Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Hőkamera márka-eligazító

Olvasási idő: 4 perc Sokszor volt már erről szó a blogon, de nem elégszer. Megannyi hőkamera van a piacon, még Magyarországon is, de rengeteg az olyan külföldi termék, ami egy hazai garanciális háttérrel látszólag megszólalásig megegyező modell, de mégsem az. Sorra vesszük most ezeket a tisztánlátás kedvéért. Nem kívánok megmarni senkit különösebben, de a vásárlónak joga van ismerni a “feltételeket”.

Ma az európai, és köztük a magyar piacon megtalálhatjuk a hőkameragyártók eredeti termékeit éppúgy, mint néhány nagy cég részben “eredeti” (nem a legjobb szó) termékeit is. Ezen kívül nincs hiány a sajátmárkás, ún.OEM termékekből sem. Lássunk tisztán!

Eredeti gyártók

Talán elmondhatjuk, hogy körülbelül egy tucat vadászati célú hőkamerát gyártó cég van a világon. Ez kicsit kevesebb, mint a borítóképen a logók száma, igaz?

Ez egy drága technológia, drága és komplex nem csak a végtermék, de az előállítása is. Emiatt nem jellemző olyan eset, hogy hirtelen feltűnik valaki, és azt állítja, itt egy új márka és ez a legjobb. Ha ilyet láttok, rögtön kezdjetek gyanakodni, mert erre a piacra nem olyan egyszerű bárkinek beugrani. Évtizedes múlttal rendelkező cégek uralják, ezek pedig a következők.

Eredeti hőkamera gyártók világszerte (vadászati, konzumer kategória):

  • Infiray v. iRay (Kína)
  • Guide v. Guide Sensmart (Kína)
  • Hikmicro / Hikvision (Kína)
  • Dali (Kína)
  • PARD (Kína)
  • Pulsar / Yukon (Litvánia / gyár: Fehéroroszország)
  • Electrooptic (Fehéroroszország)
  • Dipol (Fehéroroszország)
  • Dedal (Oroszország)
  • Nitehog (Németország)
  • FLIR (USA)
  • ATN (USA)
  • Fortuna (Bulgária)

Nem konzumer (hanem rendészeti, hadászati) gyártók, vagy Európában kevésbé ismert gyártók a teljesség igénye nélkül: GSCI, Lahoux (eredeti, drága modelljeik, nem az átcímkézett olcsók), Armasight, N-Vision, Trijicon, ThermTec, Conotech…

Mint láthatjátok, vannak olyanok, akik már az analóg éjjellátók idejében is ismertek voltak, és vannak olyanok, akik látszólag újként érkeztek ebbe a szegmensbe (többnyire kínaiak), de igazból nekik is már évtizedes múltjuk van, csak korábban ipari, vagy egészségügyi technológiákkal foglalkoztak (pl. Infiray, Guide, Dali, Hikvision). Ez egy jóval nagyobb piac számukra, mint az outdoor.

Részben eredeti gyártók

Hogy mennyire drága buli saját hőkamerát előállítani, az abból is jól látszik, hogy még a legnagyobb optikagyártók, mint a Swarovski, a Leica, vagy a Zeiss sem ugrottak bele önállóan, hanem inkább egy meglévő gyártóval léptek partneri viszonyba, és egy-egy terméküket alakítják át a saját igényük szerint.

Fontos, hogy ez NEM jelenti azt, hogy az alábbi gyártók hőkamerái teljesen megegyeznének azokkal a modellekkel, amelyekre alapozzák őket! A ház, a kezelés, az építési minőség mindig egyedi, és prémiumgyártókhoz méltó módon igényes. A szoftverbe is bele szoktak nyúlni, továbbfejlesztik, de minimum testre szabják, és ez egy hőkamerának a lelke, amennyiben az optika és a szenzor a szíve. Így akár komoly különbségek is lehetnek ezen gyártók termékei, és a kiindulási alapként használt termékek között.

A fenti eredeti gyártók valamely termékén alapuló, de más gyártó által jócskán átépített, áttervezett, továbbfejlesztett modellek:

  • Leica (Infiray alapokon)
  • Zeiss (Infiray alapokon)
  • Swarovski (Lahoux alapokon)
  • Kahles (vélhetően Hikvision alapokon)
  • Steiner (vélhetően Infiray + Guide mix alapokon)

Amellett, hogy ezek nagyon jó és minőségi termékek, egyetlen probléma van velük szerény véleményem szerint: ezek a nagy cégek olyan lassan mozdulnak, mint egy anyahajó.

A Swarovski például több év tétlenség után 2021 nyarán jelentette be a saját hőkameráját, ami nem is a top-utolsó technológiával rendelkezik, és mindezt úgy, hogy csak fél év múlva lesz kapható (2021 telén). A 2019-20-as Lahoux Horusra alapozták, ami kétségtelen, hogy high-end termék volt akkoriban, de többéves technológia lesz már addigra, mire a Swaro kamerája érdemben be tudna futni.

A Zeiss lassan két éve mutatta be a saját hőkameráját, azóta sem történt náluk semmi. Nem lett újabb modell, nem lett magasabb kategóriás modell… Mindeközben például az Infiray már két modellváltáson van túl, hiszen az outdoor-hőkamera technológia nagyon új még, és elképesztően gyorsan fejlődik évről évre. Olyan ez, mint az okostelefonok voltak az induláskor.

Egyedül a Leica tudott olyat alkotni a HDR-hatást adó LIO technológiával, ami egyelőre nem öregszik, hiszen még az eredeti gyártó, az Infiray se tudta néhány tekintetben überelni. De azért az ő keresőjükben is még LCOS kijelző van, és régebbi szenzor, csak abból elég sokat ki tudtak hozni.

A Steinerben is az Infiray egykori 50mK-es E6 V2.0 szenzora van, a ház pedig a Guide Trackeké, csak át lett tervezve. A szoftver úgy tűnik saját fejlesztés. Mire megjelent a piacon ez a kamera, addigra az Infiraynél már V3.0 van 25mK-es szenzorral, és menet közben volt egy 40mK-es szériájuk is.

A Kahles kamerája is nagyon úgy tűnik, hogy az eggyel korábbi generációs Hikvision/Hikmicro szérián alapul, amik még 17 mikronosak voltak. Ma már a Hikmicronál is a legtöbb kamera 12 µm pixelméretű, emiatt nagyobb nagyítású és kisebb fogyasztású.

Ha nem veszik igazán komolyan ezek a patinás cégek a fejlesztést, akkor a kínaiak úgy lelépik őket, mint a huzat. Volt már ilyen a történelemben…

Forgalmazók márkái (OEM)

Ezek a modellek egytől egyig valamely kínai hőkameragyártó készülékeinek pusztán átcímkézett változatai. Néha az eredetinél olcsóbban, néha drágábban, ebben nincs rendszer. Igazság szerint óriási árháború megy e téren. Ám amíg az eredeti gyártóknak vannak hazai importőrei és hazai garanciális hátterük, addig ezeknek nincs, vagy erősen korlátozott. Ha gond van velük, lehet kiküldeni hetekre, hónapokra külföldre, vásárláskor gyakran nem jár hozzájuk magyar használati útmutató, és az se ritka, hogy a bolt, ahol árulják, abszolúte nincs képben azzal, hogy mit árul, ezért elakadás esetén érdemi segítség sincs.

Egy az egyben átcímkézett (sajátmárkás, OEM) kínai hőkamerák Magyarországon eddig feltűnt nevei:

  • Liemke (német piacra, Blaser csoport tagja): Infiray, esetleg Hikmicro modellek, bár már elkezdtek saját hőkamerát is fejleszteni (ld. Luchs széria)
  • Lahoux olcsóbb modelljei (Benelux-francia piacra): Infiray és Guide modellek
  • Night Pearl (cseh-szlovák piacra): Infiray, Guide és Conotech modellek,
  • Tetrao (cseh-szlovák piacra): Hikmicro és Guide modellek
  • Bering (amerikai piacra): Infiray modellek
  • Jahnke (német piacra): Guide modellek
  • JSA (német piacra): Guide modellek

Ezek tehát a fentebb említett eredeti gyártók olyan termékei, amiből mondjuk egy német, holland, vagy egy szlovák forgalmazó/importőr/nagyker (nevezzük ahogy akarjuk) olyan sokat rendel a gyártól, hogy némi felárért elláthatja a saját fantázianevével, és a saját piacán(!) így árulhatja. Úgy hívják, OEM termék. Kínai gyártók esetében ez bevett szokás. Ha például a Guide-nak nem lenne magyar forgalmazója, nekem meg tengernyi pénzem lenne, és rendelnék egy konténernyi Guide Track IR25-öt, simán árulhatnám Korecz Szittya IR25 néven is itthon, ha úgy akarnám. De olyan is előfordul például a Lahoux esetében, amikor saját termékeket is gyártanak a felsőbb szegmensbe méregdrágán, az alsóbb. olcsóbb szegmenseket meg OEM termékekből kreálják.

A bajok akkor fokozódnak igazán, ha ezekről a modellekről még lódítanak is a forgalmazók, és jobbnak tüntetik fel, mint az eredeti. Ezzel szemben

az igazság az, hogy az olyan gyártók, mint az Infiray és a Guide, már kezdenek kinőni az OEM-korszakukból, és sok esetben a saját termékeik előrébb vannak egy generációval az OEM termékekhez képest, de akár kizárólagosak is. Elég csak az Infiray Zoomot, vagy a Guide Normae binokulárt említeni, amik más márkanéven, más forgalmazónál már nem találhatók meg.

Ahhoz, hogy ezek a márkák kikopjanak a piacról, az kell, hogy az eredeti gyártók szigorúbban vegyék az országok forgalmazói jogait, vagy kinőjenek a tipikusan kínai, kezdeti OEM korszakból, és önálló márkanévként megállják a helyüket a világon, mint egy DJI, egy Xiaomi, vagy egy Huawei. A Guide, és legfőképpen az Infiray jó úton jár ehhez, de azért nem lehet könnyű egy olyan országból világmárkát építeni, ahol adott esetben még az internet hozzáférés is korlátozott.

Egy szó mint száz, a magyar vadász akkor jár jól, ha a fent említett eredeti gyártók, vagy az egyedi áttervezésekkel készült “részben eredeti gyártók” termékeit veszi meg. Mindkettőnek stabil garanciális háttere és támogatása van, ami a gondmentes használatot biztosítja.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!