Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

(FRISSÍTVE!) Mindent törvénybe iktattak, vagy épp eltöröltek, ami eddig vita tárgya volt: céltechnika, kiskorú vadászata, hangtompító, második vadőr

Olvasási idő: 2 perc Hende Csaba váratlanul benyújtott egy törvénymódosító javaslatot egyik csütörtökön, az ezt követő kedden pedig az országgyűlés már meg is szavazta az új jogszabályt, ami 2023. június 22-én a Magyar Közlönyben is megjelent. Amint a Vadászati törvény új végrehajtási rendelete is megjelenik, a sportvadászok számára is legálissá válik – bizonyos keretek között hatósági engedéllyel – az éjjellátó és hőkamera céltávcső, az ugyanilyen elő- és mögétét, továbbá vadászvizsgát 18 éven aluliak is tehetnek, így ők szigorú személyes felügyelettel ugyan, de vadászhatnak is. Ezen kívül sok ponton változik még a Vadászati törvény. Íme zanzásítva, ami a legtöbb hazai vadászt érinti.

Céltechnika legalizálása

A Vadászati törvény az elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközöket eddig tiltott vadászati eszközként aposztrofálta. Mostantól ez azzal egészül ki, hogy bizonyos vadfajok esetében és előírt időszakban ezek az eszközök is használhatók a vadászati hatóság engedélyével. A hatóság pedig akkor ad rá engedélyt, ha a vadon élő állatok és növények, a természetes élőhelyek, a növényi kultúrák, a termés, az állatállomány, az erdők, a halállományok, a közegészség vagy közbiztonság védelme, vagy a vizek súlyos károsodásának megelőzése ezt indokolja.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nagyjából olyan lesz mint a puskalámpa: a vadászatra jogosult (vadásztársaság) kérheti meg az engedélyt a használatára, egy éves időtartamra, eljárási díj ellenében. (Vélhetően vaddisznóra vadkárelhárítás, diagnosztikai kilövés, rókára, aranysakálra és borzra gyérítés címén.)

Innentől tehát a vadászatra jogosultra lesz bízva, hogy kvázi engedi-e a területén a céltechnika használatát az éjszaka vadászható vadfajokra, vagy sem.

(Frissítve!) Hivatásos vadászok létszáma a vadászterületen

A korábbi 4000 hektáros limit maradt, tehát minden megkezdett 4000 hektár után egy fő hivatásos vadász alkalmazása az előírt, de ha a terület nem haladja meg a 4500 hektárt, kérhető a második hivatásos elhagyása. Újdonság továbbá, hogy

a 4500 hektárt meghaladó területeken is mostantól mérlegelési jogköre van a vadászati hatóságnak.

FRISSÍTÉS: Értsd, ha a vadászterület természeti adottsága, vagy a vadállomány összetétele indokolja, a vadászati hatóság felmentést adhat egy újabb hivatásos vadász alkalmazása alól (4000 és 4500 hektár közötti területen).

(Frissítve!) Bevezetés a vadászatba 18 éves kor alatt

Az új jogszabály szerint 18 év alattiak is tehetnek vadászvizsgát, de saját lőfegyverük nem lehet (a fegyvertartás korhatára továbbra is 18 év!). A szükséges vizsgák és az egészségi alkalmassági vizsgálat megléte után a kiskorúak csak úgy vadászhatnak, ha a vadászat teljes időtartama alatt egy tapasztalt felnőtt közvetlen felügyeletet és kíséretet biztosít számára, vele együtt tartózkodik. “Tapasztalt felnőtt” alatt pedig az értendő, aki legalább 5 éve rendelkezik érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyver-tartási engedéllyel. Mivel a lőfegyvertartás korhatára 18 év, ezért a kiskorú kísérője legalább a 23. életévét be kellett töltse. Ilyen feltételekkel a kiskorú vadászatot folytathat a kísérője által ideiglenesen átengedett

  • sörétes lőfegyverrel,
  • legfeljebb 0.22 kaliberű vadászlőfegyverrel,
  • vadászíjjal (egyéni vadászaton, kiegészítő vizsgával),
  • ragadozómadárral (egyéni vadászaton, kiegészítő vizsgával),
  • magyar agárral (egyéni vadászaton kiegészítő vizsgával).

Vadászíjjal, ragadozómadárral vagy magyar agárral csak akkor vadászhat a kiskorú, ha nem csak ő maga, de a kísérője is rendelkezik a szükséges kiegészítő vizsgákkal és engedélyekkel.

Kiskorú károkozása esetén a felelősség a felügyelő kísérőt terheli.

Az új törvény szerint vadászjegyet 16 éves kortól lehet kapni, ha megvannak a megfelelő feltételek, tehát az ifjúsági vadászat a 16-18 éves korosztályt érinti. Az ifjúsági vadászat törvényi kereteinek létrehozásához már a vonatkozó Fegyvertörvényt is módosították a Vadászati Törvény mellett.

FRISSÍTÉS: Az ifjúsági vadászattal kapcsolatos módosítás 2023. november 1-től lép hatályba!

A hangtompító jön, de még várni kell

Az új törvény előkészítette a terepet a hangtompító használatára, de ez csak a dolog egyik része. A széleskörű használathoz más törvényeket is módosítani szükséges, ami már a belügyminiszter hatásköre, így erre még várni kell.

FRISSÍTÉS: A hangtompítóval kapcsolatos módosítások 2023. november 1-től lépnek hatályba!

A fentieken kívül több ponton módosult a Vadászati törvény, a tájékoztatás tehát nem teljeskörű!

Várjuk a Vhr.-t!

A fentiek egyelőre csak a törvénymódosítások, melyek a Magyar Közlönyben megjelentek. Több dolog is csak akkor lép hatályba, ha megjelenik a részleteket tisztázó, új végrehajtási rendelet. Információim szerint ez is a csőben van már, mely tisztázni fogja a céltechnika és az elektronikus vadhívó használatának részleteit is. Utóbbit speciel 1,5 éve várja a vadásztársadalom.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Módosult a Vadászati Törvény, az új szövegezés lehetővé teszi jövőre a vadászatra jogosultak számára az elektronikus beírókönyv választását a hagyományos...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...