Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Magyar startup dobja piacra az innovatív csapdaműködés-jelzőt

Olvasási idő: 3 perc Az alapító srácok még az RTL Cápák között műsorában is megfordultak, és nyertek támogatást a végtelenül egyszerű és ötletes eszközükkel, az RD-Sammel, mely alacsony költségű, és értesíti a vadőrt, vagy a társaság tagjait, ha egy csapda működésbe lépett a területen.

Az alapötlet egyébként azé a dr. Somos Jánosé volt, aki Fejér megyében beírta magát a szájsebészet történelemkönyvébe, szabadidejében pedig ugyancsak a vadászatéba. A sokak által ismert vadásztársunk váratlan haláláról még a Nimród is beszámolt. Somos doktor sajnos nem élhette meg, hogy az eszköz berobban a köztudatba, de azt még láthatta, ahogyan a kifejlesztésére vállalkozó két fiatal fia és kollégáik a FeedBackPacknél életre keltik azt.

Csapdajelző a Cápák között műsorban

A történet végtelenül egyszerű: adott egy kéttenyérnyi méretű készülék, amit a csapdára rögzítünk, és amiben egy mágneses “bábu” van. Ennek vékony madzagját rákötik a csapdaajtóra, és amikor az bezárul, kirántja a mágnest a készülékből, az pedig emailt vagy SMS-t küld a tulajdonosának a működésről. Minden mozgó alkatrészű csapdafajtával tud működni, és el is lehet ásni, ha arra van szükség.

Ennek köszönhetően üzemanyagot és időt takarít meg a társaságnak, továbbá a csapdába ejtett vadnak is kevesebb időt kell fogva tartva töltenie.

Nem kell hozzá SIM-kártya, mert az eszközbe minden gyárilag be van építve, beüzemelni sem szükséges különösebben. A készüléknek van egy egyszeri díja, ami várhatóan 70 euró, vagyis kb. 26.000 Ft lesz, illetve van egy megfigyelési költsége, ami kb. 60 Ft naponta, amennyiben aktiválva van a csapdajelző. Ha csak a szekrényben áll, mert épp nincs rá szükség, a napidíjat nem kell fizetni. Egy átlagos forgalmú csapdánál egy hónap alatt visszajön az ára, ha a rendszeres ellenőrzéssel járó üzemanyagköltséget vesszük alapul.

Az egyszeri díj, vagyis maga a készülék ára szándékosan nem magas, mint néhány a piacon már meglévő eszközé, épp azért, hogy ha ne adj isten ellopnák, akkor ne érje túl nagy kár a társaságot. Mellesleg nincs is értelme ellopni, mert a központi rendszerben a tulajdonosához van kötve, más nem tudja használni. Ha valaki mégis megpróbálja, a működésjelzés az eredeti tulajdonosnak megy, a beépített GPS pedig még meg is mutatja, hol van a készülék. Sőt, ha elveszettnek jelölik meg a készüléket, olyankor frekventáltan küldi a koordinátáit a központba. Átruházni, eladni csak egy adás-vétel kóddal lehet.

A kütyü teljesen zárt, időjárásálló, a tulajdonosának sosem kell megbontania, mert a töltése vezeték nélkül történik. A beépített akkumulátor egy töltéssel – használattól függően – kb. fél évet kibír, mert a csapdajelző csupán napi egy életjelet küld a központba, ha nincs történés, magyarán igen keveset fogyaszt.

Nyilván ez ott működik, ahol van GSM lefedettség (egyébként hálózatfüggetlen, bármelyik magyar szolgáltató hálózatára fel tud csatlakozni), egyelőre itt tart a fejlesztés, de dolgoznak egy olyan megoldáson is, ahol a csapdajelzők kb. 2km hatótávú rádiójellel tudnak egymással kommunikálni, ilyenkor pedig mindössze egy készüléknek kell legyen térereje, az tudja küldeni az értesítést a többi csapdajelző helyett is. Ez a funkció még az íróasztalon van, mert kissé bonyolítja a kihelyezést a rádiókommunikáció miatt, de én innen is bátorítanám a srácokat, hogy csinálják meg!

Kis átalakítással az RD-Sam használható méhkaptárakhoz is, vagy vízszintjelzésre, kerítésekhez, ajtónyitáshoz, stb., magyarán univerzális eszközről beszélhetünk.

A kütyü várhatóan 2023 októberétől lesz kapható. Jelenleg 10 vadásztársaságnál kb. 30 készülék áll tesztelés alatt, és a visszajelzések pozitívak, kb. 100db-ra van már előrendelés. Egy prototípus már nálam is van, indulhat a tesztje. Ha kialakult a vélemény róla, egy videós posztban fogom bemutatni Nektek.

A 4-tagú fejlesztőcsapat FeedBackPack Kft-nél addig is viszonteladókat és befektetőket keres!

Prototípussal a kézben 🙂 Ez már a végleges design, de egyelőre csak 3D-nyomtatott házzal.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET