Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

5 ok, ami miatt jobban teszed, ha itthon vásárolsz

Olvasási idő: 4 perc Olykor dömpingárakkal találkozni a “szürkézős” webshopokban. A pénz mindenkinek fontos, ráadásul a vadászati technikák piacán általában nem is kevés pénzről van szó, így érthető, hogy a vadásztársak kacsintgatnak az ilyen ajánlatok felé. Van azonban néhány dolog, amit érdemes tudni, mielőtt külföldről, akár határközeli vadászboltból rendelsz.

Nem kertelünk, kimondjuk: a feltűnően olcsó webshopok általában szlovákok. Olyan szlovákai magyar cégek webshopjai, akik Magyarországra (is) árulnak. Az alábbi 5 tény miatt azonban nem biztos, hogy megéri onnan rendelni párezer, max pártízezer forinttal olcsóbban, ahelyett, hogy magyar vadászboltban vennéd meg ugyanazt a terméket.

1 – Akár 3 év kötelező jótállás Magyarországon

2021. január 1-től életbe lépett itthon az új jogszabály, mely szerint a hazai kereskedők a tartós fogyasztási cikkeket 100.000 Ft-ig 1 év, 250.000 Ft-ig 2 év, efölött pedig 3 év fogyasztói jótállással kötelesek árulni. Jóllehet ez vonatkozik a külföldi webshopokra is, amennyiben Magyarországra árulnak, a kérdés csak az, hogy ők mennyire tartják ezt be. Tekintve, hogy jellemzően más szabályokat se nagyon tartanak be, sem törvényit, sem etikait, úgy ez alól is kibújnak sokszor.

2 – Macerás garanciális ügyintézés

Ha nem Magyarországról vásárolsz, akkor elég jó eséllyel nem hazai forgalmazó termékét veszed. A garanciális ügyintézést probléma esetén mindig az a cég végzi, aki a terméket beszerzi a gyártótól, és a vadászboltoknak teríti. Nevezzük nagykereskedőnek, márkaképviseletnek, forgalmazónak, disztribútornak, vagy importőrnek, tök mindegy. A külföldi webshopok termékei rendszerint nem magyar forgalmazótól származnak, így ha probléma van, először ki kell küldeni a meghibásodott terméket mondjuk Szlovákiába, az ottani bolt pedig továbbítja a szintén külföldi forgalmazóhoz Hollandiába, Németországba, Csehországba, Lengyelországba. Ez garantáltan több hét, de inkább több hónap ügyintézési idő. Ha itthon veszed, akkor csak Budapestig kell “menni”, és jóval gyorsabban működnek a dolgok. Ennélfogva a legnagyobb lódítás az, ami az egyik szlovák webshopban áll, miszerint “Holland garancia, nem kínai”. Helyesen úgy hangzana a mondat, hogy “Holland garancia magyar helyett”.

3 – Nem mindig olcsóbb, csak úgy tűnik

A külföldi webshopok rendszerint más márkanév alatt árulnak hasonló terméket, és kihasználják az elnevezésekből adódó katyvaszt. Emiatt egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt kapod olcsóbban. Gyakran egy régebbi, akár már kifutott modellt kínálnak gyengébb specifikációkkal, ezért az olcsóbb ár, csak ezt az átlag vásárló nem veszi észre. Ezeket a külföldre szánt termékeket a külföldi forgalmazó felhalmozza már a megjelenéskor, aztán teríti az európai piacokon. Ha időközben az eredeti gyártónál modellfrissítés történt, attól még a külföldi forgalmazónak ki kell árulnia a korábban felhalmozott készletet. Pech, ha épp a tavalyi hőkamera nagyon hasonlít külsőre az ideire. Ilyenkor látszólag ugyanazt kapod, valójában nem.

Jó példa erre a Lahoux Spotter 35 hőkamera, ami az Infiray E3 Max holland piacra szánt klónja. Amikor itthon már E3 Max volt, Szlovákiából még a korábbi E3 Pro-t lehetett megvenni Lahoux Spotter Pro 35, vagy valami ilyesmi néven. Külsőre hasonlított az itthonira, de régebbi konstrukció. Amikor itthon új, 12 µm-os E3 Max V2.0 lett, Szlovákiából még az előző, 17 µm-os E3 Maxot árulták Lahoux Spotter néven. Itthon az E3 Max V2.0 pár hónapja már új, 40mK-es szenzorral rendelkezik, mert a gyártó időközben frissített, de a szlovákoknál az újgenerációsként titulált, 12 µm-os Lahoux Spotter 35 még az elsőszériás 50mK-es változtat. Merthogy a holland Lahoux betárazott annak idején, amikor az Infiray előrukkolt az új szériával, szóval náluk még jó ideig várni kell arra, hogy kifussanak az 50mK-esek. Ők még azt árulják. Egyszóval minimum fél, vagy gyakran akár egy teljes generációval le vannak maradva a szlovák kereskedők az itthoni piachoz képest, mert egy külföldi forgalmazó korábban felhalmozott készletéből árulnak. Aztán az is sokatmondó, hogy Hollandiában a Lahoux saját webshopjában a Spotter 35 jóval drágább az ottani 19%-os áfával, mint itthon a brutál 27%-ossal. Szinte annyi a nettó kint, mint itthon a bruttó. Magyarán az itthoni hőkamera árak eleve már a béka hátsója alatt vannak az európai árakhoz képest. Ha egy webshop még ez alá is be tud menni, ott meglehet, hogy valami nem kerek…

De mi van, ha cégre vásárolsz Szlovákiából? Akkor ugyebár nettóban tudod megvenni kintről. Ez valójában csak azoknak segítség, akik valamilyen módon trükköznek, hiszen itthon ugyanúgy visszaigényelhetnék az áfát, illetve hát ami gyakoribb, hogy a cégük bevételéből annyival kevesebb áfát kellene befizetniük. Márpedig itthon vásárolva 27%-ot spórolnak ezzel, Szlovákiában meg csak 20%-ot, tehát itthon jobban megérné megúszni az áfát. Ne feledjük azonban, hogy a cégre vásárolt hőkamerára nem vonatkozik a fent említett 3 éves jótállás!

4 – Nincs szolgáltatás

Egy jó vadászbolt nem csak értékesít, de szolgáltat is. Szolgáltatás már önmagában az is, hogy be tudsz menni, kiszolgálnak, 2-3 kiszemelt dolgot kivesznek a vitrinből, elmagyarázzák mit kell tudni róla, és gyakran ki is próbálhatod, megtapogathatod, felpróbálhatod, stb. Szolgáltatás az is, hogy ha gond van a termékkel, csak beballagsz, és a többit intézik helyetted. Vagy az, hogy a vásárolt céltávcsövet helyben felszerelik a puskádra. Hogy a puskádat szükség esetén elviszik levizsgáztatni. Szolgáltatás az is, hogy ha sűrűn jársz be, talán haverok lesztek, és az a minimum, hogy legközelebb megkérdezik mi a helyzet, mit lőttél mostanság, voltál-e vadászni. Egy külföldi webshopnál ezek egyike sem valósul meg. Rendelsz, de vaktában. Otthon dekkolsz aznap, amikor hozzák, majd kapsz egy csomagot. Ha valami nem stimmel, csomagolhatod vissza, rendelheted a futárt, újra otthon dekkolsz amikor felveszik, és visszaküldöd. Aztán várhatsz. Jó sokat. És újra futár. És közben azt se tudod ki van a vonal túlvégén.

5 – Azt támogasd, aki Neked és érted dolgozik!

Tudom nem mindig szentek a vadászboltosok, de alapvetően érted, Neked működnek! Téged látnak el felszereléssel, lőszerrel, fegyverrel, ruházattal, tanácsokkal. Magyar embereket dolgoztatnak, magyar családokat tartanak el, és a közös kasszába fizetik a nem kevés adót, amiből mondjuk utak épülnek a területhatárig. Ilyen egyszerű ez. Ha csak 10 évente fegyvert, meg havonta-kéthavonta lőszert vennél tőlük, mert a többit elintézed külföldi webshopokból, akkor nem lesznek vadászboltok. Így – mivel lőszert nem vehetsz a neten – majd kénytelen leszel Pestre utazgatni abba a pár vadászbolt valamelyikébe, amelyik túlélt.

Ennyit számít az, hogy azt a párezer, vagy pártízezer forinttal olcsóbb, de egyébként többszázezres, vagy milliós cuccot külföldön, vagy itthon veszed meg. Tudom, hogy Neked is számít az a pártízezer. Nekem is számít. De azért ne felejtsd el a fenti 5 pontot! A külföldi webshopok, a szürkeimportosok továbbá a hazai vásárlók árérzékenysége miatt az itthoni vadászboltok már most is sok termék árazásakor kb. nadrágot letolva működnek. Ha hiszed, ha nem, ez így van.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...