Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Spypoint FORCE-DARK vadkamera

Olvasási idő: 10 perc A Spypoint neve eddig csak a felhős vadkamera-megoldások emlegetése közben merült fel. Ilyetén szolgáltatásuk előnye a nemzetközi SIM-kártya, ami bármilyen hálózatra csatlakozni tud, nem vagyunk vele szolgáltatóhoz kötve. Ugyanakkor a cégnek vannak remek, nem-képküldős vadkamerái is, ezeknek a csúcsa a FORCE-DARK modell, néhány egyedi megoldással, melyet jelen tesztünkben bemutatok.

A Spypoint egy kanadai vadkamera gyártó cég. Itthon nem túl régóta ismert, de valójában egy 2004 óta működő, több mint 100 alkalmazottat foglalkoztató, 45 országba szállító vállalatról beszélünk, melynek európai képviselete, és hazai forgalmazója is van. A kameráikra jellemző a magas minőség, és az egyedi, szerintük “jövőálló” megoldások. A FORCE szériájú vadkameráik offline kamerák, tehát nem képküldősek. A FORCE-10 és -20 modellek az alsóbb kategóriások, mondjuk úgy hagyományosabb specifikációkkal, a FORCE-DARK és SOLAR-DARK pedig a top kategória. A különbség köztük csupán annyi, hogy a SOLAR verziót napelem táplálja. Mellesleg a LINK-DARK képküldős verzió is a FORCE-DARK alapjaira épül, csak ugye kapott mobilnetes hálózati kapcsolatot és felhőn keresztül is működik, és valószínűleg a vakuja is erősebb lévén, hogy nagyobb méretű. A top kategória olyan extra képességekkel bír, mint a villámgyors reakcióidő, a hibrid vaku, a különösen nagy hatótáv és érzékelési táv, és még sorolhatnám. Inkább menjünk sorban:

Külső, építés

A FORCE-DARK kamerák 8db AA-elemmel működnek, de az elemtartóban alakítottak helyet a Spypoint Li-ion akkujának is. Ha nem akarunk ceruzaelemekkel bíbelődni, akkor érdemes beszerezni az akkut, igaz nem épp olcsó (kb. 27.000 Ft töltővel), de az alkáli elemekhez képest 3x-os akkuidőt kínál, és jobban bírja a hideget. Hosszú távon jobban kifizetődő. Üzemeltethető egyébként 12V-os külső tápról is, ilyet is kínál a Spypoint. A 8-elemes rendszer miatt a kamera mérete meglepően pici, kisebb, mint a 12-elemes UOVisionök, de mivel az elemek két sorban vannak, ezért kissé dundi a készülék. Csak az ajtaja kapott camo-mintát, a vastag ház többi része fekete. Emiatt, meg a világosszürke camo-mintája miatt nem egy rejtőzködő-bajnok. Sajnos a gyári reklámfotók sem a valódi színt, se a valódi méreteket nem adják vissza.

A kialakítás viszont majdnem tökéletes, ugyanis az ajtaját kinyitva fixen marad az optika, és a kijelző, így precízen tudjuk pozícionálni a fán, hiszen nyitott ajtóval is látjuk mit fog látni a kamera, miután üzembe helyezzük. Nincs idegesítőbb annál, amikor az optika és a kijelző együtt nyílik az ajtóval. A kijelző mérete nem túl nagy (2″), de könnyedén leolvasható, a képek visszanézésekor is minden fontosat látunk rajta. Gombokból mindössze négyet kapunk, semmilyen más kezelőszerv nincs a kamerán, még power-kapcsoló se, de ezekről majd később.

A fára felfogatás is egészen érdekes, egyedi megoldás, van előnye és hátránya is. A mellékelt szíjjal (szintén szürke – ejnye!) először egy műanyag adaptert fogatunk fel a fára, ebbe tudjuk a készüléket bepattintani. Ha fix helyen használjuk a vadkameránkat egész évben, akkor elég csak szükség esetén feltenni-leszedni, az adapter meg maradhat a fán. További előnye ennek a megoldásnak, hogy a szíj rögzítésekor nem kell szenvedni azzal, hogy a nehéz kamera ott fityeg a végén, nekiütődik a fának, kicsúszik, leesik stb. Eddig szép és jó, de van némi hátránya is: ha a kamerát kábelzárral akarjuk lopásvédetté tenni, kicsit meg fog gyűlni a bajunk a rendszerrel. Először is csak kábelzárral nem lehet fára rögzíteni, mindenképpen a szíjjal kell először. Másfelől a kábelzár sodronyát át kell fűzni a kamera ajtaján is, tehát addig nem lehet kinyitni a készüléket, amíg a sodronyt el nem távolítottuk. Bekapcsolás után a kamera visszaszámol 30mp-et, és utána aktiválódik, de mire az ajtót becsukjuk, a kábelzárat visszafűzzük, lelakatoljuk, addigra biztosak lehetünk benne, hogy az első pár kép/videó rólunk fog készülni, amíg dolgozunk vele. Ha tehát csak kiugrunk ránézni a kamerára, hogy felvett-e valamit, mindig vigyük a kulcsot, mert a lakatot le kell szedni teljesen, hogy hozzáférjünk. Egyébként a legvastagabb, 10mm-es Master Lock Python is belefűzhető. Ja, a másik gond meg az a tapasztalataim szerint, hogy a precízen beállított szögű, dőlésű kamera a becsukás után még 5x el tud mozdulni, amíg befűzzük a kábelsodronyt és meghúzzuk, mozgatva ezzel a készüléket.

A kamera standard méretű SD-kártyára rögzít, melyből egy 16GB-ost tartalmaz a doboz, továbbá egy pendrive formájú kártyaolvasót is!

Extra funkciók

A Spypoint FORCE-DARK (és SOLAR-DARK) vadkamera az alábbi különleges szolgáltatásokkal bír:

0,07s reakcióidő

Nem jártam utána, de a 0,07mp reakcióidő szerintem rekorder a piacon. Lényegében azonnali expozíciót jelent, nincs több lekésett pillanat. A menüben azonban ez a nagy érzékenységű beállítást (Sensitivity: High) jelenti, gyárilag nem ezen van a kamera, de normál beállításon is meglehetősen gyors. Látható az alábbi képen, ahogy a bak besétál a látószögbe: a kamera már exponált, mielőtt az állat egésze látszana.

Ahogy belép a vad a képbe, már készül is a fotó (normál érzékenységgel készült kép, lehet magas érzékenységre is állítani)

Hibrid vaku

Ezek a kamerák kétféle infravakuval szereltek (42 LED): alacsony csillanású 850nm-es, és láthatatlan 940nm-es is van bennük. A 850nm-es előnye a nagyobb hatótáv, és a tisztább kép. A 940nm-es villanók előnye pedig a láthatatlanság, ez a tartomány már az olyan ijedős vadfajok számára is közömbös, mint a gímszarvas. Persze, ha újonnan rakjuk ki a kamerát a szóróra, meg fogják nézni, mi is észrevennénk egy dobozt a lakásunk falán, ha egy nap hirtelen odakerülne. De a vakuvillanást 940nm-es módban nem fogják érzékelni.

Hogy melyik vakumódot használja a kamera, azt mi választhatjuk ki a menüben, több üzemmód is létezik (főként fotókhoz fontos, videóknál kevésbé), bár a gyártó nem írja le teljes részletességgel, hogy melyik mit takar. Ennyit tudunk az útmutató alapján:

  • NO GLOW: láthatatlan vaku (940nm), akkukímélő mód, alacsonyabb hatótáv, bemozdulás gyakoribb lehet
  • OPTIMAL: majdnem láthatatlan vaku (talán 850 és 940nm kombó, pontosan nem tudni a működését), viszonylag akkukímélő mód, közepes hatótáv, bemozdulás esélye ritkább
  • IR-BOOST: maximális hatótáv/vakuerő, alacsony csillanású vaku (csak 850nm), nem annyira akkukímélő mód, bemozdulás esélye ritkább
  • BLUR REDUCTION: bemozdulás/elmosódás esélye kicsi, élesebb képek, alacsony, de a NO GLOW-nál nagyobb hatótáv, alacsony csillanású vaku (850 és 940nm kombó, rövid villanási idő), nem annyira akkukímélő mód
NO GLOW üzemmód
OPTIMAL üzemmód

Láthatjuk tehát, hogy a képek, videók megvilágítását testre szabhatjuk a felhasználási módtól függően. Ha például vadváltóra tesszük a kamerát, vagy biztonsági feladatot lát el, ott jobb egy bemozdulást csökkentő mód, hogy a mozgásban lévő vad/ember minél élesebb legyen a képen. Ezt kombinálhatjuk a Trigger speed, vagyis a záridő sebességének növelésével is. Ha szóróra tesszük, a legjobb a láthatatlan NO GLOW, vagy az átmenetet jelentő OPTIMAL üzemmód, hogy a kamera minél inkább észrevétlen maradjon. NO-GLOW módban a gímtehén a borjával mondhatni le se tojta a 2 méterre üzemelő kamerát. A tehén észrevette, hogy az a valami eddig nem volt ott, de utána nem foglalkozott vele. Ha nyíltabb placcra helyezzük a készüléket, ahol nagyobb területet lát be, oda bekapcsolhatjuk az IR-BOOST módot, hogy az éjszakai megvilágítás nagyobb hatótávval bírjon, ehhez jól társulhat az alacsonyabb Trigger speed záridő is. A gyártó leírása szerint a 940nm-es NO GLOW üzemmód hatótávolsága kb. 24 méter, a 850nm-es IR-BOOST-é kb. 27 méter. A mozgásérzékelő hatótávja kb. 32 méter.

NO GLOW üzemmód hóban

A teszt ideje alatt váltogattam a vaku-üzemmódokat, mindegyiket kipróbáltam, de látványos különbséget nem találtam köztük. Jóllehet a kamera minden szórón közeli állatokat vett fel, így hatótáv tesztet nem tudtam készíteni az elején, később meg leesett a hó, és a fehér táj már megcsalja a fényérzékelőt (a közeli havas talajt nagyon megvilágítja a vaku, a kamera meg kompenzál, hogy ne égjen ki), ilyen körülmények között nem tudtam hatótáv tesztet végezni. Amit biztosan állíthatok, hogy a NO GLOW módban nem zavarta a vadat a vaku, az BLUR REDUCTION módban meg nem voltak érezhetően élesebbek a képek: ami vad mozgott, az ebben az üzemmódban is elmosódott. A NO GLOW és a OPTIMAL módok közt nem láttam különbséget, az IR-BOOST meg a havas idő miatt nem tudta megmutatni mit tud.

Buck Tracker szolgáltatás és 48MP szoftver

A Buck Tracker funkció alapvetően a felhős Spypoint kamerák szolgáltatása, ez egy mesterséges intelligencián alapuló szűrő algoritmus. A Spypoint felhőszerverén található képeink közül (melyet a képküldős kamera töltött fel oda) a szűrő képes automatikusan felismerni a trófeás vadat, tarvadat, sakált, vaddisznót, embert (hogy csak azokat említsem, ami itthon is használható, egyébként pulykát, jávort és medvét is), és a képek tömegét leszűrhetjük vad szerint, sőt értesítést is beállíthatunk (ti. pl. akkor jelezzen a telefon, ha tucatnyi őz után végre disznó érkezett a szóróra). A nem-képküldős kamerák esetén is működik ez a szolgáltatás, be kell regisztrálnunk a Spypoint Web App oldalon, és manuálisan tölthetjük fel a kamera képeit tömegesen. Eztán tudjuk szűrni őket a fenti szempontok szerint. Hogy ennek így van-e értelme, azt nem tudom, de leírtam. 🙂 A Buck Tracker egyébként fizetős szolgáltatás, ingyenes verzióban csak a trófeás vadat ismeri fel, ahogy a lenti képen is látható, csak a “Buck” aktív, a többi funkcióhoz előfizut kell vásárolni.

A 48MP szoftver is hasonlóan “hasznos” fícsör, mint a Buck Tracker. A FORCE-DARK kamerák alaphangon 12 megapixel méretű képeket csinálnak (sajnos a natív felbontásukat nem tudni, de az minden bizonnyal kevesebb). Akinek a 12 megapixel nem lenne elég, annak a Spypoint “48MP” szoftverével (mely a netről tölthető le), lehetőség van 24, 36 vagy 48 megapixel méretűre nagyítani a képeket. Az 960kB-os képet 5 megássá varázsolja. A 48MP azér’ jó, mer’ nagy. A 12MP meg azér’ jó,…mer jó – hogy a klasszikust idézzem.

Napelemessé és felhős kamerává alakíthatóság

A Spypoint számos kiegészítőt kínál a kameráihoz: belső és külső akkumulátorok, fába csavarozható konzol, fémburkolat a tolvajok ellen, stb. Ezek között találhatjuk a napelem, illetve a Cell-Link modulokat. Ezek különálló egységek, a kamera környékére lehet őket rögzíteni, és vezetékes csatlakoztatással látják el a feladatukat. A napelem értelemszerűen a tápellátásért felel, a Cell-Link modul pedig felhős, képküldős kamerává alakítja gyakorlatilag bármelyik vadkamerát, így a FORCE-DARKot is.

Antennája, saját – nemzetközi, hálózatfüggetlen – SIM-kártyája van, a képeket pedig úgy “szerzi meg” a vadkamerától, hogy a csatlakozóját a memóriakártya helyére dugjuk, így a vadkamera az SD kártya helyett a Cell-Linkre tölti a képeket, az meg küldi fel a felhőbe, illetve tárolja a saját microSD kártyájára az eredetieket. Az ingyenes Spypoint applikáción pedig elérjük összes képet. Az első hónap próbahónap, ez ingyenes, utána havi 100 képet ingyen küld a kamera, a felette lévő mennyiség fogadásához már a Spypoint valamelyik felhőszolgáltatás csomagjára kell előfizetni. Az eleve felhős Spypoint kamerákhoz képest annyi a különbség, hogy a Cell-Linkkel távvezérelni nem tudjuk a kamerát.

Működés és képminőség

A kínai vadkamerákhoz szokott vadászok picit rá fognak csodálkozni, hogy a kapcsolón, 4-5 füles menürendszeren és az iránygombokon túl is van élet. Itt a Spypointnál van egy OK gomb, egy fel-le nyíl és egy Back (vissza) gomb, oszt’ ennyi. Ezzel a négy gombbal pofonegyszerűen lehet a kamerát működtetni. A ki- és bekapcsolás az OK gomb hosszú nyomásával történik, a menüt meg ezzel a négy gombbal gyönyörűen lehet böngészni. Így is hosszú lett már ez a cikk, szóval mélyebb részleteiben nem megyek bele. Egyet kell tudni annak, akit ez érint: a Spypoint kamerák nem tudnak magyarul.

Az üzemmódok közt megtaláljuk a fotó módot (12MP), a videó módot (1080p FullHD), és nagy örömömre beállíthatjuk úgy is, hogy először egy fotót készítsen, majd indítsa a videót. Azt még megemlítem, hogy a fotó és a videó között egy kis késleltetés van, így ha valami csak átszalad a kamera előtt, a fotón rajta lesz, de a videón már nem. Beállíthatunk video hosszt (10-90mp videó módban), a készített fotók számát (1-6 kép fotó módban), késleltetést két felvétel közt, és limitálhatjuk a működést egy napszakra is. Készíthetünk Time Lapse felvételt is, amikor a kamera előre beállított időközönként lő egy képet (amit aztán speciális szoftverrel lehet összefűzni gyorsított videóvá).

A felvételek közti késleltetés idejét nem találtam elég precíznek: 0mp (Instant), 10mp, 1 perc, 5 perc a lista eleje. Én előszeretettel használok 5, 15 meg 30 másodperces késleltetést. Egy dörzsfánál, vagy egy forgalmasabb szórónál például egy óvatosabb, nagy disznó nem marad sokáig, csak feltűnik és eltűnik. Ha percenként lő a kamera róla egy fotót, esélyes, hogy egy max két képünk lesz csak róla. Ha meg 10mp-et állítunk be, az őzek a szórón telerakják a memóriakártyát, amikor órákon keresztül falatoznak önfeledten.

Ami a beállítási lehetőségeket illeti, kicsit több mint alapszintű a repertoár, beállíthatunk reakcióidőt, PIR-érzékenységet, átnevezethetjük a kamerát, stb., de azért nincs annyi beállítási lehetőség, mint egy UOVisionnél. Működési napszakból például csak egyet adhatunk meg, az UOVisionnél 4-et, no persze ezt azért ki lehet bírni. Ellenben a kép- vagy videofelbontást például nem lehet állítani, fix 12MP és FullHD, ami kicsit fájó pont, de van egy Quality, vagyis képminőség beállítás a menüben, amit érdemes High-ra, vagyis magas minőségre állítani, ha a legjobb képminőségre törekszünk, vagy alacsonyra, ha a memóriával spórolnánk. Ezen kívül hiányoltam a jelszavas védelmet is, bár ha valaki kábelzárat használ, akkor nincs jelentősége, mert nem lehet kinyitni az ajtót, ahogy fentebb leírtam. Nincs formázási, vagy egyéb kártyatörlési lehetőség sem a kamerában, számítógépen lehet csak elvégezni, ez is kissé érthetetlen számomra. Frissítés: a formázási lehetőség a View menüben egy képre rányomva lehetséges. Ilyenkor az OK gombbal be lehet hívni az adott kép menüjét (zoomolás, védelem, törlés, összes törlése, stb) és ebben a menüben találjuk meg a memóriakártya formázása lehetősége.

Ködös időben

Az elkészült fotókat és videókat a kamerán is könnyedén visszanézhetjük, rögtön bélyegképes nézetet kapunk, majd teljes képernyőset, továbbá egy-egy fotóba bele is nagyíthatunk a készüléken. Mindkettő viszonylag egyedi szolgáltatás. A dátum, idő adatok kellően nagyok a képek alján ahhoz, hogy a kijelzőn is le tudjuk olvasni, tehát tényleg ritkán kell a memóriakártya tartalmát átmenteni számítógépre. A FORCE-DARK-on nincs USB csatlakozó, így nincs lehetőség a képeket helyben, telefonra átmenteni.

A kamera merülőfélben lévő elemekkel is vígan rögzít éjszakai videót, ahogy kell. Máig nem értem, hogy az UOVision miért tiltja le az éjszakai videót 6-8 felvétel után még friss elemekkel is. Sem a Spypoint, de még a leggagyibb Aliexpresses kamerák se csinálják ezt.

A képminőség korrekt, a mai kínálat felső szegmensébe sorolható. De beszéljenek inkább a képek, és a lentebbi videós mintafelvételek.

Sakálok
Sakálok
Nappali kép
Nappali kép

Spypoint FORCE-DARK

Hibrid vakus, 12MP+FullHD vadkamera

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...