Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Az Infiray megalkotta az első hőkamerás vadászíjász irányzékot

Olvasási idő: 3 perc Nem csináltak neki nagy felhajtást, pedig nagy szó, hogy övék az első kifejezetten éjszakai vadászíjászatra szánt hőkamerás irányzék, a Holo HL25B.

Az Infiray HOLO HL25 önmagában már korábban bemutatkozott, mint hőkamerás reflexirányzék (sőt még elődje is volt, a HL13). 25mm-es objektív, 384x288px, 12 µm, 40mK szenzor van benne, a hátulján pedig egy komoly méretű, 2.69″ (6.8cm) képátlójú OLED monitor, 800x600px felbontással. A pixelszám a mai világban nem tűnik combosnak, de ne felejtsük, hogy ezt sokkal messzebbről nézzük, mint a hőkamera keresők kijelzőjét.

Tévé az íjon! 🙂

A HOLO HL25B csak egy kicsit lett átdolgozva ehhez képest. Kezdve azzal, hogy 90°-ban elforgatták (így a kijelző felbontása gyakorlatilag 600×800-as lett), és egy több tengelyen állítható adapterre szerelték, amivel íjra tudjuk rögzíteni, és állíthatóvá válik függőlegesen, vízszintesen, továbbá az első és harmadik tengelyen.

A szettben lézeres távmérő van, ami 1000 méterig mér. Ekkora mérési távolságra nyilván egy vadászíj esetében nincs szükség, viszont a pontossággal biztosan nem lesz gond.

A kijelzőn 2x és 4x digitális nagyítást kapcsolhatunk. Változtathatjuk az irányzópontok színét, típusát (pötty vagy X) és méretét, illetve ki-be kapcsolhatjuk őket, ha nincs mindre szükség. Összesen 7 irányzópontot tud mutatni a Holo-B. Az elsőt a mechanikus állításokkal lőjük be, a többit pedig a kijelzőn lehet digitálisan állítani. A készülék tud videót is rögzíteni, kezelése mindössze egy négyirányú és nyomható joystickal történik. IP67 időjárásállóságú.

Irányzópöttyök 7-féle mérete

Miután itt egy kamera képét nézzük, nem pedig a valóságot egy irányzóponthoz viszonyítva, ezért a dolog sejtésem szerint úgy működhet, mint a parallaxishibamentes reflex irányzékok (amiken a célzópont ugyanott marad, akkor is ha szögből nézzük). Ergo nem kell hozzá peep.

Az IWA 2023 egyik rejtett zugában már felbukkant ez a csodakütyü. Aki ilyenre vágyna, annak először el kell mondjam, hogy vadászaton hőkamerás irányzékot íjra sem szabad feltenni a magyar törvények szerint. Másodszor pedig a puskára szánt alap Holo HL25 (LRF nélkül) kerül kb. 800ezer forintba jelenleg, úgyhogy a távmérős, íjra szerelhető verzió nagy eséllyel még drágább lesz.

A vadászíjászatot hagyományos vadászati módnak tekintik Magyarországon. Lehet úgy is űzni, teszik is sokan, a “legelvetemültebbek” reflexirányzékkal nem, de reflexíjjal vadásznak, irányzék nélkül. Ám mint láthatjuk, a vadászíjászat is kezd már elmenni a high-tech irányba egy ideje.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán "csak" egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Elkészült a várva várt Infiray Tube TS60 bemutató. Nem hangsúlyoztam ki eléggé a tényt a videó elején, hogy azért...