Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide Delphinus hőkamera keresők

Olvasási idő: 5 perc A Guide pár hónapja dobta piacra a tenyérnyi méretű, cserélhető akkus Delphinus hőkamerákat, ráadásul egészen kedvező áron a mai viszonyokhoz képest. Kipróbálva őket kellemes tapasztalatokat szereztem, de azért az is kiderült, hogy ezeket a készülékeket miért nem érintette igazán a világszinten tapasztalható áremelkedés. Az elérhető négy modellből a TD210, TD420 és TD430 járt nálam.

A Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Guide Track IR-ek félig-meddig kifutó modellek már, hiszen szépen lassan le fogják őket váltani a drágább, Kitalpha TK nevű, hasonlóan kinéző, de frissített szenzorral és algoritmussal rendelkező hőkamerák. A Guide-nál úgy gondolták, kellene egy olcsóbb, egyszerűbb kereső-család is a Kitalphák alá, így született meg a Delphinus-széria.

Az olcsósítás egyik fő eleme a 12 µm pixelméretre átállás, hiszen ugyanolyan nagyításhoz, látószöghöz és észlelési távhoz eggyel kisebb objektív is elégséges. Ez az első alkalom a Guide-nál, hogy a kisebb, 400×300-as felbontású kameráikban 12 mikronos szenzort alkalmaznak. Ami az érzékenységet illeti, maradtak még az 50mK-nél.

A Delphinus modellek a következők sorrendben:

  • TD210: 256x192px, belépőszint, 13mm-es objektívvel (versenytársak: pl. Infiray AFFO AP13, Infiray C2W)
  • TD410: 400x300px, alsó-középkategória 19mm-es objektívvel (versenytársak: pl. Infiray Cabin CBL19, Guide Track IR25, ThermTec Cyclops 315)
  • TD420: 400x300px, középkategória 25mm-es objektívvel (versenytársak: pl. Infiray E3 Plus, Infiray Cabin CBL25, Guide Track IR35, ThermTec Cyclops 325)
  • TD430: 400x300px, középkategória 35mm-es objektívvel (versenytársak: pl. Infiray E3 Max, Guide Track IR50, ThermTec Cyclops 335)

A tenyérnyi méret nagyon szimpatikus, kézre álló, a gombok az ujjaink alá esnek, kellően kidudorodnak és távol vannak egymástól a sötétben használathoz. A készülék alja gumírozott, hogy ne csúszkálon a kezünkben. Az szemkagyló alapból fix, kemény gumi, de a dobozban kapunk hozzá egy nagyobb, lágyabb szemellenzőt is.

Az akkut az okulár alatti ajtó nyitásával lehet kivenni és cserélni, ipari típusú 18650-es megy bele, amivel a kamera működési ideje egy töltéssel kb. 7 óra. Fontos, hogy a készüléket USB-csatlakozón keresztül nem lehet tölteni. Otthoni töltésnél ki kell venni az akkut, és külön töltőben tölteni, vadászaton powerbank használata esetén pedig működni ugyan fog a kamera a külső áramforrásról, de az akkut nem tölti. Magyarán a borítóképen látható megoldás nem működik (ez azután derült ki, hogy a fotót megcsináltam)

A kijelző nagyméretű 1280x960px LCOS, ami dícséretes ezen a szinten. Még a belépő, kisfelbontású TD210-ben is ilyen van.

Működés

A készülék használata meglehetősen gyors és egyszerű. Bekapcsolást követően villámsebesen, 2mp alatt bejön a kép, és üzemkész a kamera. A bekapcs gomb rövid nyomására kalibrál a Delphinus. Ha hosszan nyomjuk, elindul a státuszcsík, amit ha nem várunk meg, alvó módba kapcsol, ha végigvárjuk kikapcsol a kamera.

A Delphinus három funkciógombja közül röviden nyomva az első kijelzőfényerő állítása, a második a hőképváltás, a harmadik a nagyítás. Utóbbi esetén 2x és 4x-est kapcsol a kamera, a harmadik állás a PIP-ablak aktiválása. Hosszan nyomva a gombokat a témamód váltást (natural, enhanced, highlight), a főmenüt, és a hőkövetést kapcsolhatjuk. Az első és hátsó gombot nyomva tartva pedig a lézerpointert tudjuk kapcsolni, de ezt menüből is megtehetjük.

A főmenü egész kiterjedt, de azért nem olyan, mint a Trackeké vagy a Kitalpháé. Innen érjük el például a Brightness/Contrast állítást, vagy épp a működést jelző LED-lámpa kikapcsolásának lehetőségét. Wifi mellett Bluetooth kapcsolatra is képes a kamera. A világosság és kontraszt állítás nagyon hasznos, annyi a bibi vele, hogy nem élőben láthatjuk a hatását amikor mozgatjuk a “csúszkát”, hanem minden lépést le kell okézni, hogy látható legyen a hatása. Ellenben

a sokféle világosság-kontraszt + három témamód kombinációval számtalan képi világot kihozhatunk ezekből a kis kamerákból.

Ami miatt szintén olcsóbb tud lenni a Delphinus mint a többi Guide, az az, hogy a fotó/videó funkciót kihagyták belőle. Mivel Wifi-képes, ezért az Guide applikációjával tudunk felvételeket készíteni, így hát nem lehetetlen, de jóval macerásabb, mint a beépített funkció.

Guide Delphinus TD210

Őszintén szólva nincsenek nagy elvárásaim a belépőszintű hőkamerák felé, mely alacsony elvárásokat eddig az Infiray AFFO AP13 és Infiray E2n/C2W annak idején jócskán megugrották. A Guide TD210-nek ez valahogy nem sikerült. Talán az az oka, hogy a körömnyi méretű, 256-os szenzor képét 1280-as kijelzőre nagyították, ami eléggé túlzás. A kamera működik, tud minden földi jót, amit fentebb leírtam, de az élesség határát akárcsak súroló képet sem szabad várni tőle. Ezért a mondatért biztos ki fogok kapni, de ebben a szegmensben szerintem inkább válasszuk az Infiray hasonló kategóriás kameráit, jobban járunk.

Guide Delphinus TD410

Ezt a modellt nem volt módom élőben kipróbálni, pedig elvileg a népszerű Guide Track IR25 alternatívája. Kiindulva azonban a nagyobb nagyítású modellek tudásából, én látatlanban azt mondanám, hogy a TD410 helyett válasszuk inkább a profibb Guide Track IR25-öt amíg kapni lehet. Az egy nagyon jó ár/érték arányú hőkamera, nem fogunk csalódni benne. Akkor tegyük csak a voksunkat a TD410-re, ha hasonló árban egy egyszerűbben kezelhető készüléket szeretnénk, mert az IR25 egy komplex darab, állítgatni kell.

Guide Delphinus TD420

A Track IR25 helyett már inkább érdemes választani a nem sokkal drágább Delphinus TD420-at, mert nagyobb nagyítást kapunk a 12 µm miatt, hiába 25-25mm mindkettő. A Trackekhez képest a Delphinusok kezelése egyszerűbb, a képük egy fokkal talán kevésbé kontrasztos, de nem életlenebb. Mindemellett egy kiváló vegyes terepes kamera a Delphinus TD420, egyszerű működéssel, és egy kicsit messzebb lehet “nyúlni” velük, mint a Track IR25-tel (IR25 700m vs. TD420 1000m).

Guide Delphinus TD430

Ennek a készüléknek a 3,4x nagyítás, a 7,5°-os látószög, és az 1400 méteres észlelési táv miatt otthona a nyílt terep, és adataikat összehasonlítva a – még 17 mikronos rendszerben mozgó – régebbi Guide-ok közül a Track IR50 a kategóriatársa. Csak ez sokkal kisebb méretű. Árban már az új Guide Kitalpha TK421 szintjén van, ennek ellenére gyakorlatilag két véglet a két kamera, nagyítást, látószöget és észlelési távolságot tekintve. Ld. az alábbi ábrán.

A Kitalpha képe kontrasztosabb, élesebb, több a funkciója és tud fotót/videót rögzíteni, míg a TD430 messzebbre lát, kisebb és cserélhető az akkuja. Kinek melyik szimpatikus.

Pár szó a specifikációkról

Elnézve a Guide Delphinusok adatait, sok az ellentmondás, nem igazán tudom mi a valóság. A készülékek például 2.8x nagyítást (TD420), és 4x nagyítást (TD430) mutatnak a kijelzőben, miközben a Guide gyári adatlapjain 2.4x és 3.4x-es nagyítás olvasható, ami összhangban van más márkák hasonló kameráival, szóval inkább utóbbi a hihető. (A Delphinusok kijelzője nem nagyobb, mint más márkák ugyanilyen kijelzője.)

Anomáliát mutatnak a látószögek is, mert a Delphinusokra rendre szűkebb látószöget írnak mint a konkurencia hasonló modelljei, holott a Guide-ok a picivel nagyobb szenzoruk miatt (384x288px helyett 400x300px) épphogy nagyobb látószögűek kéne legyenek.

Mintavideók

Mivel a készülékek önmagukban nem képesek videót rögzíteni, csak okostelefonon keresztül, és a TD430 csak egy rövid ideig volt nálam, ezért sajnos kevés felvétel készült.

Összegzés

A Guide Delphinusok piacképes, kedvelhető hőkamerák a kis méretük, korrekt képük és a cserélhető, bárhol beszerezhető, ipari standard akkujuk miatt. Szeretni fogják azok is, akik egy egyszerűen kezelhető, “flancmentes” készülékre vágynak. Első hőkamerának is kiválók, ugyanakkor egy Guide Tracket nem cserélnék le rájuk, maximum úgy, ha mondjuk IR25-öt egy TD430-ra cserélünk be, mert erősebb kamerát szeretnénk. Ez nagyításban, észlelési távban két lépést jelent, amit kint a magaslesen bizony meg fogunk érezni.

A Guide Delphinus hőkamerák megtalálhatók a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...