Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Egy, aki mindent visz: Infiray Zoom hőkamera kereső

Olvasási idő: 4 perc Nem csak a kínai vállalat valaha volt legjobb keresőjéről rántjuk le most a leplet, de a vadászati célú hőkamerák közül is minden jel szerint a legfejlettebb, legkülönlegesebb modell érkezik hazánkba. Az Infiray Zoom olyat tud, amit eddig senki, ráadásul olyan kedvező áron, amit személy szerint álmomban nem gondoltam volna…ahogy azt sem, hogy ilyen hőkamerát valaha gyártani fognak.

Igen, variábel

Ahogy a nevéből is sejthetjük, ez az új kereső hőkamera változtatható gyújtótávolságú optikával, “magyarán” variábel hőkameraként érkezik. Optikai zoom.

Úgy tudunk belenagyítani a képbe, hogy a képminőség egy szemernyit sem romlik, nem pixelesedik,

ellentétben az eddig megszokott 2-4x-es digitális zoommal.

De más oldalról is megközelíthetjük a dolgot: eddig beszéltünk erdei, fedett terepre való, nagy látószögű hőkamerákról, továbbá nyílt terepre való, nagy nagyítású hőkamerákról, és a kettő közti úgymond vegyes terepes keresőkről. A zoomobjektív érkezésével ezt a kategorizálást végső soron el is felejthetjük, de legalábbis nem kell olyan szigorúan vennünk.

Az Infiray Zoom ZH38 például tud 19mm-es is lenni, ilyenkor, ha fedett terepen használjuk tökéletesen belátjuk az egész placcot, szórót, erdőt magunk előtt, köszönhetően az óriási látószögnek. És tud 38mm-es is lenni, ha nyílt terepre megyünk, vagy simán csak ráközelítenénk az állatra, amit figyelünk, hiszen ilyenkor nagyobb, 1.6x helyett 3.2x-es lesz az optikai alapnagyítás. Optikai nagyításról beszélünk bár, de nem igazi zoom objektívvel szerelték (az vélhetően nagyon drága lett volna a sok lencsetag miatt), ugyanis köztes állás (pl. 25-30mm) nincs, csak a két szélső értékre lehet állítani. A gyártó “Dual-FOV”-nak, vagyis kettős látószögnek hívja, mely hasonló koncepció, mint a Leica Duovid keresőtávcsőé, ahol egy kallantyúval váltani lehet 8x és 12x, vagy 10x és 15x nagyítás között. Az Infiray Zoomnál nem kallantyú van, hanem az objektív fókuszgyűrűjét kell tekerni kb. 1/3 fordulatot: az egyik végállás a 19mm-es fókusztáv, a másik végállás a 38mm-es, ezt a kijelzőben mutatja is a kamera. Az élességállítás pedig a gyűrű finom mozgatásával történik a két végállás környékén. Valahogy így:

A 2x optikai zoomon felül természetesen kapunk 2x, 3x és 4x digitális zoomot is, amit a hőkamera tulajok korábbról már ismernek.

Ám itt még közel sincs vége a történetnek!

Prémium a köbön

A Zoom ugyanis az Infiray egy új, abszolúte prémium szériája. Magasabb szinten van, mint bármelyik kereső, amit eddig kínáltak, beleértve az eddig top-kategóriásnak számító X-Eye E6 keresőket is. Prémium kivitelezése, prémium csomagolása van, és prémium kiegészítők járnak hozzá, úgymint merev táska, vagy épp a varrott bőr nyakpánt. Olyan apró részletekig odafigyeltek a kifinomultságra, hogy a státuszfényt a készülék oldalán lévő Infiray logóba építették, ami úgy világít, amilyen töltöttségű a kamera: zölden, sárgán, vagy pirosan. Ha a menüben kikapcsoljuk ezt a státuszfényt (mert végre ezt is lehet), akkor csak az első bekapcsolást követően világít egy pár másodpercig, utána sötét marad a kamera.

Az építési minőség szintén magas szintű. Az Infiray Rico céltávcső formáját vették alapul (egy nagyon kezes, kompakt méretű készülék lett a Zoom), és bár a Rico magnéziumötvözetből készül, a Zoom csak polimer házas, ennek ellenére nagyon pipec darab, és a gyártó szerint extramagas (+50°C) és extraalacsony (-20°C) hőmérsékleti teszteknek is alávetik. Egy kis gumírozást csak az alján kapott, ahol érintkezik a tenyerünkkel. Az oldalára kézpánt került, belesütött Infiray logóval, és végre az objektívkupak is minőségire sikerült, jól rögzül, és használat közben oldalra kihajtható (ezt is a Ricoból vették át).

A világító Infiray logo mögött kapott helyet a 3.7V 4400mAh akkumulátor, mely egy mozdulattal kivehető, és a gyártó kettő darabot is mellékel a csomagban (ez egyébként szintén megegyezik a Rico céltávcső akkujával). Egy-egy teleppel kb. 10 óra működési idő érhető el, a két gyári akku együtt tehát kb. 20 óra működési időt tesz lehetővé.

Brutál kijelző, felsőkategóriás jellemzők

Az Infiray Zoom kijelzője is maga mögött hagy mindenkit:

1440×1080 pixel felbontású AMOLED, amit az eddig megszokottnál nagyobb méretűre nagyít az okulár.

A szenzor is a legújabb technológia, 640×512 pixel felbontású, és 12 µm pixelméretű (17 mikronos “számrendszerben” tehát 25-50mm-esnek megfelelő). A termikus érzékenysége (NETD) <25mK, emiatt a legmostohább időben is helyt fog állni, és a lehető legrészletgazdagabb képet adja. Az észlelési táv 19mm-es állásban 1100 méter, 38mm-es állásban 2700 méter. A kamera ráadásul a gyártói leírás szerint zárszerkezet nélkül kalibrál, ami csendes és képakadásmentes kalibrálást jelent.

A kamera menüjében nem csak az AMOLED kijelző fényerejét állíthatjuk, de az élességjavítást és a kontrasztot is 5 lépésben. Utóbbinál örvendetes, hogy végre nem egy eleve kontrasztos képre tudunk még extra kontrasztot erőszakolni, hanem egy szép fokozatos skálát kapunk, ahol az 1-es szint egy kifejezetten nem tolakodó, szürketónusos hőképet ad, bármelyik hőképfajtát is használjuk (White hot, Black hot, Red hot, Color és Highlight), és innen lépkedhetünk a kontrasztosabb, sötétebb képek felé. A bekapcsolható Ultra Clear üzemmódot az Infiray mostoha időjárási körülményekre (köd, pára, eső, havazás) ajánlja, ez további extra élesítést és kontrasztot ad a képhez.

A készülék természetesen tud fotót és videót rögzíteni, illetve wifin keresztül kapcsolódni az Infiray Outdoor apphoz. A szoftvere frissíthető, melyet az appon keresztül, vagy a kamera menüjéből indítva is el lehet végezni.

Gondolnánk, hogy egy ilyen álom-hőkamera ára el fog szállni, de nem. Az Infiray Zoom ZH38 hazai induló ára 1.1 millió Ft körül várható, ennyibe nemrég még az E6 Pro V2.0 került, vagyis 2-300.000 Ft-tal van a szinte mindenben szerényebb tudású konkurencia alatt (mondjuk ki, a Pulsar Helion Pro-ról van szó). Az Infiray a Zoom ZH38, vagyis a 19-38mm-es (F/0.9-F/1.2) modellel indítja a szériát, de a kamera díszdobozán látható a ZH25 és a ZH50 verzió neve is. Ezekről még nem tudni semmit, sem az áruk, sem az elérhetőségük nem ismert, a cég egyelőre csak a ZH38-at mutatta be. A másik kettő várhatóan hasonló paraméterekkel rendelkezik majd, de 13-25mm-es és 25-50mm-es kamerák lesznek.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Bemutatta az Infiray az IWA-n a lassan legendássá váló MATE MAH50 előtét továbbfejlesztett verzióját, melyben - előtétek közt elsőként -...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Lerántotta a leplet az Infiray a legújabb készülékcsaládról, az Irisről, mely egyszerre váltja a AFFO AL és az E3 Plus/Max...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az Infiray már jóideje március elején mutatja be az új termékeit, szóval nem sokat kell várni. Addig is egy kis...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...

This will close in 20 seconds