Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: Booster 5P távmérős vadászíjász irányzék (Frissítve!)

Olvasási idő: 8 perc Hódítanak világszerte a lézeres távmérővel szerelt csigásíj irányzékok. Az áruk jellemzően horror, kivéve kínai verziót, melyet Magyarországon Booster 5P néven árulnak. Vajon mennyire használható az eszköz? Érdemes-e inkább a drágábbat választani?

A Booster olasz márka, de ha jól láttam inkább csak forgalmazók. Az irányzék nem Olaszországban készül, hanem kínai, és mellesleg némely országokban Laserworks A3 néven lehet kapni. Nem nagyon érdemes egyébként kintről rendelni, mert ugyanannyi, mint itthon, és egy ekkora értékű cucc már esélyes, hogy fennakad a vámon, akkor meg még drágább lesz. A lényeg, hogy a manapság egyre népszerűbb lézeres távmérővel integrált vadászíjász irányzékok közül jelenleg ez a legolcsóbb modell. 60-70ezer Ft-os ára nagyjából a fele annak, ahonnan a többi márka hasonló tudású irányzéka indul (pl. IQ Define).

Aki még nem találkozott ilyen megoldással, annak gyorsan leírnám, hogy távmérős irányzékból alapvetően kétfélét különböztetünk meg. Az egyik “iskola” szerint fix irányzótüskék vannak (rendszerint 5), amit az íjász hagyományosan belő magának, majd azt használja a lövéshez, amelyiket a távmérés eredménye alapján szükségesnek érzi. A másik “iskola” szerint az irányzék nem csak távolságot mér, de felvillantja egy függőleges oszlopon, vagy egy átlátszó kijelzőn a pontos célzáshoz szükséges irányzópontot is, továbbá nem mi lőjük be az összeset, csak kettőt, max hármat, a többit pedig az irányzék matematikai alapon kikalkulálja nekünk. Ezek a komolyabb, drágább darabok értelemszerűen. 

Építés, funkciók

A 60ezer Ft körüli Booster 5P nyilvánvalóan az egyszerűbbik, első kategóriába tartozik. Fix tüskés, és a távmérés adatait a tüskék fölött elhelyezkedő OLED kijelzőn tudjuk leolvasni. A max mérési táv 274 méter (300yrd), de íjászatnál ez nem lényeges. Azon a távon, ahová még íjjal lövünk, tökéletesen működik. Az irányzék folyamatosan méri a függőleges dőlésszöget, ebből fakadóan tud vízszintesnek megfelelő távolságot (Horizontal Distance- HD) is mérni. Ez nagyon fontos, hiszen fára szerelt lesről meredeken lefelé lőve igencsak módosul a vessző röppályája a horizontális röptéhez képest. A távmérőn lévő M gombot nyomkodva tudunk a funkciók közt váltani, úgymint Normál mód, HD mód (horizontális korrekció), Fog mód (köd, pára) és Fog+HD mód, valamint irányzék világítás aktiválása. Kikapcsolást követően részben megjegyzi az utolsó beállítást, ami fontos dolog, de erről majd később.

A Boostert 5db .019-es tüskével szerelik (bár az alsó három tüske éjszakai megvilágításnál kisebbnek tűnik optikailag), amit a hagyományos módon tudunk beállítani, belőni. Igaz a tüskék állítása nem microadjustos, de az irányzék horizontális és vertikális állítása igen. Az építési minősége egész jó egyébként, bár az ördög a részletekben rejlik, de erről később.

Az irányzék tartószerkezete alumíniumból van, az irányzékablak és a távmérő pedig műanyagból, így egészen könnyű darab (285g), ellentétben a jellemzően félkilós, drágább társaival.

Belövés

A Booster 5P belövése 3-lépcsős. A távmérést mindig a 20-as tüskével kell végezni. A gyártó azt kéri, hogy emiatt lehetőleg a 20-as tüskét ne mozdítsuk el, hanem azt lőjük be elsőnek az irányzékablak mikroállítós mozgatásával. Menet közben aztán rájön az ember, hogy minimálisan azért el lehet mozdítani, ha szükséges, mert a távmérőt úgyis hozzá kell korrigálni később, nincs gyárilag bekalibrálva. Khm…mint említettem az ördög a részletekben rejlik, de még húznám kicsit a kálváriám bemutatását. Tehát az első lépcső a 20-as tüske pontos belövése. 

A második lépés a távmérő hozzáigazítása a 20-as tüskéhez, amit úgy tudunk megtenni, hogy az irányzék tetején kicsavarunk egy kis csavart, ami szabaddá teszi a látható, piros fényű lézerpointert. A menüből lehet bekapcsolni, és ez a pointer már kalibrálva van, oda világít, ahova a infravörös mérőlézer is néz. Ez a lépést lehetőleg ne a napon végezzük, hogy lássuk hova világít a piros lézer. Árnyékban már látszik a vesszőfogón, de a legjobb estefelé csinálni, mert simán meglehet, hogy első körben annyira mellé mutat, hogy még a vesszőfogót se világítja, hanem mellette a bokrot, amit nappal nem fogunk látni. A távmérőt természetesen az íjat kihúzva, peepen át tüskével célozva kell beállítani az erre szolgáló csavarokkal úgy, hogy végül a vörös lézerpointer oda világítson, ahol a 20-as tüske elhelyezkedik. Ezt persze ne úgy képzeljük el, hogy mindig hajszálpontosan fedi majd egymást a kettő. Itt fogjuk meglátni igazán, hogy milyen könnyű belecsavarni az íjba, ugyanis hajszálmozdulatok is 5-5 centi táncolást fognak eredményezni 15-20 méteren jobbra balra. Értsd a 20-as tüske mögül hol erre, hol amarra fog kikandikálni a lézerpointer, attól függően, hogy hogyan fogjuk/tartjuk épp a íjmarkolatot. Amikor úgy érezzük, hogy beállítottuk (vagyis körülbelül jó, az az 5-5 centi meg belefér, nem ezzel fogunk 60 méterről nyulat mérni), fixáljuk a csavarokat, kikapcsoljuk a látható lézert, visszahelyezzük a kupakcsavarját, és jöhet a harmadik lépcső, a többi célzótüske belövése tetszőleges távolságokra. Mivel mozgattuk az irányzékot, ezért nem árt a 20-as tüskét is újra leellenőrizni, hogy pontos maradt-e.

Ha beállítottunk mindent, akkor már csak egy dolgunk maradt, ez pedig az irányzék lengőkapcsolójának rögzítése a markolatra. Ideális esetben a markolat elejére tesszük a mellékelt öntapadós tépőzárral, hogy a mutatóujjunkkal tudjuk nyomkodni, a vékony vezetékét, pedig elvezetjük az íjablakon, és valamilyen ügyes módszerrel rögzítjük, hogy ne lifegjen, ne érjen bele a vessző, ne szakajtsa le a bukszus, stb.

Használati tapasztalatok

A távmérő a lengőkapcsoló egy gombnyomására bekapcsol, újabb nyomásra megkezdi a távmérést, amit vagy addig végez folyamatosan, amíg újra meg nem nyomjuk, vagy épp a menüben beállított ideig, ami 1-5 perc lehet. A Booster 5P tehát sosem egyszeri távmérést végez, hanem minden alkalommal Scan, vagyis folyamatos távmérés üzemmódban van. Ez nem is baj, mert a vad általában mozog, másrészt pedig az első távmérés beindulása kicsit lassú, kell úgy fél-egy másodperc, hogy indítás után először mutassa a távolságot, utána viszont már azonnali és folyamatos az eredménykijelzés. A legjobb, ha a távmérést már az íj kihúzása előtt elindítjuk, így célzáskor már azonnal látjuk az adatokat. Vadászat közben a távmérő maradhat bekapcsolva is, be lehet állítani a menüben az auto-kikapcs idejét is (30p-2ó), és kikapcsolhatjuk magunk is a lengőkapcsoló nyomvatartásával. Az irányzék egyébként tud méterben és yardban is mérni.

A célzótüskék fénygyűjtő szálai elég hosszúak, így szürkületig egészen sok fényt összeszednek, sőt szürkületben talán picit sok is, éjszaka pedig meg lehet világítani őket. Az irányzékablak foszforeszkáló gyűrűt kapott, ami sötétben nagyon finoman dereng, épp csak annyira, mintha fehér gyűrű lenne, amit megvilágít a telihold fénye. A pin-világítás aktiválása az 5. funkció a menüben (BL címszó alatt), és 3 fokozatban lehet kapcsolni az erejét. Éjszakai vadászaton persze a leggyengébb 1-es fokozat is elég, sőt, talán inkább még kissé sok is, bár lámpát kapcsolva jó. A beépített ibolyaszínű LED szerencsére viszonylag elérhető helyen van, így különféle házibarkács módszerekkel tudjuk csökkenteni a fényerejét, ha szükséges. A tüskéket egyébként felülről világítja meg, és nem egyenletesen. A közelebb lévő tüskéket még jobban, aztán a 3.-4.-5. tüskét már egyre kevésbé. Itt el kell mondjam, hogy a távmérő OLED kijelzője annyira világos éjszaka, hogy valamit azzal is kezdeni kell, mert a fényerejét nem lehet állítani. Én egy sötétítő fóliát, vagy akár duplát is rátettem, mert éjszaka elvakít, és gyakorlatilag bevilágítja az íjablakot, és mögötte az íjászt is. 15-20 méterről ezt bármilyen állat észreveszi.

Irányzék éjszaka – megoldható, de foglalkkozni kell vele

Még csak az sem opció éjszaka, hogy az irányzékot kikapcsolva tartjuk, és csak akkor kapcsoljuk be a lengőkapcsolóval, amikor már ott a vad és felemeltük az íjat, mert a Booster csak az üzemmódot jegyzi meg kikapcsoláskor, a pinvilágítást nem. Ahhoz, hogy bekapcs után újra aktiváljuk a pinvilágítást, megint a menüben kell bogarászni, ami plusz mozdulatokkal jár, hosszadalmas, és még hallható kattogások is kísérik, mert a menügomb kattogós (a lengőkapcsoló viszont szerencsére teljesen hangtalan). Szóval éjszaka csak úgy lehet vadászni ezzel a cuccal, ha bekapcsolva hagyjuk állandóra, irányzékvilágítással együtt (CR2 lítiumelem van benne, sokáig bírja, könnyen cserélhető, és használhatunk belőle tölthetőt is), és házibarkáccsal lesötétítjük a kijelzővilágítást, illetve ha szükségesnek érezzük, a pinvilágítást is. Utóbbi valószínűleg a legtöbb éjszakai vadászíjásznak ismerős lehet, de ezúttal a fent lévő kijelzővel is foglalkozni kell, és úgy, hogy nappali vadászathoz le tudjuk szedni. A megrögzött éjszakai vaddisznóvadászok valószínűleg ki is fognak szedni egy-egy tüskét a jobb használhatósághoz, mert vadászaton az 5 tüske már lehet, hogy sok lesz, főleg ha még világítanak is.

A mérések egyébként pontosak, az irányzék jól működik, de azért nem minden fenékig tejfel a lövés előtti távmérésben. És ez nem a Booster hibája, hanem minden távmérős vadászirányzékra igaz. Minél távolabb mérünk, annál pontatlanabb lehet a mérés, mégpedig a fent említett íjcsavarás miatt, amit a vessző röpte még annyira nem érez meg a tollazás miatt, de a lézert semmi nem téríti vissza a megfelelő irányba. Simán előfordulhat, hogy az 50 méterre álló őzre rámérünk, de egy esetleges enyhe csavarás miatt a távmérő infralézere nem oda néz, ahová a 20-as tüske. 20-30 méteren ez valószínűleg még mindig a vadon lesz (hiszen csak pár centi lehet az eltérés), különösen ha az valami nagyobb termet, de kisebb vad esetén, vagy nagyobb távolságoknál előfordulhat, hogy a mögötte-mellette lévő bokrot mérjük meg. Mondjuk a kisebb vad meg közveltenül a talajon van, ott meg olyan nagyot nem lehet tévedni. Szóval tényleg csak akkor lehet ez gond, ha mondjuk egy sutára mérünk 40-50 méterre, és lehet, hogy a lézer már mellé mér, mögötte meg 5 méterre egy bokor van. Mivel a távmérés folyamatos, azért lehet látni, ha ugrálnak a számok, ebből tudhatjuk, hogy valami nem stimmel, és arra is tudunk következtetni, hogy melyik érték lehet a valós: tereptárgyaktól függően a közelebbi, vagy a távolabbi érték. Szerintem ez csak gyakorlat kérdése. 

És akkor a problémák…

Egy évnyi használat során kisebb kálváriát jártam be ezzel az irányzékkal, ennek ellenére még mindig megtartom, sőt épp most tettem vissza az íjamra. Az egyetlen igazi probléma a távmérő kalibrálásával van, ennek a mechanikája ugyanis csapnivaló. Azt gondoltam, hogy csak az enyémmel van gond, de vissza lett küldve Olaszorságba, ahol a Boosternél azt mondták, semmi baja az irányzéknak. Ott kezdődött, hogy a távmérő pozícionálását (20-as tüskével összelövését) vízszintesen állító szorítócsavar menete el volt nyírva. Ez azt eredményezte, hogy hiába állítottam be az állítócsavarral, a szorítócsavart nem tudtam meghúzni, hogy úgy is maradjon, így egy lövés után elállítódott a rezonancia miatt. Ez a csavart kicseréltem házilag, akkor úgy tűnt jó lesz.

A hibás csavar, és a cseréje. A pótló csavar jóval hosszabb, de simán belement és ellátja a funkcióját

De nem lett jó, 2-3 lövés után továbbra is elmászott a távmérő lézere a 20-as tüske mögül. Ezzel uszkve fél évet szenvedtem, mire a kereskedő akinél vettem, javasolta, hogy a rögzítőcsavarhoz és az állítócsavarhoz is pöttyintsek kék Loctite-ot. Na ez bevállt, mostmár nem ficereg a távmérő. Aztán vettem egy új íjat…. Arra felszerelve a távmérő valamiért vertikálisan állítódott el, jóval a 20-as tüske fölé világít a lézere, nem is látszik az irányzékablakban. Gondoltam semmi gond, ez is állítható. Hát ja…de hiába a +/- skálázás az elején, csak még feljebb lehet állítani, lejjebb nem megy. Így hát az a verzió maradt, hogy az irányzékablak tetejének közepével, a 20-as tüske vonalával mérek majd távot. 🙁 Ha nem lesz így használható, kiteszem az irányzékot egy szalmabálára, és a 30-06-tal célbalövök rá.

Konklúzió

A távmérős irányzék óriási segítség a vadászíjászathoz, hiszen a legtöbb esetben hajszálpontosan tudjuk az elejteni kívánt vad távolságát, így dönthetünk a lövésről, illetve kellő gyakorlattal pontos lövést adhatunk le, ami az etikus elejtés egyik záloga. Abban is biztos vagyok, hogy a vadászíjászok helyenként rossz hírnevén is csak javíthatnak a pontosabb lövések. Persze azt is meg lehet érteni, aki szerint egy hagyományos vadászati módhoz ez már túlzás, és a vadászíjászat nem erről szól. Ez abszolút egyéni preferencia, mindenki azt használjon, ami számára szimpatikus, de még legális. A Booster 5P a kedvező árával több vadászíjász számára teszi elérhetővé ezt a szolgáltatást. Megjelenése előtt minimum 120ezer Forintot kellett fizetni egy hasonló irányzékért, a komolyabb modellek meg 250-300ezer Ft körül vannak (Burris Oracle, Garmin Xero). A dolog persze nem kompromisszummentes, és az olcsó termékkel lehet, hogy szenvedni fogunk egy sort. Mellesleg a kereskedő azt monda, senki nem hozta még vissza ezt az irányzékot, csak én.

Szóval mivel tudnak többet a drágábbak? Mindamellett, hogy azok közül még egyikkel se volt dolgom, de azt el tudom mondani, hogy egy Burris Oracle, vagy egy Garmin Xero például csak egy irányzópöttyöt mutat, vagyis nem karácsonyfa világít bennük. A fényerejük automatikus, igazodik a környezeti fényhez. Engednek több vesszőprofilt is eltárolni, némelyikben még lövésszámláló is van. Létezik belőlük jobb és balos verzió is. Egyes Xero modellekben GPS is van, az adatokat át tudja küldeni egy Garmin okosórára, ami bár már nagyon high-tech megoldás, de segítség lehet, ha megjelölnénk a rálövés helyét, vagy mondjuk a vércsapát egy reggeli utánkereséshez. Szóval egyedül talán az IQ Defiine az, ami bizonyára jobb építési minőségű a kétszeres árcetlijével mint a Booster, de funkcióit tekintve kevesebbet tud, nagyobb, nehezebb, a távmérője kevésbé erős, a kijelzője az irányzékablakból takar ki nem keveset, és még sorolhatnám.

A fenti tesztet kvázi önszorgalomból írtam, mert erről az irányzékról szinte nulla infó van a neten. Nem reklám, és senki nem kért meg, vagy fizetett, hogy bemutassam a Boostert. Emiatt nem is jelölnék meg sem boltot, ahol vettem, sem pontos árat, hogy annyira azért ne legyen reklám. Úgyis megtaláljátok… 🙂

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Az Infiray Holo HL25B egy korszakalkotó íj-irányzék vadászoknak, és mint ilyen, messze különbözik a kezelése, belövése is egy hagyományos...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Idén februárban a patinás PSE-t, talán az utolsó magánkézben lévő márkát Pete Shepley alapító eladta egy befektetőcégnek. Izgatottan várta a...