Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Ghillie, avagy a 3D álcaruha

Olvasási idő: 3 perc Ghillie-t, vagy szép magyar nevén 3D álcaruhát leginkább vadászíjászok és természetfotósok használnak (a mesterlövészeken kívül), de jó szolgálatot tehet vízimadár-, és legfőképpen ragadozóvadászaton is a lőfegyveres vadászok számára. Az alábbi cikkben egy hazai álcaruha-készítő mondja el, amit első körben tudni érdemes a témában.

Írta: Szajkó Tamás, álcaruha-készítő / Fotók: Korecz Márk

“A vadászíjász, fizikai lőtávolsága végett a vadhoz történő közelkerülésre “kárhoztatott”. E célra a különböző álcasátrak, többféle kialakítású, fára szerelhető lesek, illetve az alapfelszerelésnek tekinthető terepszínű öltözék, maszk, kesztyű mellett, az egyik leguniverzálisabb, szinte bárhol bevethető 3 dimenziós álcaruha, közkeletűbb nevén a ghillie is segítséget nyújt.

Nézzük csak, honnan is jön maga az ötlet, illetve a név. Vájtfülűek tudni vélik, hogy a skót erdészek a középkor végén, újkor elején találták ki ezt a fajta álcázást, illetve a név is innen jön, és vadőrt, hajtót jelent. Ez félig igaz, tudniillik a skót, azaz kelta hitvilág ugyancsak bővelkedik mindenféle manókban, tündérszerű lényekben. Nos, ezek egyike Ghillie Dhun, ki afféle erdőpásztor, ruhája ágakból, mohából való, de bármikor képes valódi bozóttá válni (a szó maga, a gael nyelvvben sötét hajú legény, fiatal férfit jelent). Nem csoda, ha e mítikus teremtmény adta nevét a valóban brilliáns álcázó módinak. Bár néprajzi párhuzamokról beszélhetünk, mást ne is említsek, a történeti korok embere által a szinte máig alkalmazott préri indián módszer, az állatbőrökbe bújt, állatszerű viselkedést imitáló, a vadhoz nyíllövésre, vagy dobólándzsa távolságra igyekezni kerülő vadászatot is ide sorolhatjuk.

Fás szárú növényzethez készült ghillie
Fás szárú növényzethez készült ghillie, tökéletesen beolvad a tölgylevelekbe

Tehát a cél, magának az emberi test formájának, alkati jellegzetességének teljes eltüntetése, sőt annak megtévesztően természethűre alakított megjelenése, a vadban a legkisebb gyanakvást is eloszlató fizikális külső. Ebből adódik, hogy jellemzően ezt a fajta álcázást elsősorban lesvadászathoz ajánlhatjuk. Természetesen megfelelő terepen, főleg ehhez igazított álca esetén a cserkeléshez is hasznos lehet. A jól kidolgozott ghillie esetében – vadászati célra – a sokak általi prioritást, jelesül a színeken való töprengést, felejtsük el. Az álca ugyanis oly’ mértékű hatékonysággal bír, hogy a legtöbb esetben, az egyszerű, természetben szinte bárhol fellelhető szürkés, barnás árnyalatokkal készítve – mivel ezek vadjaink jórésze számára kevésbé érzékelhető – elégnek bizonyul. A színlátó ragadózóknak sem fog az feltűnni, ha nem épp olyan sárga az álca, mint a már száradó kukorica – csak hogy egy példát mondjak. Aki próbálta már ezt a fajta öltözetet, akár csak madárfotózásra, az tökéletesen tisztában van ezzel. Vannak persze szakmai “titkok”, hogyan kell összeállítani a megfelelő szegmenseket, különböző terepekre, növényzethez, hogy optikailag ez megfelelő legyen, de ez sem az aranycsinálás tudománya. Inkább ami fontos, az a megfelelő alkalmazás.

Nádhoz, gazos terephez készült ghillie

Egy ilyen álcában igyekezzünk minél inkább “hozzánőni” az adott növényzethez, tereptárgyakhoz, legyen ez kidőlt fa, sűrűbb bozót, árokpart gazos széle, stb. Természetesen nyílt terepen leülve egy tisztásra ez a fajta álca sem lesz nyerő. Ha nyitottabb terepen, vagy valóban jó látási viszonyoknál jelenik meg a vad, mindenképpen tegyünk magunk elé még egy két ágat, tűzzünk rá pár nagyobb, lágyszárú növényt, lombos ágat, amivel még tovább törhetjük saját sziluettünket, de leginkább az íj kihúzásának mozdulatát takarhatjuk velük. Ne akarjunk ez esetben sem minden irányba lőni. Ha a terep erősen akad, kíméljük álcánkat, csak leshelyünkön öltsük fel azt, utánkereséshez se használjuk, hacsak a növényzet nem engedi meg. Tárolni, szállítani a kézzel, fáradságos munkával elkészített minőségi ghillie-ket úgy kell, hogy ha összehajtjuk, az álcázó anyag belülre kerüljön (ez megfigyelhető bizonyos katonai videókon is). Ezen álcák használta új élményekhez juttatja a vadászt, hisz nemcsak a hőn áhitott vad elejtéséhez, hanem például a madárvilág megfigyeléséhez vadászat közben is remek lehetőséget biztosít.”

Zsombékos, mocsaras terephez készült ghillie
Fás növényzethez készült ghillie

Én magam annyi kiegészítést fűznék még a fentiekhez, hogy óriási különbség van az egyes olcsó, áruházakban kapható, vagy távol-keletről rendelhető ghillie-utánzatok, és egy minőségi ghillie között. Előbbiek ugyanis géppel készülnek, alapanyaguk hálós, melyre zörgős, susogós, éles, recés peremű anyagból varnak fel leveleket, ráadásul sorminta szerint. Ezek a ruhák hangosak, susognak, zörögnek, és nem is túl élethűek, hiszen a sorminta teljesen szabályos. Egy kacsázáshoz még úgy ahogy használhatók, de a ragadozóvadászathoz, és legfőképpen vadászíjászathoz nem megfelelők. – a szerk.

Alább egy videó a témában egy másik hazai ghillie-készítőtől, Bánás Imrétől. A videó egy sorozat, ide kattintva érhető el a többi rész.

Vadászíjász, ghillie-készítő

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót...