Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Bemutatták a Pulsar Trionyxot, a cég első fúziós hőkameráját

Napvilágra került a Pulsar Trionyx, ami egy hőkamera és digitális éjjellátó kombó, másnevén fusion hőkamera. Ez a vonal a vadászati célú hőkamera keresők új generációja, és bár nem a Pulsar találta fel a spanyol viaszt, de vélhetőleg az övék lesz az első, ami szélesebb körben elterjedhet.

A sztori kicsit kalandos volt. Szemfüles olvasók egyszer már találkozhattak itt a blogon ezzel a készülékkel, ugyanis a legutóbbi – covid miatt elmaradt – IWA kiállítás újdonságokat bemutató weboldalára egy pár nap (hét) erejéig felkerült a távmérős Axionnal együtt. Ekkor még az Axion LRF is bemutatás előtti termék volt. Nem sok részletet árultak el, de gyorsan írtam ezekről egy cikket ide a blogra. Újra el kellett telnie pár hétnek, mire egy illetékesig eljutott a cikk, és gyorsan töröltették is velem, irgumburgum, hogy két be nem mutatott terméket hoztam nyilvánosságra, és nem is értik, hogy jutottam én ehhez. Persze mire meg akartam mutatni, hogy hol találtam a neten, addigra már onnan is törölték, szóval szerintem a Pulsarnál máig azt hiszik, hogy feltörtem a szerverüket, vagy valami ilyesmi. Időközben az Axion LRF meg is jelent, aztán pár hónapra rá egy orosz fórumra raktak fel néhány képet adatokkal a közelgő Pulsar termékekről. Ezek között már szerepelt a Helion Pro és Accolade Pro, a Thermion 2 és a Proton is, amiket azóta szintén bemutattak már, és persze ott mosolygott a Trionyx T3 és T3i modell, mint “mulitspektrális fúziós binokulár”. Ekkor már nem kísérleteztem azzal, hogy újra idő előtt nyilvánosságra hozzam, mert kikapok.

Node most már itt van, nyilvános a termék. Ez egy olyan közepes felbontású hőkamera, amibe egy nagyobbacska felbontású digitális éjjellátót is építettek. A kétfajta üzemmódot a kamera külön-külön és egyszerre, egymásra vetítve is tudja mutatni, emiatt hívják fusionnek, vagy fúziós hőkamerának. Végső soron nem hibrid kamera, mint például az Electroopticé, a vagy a Guide itthon nem kapható, rendészeti felhasználású modellje (ami mellesleg 800×600 pixeles és 3km-es távmérő is van benne), ezeknél ugyanis csak váltogatni lehet a két funkció között. Ellenben a GSCI-nek és a Liemkének már egy ideje van ilyenje (az amerikai hadseregnek meg valószínűleg még régebbóta). Fúziós üzemmódnál gyakorlatilag a hőkamera modul emeli ki az állatokat a környezetükből, az éjjellátó meg mutatja a környezetet körülötte az utolsó levélig.

A hőkamera modul specifikációi:

 • 384x288px 17 µm szenzor
 • 50Hz képfirssítés
 • 30mm F/1.25 objektív (fix fókuszos)
 • 2.5x nagyítás, 12.3° látószög
 • Max 10x nagyításig digi zoom
 • 1000m észlelési távolság
 • 40mK NETD érték

Az éjjellátó modul specifikációi:

 • 1280x720px szenzor
 • 36mm F/1.2 objektív (fókuszálható)
 • 3.5x nagyítás, 9.1° látószög
 • Max 14x nagytásig digi zoom
 • 450m észlelési távolság

Fúziós módban:

 • 3.5-14x nagyítás, 9.1° látószög

A hőkamera és az éjjellátó objektívek mellé egy beépített infravető is került, ami lehet 850nm-es (T3), vagy láthatatlan 940nm-es (T3i) hullámhosszú. A készülék ugye kétszemes, és egy 1024x768px felbontású AMOLED kijelzőn át pásztázhatjuk a tájat.

A Trionyx ezen kívül tud fotót és videót is rögzíteni, 1024x768px felbontásban, 16GB tárhelykapacitásig. Az akku cserélhető, 6400mAh-s TPS7, amivel a készülék kb. 6 órán át bírja egy töltéssel.

Sajnos azonban több rossz hír is kikerekedni látszik a Pulsar Trionyxszal kapcsolatban. Az egyik, hogy csak az USA-ban lesz kapható jelen állás szerint (3300 dollár), a hivatalos Pulsar weboldalra nem is került fel a termék egyelőre. A másik, hogy a mintafelvételeket elnézve nagyon gyerekcipő még ez a technológia. A hőkép élessége talán egy Axion Key-ével ér fel, nagyon életlennek tűnik. A fúziós képpel is láthatóan vannak bajok, csak a szivárványszíná hőképpel tudja ötvözni a kamera az infraképet, ezen kívül látható, hogy elég gyakran nincs fedésben a két kép, ugrál, késik, stb. Ami élességet a Trionyx tud ez alapján, annál a mai hasonló árkategóriás hőkamerák (például a Helion Pro, vagy az Infiray E6 Pro V3) klasszisokkal többet kínálnak. Van még hova fejlődni, de az irány érdekes. Én most ennyi alapján azt mondanám, hogy a felismeréshez, azonosításhoz, bíráláshoz nem ad túl sokat ez a technológia.

Ti hogy látjátok? Írjátok meg kommentben a Facebookon, ahol találkoztatok ezzel a cikkel!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Szériává érett az Infiray Cabin. A tenyérnyi méretű, cserélhető akkus kereső első változata a 19mm-es CBL19 volt, de immáron megérkezett a nagyobb nagyítású, 25mm-es...

Hírek

A cég új belépőszintű keresőket, és high-end hőkamera céltávcsöveket mutatott be. Itt a jóárasított Infiray E3w és C2w, továbbá a csúcskategóriás Tube TH35 és...

Vélemény, ajánló

Sokszor téma a vadászat modernizálódása, itt a blogon is szóba kerül gyakran. Van aki ezt jó dologként éli meg, van aki pokolba kívánná. Felgyorsult...

Videók

Végére ért a YouTube-on egy 10 részes videósorozat, ami a kezdő hőkamerás vadászok számára magyarázza el az ilyen készülékekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Immáron megtekinthető...