Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Pálfordulat az OEM márkáknál. Új kamerák a Liemkétől, Lahouxtól és a Night Pearltől is

Olvasási idő: 4 perc Ezek a márkák arról voltak eddig ismeretesek, hogy a jelentős távol-keleti gyártók hőkameráit kínálták, csak átcímkézve, saját néven, ezért a Vadász Blog nem is foglalkozott velük érdemben. Az elmúlt időszakban azonban a “forrásuknál”, vagyis az Infiraynél, a Guide-nál és a Hikmicronál is elindult egy folyamat, kilépnek már a gyerekcipőből, kezdik elhagyni az OEM-gyártást, vagy épp már el is hagyták, és olyan modelleket mutatnak be, amik más néven már nem kaphatók. Emiatt az európai OEM-márkáknak lépniük kellett, megjöttek az új modelljeik, többnyire egyedi formavilággal, és válogatott hardverrel, de valaki még mindig az átcímkézésnél maradt, csak másik “forrást” keresett.

Nyilvánvaló, hogy a hardver beszállítók továbbra is a nagy márkák, de ez teljesen normális. Az Infiray hőkamerákban is Sony kijelző van, a Thermtec kamerákban Infiray szenzor, a Pulsar készülékeiben pedig Lynred érzékelő, és Sony kijelző ketyeg például. Így működik az ipar. Mondhatnám, hogy “de végre már vannak saját ötleteik a Liemkének meg a Lahouxnak is”, de közben eszembe jut, hogy így is rengeteg készülék van a piacon, a vásárló alig tud dönteni, így ez most csak tovább bonyolódik.

Liemke Keiler 1-2

A Liemke immáron a Blaser csoport tagja (vagyis van hivatalos magyar forgalmazója is a többi márkával ellentétben), elvárható volt tehát, hogy nem bohóckodnak már sokáig átcímkézett cuccokkal. Ez nem a Blaserre vallana. Nem is kellett sokat várni, hogy megérkezzen a saját gyártású Keiler-1 és Keiler-2 hőkamera kereső, és a Luchs-1 és Luchs-2 előtét.

A Keiler egy tenyérnyi méretű, cserélhető akkus készülék (9 óra akkuidő). Kicsit hasonlít az Infiray Cabinhoz és a Pulsar Axionokhoz, de az új Keilerekből csak nagyfelbontású, 640×512 pixel 12 µm szenzorral szerelt verziókat lehet kapni. A Keiler-1 35mm F/1.0, a Keiler-2 pedig 50mm F/1.1 objektívvel kapható (1750 ill. 2500m észlelési táv). Ügyes megoldásokat vonultattak fel a kitekerhető szemkagylótól kezdve, a görgős+gombos+billenőkapcsolós kezelőszervekig. Egyetlen dolog, amiben kicsit lemaradtak, az az 50mK-es NETD érzékenység.

Fehova próba: Liemke

A Fehován mindkét modell ki volt állítva, úgy ítéltem meg, hogy a képük korrekt, már amennyire ezt egy csarnokban, épített környezetben, közeli embertömegben meg lehet állapítani. Érdekesség, hogy a kijelzőjük sarkai lekerítettek. A menürendszerük picit más, mint az eddig megszokott. Az áruk valahol 1.5 millió Ft környékén várható, ha a német webshopokból és a magyar áfából indulok ki. Azért ennyiért már igen komoly készülékeket kapni.

Hasonló alapokon nyugszik a Luchs-1 (35mm) és a Luchs-2 (50mm) előtét is, ezeket is 640x512px 12 µm 50mK NETD szenzorral szerelték. Bár a Liemke úgy hirdeti, hogy a képük alacsonyabb nagyításon is kitölti a távcsőképet a konkurenciával ellentétben, de erre azért ne nagyon repüljön rá a laikus felhasználó, mert a kijelzőjük ugyanúgy 1024x768px OLED méretű, mint a többieknek, tehát ha eleve nagyobb méretben látjuk a képet a távcsőben, azzal valószínűleg veszítünk a zoomolhatóságból. Ami viszont okos megoldás, az a háromféle üzemmód: a Standard egy előre beállított mód, a Basic egy leegyszerűsített, csak az alapfunkciókat kínáló üzemmód azoknak, akik nem akarnak komplikált készüléket használni, az Individualnál meg a képminőséggel, beállításokkal bindzsizni szerető felhasználók elégíthetik ki a vágyaikat.

Lahoux Spotter NL

A Lahoux is egy viszonylag ismert márka itthon, de leginkább az átcímkézett, itthon jobbára külföldről árult Guide IR25-ről. Hivatalos magyar forgalmazója, szervizháttere tudtommal nincs a márkának. Nemrégiben a holland cég bemutatta a Spotter NL hőkamera kereső-szériát, ami már nem hasonlít más készülékekre, és amely a 325, 350, 625 és 650 modellekből áll. A nevekből kikövetkeztethető, hogy ezek 384×288 pixeles, 25mm illletve 50mm-es hőkamerák, és ugyanilyen objektívvel szerelt 640×512 pixelesek. A 25mm-esek F/1.0 fényerejűek, az 50mm-esek F/1.2. A NETD érzékenységük 40mK.

Ezek közül ritkaságszámba megy a 384px 12 µm 50mm-es változat. Ezt a kombinációt nemigen találjuk a piacon, nem véletlenül, szoktak megállni 35mm-nél, mivel itt már 5x nagyítást, és extraszűk, 4.8° látószöget kapunk, ami már a letámasztós kategória, úgy gondolom. A kijelzők minden esetben 1024×768 OLED típusúak, az akku pedig cserélhető 18650, ami pluszpont. Menőn néznek ki az új Spotterek, na! Viszont a nagy fehér cucc a tetejükön csak egy USB csatlakozás (nem a legjobb helyen, ezt mára már megtanultuk), a süllyesztett gomb a ki-bekapcs, így a kamera tényleges kezelésére mindössze két gomb maradt. Nem tűnik a legkényelmesebb megoldásnak. Valószínűleg így a menüjük, funkcióik sem túl szofisztikáltak.

Night Pearl Alor

A Night Pearl egy cseh cég, hivatalos magyar képviselete úgy tudom nekik sincs. Ők is eddig jobbára átcímkézett Infiray és Guide kamerákat árultak, de most jött az új, designos Alor széria, ebből is az Alor Hunt, az Alor Max és az Alor Pro. Idáig jutottam a cikkírásban, amikor feltűnt a weboldalukon, hogy a kamerákban @lhua szenzor ketyeg. Ezt nem ismertem, ezért rákerestem. Van egy kínai gyártó, hogy most Dahua, vagy @lhua a nevük, nem tudtam eldönteni, de ezek a kamerák náluk találhatók meg, így a csehek maradtak a jól bevált(?) receptnél, az átcímkézésnél, csak az Infiray és a Guide helyett most másik, kevésbé ismert és elismert gyártót kerestek. Az elv tehát nem változott náluk, de mivel itthon eddig ismeretlen készülékekről van szó, ezért pár szót beszéljünk róluk. (A vicc egyébként az, hogy néhány hazai biztonságtechnikai webshopban is megtaláljuk ezeket a készülékeket Dahua/@lhua néven)

Fehova próba: Night Pearl

A Hunt modell a belépőszint, aprócska 256x192px 12 µm szenzorral, 15mm-es objektívvel, a Fehovás próba alapján felejthető képminőséggel. A Pro változat a Guide-tól már ismerős 400x300px 17 µm bolométert kínálja, 13mm, 19mm vagy 25mm objektívvel, ennek a képe sem nyűgözött le élőben látva. A Max verzió pedig az Infiraytől ismert 640x512px 12 µm-os szenzort kapta, ebben a szegmensben nem túl huszáros 25mm-es objektívvel. Ennek a képminősége, élessége már korrekt volt, de mindhárom modelltípusra jellemző a zavaróan szaggató kijelző. Ezt tehát ötfajta modell, ami Magyarországon elérhető, de egyébként az eredeti gyártónál összesen nyolc van, csak nem mindegyiket kínálja a Night Pearl saját néven. Az objektívek minden esetben F/1.0 fényerejűek. A kijelzőjük kérdéses, de valószínűleg nem OLED (hiába szerepel az OLED-logo a Night Pearl marketinganyagában), hanem a régebbi LCOS, ami belépőszinten pici, 720x540px, a drágább modelleknél meg közepes méretű 1280x960px. Hiába 50Hz a szenzor képfrissítése, a kijelzőé ezt meg sem közelíti. Az akkujuk nem túl combos, a belépőmodell ugyan 9 órát tud egy töltéssel üzemelni, de a komolyabbak csak 5 órát, ami a mai világban már messze nem az élvonalba tartozik. A Night Pearl a specifikációkat eléggé összecsapta a weboldalán, így az eredeti gyártótól lestem le őket. NETD érzékenység 40mK ill. 35mK, az észlelési távok pedig 345m-től és 650m-től, 900m-en át, 1240m-ig terjednek modelltől függően. Ahogy nézem, fotót/videót microSD kártyára rögzítenek.

Összegzés

Azt kell mondjam, hogy hiába jöttek az új belépők, nemigen fogják felforgatni a hazai piacot. A Keiler 1-2 még jó is lenne, de úgy hiszem túl drága lesz a tudásához képest. 1 millió fölött más gyártóknál már optikai zoomos, vagy épp távmérős binokulár hőkamera keresőket találni, kivétel nélkül 25-30mK érzékenységgel. A Night Pearl Alor szerény véleményem szerint kapufa, a Lahoux Spotter NL-t meg majd meglátjuk mit tud, és mennyibe fog kerülni.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán "csak" egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!