Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Itt az Infiray Cabin 19 hőkamera kereső…amit hiányoltál

Olvasási idő: 4 perc Olyan hőkamerát mutatott be az Infiray, amit sokan hiányoltak. Hiányolták ezt a tartományt is, amit lefed. Hiányolták a fém házat, a cserélhető akkut, a “tenyérbemászó” méretet. Hát most megkapták egy aprócska, de kategóriájához képest meglepően nagy teljesítményű kereső formájában.

Az Infiray Cabin CBL19 prototípusát (akkor még CAL19 néven) idén február végén kaptam kézbe egy próbakör és véleményezés erejéig. Nem igazán tudtam belekötni, 19mm-es létére meglepő észlelési távolságokat láttam. 12 µm pixelméretű ugye, tehát nagyítást, látószöget tekintve a 25mm-es 17 mikronos hőkamerák is piaci versenytársai, de az új Cabin a konkurens modelleknél bizony magasabb szinten áll…van amelyiknél lényegesen magasabb. Az Infiray történetében először kínál menüben állítható kontrasztot, a szokásos fényerő-, és az újabb Infi kamerák némelyikében már megjelenő, digitális élességjavítás mellett. Kapunk továbbá cserélhető akkut, kompakt méretet, fém házat, rendhagyó, belső élességállítású fókuszt, utánkereséshez lámpát…. így csak egy kérdésem maradt akkor a Leitztől: mennyibe fog kerülni? Mert az tisztán látszik, hogy ez a kamera igen komoly teljesítményre képes a kategóriájához képest, így best-buy terméknek nézünk elébe, ha jó az ára. Végül kiderült, hogy 549.900 Ft lesz az ára. Nagyjából ide saccoltam, hiszen az E3n és az E3 Plus V2 között áll.

Az alábbi képeket jómagam készítettem a nálam lévő prototípusról, a gyártásérett verzió némiképp eltérhet!

Ha valaki eddig azért kötött bele az Infiraybe, mert műanyagból van, és nem fémből, akkor tessék: ez fémből van.

Ha valakinek a kúp formájú Infiray ház nem tetszett eddig (bár nagyon ergonomikus), akkor tessék: ez lapos, vertikális házzal, és kézpánttal rendelkezik, mellényzsebben elfér.

Ha valaki hiányolta a cserélhető akkut, akkor tessék: vadászat alatt is cserélhető az akku, és kettőt is adnak hozzá. Hogy mennyit bír, azt nem tudtam kipróbálni februárban, mert rövid ideig volt nálam a kamera, gyári adat szerint viszont kifejezetten jó, 7,5 óra a teljesítménye. Az akku 3100mAh-s, szóval a kettő együtt tudhat 7,5 órát úgy gondolom. A csomagban lévő töltő is két akkut tud fogadni egyszerre.

Ha valaki azt nem szerette eddig, hogy az Infiray hőkamerák képalkotásába nem lehet manuálisan belenyúlni, tessék: a menüjében van kijelző fényerő, élesség és kontraszt beállítás is, de az Infirayre jellemző, automatikus expozíció is megmaradt.

Mindemellett az objektív fókuszát a hőkamera alján lévő, süllyesztett karral lehet állítani (nagyon finoman, olajosan működik), tehát nem az objektívet kell tekerni, belső élességállítású.

Fotó, videó, WiFi, applikáció, és az azon belüli majdani szoftverfrissítés lehetősége adott, ahogy a nagyméretű, 1280x960px felbontású kijelző is. A tetején a státusz LED továbbra sem kikapcsolható, de legalább hátrafelé néz, így a ragadozók nem szúrhatják ki szemből.

A szenzor 384×288 pixeles, 12 µm pixelméretű, 40mK érzékenységű, az objektív 19mm F/1.0. A 17 mikronos kamerákhoz viszonyítva olyan, mintha kb. 25mm-es lenne. Ezekkel a paraméterekkel 980 méteres észlelési távolságot kapunk, vagyis az Infiray E3 Plus V2.0 alatt helyezkedik el, és méltó utódja a régi, 17 mikronos Iray E3+-nak. A gyakorlatban az őzekről minimum 450-500m-ig lehetett látni, hogy őzek (hosszú nyak, hosszú lábak), a rókán meg simán látszott 350m-ről, hogy ragadozó ólálkodik a bokrok szélén. 19mm-en ez a teljesítmény eddig elképzelhetetlen volt. Mindehhez kényelmes, 13.8°-os látószög, és 2x nagyítás társul, így erdőbe, cserkeléshez, és vegyes terepre is kiváló kamera, de még annak is jó társa lesz, aki csak nyílt terepen használná, bár nyilván oda vannak azért erősebb nagyítású keresők is, csak hát nem ennyiért.

A prototípussal készült mintafelvételek, videóból kivágva
Igazi középpályás

Adatok:

  • Szenzor: 384x288px, 12 µm VOx mikrobolométer
  • NETD: <40mK érzékenység
  • Optika: 19mm F/1.0 objektív, manuális fókusz
  • Képfrissítés: 50Hz
  • Kijelző: 1280x960px LCOS
  • 2x optikai nagyítás (+ 2x, 4x, 6x és 8x digitális), 13.8° horizontális látószög (100m-en 24,2m látómező)
  • Észlelési táv: 980m (1.7m emberalak esetén)
  • Akku: 2x 3100mAh li-ion akku, együtt kb. 7,5 óra akkuidő, cserélhető
  • Időjárásállóság: IP66 védettség – por és folyóvíz ellen védett (merülés ellen nem!)
  • Csatlakozás: USB-C aljzat
  • Tömeg: 380g akku nélkül
  • Méretek: 165x50x85mm

Természetesen ez a kamera is megkapta már az Infiray UltraClear üzemmódját a mostohább időjárási viszonyokhoz, továbbá digitális iránytűt a kijelzőben, kép-a-képben (PIP) üzemmódot, stadiametrikus távbecslőt (szarvas, vaddisznó, nyúl), illetve a kamera elején találunk egy fókuszálható fényű, 3W teljesítményű LED keresőlámpát, ami a területen közlekedéshez, pakoláshoz, vagy akár utánkereséshez is használható, egészen erős.

Nagyon komoly irányváltás történt tehát az Infiraynél, és minden jel szerint nagyon jó az irány: még minőségibb anyagok, komfortosabb megoldások, megnövelt teljesítmény, és mindezen tudáshoz képest barátságos árazás.

A sorozatgyártott kamera egy példánya már nálam, teszt hamarosan!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán "csak" egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Elkészült a várva várt Infiray Tube TS60 bemutató. Nem hangsúlyoztam ki eléggé a tényt a videó elején, hogy azért...