Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Bemutatták a Pulsar Trionyxot, a cég első fúziós hőkameráját

Olvasási idő: 3 perc Napvilágra került a Pulsar Trionyx, ami egy hőkamera és digitális éjjellátó kombó, másnevén fusion hőkamera. Ez a vonal a vadászati célú hőkamera keresők új generációja, és bár nem a Pulsar találta fel a spanyol viaszt, de vélhetőleg az övék lesz az első, ami szélesebb körben elterjedhet.

A sztori kicsit kalandos volt. Szemfüles olvasók egyszer már találkozhattak itt a blogon ezzel a készülékkel, ugyanis a legutóbbi – covid miatt elmaradt – IWA kiállítás újdonságokat bemutató weboldalára egy pár nap (hét) erejéig felkerült a távmérős Axionnal együtt. Ekkor még az Axion LRF is bemutatás előtti termék volt. Nem sok részletet árultak el, de gyorsan írtam ezekről egy cikket ide a blogra. Újra el kellett telnie pár hétnek, mire egy illetékesig eljutott a cikk, és gyorsan töröltették is velem, irgumburgum, hogy két be nem mutatott terméket hoztam nyilvánosságra, és nem is értik, hogy jutottam én ehhez. Persze mire meg akartam mutatni, hogy hol találtam a neten, addigra már onnan is törölték, szóval szerintem a Pulsarnál máig azt hiszik, hogy feltörtem a szerverüket, vagy valami ilyesmi. Időközben az Axion LRF meg is jelent, aztán pár hónapra rá egy orosz fórumra raktak fel néhány képet adatokkal a közelgő Pulsar termékekről. Ezek között már szerepelt a Helion Pro és Accolade Pro, a Thermion 2 és a Proton is, amiket azóta szintén bemutattak már, és persze ott mosolygott a Trionyx T3 és T3i modell, mint “mulitspektrális fúziós binokulár”. Ekkor már nem kísérleteztem azzal, hogy újra idő előtt nyilvánosságra hozzam, mert kikapok.

Node most már itt van, nyilvános a termék. Ez egy olyan közepes felbontású hőkamera, amibe egy nagyobbacska felbontású digitális éjjellátót is építettek. A kétfajta üzemmódot a kamera külön-külön és egyszerre, egymásra vetítve is tudja mutatni, emiatt hívják fusionnek, vagy fúziós hőkamerának. Végső soron nem hibrid kamera, mint például az Electroopticé, a vagy a Guide itthon nem kapható, rendészeti felhasználású modellje (ami mellesleg 800×600 pixeles és 3km-es távmérő is van benne), ezeknél ugyanis csak váltogatni lehet a két funkció között. Ellenben a GSCI-nek és a Liemkének már egy ideje van ilyenje (az amerikai hadseregnek meg valószínűleg még régebbóta). Fúziós üzemmódnál gyakorlatilag a hőkamera modul emeli ki az állatokat a környezetükből, az éjjellátó meg mutatja a környezetet körülötte az utolsó levélig.

A hőkamera modul specifikációi:

  • 384x288px 17 µm szenzor
  • 50Hz képfirssítés
  • 30mm F/1.25 objektív (fix fókuszos)
  • 2.5x nagyítás, 12.3° látószög
  • Max 10x nagyításig digi zoom
  • 1000m észlelési távolság
  • 40mK NETD érték

Az éjjellátó modul specifikációi:

  • 1280x720px szenzor
  • 36mm F/1.2 objektív (fókuszálható)
  • 3.5x nagyítás, 9.1° látószög
  • Max 14x nagytásig digi zoom
  • 450m észlelési távolság

Fúziós módban:

  • 3.5-14x nagyítás, 9.1° látószög

A hőkamera és az éjjellátó objektívek mellé egy beépített infravető is került, ami lehet 850nm-es (T3), vagy láthatatlan 940nm-es (T3i) hullámhosszú. A készülék ugye kétszemes, és egy 1024x768px felbontású AMOLED kijelzőn át pásztázhatjuk a tájat.

A Trionyx ezen kívül tud fotót és videót is rögzíteni, 1024x768px felbontásban, 16GB tárhelykapacitásig. Az akku cserélhető, 6400mAh-s TPS7, amivel a készülék kb. 6 órán át bírja egy töltéssel.

Sajnos azonban több rossz hír is kikerekedni látszik a Pulsar Trionyxszal kapcsolatban. Az egyik, hogy csak az USA-ban lesz kapható jelen állás szerint (3300 dollár), a hivatalos Pulsar weboldalra nem is került fel a termék egyelőre. A másik, hogy a mintafelvételeket elnézve nagyon gyerekcipő még ez a technológia. A hőkép élessége talán egy Axion Key-ével ér fel, nagyon életlennek tűnik. A fúziós képpel is láthatóan vannak bajok, csak a szivárványszíná hőképpel tudja ötvözni a kamera az infraképet, ezen kívül látható, hogy elég gyakran nincs fedésben a két kép, ugrál, késik, stb. Ami élességet a Trionyx tud ez alapján, annál a mai hasonló árkategóriás hőkamerák (például a Helion Pro, vagy az Infiray E6 Pro V3) klasszisokkal többet kínálnak. Van még hova fejlődni, de az irány érdekes. Én most ennyi alapján azt mondanám, hogy a felismeréshez, azonosításhoz, bíráláshoz nem ad túl sokat ez a technológia.

Ti hogy látjátok? Írjátok meg kommentben a Facebookon, ahol találkoztatok ezzel a cikkel!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 6 perc Óriási a kínálat már az éjjellátó céltávcső piacon is. Kiváló készülékeket találunk a hőkamerákhoz képest megfizethető árakon. Mivel egyik jobb,...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán "csak" egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.