Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Itt az IWA: a Pulsar már kitálalt

A litvánok egy teljesen új, távmérős hőkamera binokulárt mutattak be, nagyfelbontású Axionokat és újabb hőkamera céltávcsöveket.

Pulsar Merger LRF

A Pulsar egyik legmeglepőbb húzása, hogy az Accolade mellett – vagy helyett, ezt még nem tudjuk – megjelenik a Pulsar Merger LRF nevű binokulár. Lynred (francia) gyártmányú, 640×480 pixeles, 17 µm pixelméretű, 25mK NETD termikus érzékenységű szenzorral, 50mm F/1.0 objektívvel és 1800 méteres észlelési távolsággal rendelkezik.

Az Accolade-del ellentétben hagyományos binokulárra hajazó formavilágú Merger jobboldali tubusában egy 1000 méteres lézeres távmérő kapott helyet. A felhasználó két szemmel nézelődhet, hiszen a “túloldalon” két darab 1024x768px felbontású AMOLED kijelző vetíti a szemünkre a látottakat.

A kamera alapnagyítása 2.5x-ös, horizontális látószöge 12.4°. Az okulárok közötti távolság állítható 56 és 71mm között. A készülékben két egymástól független akku található, az egyik beépített (4000mAh), a másik cserélhető (3200mAh). A kettő együtt körülbelül 10 órás üzemidőt tesz lehetővé. A multimédiás használathoz wifi csatlakozás (2.4 és 5GHz), illetve fotó/videórögzítés áll rendelkezésre.

A Pulsar Merger LRF 2022 májustól jelenik meg a piacon.

Axion 2 XG35 és XG35 LRF

A másik kereső hőkamera, amit az IWA-ra bedobtak, az Axion széria első nagyfelbontású, tehát 640x480px 12 µm szenzoros verziója, hiszen eddig csak 320 és 384 pixeles változatokat láthattunk. Az Axion 2 XG-ből is lesz sima, és távmérős LRF változat, mint a kisebb felbontású XQ-ból.

35mm F/1.0 objektívvel, és 1024x768px AMOLED kijelzővel rendelkezik, ez a szenzor-optika-monitor kombináció pedig 2.5x nagyítást, 12.5° látószöget, és 1750 méter észlelési távolságot kínál. Az LRF változat 1000 méteres hatótávolságú lézeres távmérővel szerelt, és ami újdonság, hogy a korábbi Axionokkal ellentétben az LRF-verzióban is lesz wifi és fotó+videórögzítési lehetőség. Ezek az Axionok 4900mAh-s akkuval bírnak, és 7 órás üzemidővel kalkulálhatunk.

Az új Axion 2 szériából a korábban már megmutatott, 384px szenzoros Axion 2 XQ modellek 2022 áprilisától, a most bemutatott 640px szenzoros Axion 2 XG modellek 2022 májusától kerülnek a piacra.

Bővül a Pulsar Talion és a Thermion PRO család is

Bár a Vadász Blog nem foglalkozik céltechnikával, de röviden megemlítjük, hogy az új, kompakt Talion céltávcső família is bővül a 640 pixeles, 12 µm-os, 40mK-es XG modellekkel. A nemrég ismertetett XQ verzió áprilistól, az IWA-n debütálő XG verzió júniustól lesz a boltokban.

A Thermion PRO családon meg lassan már a Jóisten se fog kiigazodni, annyi verziója lesz. A Shot Show-n debütált, és áprilistól kapható a Thermion 2 XP50 LRF PRO, erről már írtunk. Emellé jön most a kisebb felbontású, de még mindig “pro” 25mK-es Thermion 2 XQ35 PRO, az XQ50 PRO és XQ50 LRF PRO, de hogy nehogy egyszerűen eligazodjon a vásárló, jön a Thermion 2 LRF XG50 is. Ez nem “pro” tehát vélhetően nem 25mK-es, “csak” 40, viszont ez lesz az első hőkamera, amit a Pulsar 640px, nagyfelbontású szenzorral, 12 µm pixelmérettel és 50mm-es objektívvel kínál, ami nagyításban és látószögben olyat mutat, mintha a régi 640-es Pulsarok 75mm-esek lennének.

A litvánok most nagyon nyomulnak az újgenerációs szenzorral, és a megújult képalkotási algoritmussal, meglátjuk mit tudnak majd ezek a készülékek a régiekhez, és a konkurenciához képest. Már csak az a kérdés, hogy a fehérorosz gyárból tavasszal beengednek-e bármit is Európába.

Hamarosan nyit az IWA nemzetközi kiállítás, további bejelentések várhatók. Az Infiray speciel holnap rukkol elő újdonságokkal.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Kevés szó esik a hőkamerás és éjjellátó előtétekről, pedig a keresőkhöz képest elég speciális szerkezetek, így van pár dolog, amit nem árt tudni róluk....

Hőkamera teszt

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a...

Hőkamera teszt

A Guide pár hónapja dobta piacra a tenyérnyi méretű, cserélhető akkus Delphinus hőkamerákat, ráadásul egészen kedvező áron a mai viszonyokhoz képest. Kipróbálva őket kellemes...

Hírek

A litvánok bemutatták a Pulsar Thermion Duo céltávcsövet, mely nappal digitális optikaként, éjszaka hőkameraként működik. Nagy felbontásban nincs hiány...