Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

A legjobb elérhető árú .308-as vadászpuskák

Olvasási idő: 7 perc Ismét találtam egy remek cikket az amcsiktól, a GunDigest jóvoltából. Elérhető árú, de minőségi vadászpuskákról van szó, mégpedig a népszerű mindenes, .308 Winchester kaliberben, bár szerintem más kaliberek esetén is figyelembe vehető a lista. Íme:

Az eredeti cikk ide kattintva lelhető fel.

Az alábbi szempontok alapján ítélték meg a fegyvereket:

  • Minőségi darab – értsd egy életen át kiszolgál
  • Pontos – 1 MOA szórás, vagy ahhoz igen közel
  • Gyártás – jelenleg is gyártják és kapható
  • Kevesebb, mint 1250 dollár – sajnos az árak folyamatosan emelkednek, így a “kedvező ár” kategóriája is egyre magasabbra kerül. Ennek ellenére a legtöbb modell 1000 dollár alatt megtalálható annak ellenére, hogy némelyeknek a javasolt kiskerára hivatalosan magasabb.

A lista bizonyára nem teljeskörű, de néhány jó jelöltet válogattak, ahol szempont volt még, hogy bár nem a létező legolcsóbb modelleket ajánlják, de még az elérhetőbb kategóriában maradtak, illetve az, hogy némi örök klasszikus stílust is tükrözzön a fegyver.

Elwood Shelton írása:

Ruger Hawkeye Compact

A két Mauser-stílusú töltényvonós fegyver közül ez az egyik a listában, ami ritka ebben a kategóriában. Tény, hogy a nem vezérelt töltésű fegyverek sokat bizonyítottak a vadászok körében, de azt sem hibáztatjuk, aki kemény terepen, trófeás vad előtt izgulva vágyik a vezérelt töltés* biztonságára. Ezt pedig ez a Ruger megadja. Diófa tusa ellenére a Hawkeye Compact az egyik legkönnyebb a felsoroltak közül, ezen hegyivadász verziója csupán 2.58kg. Ami minden bizonnyal a 42cm-es csövének köszönhető, mely bár némileg lecsökkenti ennek a .308-asnak a ballisztikai potenciálját, ugyanakkor az etikus vadásztávolságokon így is helyt áll. Megemlítendő még a hidegen kovácsolt csöve, a négy lőszert fogadó, beépített tára, és a kiváló Ruger L6 elsütőszerkezete.

Hazai ár: nem ismert

*Töltés: nem vezérelt töltés – push-feed – esetén a zárdugattyú csak betolja a lőszert a töltényűrbe, de nem csatlakozik a hüvelyre, csak akkor, amikor zárjuk a dugattyút. Zárolás nélküli kihúzásnál a töltényűrben marad a lőszer, így előfordulhat, hogy egy újabb lőszert rá tudunk tolni a már töltényűrben lévőre. Vezérelt töltés – CRF, controlled round feed – esetén a zárdugattyú már a töltényűrbe tolás közben ráfog a hüvely peremére, ezért ha zárolás előtt kihúzzuk a dugattyút, jön vele a lőszer is, nem marad a töltényűrben.

Savage 110 Hunter

A Savage Arms már régen bebizonyította, hogy a pontlövő puska minden vadász számára elérhető, és teszi ezt mind a mai napig a szuperül kivitelezett 110 Hunterrel. A .308-as puska sziklaszilárd zárszerkezettel és csővel rendelkezik, mindkettő kovácsolt acélból készül. Az alapanyag nem csak extrémszűk toleranciahatárokat enged, de olyan fegyverrel vértezi fel a tulajdonosát, ami bármilyen kemény körülmények közt helytáll. Számos extrát kapott, amit a vadászok szeretni szoktak, az egyik ilyen a Savage állítható AccuTrigger sütése, az AccuFit tus és a kivehető tár.

Hazai ár: kb. 514.000 Ft (mondjuk .308-at itthon nem találtam)

Remington 700 SPS

Amikor örök klasszikust említettünk a bevezetőben, be kell valljuk, hogy az SPS felel meg ennek a legkevésbé a 700-as Remingtonok közül. Jóllehet azokon a pontokon, ahol ez igazán számít, ez még így is egy szépség. A Modell 700 zárszerkezete felállította az erős és megbízható, nem vezérelt töltésű zárszerkezetek szabványát, és napjainkban a legtöbb precíziós lőfegyver alapjává vált. A hátránya ennek a .308-asnak talán a kinézete: a szintetikus tus és a gumírozott markolatok nem tartoznak a legszebbek közé. Nem biztos, hogy hajszálpontos precizitást biztosít, az ágyazás mégis elég masszív ahhoz, hogy terepen célba találjon. A sütés állítható, a tusba pedig visszarúgás csökkentőt építettek A .308-as kaliber 61 cm-es szénacél csővel szerelt, a tömege pedig kezelhető, 3.4 kg.

Hazai ár: kb. 350.000 Ft

Browning X-Bolt Hunter

A Browning egy megfizethetőbb A-Bolt szériát is kínál, de mivel az X-Bolt változatok – mint például a Hunter – több mint gazdaságos árazást kaptak, nehéz megmondani, miért kötnénk kompromisszumot. A Browning nem kockáztat a puska pontossági potenciáljával: az X-Bolt csövek mindegyike mángorolt huzagolással, légméréssel készül, és a vállalat saját fejlesztésű eljárása szerint kézileg kamrázott. Ha hozzáadjuk, hogy a zárszerkezet epoxi ágyazással kerül az 1-es kategóriájú diófa tusba, nos, akkor egy igen jó minőségű .308-as puskát kapunk. Lőni is gyorsan lehet vele, mert a zárdugattyú szűk 60°-ot fordul, így a távcső sem zavarhatja az ismétlést. A 56cm-es csövű puska további előnyei közé tartozik a 4-lőszeres kivehető tár, és a Feather Trigger elsütőszerkezet.

Hazai ára: kb. 530.000 – 550.000 Ft

Tikka T3x Hunter

A Tikka továbbra is alulértékelt márka az amerikai piacon, de az eladások emelkednek. Főleg a spórolni kívánó precíziós lövészeknek köszönhetően. A vadászok azonban jól tennék, ha a finn fegyvergyártót is a radarjukra vennék. A dobozból kivéve kevés puska ér fel a T3x Hunter teljesítményéhez – a jól átgondolt ergonómiától kezdve a piac talán egyik legjobb sorozatgyártású elsütőszerkezetéig. A pontosság az azonban, ami ellopja a show-t. Ezt a T3x a szerkezetének köszönheti, amely rengeteg anyaggal merevíti meg a puskát, és kétszemölcsös zárszerkezettel biztosítja az erős zárást. Nem említettük még a Sako-stílusú kivonót: nem egészen olyan robusztus, mint egy Mauser, ennek ellenére megbízható. A hely nem teszi lehetővé, hogy túl sokat részletezzük ezt a .308-as puskát, de nyugodtan mondhatjuk, hogy kevesen csalódnak, ha egy Tikkát visznek vadászatra.

Hazai ár: kb. 540.000-től 602.000 Ft-ig

Zastava LK M70

Szolgálati közlemény: elfogult vagyok a Zastava iránt. A szerb cég által gyártott, vintage Interarms importtal vadászom (Mark X), és még mindig csodálom, amit kínál. Az M70 nagyjából ugyanez a puska, ami lényegében egy Mauser ’98-as. Talán a legmegfizethetőbb vezérelt töltésű puska a piacon. A vadászok nem kötnek kompromisszumot a Zastavával. Természetesen egy kicsit elnagyoltabb a kidolgozása mint a Mauseré, de így is klasszisnak bizonyul. Ennek a .308-as puskának az egyik legérdekesebb tulajdonsága az elsütő-választék. Háromféle van: egybillentyűs, egybillentyűs gyorsítós és kétbillentyűs. Az utóbbi kettő szinte hajszálpontos sütést kínál, ami segít javítani a puska pontosságát.

Hazai ár: kb. 220.000 – 330.000 Ft

Howa M1500 Hogue

A Howa egyike azoknak a cégeknek, amelyek már egy ideje léteznek, de mindenki csak most fedezi fel őket. A japán csöves fegyvergyártó részvényei különösen a precíziós lövészet világának köszönhetően emelkedtek. Jóllehet a “vasak” átkozottul jó vadászok is. A Hogue modell a cég legolcsóbb .308-as puskái közé tartozik. A precíziós Howa 1500 zárszerkezet és a hidegen kovácsolt cső mellett a puskát a Hogue kényelmes és masszív Overmolded tusával szerelik fel. Ez igazi előrelépés egy vadászfegyvernek, mely a tapadós gumibevonatnak köszönhető, a pontosságot fokozza. Oszlopágyazott lengő csővel készül. Tegyük még hozzá a Howa kétfokozatú HACT elsütőszerkezetét, az 5-lőszeres tárat, és biztosan van egy puskád, amely képes húst tenni az asztalra, vagy trófeát a falra.

Hazai ára: kb. 520.000 – 570.000 Ft

Bergara B-14 Timber

Annak ellenére, hogy a vásárlói útmutató plafonjával kacérkodik (az USA-ban drágább mint itthon – a szerk.), nehéz nem tekinteni a Bergara B-14-et a szó minden értelmében értéknek. Sőt, még alkunak is, figyelembe véve, hogy a spanyol-amerikai cég mit tesz le az asztalra. Ennek van talán az egyik legjobb csöve a piacon. A rendkívül egyenletes, és parányi tűréshatárok között tartott, 51 centis, mángorolt huzagolású csövet úgy tervezték, hogy “lóheréket nyomtasson” a lőlapra. A B-14 zárszerkezetével párosított, pillérbe ágyazott és epoxi betétes, .308-as puska lehet, hogy vadász, de a szíve egy precíziós fegyveré. Mindez jól is néz ki a diófa tussal, ami Monte Carlo típusú mellesleg. Érdekesség, hogy a Timber alapkivitelben egy beépített, 4 töltényes tárral érkezik, de ez kivehető szekrénytárrá fejleszthető, ha úgy kívánja a használója.

Hazai ára: kb. 500.000 Ft (itthon olcsóbb, mint az USA-ban)

CZ 600 Lux

2021-ben a CZ-USA bejelentette, hogy a híres CZ 527-es és 557-es sorozatú forgó-tolózáras puskák gyártása megszűnik, és helyükre a vállalat új CZ 600-as sorozatát tervezi. Ezek közül a leghagyományosabb és legmegfizethetőbb modell a CZ 600 Lux.

A klasszikus vadászpuska megjelenés érdekében a 600 Lux olajozott és recézett Bavarian stílusú diófa tust kapott, de számos újítást is alkalmaztak, hogy modernebb funkcionalitást biztosítsanak a fegyvernek. Ezek közé tartozik a 60 fokos dugattyúmozgás a gyors és zökkenőmentes ismétlés érdekében, a túlméretezett, fa zárdugattyú gomb, és a hihetetlenül csendes, 2 állású biztosító. Száloptikás nyílt irányzékkal is bír, készen áll a Remington 700-as típusú távcsőszerelékek fogadására, és a .308 Winchester verzióban egy kivehető, 5 töltényes szekrénytárból táplál. Ha ez nem elég ahhoz, hogy lenyűgözzön, akkor vedd figyelembe azt is, hogy minden puska MOA alatti pontossági garanciával, és menetes csővéggel is rendelkezik, mely készen áll a kompenzátorok és hangtompítók fogadására. A CZ 600 Lux egy teljes csomag.

Hazai ára: kb. 510.000 Ft

Mauser M18

Várjunk csak! Egy Mauser a megfizethető .308-as puskák listáján? Őrültségnek hangzik, tekintve, hogy manapság még a vintage háborús vasak is elég drágán mennek. De az M18 néhány évvel ezelőtti bevezetésével az ikonikus német gyártó az egyik legjobb olcsó vadászpuskát hozta a piacra. Az M18 nem a cég M98-asának lecsupaszított változata. Annak ellenére, hogy a fegyver Mauser-alkotás, nélkülözi a meghatározó, túlméretezett karmos töltényvonót. Ehelyett ez egy népszerű és költséghatékony, kivehető szekrénytárral ellátott, kövér, háromszemölcsös zárdugattyúval ellátott fegyver, mely utóbbi finom és megbízható, légmentesen illeszkedik az M18 félig nyitott zárkamrájába. A kovácsolt 51 cm-es csővel házasítva a rendszer vitathatatlanul az egyik legpontosabb vadászpuska – sokkal több, mint amire szükség van ahhoz, hogy vadászsikereket élj át. A tus olyan, mint amire számítanál, szintetikus, de nem az a fajta műanyag, mely úgy néz ki, mintha az újrahasznosító szemetesből halászták volna ki. Merev, szilárd platformot biztosít az ismételhető pontossághoz. Bár az apró dolgok – mint mondjuk a műanyag sátorvas – hagynak némi kívánnivalót maguk után, összességében az M18-as jócskán megéri a pénzét.

Hazai ára: kb. 440.000 Ft

—-

Eddig a szerző írása. Viszont, ha már ilyen komplett a felsorolás, akkor szerintem ne maradjon ki a Franchi sem.

+1: Franchi Horizon Wood

A cikk elején meghatározott kritériumoknak a Horizon is megfelel. Igazán modern formavilágú fegyver, kapható szintetikus és diófa tussal is, melyen a talppárnázás cserélhető, háromféle méretben. Érdekesség, hogy a fa ágyazás is modern formavilágot kapott, amit a fenti fotó csak részben ad vissza, de a videókon jól látszik az érdekes, ergonomikus kidolgozás. A tár típustól függően 3 v. 4 lőszert fogad és kivehető. A Horizon látványos forgó-tolózára szintén 60°-ot fordul, karja áramvonalas kialakítást kapott, 3 szemölcs garantálja a biztos zárolást. A barázdás, csavart kialakítás jegesedés esetén nyújthat zökkenőmentes működtetést. A Relia Trigger elsütőszerkezet precíz és állítható. Csöve hidegen kovácsolt acélból készül.

Hazai ára: kb. 450.000 Ft (szintetikus tussal kb. 370.000 Ft)

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Sauer lerántotta a lepelet a legújabb zászlóshajó ismétlő golyóspuskájáról. Utódott kapott a legendás Sauer 404.

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 5 perc Ideje egy kis gyűjtésnek, lássuk mely kamerák a legjobb vételek most, amikor az árak lecsillapodtak, jönnek az idényvégi akciók, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A Ruger belépőszintű vadászpuskája második generációjához érkezett, teljeskörű testreszabhatósággal, rövid csövekkel.