Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Most akkor ingyenes vagy fizetős a felhős vadkamera használata?

Olvasási idő: 3 perc Még mindig sokan nem tudják mi a helyzet, pedig sok videó és írás készült már a témában. Igaz egyik sem kifejezetten ezt tárgyalja, csak megemlítésre került, így hát jöjjön egy önálló, rövid magyarázó arról, mi kerül pénzbe és mi nem.

Itt és most szögezzük is le az elején, hogy mind az UOVision, mind pedig a Boly vadkamerák alapvetően ingyenes felhőszolgáltatást kínálnak.

Vannak fizetős szolgáltatások is, de ezek az alapszolgáltatásokon, vagyis a képek applikációba történő érkezésén és a kamera távvezérlésén már túlmutatnak. Mondjuk úgy, hogy a fizetős dolgok már extrák.

Mielőtt ezekbe belemegyünk, azt is szögezzük le, hogy valóban léteznek havi előfizetéses kamerák is, ilyen a Spypoint, a Vosker, a Stealth Cam, a Minox felhős kamerája, vagy az eleve beépített SIM-kártyával megvásárolható UOVision Compact+SIM és Select+SIM modellek. Ezeknél valóban havidíjas a szolgáltatás, mert a mobil-adatforgalmat is a vadkameragyártó adja a hazai mobilszolgáltatók helyett. Cserébe hálózatfüggetlenek és pofonegyszerű beállítani őket. Ezek is tudnak ingyenesen működni, de úgy csak kevés képet küldenek.

Ha valaki UOVision Compact LTE kamerát venne, ügyeljen rá, hogy a megfelelőt válassza, mert létezik belőle sima felhős, és előfizetéses felhős változat is! Utóbbinál jelzik, hogy beépített SIM-kártyával együtt jön!

A többi felhős UOVision és Boly vadkamera ingyenesen használható, ha a hazai mobilszolgáltatónál vett feltöltős vagy előfizetős SIM kártya költségeit nem számítjuk. Mind az UOVision-féle Linckeazi, mind pedig a Boly-féle Molnus felhőszolgáltatás térítésmentesen működik.

Molnus kreditek

Ez az, amitől a legtöbben tartanak, pedig csak egy marginális dolog a Molnusban. Egy Boly kamera megvásárlásával 300 ajándék kreditet kapunk. A legtöbb vadász ezt soha nem fogja elhasználni. Kredittel fizetni ugyanis csak azért kell, ha mondjuk egy vadásztársaság mindenkivel meg akarja osztani a kamera hozzáférését, képeit. Egy vadásztársunkkal még ingyen megoszthatjuk, de kettő vagy több embernél már egyszeri 100 kredit/fő az ár. Nem sok embert fog ez érinteni.

A másik fizetős szolgáltatás pedig, hogy a vadkamera az applikációból kérve azonnal képet csinál és elküldi, vagy azonnal, késleltetés nélkül vezérelhető. Ennek alapfeltétele, hogy a készülék ne aludjon akkor se, ha nincs mozgás, hanem folyamatos ébrenlétben (mint egy mobiltelefon) várja a parancsunkat. Ami egyébként SMS-ben érkezik hozzá, ezt a Molnus szerver küldi neki, és hát az SMS a világon mindenhol fizetős, ezért kerül 2 kreditbe egy azonnali képkérés/átállítás.

Ne keverjük össze az azonnali képküldéssel! Ha mozgás van, a vadkamera ingyenesen és rögtön küldi az elkészült fotót! A képkérés arra vonatkozik, amikor nincs mozgás, de mi kérjük a készüléktől, hogy fotózzon egyet rögtön és küldje el. Ha erre csak azért lenne szükségünk, hogy tudjuk, a kamera megvan még és működik, inkább a time lapse funkciót érdemes beállítani rajta úgy, hogy minden nap egyszer vagy kétszer csináljon egy “életben vagyok”-képet. Ez ingyenes.

A fentebb említett SMS-vezérlés, vagyis a vadkamera folyamatos, mobiltelefon-szerű ébrenléte azzal a hátulütővel jár, hogy a szokásos 2-3-4 hónapnyi akkuidőt kb. 2 hétre csökkenti, ha nem használunk külső, 12V-os akkumulátort és/vagy napelemet. Már csak ezért sem fogja a legtöbb vadász kihasználni az azonnali vezérlést és a parancsra képküldést. A vezérlést (állítgatást) a legközelebbi képküldéskor így is-úgy is megkapja a vadkamera, egy sűrűn járt szórón ez van hogy csak percek, max pár óra kérdése, úgy pedig ingyenes. Az “életben vagyok” típusú képküldést meg ki lehet váltani egy time lapse funkcióval, mint említettem, ezért nem kell fizetni. Ha csak néha lenne jó parancsra képet küldetni a kamerával, azért a pár alkalomért a legtöbben nem fogják bevállalni a 2 hetes üzemidőt, vagy a drága, feltűnő napelemet és akkut.

Linckeazi előfizetés

Mielőtt rátérnék a Linckeazira, még egy mondat a fentiekhez. Az UOVision másképp oldotta meg az azonnali vezérlést és a parancsra képküldést a Linckeazi felhőben. Náluk nem SMS-alapon működik, mint a Boly Molnusban, hanem a vadkamerán állíthatjuk be, hogy milyen gyakran létesítsen kapcsolatot a felhőszolgáltatással. Ha az azonnali reakciót biztosító Realtime, valós idejű, vagyis folyamatos kapcsolatot igénylő beállítást választjuk, akkor az UOVision vadkamera is le fog merülni 2 hét alatt. De választhatunk félóránkénti, 1-2 óránkénti bejelentkezést vagy napi 1x-2x intervallumot is. Ezek jóval energiahatékonyabbak, de tény, hogy ez a funkció a Lickeaziban ingyenes, csak az akku-szempontot kell figyelembe vennünk.

A Lickeaziban is megtalálható az előfizetés lehetősége, de itt csak azért lehet fizetni, ha valakinek nem elegendő, hogy a felhőben a képek max 10 napig legyenek tárolva. A vadkamera memóriakártyáján ott lesznek az eredeti nagyfelbontásúak, amíg nem töröljük őket, de a felhő ingyen csak 10 napig tárolja a fotókat. Előfizetéssel lehet ezt kitolni több hónapra. Ellenben a Boly-féle Molnus korlátlan ideig tárolja a képeinket, ha akarjuk (de mivel felesleges több évnyi képet őrizgetni, ezért megadják a lehetőséget, hogy beállított X nap után automatikusan törlődjenek…ezt érdemes használni, de nem kötelező).

A felhős kamera a legmodernebb 21. századi megoldás a vadkamerák piacán. Ha egy hétköznapi vadász vagy mint jómagam is, ez a legkényelmesebb, legpraktikusabb képküldős megoldás. Csak a hivatalos, gyakran állami szerveknek nem opció, ők ugyanis biztonsági és adatvédelmi okokból saját szervert használnak, így számukra az emailküldős kamerák jobbak.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A vadkameráknak több olyan funkciója is van, ami laikus felhasználó számára nem tiszta, hogy mit takar. Ezeket veszem sorra ebben...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...

Tesztek

Olvasási idő: 4 perc Nem kellett hosszú tesztelési időszak, hogy a világ talán legapróbb és legegyszerűbb vadkamerája megmutassa mit tud.

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 3 perc Segítségével az emailküldős vadkamera egy applikációba küldi a képeket, ahol galériaszerűen érjük el őket. Akár több kamera képét is egy...