Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Egy nagy pengés hegy-teszt eredményei

Olvasási idő: 6 perc Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni…egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet különféle körülmények között, hogy kiválasszák a legjobbakat és a leggyengébbeket. Egy-két kivétellel nagy meglepetések persze nem születtek.

A SEEK ONE YouTube csatorna srácai fogtak bele három évvel ezelőtt egy nagy hegytesztbe. 13 nyíló és fixpengés vesszőhegyet próbálgattak, behatolást, pontosságot és tartósságot tekintve. A tesztelt módszerek szerint először többrétegű kartonra lőttek és behatolást néztek. Másodjára ugyanerre lőttek, de 45 fokos szögből, itt elsősorban a mechanikus hegyek nyílását nézték. Ezután jött a ballisztikai zselé, a pontosság teszt, végül pedig a hegyek tartósságát figyelték. Először rétegelt lemezbe lőttek velük, majd egy fémhordót lőttek át.

A 13 hegy 2020 legújabb modelljei voltak:

  • Rage Trypan nyíló hegy
  • SEVR nyíló hegy
  • NAP Killzone nyíló hegy
  • G5 Deadmeat nyíló hegy
  • Grim Reaper nyíló hegy
  • Bi-polar hibrid hegy (nyíló+fix)
  • Muzzy One fix hárompengés
  • Montec M3 fix hárompengés
  • QAD Exodus fix hárompengés
  • Annihilator fix hárompengés
  • Cutthroat Single bevel fix kétpengés
  • Day Six Evo fix négypengés (két főpenge, két bleeder)
  • Iron Will fix négypengés (két főpenge, két bleeder)

A félórás tesztvideót a cikk végén megtaláljátok, de összefoglalva a következő eredmények jöttek ki. A legjobb négy hegynek a Day Six EVO, az Iron Will, a Rage Trypan és a QAD Exodus jött ki, a leggyengébbek között pedig a Bi-polar, a SEVR, a G5 Deadmeat és a NAP szerepel. Hogy miért, az az alábbiakból kiderül.

Rage Trypan (TOP 4)

Évek alatt bizonyított, jól bevált konstrukció, a mechanikus (nyíló) hegyek közül a TOP2-ben van. Jó behatolást kínál, széles sebet vág, tartós, egyetlen hibája, hogy akár szögből lövik, akár egyenesen, előfordul, hogy felemásan nyílik. A szerzők szerint a gyakorlat is ezt mutatja vadászaton, sok fehérfarkút lőttek már vele a srácok, és bizony volt pár alkalom, amikor azt kívánták, bárcsak fixpengét használtak volna e konstrukció helyett.

SEVR

Sereghajtó lett a teszten. A kartonlapokban becsípte az anyagot, szakított, még a ballisztikai zselében is vízszintesre nyílt ki, össze se lehetett csukni, és a behatolása sem volt valami nagy szám emiatt. Hülye konstrukció, mert a tompa nyitó-karocskák a vágóél síkjába kerülnek, ezzel gyakorlatilag a vágófelület felét elveszítjük.

NAP Killzone

A kartonlapos, 45°-os teszten egy fokkal jobban nyílt, mint a többi mechanikus, de azért ez is felemásan. A ballisztikai zselében szépen nyílt, de a Rage-nél kisebb, a Grim Reapernél nagyobb behatolást produkált. A fix pengéktől természetesen elmaradt átütőképességet tekintve, viszont a sebcsatorna széles. A hatalmas hibája az volt, hogy a teszt alatt mindhárom példány előbb-utóbb széthullott. Volt amelyik simán csak a vesszőfogóban. Néha törtek a pengék is, de az alapvető baj azzal volt, hogy mindháromnál kijött a középen lévő rögzítőcsavar, annak ellenére, hogy meghúzták őket a teszt elején.

G5 Deadmeat V2

A Deadmeat sem nyűgözte le a tesztelőket. A kartonlapos teszten ennek volt a legkisebb átütőereje, a két kilőtt hegyből az egyik nem is nyílt olyan szélesre, mint kellett volna, magyarán a sínben csúszós mechanika elakadt. Többször elmondták a videó alatt, hogy olyan pici ez a hegy, hogy ekkora méretben nem indokolt a mechanikus konstrukció. Egy nyíló hegynek épp az lenne a célja, hogy szélesebbet vágjon, mint egy fix, ami a Deadmeatről nem mondható el. Becsületére vált, hogy pontos, és hogy a rétegelt lemezes tartósságteszten nem csorbult ki. Ellenben a fémhordón már nem ment át és széthullott (letörtek a pengék, a hegy szára hosszában félbetörött).

Grim Reaper

A Grim Reaper a ballisztikai zselében a legkisebb behatolást produkálta, annak ellenére, hogy kb. 7-7.5 cm hosszú penetrációt követően nyílt csak ki. Az egyik tesztelő kihangsúlyozta, hogy nem szereti az ilyen elöl nyílós konstrukciókat, mert megbízhatatlanabbak, főleg szögből lövésnél. Ellenben magasan a legnagyobb sebcsatornát vágta. Középmezőnybe sorolták azzal, hogy nem a legjobb, de hatalmasat vág. A hordós teszten letörtek a pengéi, de a titánium hegy ép maradt.

Bi-polar hybrid

Amikor a teszt végén megpróbálták összegezni, hogy melyek voltak a leggyengébben teljesítő hegyek, gondolkodás nélkül a Bi-polarral kezdték a sort. A 45°-os kartonlapos teszten felemásan nyílt a pengéje, az is késve nyílt ki, és a második legrosszabb penetrációt hozta. A ballisztikai zselében alig volt nagyobb a behatolása, mint a poénból nyílvesszőbe erősített, gumitappancsos, műanyag játékpiszoly tölténynek. A fémhordó hátsó falát kilyukasztotta, de nem jutott ki a hordóból, ráadásul a hegy szára durván, S-alakban elhajlott.

Muzzy One

A kartonlapos teszten a negyedik legjobb behatolást produkálta, a ballisztikai zselében az elsők között volt, a rétegelt lemezen áthatolva sértetlen volt, de kicsorbult (állítólag gyárilag sem volt a legélesebb), a hordót simán átvitte. Jónak ítélték meg, de azt mondták sem ez, sem az alábbi Montec nem a legpontosabb, bár a Muzzy jobb volt e tekintetben.

Montec M3

Nagyon hasonló eredményt produkált, mint a fenti Muzzy, annál jobban tartotta az élét, viszont mintha kevésbé repült volna pontosan. A tömör kialakítása jobban szelet tud fogni. Kartonlapos teszten a negyedik legjobb penetráció, a ballisztikai zselében az elsők között volt, a rétegelt lemezen átmenve éles maradt, a hordót átvitte. Ahogy ez a Montec, úgy a fenti Muzzy is nem egy darabból forgácsolt acélhegy, hanem befecskendezéses eljárással készül, ami azt jelenti, hogy a fémport formába öntik, majd hevítik. A tesztelők szerint ez nem ad olyan tartós és erős anyagot, mint például a Day Six, az Annihilator, vagy az Iron Will pengéje, melyeket egy anyagból marnak ki.

QAD Exodus (TOP 3)

A QAD hegye volt a legnagyobb meglepetés a teszten. Olyannyira, hogy a TOP3 hegy közé sorolták végül, pedig kép alapján nem sok jót jósoltak neki. Annak ellenére, hogy csak 100gr-es, a ballisztikai zselében a legjobb behatolást produkálta. Kétszer is lőttek vele, hogy megbizonyosodjanak róla, de egyformán vitte a prímet és a vágott sebcsatorna is egészen komoly volt. A rétegelt lemezen átment, éles maradt, és bár nem esett szét, a pengék kissé hátracsúsztak, kijöttek a hegy csúcsából, ahová integrálta őket a gyártó. Ellenben a hordót lazán átütötte és nem sérült meg.

Annihilator

Az Annihilatort a megjelenésekor óriási figyelem övezte a különleges kiképzése miatt. Ez egy pici átmérőjű hegy (…a sima 100-as), de felülnézetből a kifelé forduló test miatt – a gyártó szerint – masszív lyukat tud ütni. Ezen kívül úgy hirdették, hogy elnyűhetetlen, a legstrapabíróbb hegy a piacon. Utóbbi állítás a teszten be is bizonyosodott, szinte képtelenség akár kicsorbítani is. A ballisztikai zselés teszten jóllehet behatolást tekintve a legjobbak között szerepelt (harmadik legjobb), a hatalmas sebcsatornának azonban nyoma sem volt. A szerzők szerint csak hype az egész, és ez egy pici átmérőjű hegy, ami ennek megfelelően pici sebet vág. Ami azt illeti, a sima 100gr-esnek nincs is meg a Magyarországon kötelező 1″ vágószélessége, csak a XL, és a 125gr-es verzióknak.

Cutthroat Single Bevel

A Cutthroat hegyről nem sokat beszéltek. Hozta a kötelezőt, a ballisztikai zselében mondjuk gyengébb eredményt produkált, mint a Day Six Evo és az Iron Will, melyek a második legjobb behatolást mutatták a QAD Exodus után. És ennek még bleeder pengéje sincs. A tartósság teszten tökéletes eredményt produkált, éles maradt. Az összegzéskor a felső-közép kategóriába sorolták, szerintük jó, stabil hegy, de elmaradt a TOP3-tól.

Day Six Evo (TOP 3)

A ballisztikai zselében a második legjobb penetrációt produkálta, de hozzátették, hogy 125gr-es verzióval lőttek. A tartósság teszteken tökéletesen teljesített, mindenen átment és sértetlen, éles maradt. Szinte ugyanazt hozta teljesítményben, mint az Iron Will, szóval a kettő közt leginkább az áruk dönthet. A Day Six EVO ugyanakkor szélesebb, mint az Iron Will, de mindkettő csendes röptű, és behangolt íjból lőve igen pontos.

Iron Will (TOP 3)

Ahogy fentebb is elhangzott, szinte ugyanazt tudja, mint a Day Six EVO, csak a bleeder pengéje más alakú, és keskenyebb a főpenge. Második legjobb behatolás, elnyűhetetlen, csonttörő single bevel élkiképzés, csendes és pontos. Simán beválasztották a TOP 3-ba.

A tesztelők elmondták, hogy mind a 13 heggyel lehet vadat lőni, itt nem erről van szó, csupán arról, hogy ha már az embernek választania kell, akkor legyen igényes, és ne olyanra tegye a voksát, amelyik hegy egy ilyen teszten folyamatos kudarcokat produkál.

Íme az eredeti videó:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Ez a videó a Magyar Vadászíjász Egyesülettel együttműködésben készült. Igyekeztük közérthetően és szórakoztató módon elmondani és bemutatni, hogy mi...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!