasztókon felül kell érteni.

Aztán jött a koronavírus, a lezárások, a korlátozások, az elmaradt tanfolyamok és vizsgák, és sajnos valószínűleg az elöregedő vadásztársadalmunkban a halálozások is szerepet játszottak abban, hogy a 2021-ben kezdődő vadászati évben az ezer főt sem érte el a bővülés. A ’22/23-as vadászati évben is még olyan alacsony volt ez a szám (1254 fő), amire az elmúlt két évtizedben nem volt példa, de legalább már emelkedik ismét.

Érdekességképpen kikértem a szívem ügyét képező vadászíjászati számokat is, mert ezt eddig tudtommal még senki nem tette meg. A hagyományos vadászati módok közül a vadászíjászat rendelkezik hazánkban a legnagyobb aktív létszámmal. Az 1993-as legalizálás óta körülbelül 1500 fő tett kiegészítő vadászíjász vizsgát, az azelőtti évekről nincs pontos adat, de nagyságrendileg 500 fő lehetett. Jelenleg évente körülbelül 50 fő tesz sikeres kiegészítő vizsgát.

Mindezek fényében nézzük, hogy a vadászíjász kiegészítéssel vadászjegyet kiváltók száma jelenleg 1100 fő körüli. A növekedés egyértelmű volt az elmúlt húsz évben, de nagyon változatos képet mutat. Voltak olyan évek, amikor a száz főt is meghaladta az új vadászíjászok száma az abbahagyókon felül (értsd az új belépők nem csak a “megüresedő” helyeket töltötték fel, hanem még azon felül is jöttek), de voltak olyan évek is, ahol ez a szám csak egy átlag vadásztársaságnyi létszámot tett ki. Azt kihangsúlyozták a Kamaránál a vadászíjászokat illetően, hogy minél régebbi adatokról beszélünk, sajnos annál pontatlanabbak lehetnek a számok.

Jelenleg kb. 1500 vadászatra jogosult van Magyarországon. Ehhez képest igen vicces, hogy néhányan mennyire rettegnek az íjászoktól, közben pedig annyian sincsenek, ahány Vt. van az országban.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

ID4.2, OD, G, H, X, S, 4mm-es, 5mm-es, 6.2-es vagy 6.5-ös. Ha neked is keresztbe áll a szemed a nyílvessző "kaliberek" láttán, amikor a...

Vadászíjászat

Nemrégiben a Magyar Vadászíjász Egyesület néhány tagjával kivonultunk a Budakeszi Lőtérre, hogy egy 25 millió forintos nagysebességű kamerával vegyünk fel lövéseket nyílvesszővel és golyóval....

Vadászíjászat

Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni...egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet...

Vadászíjászat

Ezt a gyűjtőcikket azért hoztam létre, hogy egy helyen legyen a Vadász Blogon és esetleg más helyeken megjelent, kezdő vadászíjászoknak szánt tartalom. Hogy csak...