Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Itt az IWA: a Pulsar már kitálalt

Olvasási idő: 3 perc A litvánok egy teljesen új, távmérős hőkamera binokulárt mutattak be, nagyfelbontású Axionokat és újabb hőkamera céltávcsöveket.

Pulsar Merger LRF

A Pulsar egyik legmeglepőbb húzása, hogy az Accolade mellett – vagy helyett, ezt még nem tudjuk – megjelenik a Pulsar Merger LRF nevű binokulár. Lynred (francia) gyártmányú, 640×480 pixeles, 17 µm pixelméretű, 25mK NETD termikus érzékenységű szenzorral, 50mm F/1.0 objektívvel és 1800 méteres észlelési távolsággal rendelkezik.

Az Accolade-del ellentétben hagyományos binokulárra hajazó formavilágú Merger jobboldali tubusában egy 1000 méteres lézeres távmérő kapott helyet. A felhasználó két szemmel nézelődhet, hiszen a “túloldalon” két darab 1024x768px felbontású AMOLED kijelző vetíti a szemünkre a látottakat.

A kamera alapnagyítása 2.5x-ös, horizontális látószöge 12.4°. Az okulárok közötti távolság állítható 56 és 71mm között. A készülékben két egymástól független akku található, az egyik beépített (4000mAh), a másik cserélhető (3200mAh). A kettő együtt körülbelül 10 órás üzemidőt tesz lehetővé. A multimédiás használathoz wifi csatlakozás (2.4 és 5GHz), illetve fotó/videórögzítés áll rendelkezésre.

A Pulsar Merger LRF 2022 májustól jelenik meg a piacon.

Axion 2 XG35 és XG35 LRF

A másik kereső hőkamera, amit az IWA-ra bedobtak, az Axion széria első nagyfelbontású, tehát 640x480px 12 µm szenzoros verziója, hiszen eddig csak 320 és 384 pixeles változatokat láthattunk. Az Axion 2 XG-ből is lesz sima, és távmérős LRF változat, mint a kisebb felbontású XQ-ból.

35mm F/1.0 objektívvel, és 1024x768px AMOLED kijelzővel rendelkezik, ez a szenzor-optika-monitor kombináció pedig 2.5x nagyítást, 12.5° látószöget, és 1750 méter észlelési távolságot kínál. Az LRF változat 1000 méteres hatótávolságú lézeres távmérővel szerelt, és ami újdonság, hogy a korábbi Axionokkal ellentétben az LRF-verzióban is lesz wifi és fotó+videórögzítési lehetőség. Ezek az Axionok 4900mAh-s akkuval bírnak, és 7 órás üzemidővel kalkulálhatunk.

Az új Axion 2 szériából a korábban már megmutatott, 384px szenzoros Axion 2 XQ modellek 2022 áprilisától, a most bemutatott 640px szenzoros Axion 2 XG modellek 2022 májusától kerülnek a piacra.

Bővül a Pulsar Talion és a Thermion PRO család is

Bár a Vadász Blog nem foglalkozik céltechnikával, de röviden megemlítjük, hogy az új, kompakt Talion céltávcső família is bővül a 640 pixeles, 12 µm-os, 40mK-es XG modellekkel. A nemrég ismertetett XQ verzió áprilistól, az IWA-n debütálő XG verzió júniustól lesz a boltokban.

A Thermion PRO családon meg lassan már a Jóisten se fog kiigazodni, annyi verziója lesz. A Shot Show-n debütált, és áprilistól kapható a Thermion 2 XP50 LRF PRO, erről már írtunk. Emellé jön most a kisebb felbontású, de még mindig “pro” 25mK-es Thermion 2 XQ35 PRO, az XQ50 PRO és XQ50 LRF PRO, de hogy nehogy egyszerűen eligazodjon a vásárló, jön a Thermion 2 LRF XG50 is. Ez nem “pro” tehát vélhetően nem 25mK-es, “csak” 40, viszont ez lesz az első hőkamera, amit a Pulsar 640px, nagyfelbontású szenzorral, 12 µm pixelmérettel és 50mm-es objektívvel kínál, ami nagyításban és látószögben olyat mutat, mintha a régi 640-es Pulsarok 75mm-esek lennének.

A litvánok most nagyon nyomulnak az újgenerációs szenzorral, és a megújult képalkotási algoritmussal, meglátjuk mit tudnak majd ezek a készülékek a régiekhez, és a konkurenciához képest. Már csak az a kérdés, hogy a fehérorosz gyárból tavasszal beengednek-e bármit is Európába.

Hamarosan nyit az IWA nemzetközi kiállítás, további bejelentések várhatók. Az Infiray speciel holnap rukkol elő újdonságokkal.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!