Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Egy kis falu évente fizetendő magaslesadót vet ki a helyi vadásztársaságokra

Olvasási idő: < 1 perc Meglepő sztori kezdi elárasztani a hazai vadász-közösségimédia platformokat, miután egy falu önkormányzati rendeletben írta elő a magaslesadót.

Nagydobsza egy 570 lelkes község Baranya és Somogy határán, a szigetvári járásban. Azzal került ma közszájra, hogy önkormányzati rendeletben írta elő (amely itt olvasható), hogy 2023. január 1-től határozatlan időre a község közigazgatási területén található vadászlesekre éves szinten, lesenként 50.000 Ft-os adót vet ki. A település közigazgatási határa a borítképen látható, amiből kiderül, hogy (a NÉBIH interaktív térképe alapján) ez két vadásztársaságot is érint, egyet északon, egyet délen, melyeknek közös határa a településen áthaladó 6-os főút. A Google Maps alapján Nagydobsza közigazgatási területe kb. 1300 hektár, ez oszlik kétfelé.

Mentesül ezen adó alól “az az adóalany, aki a község közigazgatási területén összesen 1db vadászlessel rendelkezik” – szól a rendelet. Ez alapján vadásztársaságonként egy lest lehet üzemeltetni adómentesen. 😀 Ma is szép nap virradt Abszurdisztán népére!

Kérdem én, hogy a borítókép alapján látható nagy mennyiségű megművelt területen keletkező vadkárt téríti-e az önkormányzat a befolyt adóból?

FRISSÍTÉS: Az OMVK Baranya Megyei Területi Szervezete már értesült a dologról. Álláspontjuk szerint az adó kivetése jogilag aggályos, mert törvény szerint az egyesületek mentesülnek a helyi adók alól. Erről a NIMRÓD Vadászújság tájékoztatta olvasóit a Facebook oldalán.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET